kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
każdy oddział ma 4 rogi: 2 przednie i 2 tylnie. Gdy chcesz wykonać wheel, jeden przedni róg stoi w miejscu, a drugi sie przemieszcza - dystans o jaki się poruszy ten ruchliwy róg to koszt manewru. Najłatwiej Ci będzie zrozumieć jak weźmiesz sobie dowolny movement tray i popróbujeszwolf_rider pisze:Czesc jestem nowy więc witam all.Jestem zupełnie zielony jak moje goblinki .Chciałbym się zapytać ile kosztuje manewr bo AB zbyt dużo mi nie wyjaśnia.Mam ten od BFSP
poison nie jest magicznym atakiem sam w sobie. Ale np.: oddziały demonów nurgla mogą mieć jednocześnie magiczne i poison ataki.Corvus Albus pisze:Tak teraz się zastanawiam, czy poison jest normalnym atakiem czy jest traktowany jako magic? Bo jak tak to WE nie będą mogli ich WARDować.
jesli z niemagicznych zrodel to normalny [mengile] jesli np od demonow to juz magiczny...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
- Corvus Albus
- Kretozord
No właśnie z myślą o MMM pytam, no nic, dzieki za info.
-
- Warzywo
CZyli jeśli moi wolf ridersi pójdą 3 cale manewr 3 cale to moge sie jeszcze o 3 poruszyc bo moje wilczki mają ruch 9.
Z tego co pamiętam przy Bear's anger nie ma nic o magicznych atakach - dostajesz tylko bonusy do charakterystyk.Sa!nt pisze:Początkujący nie jestem ale to temat worek więc postanowiłem to tutaj wrzucić. Od razu przepraszam jak pytanie to było już wcześniej zadane.
Czy Bear Anger i Hammer of Sigmar dają magiczne ataki?
- Corvus Albus
- Kretozord
W czasie trwania walki moge decydowac wszystkimi którzy stykają się z np. Lordem, że wszystkie te ataki lecą w niego ?
A jezeli np deklarujesz, że 3 gości wali w championa (który ma 1 ranę) i wbijesz trzy, to ściągasz tylko championa; rany nie przechodzą na pozostałe modele.Corvus Albus pisze:W czasie trwania walki moge decydowac wszystkimi którzy stykają się z np. Lordem, że wszystkie te ataki lecą w niego ?
- Corvus Albus
- Kretozord
To następne pytanie. Bo wyszła mała dyskusja w naszym klubie początkujacym w świecie WFB, więc może być one trochę głupie
Oddział kuszników chce strzelać w inny oddział. Jednak tylko 3 z 10 kuszników go widzi (swój cel) i teraz pytanie:
Strzela tylko 3 czy wszyscy?, jeżeli tylko 3 to ładnie się oszukuje początkujących ludzi na turniejach i napewno za taki manewr na następnym nie popuścimy . Jeżeli natomiast wszyscy biją niezależnie od tego ilu widzi to zwracam honor.
Oddział kuszników chce strzelać w inny oddział. Jednak tylko 3 z 10 kuszników go widzi (swój cel) i teraz pytanie:
Strzela tylko 3 czy wszyscy?, jeżeli tylko 3 to ładnie się oszukuje początkujących ludzi na turniejach i napewno za taki manewr na następnym nie popuścimy . Jeżeli natomiast wszyscy biją niezależnie od tego ilu widzi to zwracam honor.
Strzela trzech. Ostatnio mi i koledze przyszło do głowy, że mimo iż jest to oczywiste to warto by było znaleźć na to paragrafy. Nie podam tutaj strony dokładnie bo Rulebook leży w domu, ale szło to mniej więcej tak:
In case of shooting each individual model needs to see it's target. (gdzieś przy shootingu, nie przy LoS)
To się tyczy zarówno sytuacji gdy jednostka strzela na wprost i ma przed sobą jakąś przeszkodę, jak i wtedy gdy dla części modeli kąt do celu jest zbyt duży.
PS. Tak właśnie się oszukuje początkujących ludzi na turniejach. Na takie lamerstwo wyciągasz Rulebooka i cytujesz.
In case of shooting each individual model needs to see it's target. (gdzieś przy shootingu, nie przy LoS)
To się tyczy zarówno sytuacji gdy jednostka strzela na wprost i ma przed sobą jakąś przeszkodę, jak i wtedy gdy dla części modeli kąt do celu jest zbyt duży.
PS. Tak właśnie się oszukuje początkujących ludzi na turniejach. Na takie lamerstwo wyciągasz Rulebooka i cytujesz.
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.
Lizardmen, Bretonnia, High Elves
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.
Lizardmen, Bretonnia, High Elves
- Corvus Albus
- Kretozord
No to teraz wiemy chociaż kto oszukiwał i na następnym nie przejdzie taki wałek JA tymczasem po raz tysięczny przeczytam RB, tylko, że trzeba dużo grać by zapamiętać te zasady i najlepiej jak to w praniu wychodzi
-
- Mudżahedin
Jak to jest z sytuacja kiedy np. ripiterka mroczniakow strzela w GUO trafia z pojedynczego strzalu i co teraz? najpierw przeciwnik rzuca ile ran zadal i ja po kolei je warduje, czy najpierw warduje jeden, a pozniej dostaje tyle ile wyrzucil? albo jak ktos strzela z katapy w moj regiment plagow, to czy warduje 1 raz, czy kazdym modelem na ktory dziala uderzenie? i pozniej regena moge zdawac czy nie? przy ktorych dzialach nie moge stosowac regena?
PS: na tamtym turnieju to nie jedyny walek jakiego doswiadczylismy.
PS: na tamtym turnieju to nie jedyny walek jakiego doswiadczylismy.
Klub Fantasy "FENIX" ('Stara Remiza', ul. Żabia 8, Włocławek)
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY
Gry bitewne, RPG, karciane, planszowe.
Każdy poniedziałek od 15.oo do 19.oo. ZAPRASZAMY