Kombos niespodzianka;)

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

slifek pisze:Kombo niespodzianka - oddzial 10slejerow zabgrejdowanych do gigantow... dochodzi do starcia... wrog wyzywa na pojedynek... i... wszyscy slejezy przyjmuja :D
po pierwsze totalnie nieopłacalne bo ci ich wystrzelaja i tracisz 260 punktów... po drugie pojedynek jak nazwa wskazuje może byc miedzy dwoma modelami wiec tylko jeden zabójca mógłby go przyjąc... ergo... nice try ale nie... ;)

Za to z hammerersami dobre kombo... jak planowałem takie z ironami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Post autor: kotil »

Z odstrzeleniem troche ciezej jezeli masz przy nich oddzial z runa 5+ws przeciwko strzelajacym.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

wcale nie tak ciężko... 10 modeli obrywa powiedzmy 30 strzałów (czy to muszkieterzy, czy skinki, nie ważne...) średnio wejdzie 15, zrani 8, sztandar ochroni 3... czyli zdejmujemy połowe oddziału po jednej turze... szarża konnicy zdejmie pozostałą piątke... nadal tak fajnie? a jestem pewien, że przeciwnik wiedzac że są to sami zabójcy gigantów szybko sie nimi zajmie bo to łatwe punkty do zdobycia... i to spora ich ilośc... dlatego jak wystawiam 10 slayerów to jest tam max jeden gigusiowy...
Obrazek

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Prawda to. Ja daje tylko zabojcow gigantow na caly pierwszy szereg, reszta troll slayerzy. Ze względu na nieduza ilosc przeciwnicy zastanawiaja sie w co strzelac. bo wyladowac 30 strzalow na oddzial 10-15 osobowy...

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

ja porzuciłem bannere z wardem na 5+ od shootingu

w ciągu 3 ostatnich bitew (2 przeciw skaveńskiej elektrowni) nie rzuciłem ani jednego save`a :(

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

5+ daje jako forme odstraszania a nie jako ochrony i zawsze dodatkowy atut ze moze sie uda. Mnie sztandar sie sprawdza, biorac pod uwage ze w poblizu mam zawsze hamkow i ironow na te oddzialy tez dodatkowo mam tego warda. Jak dla mnie to duzo. Szansa na obrone przed machianami i wszelkimi strzalami sciagajacego armora.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

kotil sami zabójcy gigantów w pierwszy rzędzie to też chybiony pomysł bo w momencie przyjęcia szarży jako ofiary zdejmujesz własnie ich... dlatego zostawia sie w pierwszym szeregu przynajmniej jednego zwyklaka i wtedy wszystkie ataki idą w zwyklaków a 4 zabójców gigantów może spokojnie oddac ;)
Obrazek

Dźwiedź
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dźwiedź »

Na pewno jest tak jak mówisz Rakso?
Przecież jeśli mamy 5modeli w szeregu z czego 4 to ZG to tylko 3 modele przeciwnika stykają się ze zwyklakiem(jeśli nie jest on ustawiony na boku szeregu), więc 2ch pozostałych(jeśli razem było ich 5ciu) musi walić w ZG... Moim zdaniem trzeba by było wystawić 3 ZG i 2 ZT wtedy byłoby tak jak mówisz... (Chyba że sie mylę)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

teoretycznie tak... praktycznie nie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Ale chyba można deklarować w co sie uderza. Inteligentny przeciwnik powie poprostu, że bije po gigantach i koniec, ew. zorientuje się po jednej turze walki, że mimo iż zabił 3 modele z pierwszego szeregu to dostaje stanowczo za dużo ataków :?

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

ale jak zadeklaruje bicie po gigantach to bedzie musial powiedziec konkretnie ktore ataki w ktorego giganta i jak zada jednemu 3 rany to i tak 1 spadnie ;P tak mi sie wydaje

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

inteligentny przeciwnik tak, może zadeklarowac... jesli zadeklaruje w drugiej turze to nadal w pierwszej dostanie 8-12 ataków trafiajacych na 3+/4+ i raniących na minimum 4+... wtedy może już byc dla niego za późno...

ale ustawiajac samych ZG w pierwszym szeregu nawet najgłupszy przeciwnik zabije ich w szarży...

tak wiec nadal opłaca sie wystawiac przynajmniej jednego zwyklaka ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

zależy też rakso co szarżuje.... np turbo gral(bsb,lord,palladyn, i 9 rycerzy jak wpada to raczej mało co zostaje

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

A nie jest tak żę ZG traktowani sa jako championi? czyli oddzial ktory szarzuje zabójców atakuje oddzial (bez deklaracji ataku po ZG) i schadza ZT a champion zawsze oddaje czyli w tym przypadku ZGx5??

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

ale jak z szarżującym sie nie styka żaden ZT tylko sami ZG to wtedy przeciwnik bije po ZG... dlatego zostawia sie conajmniej jednego ZT w pierwszym rzedzie i wtedy zasada o której piszesz działa.
Obrazek

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

ok a jezeli mamy muzyka?

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Muzyk i sztandar sa traktowani jak zwykli szeregowcy, tylko champion jest taki wyjatkowy bo podczas fazy strzelania i CC jest traktowany jak bohater... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Ok, więc przy szarzy jezeli przeciwnik atakuje po oddziale to sciagamy muzyka, sztandarowego a wszyscy ZG oddaja, czy sciagamy z tylu oddzialu ZT?

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Nawet jesli przeciwnik zadeklaruje atak w sztandar czy muzyka mozesz uznac ze szeregowiec obok podnosi sztandar/intrument... Wiec normalnie zdejmujesz jak zwykle zwyklych ziomali z tylu...
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
kotil
Wałkarz

Ok! Czyli jezeli damy 4 ZG w pierwszym szeregu a przeciwnik nie zadeklaruje ataku w konkretnego ZG to po szarzy (jezeli nie zabije wszystkich) tych 4 oddaje czyli 4x3A=12AS4 lub 8AS6.

ODPOWIEDZ