Zagranie wątpliwe moralnie ;)

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Zagranie wątpliwe moralnie ;)

Post autor: Christos »

Na wstępie prośba do JJ'a o nie przenoszenie tematu. Nie jest to w prawdzie zagadnienie dotyczące kwestii zasad, ale chciałbym poznać opinie szerszego grona graczy, a to umożliwia umieszczenie tematu właśnie na KZ ;)

Oto problem:

Gracz imperium jak wiemy strzelając z kilku dział, musi zadeklarować cel i odległość wszystkimi działami na raz.
Załóżmy teraz, że gra przeciwko szczurom i strzela wszystkimi działami (dla uproszczenia niech to będą dwa działa) w jeden oddział Jezzali. Deklaruje cele - jedno działo w jednego jezzalia, drugie działo w drugiego jazzaila.
Strzela pierwszym działem, trafia, zabija. Przeciwnik ściąga model... w który był zadeklarowany strzał drugim działem.

WTF??

Drugie działo nagle straciło cel na zadeklarowanej linii strzału. Co więcej - strzelić musi (a nóż wyrzuci missfire?).

Zdaje sobie sprawę, że przeciwnik ma prawo to zrobić, bo to on decyduje, które modele ściągnąć. Może się też zdarzyć, że nie będzie mógł ściągnąć modelu w który strzelało działo, żeby nie robić "dziury" w formacji.

Ale celowe ściągniecie modelu będącego na linii drugiego strzału to dla mnie ściema. Osobiście uznałbym, że działa strzelają "równocześnie", i dopiero po wszystkich strzałach ściągnął odpowiednia ilość modeli (w naszym przypadku dwa, jeśli oba działa by trafiły).

Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Jak grałem na MB z Rafem to ściągałem te jezzaile, które nie były celem 2 czy 3 armaty, bo tak się umówiliśmy.

Fakt, że jak przeciwnik był niemiły to w innych grach specjalnie tak robiłem, że ściągałem ten model, który miał być trafiony :D legalne, acz do wykonywania tylko w niektórych przypadkach.

A najlepiej strzelać w ,,środkowe" modele jezzaili i nie ma problemu

Awatar użytkownika
Marys
Masakrator

Post autor: Marys »

1) Nie jest to sprzeczne z zasadami
2) Jeśli strzelający pomysli to jest to praktycznie awykonalne przy 3 dzialach i 5+ jezziach. To wymaga paru zbiegow okolicznosci :) (zla kolejnosc deklaracji, zle cele ostrzalu, wyjatkowo kozystne ustawienie oddzialu przyjmujacego ostrzal( przy jezziach))
3) To lepiej dziala np. przy przyjmowaniu ostrzalu lancami
4) Ja osobiscie nie widze w tym nic sprzecznego z moja moralnoscia:p Nie zarzucilbym przeciwnikowi, ktory by tak zagral, ze gra nie fair.
Ale to kwestia indywidualnego podejscia do zasad i idei gry.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

A np taka sytuacja: kreska 6 saurusów na krowach, z jednej strony na samej krawędzi w oddziale stoi steryd.

2 działa deklarują strzał w saurusy, przez bohatera. Pierwszy strzał wchodzi, lookout zdany, zabija model... Gracz Lizzie zdejmuje saurusa stykającego się z bohaterem i przesuwa bohatera o jedno oczko, zdejmując go z linii drugiego strzału.

Ja coś takiego zasędziowałem na nie.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

Ja nie widze problemu z tym, co opisal Christos. Nawet gdyby sobie wyobrazic te sytuacje, to chyba logiczne, ze ginie to, co zostalo trafione, prawda?

A nawet jesli imperialista strzela po jednym modelu, a ktos zdejmuje model z drugiego konca oddzialu, to tez ok. Jest to strategia deklarowania strzalu, oraz zdejmowania zabitych modeli.

Chcesz uniknac strzelania w pustke? Deklaruj strzelanie w srodek oddzialu. Proste.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Moim zdaniem obie sytuacje sa zgodne z zasadami i tym samym legalne.

Sa mniej watpliwe moralnie jak strzelanie 2 dzialami po herosie tak, by ten przy drugim strzale nie mial look out sira. W zasadzie to uwazam, ze w ogole strzelanie dzialami po herosach, gdy oni nie maja look out sira jest niemoralne (bo za latwo jest trafic). Ale juz np. katapultami jest ok (no chyba, ze maja przerzut scattera).

A tak na powaznie Zbyszek moim zdaniem popelniles blad.
Zasady sa klarowne a jesli gracz uwaza cos za 'watpliwe moralnie' to nie powinien tego robic a sedzia powinien tylko sedziowac zgodnie z zasadami a nie pobudkami moralnymi (moralnosc jest wzgledna). Wiadomo, ze nie wszystkie zasady sa jasne, ale tutaj nie ma niejasnosci, gracz ktorego figurki gina je zdejmuje...
Ja bardzo nie lubie jak sedzia mowi, ze 'to nie jest w sumie zabronione, ale nie rob tak' - taka ocena sedziego premiuje graczy klocacych sie (bo sie wykloca i tak zrobia).

W ogole co to za glupota kazac graczowi sciagac figurki tak aby dla niego bylo to najmniej korzystne? To tak jakby kazac graczowi imperium strzelac przez jednego jezzaila gdy moze strzelic przez 3...

Albo przykladowo mam 4 z 5 pegazow ustawione w linii i piatego ustawionego gdzies z boku. Imperialista strzela 2 dzialami przez te 4 w linii i zabija jednego. I co moze mam zdjac tego co stoi obok, by drugie dzialo strzelilo sobie przez 4 a nie przez 3? Dajcie spokoj...

