HE do Knurowa

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

HE do Knurowa

Post autor: Jankiel »

W sobotę będzie pierwszy turniej w Knurowie, na który zabiorę sobie poniższą rozpiskę. Jestem bardzo zawiedziony DP - są drodzy i zawsze mi zbyt szybko giną. Za to piechota spisuje się fenomenalnie, spłaca mi się zawsze no i w pełni wykorzystuje ASF. Piszę z pamięci, bo nie mam ab w pracy, więc mogą zdarzyć się pewne nieścisłości punktowe.

Archmage, dodatkowy czar, ring of fury, 2xscroll
Mage, Seer, Scroll
Bsb na piechotę z dwurakiem, mag pierwszego poziomu (nie pamiętam, jak się ten item nazywa)

21 spearelves z lion standard
10 archers
14 WL z banner of balance i skeinsliver
8 WL
14 Swordmasters z banner of sorcery
2x5 SH
2 RBT
Orzeł

Sprawdzają mi się spearelves, jest gdzie magów trzymać, zwłaszcza, że WL i SM idą od razu do walki, a nie służą do trzymania magów.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Terran
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Terran »

Nie rozumie jednej rzeczy. Skoro SE maja służyć do niańczenia magów to może ich mniej wystawić. I tak sprawdzą się odpowiednio. Można odjąć z 5 SE i wystawić dodatkowego orła. No chyba że SE sprawdzają Ci się tylko jak masz masówe ich...
Always look at the bright side of death.

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Że tak powiem, że Bsb jako mag to coś nowatorskiego jest... lecz jak spadnie to nowatorsko stracimy z 260 pkt.

A i tak zamiast archerów i 5 SH dałbym 20 spearów z WB

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

fajne, choć mnie ten bsb tez sie troche nie podoba - nie lepiej wsadzic go na konia, by wiekszego save'a?

SM ida od razu do walki.. przeciwnik przypadkiem nie omija ich i nie ostrzeliwuje?
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Fajna rozpiska i fajny turniej. A zastanawiałem się, gdzie by tu wyskoczyć w nastepny weekend.
Ogry sobie ostrzą ząbki

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

bsb bierze beast'a i rzuca na siebie pierwszy czar. Dostaje wtedy niezlego kopa. Pozostali magowie moga swobodnie sobie wybierac inne lory.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Bardzo dobra rozpa. Szkoda tylko ze nie ma jak wcisnac 3 bolca.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Xet pisze:bsb bierze beast'a i rzuca na siebie pierwszy czar. Dostaje wtedy niezlego kopa. Pozostali magowie moga swobodnie sobie wybierac inne lory.
misiek jest dosc sytuacyjny.. poza tym czasem bardzo cięzko jest przechytrzyć przeciwnika. Prawdopodobnie w turze gdy bedziemy najbardziej tego potrzebowali przeciwnik zachowa kosci i zdispeluje ten czar.

w takiej sytuacji jeszcze jednym rozwiazaniem moze byc Shadow i BSB jako zabojca maszyn i innych lekkich oddziałów.
Choc dla mnie, powinien on sie trzymac blisko WL i nie dac sie szybko zabic.

Jankiel, nie myslałes o przycieciu elitarnej piechoty do 12 i wstawieniu np. orła?
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Ja bym archamge'a dał z Bookiem, caddiego pierwszy level, z bsbka zdjąć czarowanie i wrzucić bolca.
WL to teraz bardzo dobre unity, naprawdę świetnie się sprawują na dużą ilość armii.
Z bookiem czarujesz od pierwszej tury gładko przechodząc przez ochronę magiczną wroga, SE, WL i SM ładnie przyjmują i przetrzymują wiele unitów. Czekasz, czarujesz i strzelasz.
pozdro

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Booka nie chcę, bo nie siądą mi czary i po zabawie. Dodatkowo mam tylko 4 zaklęcia w ogóle co jest mało uniwersalne. A tak mam miejsce na drain magic czy 1 z lighta/shadowa/metala, dwa wybrane czary (beast cowers i wolf hunt najlepsze, czy choćby mały i duży pocisk) i praktycznie komplet dla arcymaga. Pewnie, że gorzej się przebijam, ale jak już się przebiję to mogę zrobić dużo więcej.

Bsb jednak mam na koniu z lancą, źle pamiętałem. Poza tym, nie mam figurki bsb na piechotę :)

Orła bym drugiego wziął, tylko nie mam figurki.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Rozpiska bardzo fajna, a nade wszystko niestandardowa :)

BSB ma siedzieć w jakimś konkretnym regimencie?

Ciekawym rozwiązaniem do tej rozpy byłby dragon mage z seerem i power stonem, no ale to chyba raczej za dużo cięć wymaga.

Łuczników próbowałbym zamienić chociazby na 14/12 włóczników.

Jedną kawalerię można by się pokusić o dopakowanie warbannerem.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

SH nie mogą mieć magicznego sztandaru.
Łucznicy muszą zostać, bo 2 RBT to zdecydowanie za mało strzelania.

ODPOWIEDZ