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

Bez sensu zupełnie to tak jakby snajper strzelał w jedną postać a zginęła zupełnie inna ... młotek jest pełen takich dziur którymi nikt się nie interesuje, wg. mnie powinno być tak że ściąga się ten model do którego konkretnie oddany był strzał oczywiście jeśli była taka możliwość...

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

bez sensu mowisz? a o zwarciu szyku slyszales? Ginie wlasciwy ale potem idzie komenda i oddzial "zapełnia" luki w szyku

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

nie mówię o oddziale tylko o pojedynczych modelach

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

ja mialem podobna sytuacje tylko ze imperialista strzelal do mojego BSB w odziale oba dziala byly wycelowane w herosa ...pierwsze dzialo zabilo BSB wiec powstal problem i sedzia stwierdzil ze imperialista musi strzelic z 2go dziala aby sprawdzic czy nie ma missfire ale nic nie trafi poniewarz deklarowal strzal w model ktory zostal zabity...jest to w interesie imperialisty aby strzelal w dobrej kolejnosci :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

to jest interes imperialisty tak dobierać cele zeby było korzystne dla niego ale jak ktoś zaznaczył "wyrównywanie" w combacie jest chyba na końcu fazy walk prawda? dla ułatwienia i przyspieszenia robomy to odrazu ale w strzelaniu też chyba tak powinno byc...strzelamy z działa przez srodek jezzaili powiedzmy w takiej formacji ( |,/ -linia kuli )
1 23 4 5
J. J J J J
../ .| |
/... | |

pierwszy dostanie jezzail nr 1 -ściągamy zabity model, gdyby nastepny zszedł "3" to w "4" niemozna by było strzelić...a powinno się zdjąć te które zostały zabite i pod koniec fazy przed panikami je poskładać... moze ktoś powie ze odrazu jak poleci kulka to oddiał grzecznie ustawia sie w formacji z napisem "strzelaj w srodek"? to jest totalna głupota nawet jak na logikę batla... :x

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Nic nielegalnego, strzelać po skrajnych to innych nie sćiągnie, bo musi trzymać formacje. Tyle
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Ok Jezzaile to o tyle szczególny przykład, że zazwyczaj stoją w linie. A niech to będzie oddział 10 wardancerów stojących "w kupie". Imperialista tak deklaruje strzały że jeden idzie po np 4 modelach, a drugi w kolejnych 4 (i nie są to te same modele).
Po pierwszym strzale schodzi dajmy na to trzech tancerzy a przeciwnik ściąga te z linii drugiego strzału.
I jak imperialista ma sie bronić strzelając w "dobrej kolejności".

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

ok to deklaruję 2 strzały na raz w tym samym monecie i kij mu w dziąsło :P

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Christos pisze:Ok Jezzaile to o tyle szczególny przykład, że zazwyczaj stoją w linie. A niech to będzie oddział 10 wardancerów stojących "w kupie". Imperialista tak deklaruje strzały że jeden idzie po np 4 modelach, a drugi w kolejnych 4 (i nie są to te same modele).
Po pierwszym strzale schodzi dajmy na to trzech tancerzy a przeciwnik ściąga te z linii drugiego strzału.
I jak imperialista ma sie bronić strzelając w "dobrej kolejności".
wniosek jaki z tego plynie taki ze dzialo nie jest najszczesliwsza bronia do strzelania w "kupkie"
od tego jest mortar :twisted:

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

trikk pisze:Nic nielegalnego, strzelać po skrajnych to innych nie sćiągnie, bo musi trzymać formacje. Tyle
mam identyczne zdanie
tak samo jak znikaja modele w oddzialach r&f-rzedy znikaja to i modeli ktore w kolejnych strzalach gina jest mniej
tam nikt nie podnosi krzyku

kanti
Mudżahedin

Post autor: kanti »

a jak wygląda w świetle zasad strzał z 2 dział na raz biorę 2 kostki artyleryjskie biała działo A czerwona działo B rzucam i po kłopocie

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie wyglada. nie strzelasz z 2 dzial na raz

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Dopiero wróciłem i patrzę, a tu taki temacik. Z tego co widzę, to niektórzy zawodnicy starają się wygrac za wszelką cenę i nie potrafią zachowywac się sportowo. Przecież przy strzelaniu z armaty jest jasno napisane, że nominuje się jeden konkretny model jako cel. Co za bzdura ściągac inny model...
Można na to patrzec jak na wyjątek, niejako przedłużenie zasady championa, który gdy ginie to zostawia lukę w oddziale do końca danej fazy (jest jasno napisane, że się go nie "uzupełnia" od razu). Podobnież w fazie strzelania można ściągac te modele, które oberwały, a na koniec tejże ładnie uporządkowac szeregi.
No, ale sądzę, że to już zależy od kultury grania.

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

A ja mysle, ze kultura grania nie ma tu nic do rzeczy.

Strzelajacy powinien pamietac, ze ostrzeliwany moze zdjac dowolny model i deklarowac takie strzaly, przy ktorych ostrzeliwany sie od obrazen nie wywinie.
Jesli deklaruje bezmyslnie, traci na efektywnosci. Proste.

Dla mnie to zwykly element strategii nie zadna kultura.

Poza tym, nie dojdziesz tu do "moralnego ładu", bo jeden twierdzi ze "celowe ściągniecie modelu będącego na linii drugiego strzału to dla mnie ściema", inny marudzi ze "Co za bzdura ściągac inny model... "

Wystarczy wiec pamietac, jak moga byc zdejmowane obrazenia i uwzgledniac to w swoim planie.
Obrazek

ODPOWIEDZ