VC vs. Demony
Moderator: misha
-
- Mudżahedin
Moze Czarny Trener z 4 paskami na BloodThistera:P
Paraszczak pisze:Wszyscy sapią na wymaxowane rozpiski, wszyscy się zarzekają, że ich to nie dotyczy, wszyscy walą na turnieje z jakimś syfem. A potem się okazuje, że g... prawda i na 30 VC, 29 ma BSB z Regeneracją, a ten ostatni to też miał, tylko nie dojechał.
Hipokryzja!
licho pisze:dokładnie , jest opisywana poza lorem.Shinue pisze:czy to sa uściślenia sędziowskie?Fedek pisze:Invokacja jest w lore of vampires.
bo w przeciwnym razie będę się spierać...
Dodatkowo :
"All Vampire characters can instinctively manipulate the Undead and so know the Invocation of Nehek spell. Other spells are generate from the Lore of the Vampires"
Inne czary są generowane z Lora Vampirów, czyli z innego zbioru.
Inwokacja to czar który znają wampiry instynktownie i nie należy do zbioru Lore of the Vampires
Taki lajf. Uściślenia to uściślenia.A rzeczywiscie:)No i lepiej zadne uscislenie nie powinno tego zmienic gdyz: zmieniajac lor na inny Forbidden Lore nadal znamy Invokacje wiec znajdujemy tutaj potwierdzenie waszych tez:)Invokacja nie jest z lore of vampires:)nawet wizualnie to widac jest w podreczniku Lore of Vampires i sa czary a invokacja jest obok.
A czy ta zasada została ustalona po wejściu kodeksu wampirów?Great Standard of Sundering nie działa na inkantacje Tomb kings. Czary "0" jak
Inwokacja VC i Drain Magic HE są częścią lore’ów tych armii i sztandar na nie
działa. Drain magic Slanna nie należy do Żadnego lore’a.
Bo w poprzednim kodeksie był to czar zero i był opisywany razem z innymi czarami. Tutaj jest tytuł Black arts tam opisana inwokacja, a potem dział Lore of the Vampires i tam opisane pozostałe czary. Jedyne co je łączy to kilka czarów ma wpisane "necromancy spell" jako specjalną zasadę recastu.
Myślę że jest to dosyć znaczna kwestia do rozstrzygnięcia.
nie przed.... pomysl zanim napiszesz... kwetie pomocne to kiedy byl wypuszczony ab do wampirow i kiedy byl wypuszczony ab do demonowlicho pisze: A czy ta zasada została ustalona po wejściu kodeksu wampirów?
juz jest rozstrzygnieta... czemu invokacja niejest z lore of vampires? bo jest "0" i jest na drugiej stronie? na lore of vampires masz napisane, ze znaja wampiry ten czar wiec cos w tym musi byc, ze sie to laczy...Myślę że jest to dosyć znaczna kwestia do rozstrzygnięcia.
Ten zapisek nie wystarcza? Jest tu wyraźnie napisane, że inne czary są generowane z lore of vampires, więc czar "0" nie jest. W innym wypadku byłoby to wyraźnie napisane."All Vampire characters can instinctively manipulate the Undead and so know the Invocation of Nehek spell. Other spells are generate from the Lore of the Vampires"
czar 0 nie jest losowo generowany tlyko znany od poczatku... masz racje. Ale czy ktokolwiek to podwazal?Drwal pisze:Ten zapisek nie wystarcza? Jest tu wyraźnie napisane, że inne czary są generowane z lore of vampires, więc czar "0" nie jest. W innym wypadku byłoby to wyraźnie napisane."All Vampire characters can instinctively manipulate the Undead and so know the Invocation of Nehek spell. Other spells are generate from the Lore of the Vampires"
@kens czary nekromantyczne mozna recastwoac
musisz wejsc do lsGdzie się składa zażalenia i apelacje?
licho pisze:Racja.
No to niezbyt rozumiem tą decyzję ;]
Gdzie się składa zażalenia i apelacje?
PzdrMatt pisze: I've had a conversation with Matt Ward (Daemons author) and Alessio about this and the concensus is that the Standard of Sundering does indeed affect Invocation if you choose Vampiric Lore.
Also Drain Magic if you choose High Magic
And Big / Little Waagh
Hope that helps
podpis nieregulaminowy - administracja
Ha ha tak pogadali z kolesiem ktory napisal demony i on stwierdzil co jest oczywista, o ze o tak ten baner wali po wszystkim a moze tak spytac Gava co pisal podrecznik do VC? Takie listy nie sa zadnym dowodem niech GW zrobi formalne uscislenie a paru chlopakow z LS nie powinna moim zdaniem decydowac co jest dobre a co nie, tym bardziej jak Helm of Commander wydali inna zasade niz wypuszcza GW. Wedlug naszych uscislen, helm nie daje jak vampir walczy nawet nie bezposrednio a wedlug GW mozesz pozyczac jesli tylko on sam nie jest podstawka w podstawke. I teraz pytanie czy gramy na zasady LS czy gramy na zasady GW? Dla mnie odpowiedz jest jasna...
A lubisz się sprzeczać co turniej jak kto rozumie zasady? Bo ja np nie, i dlatego szanuję bardzo niełatwą robotę LS.
Czasem się pomylą, czasem zinterpretują inaczej niż po nich GW, ale działają i jest się do czego odnieść. Dobrze że działają, i wg mnie działają dobrze.
I sami twierdzą, że gramy na zasady GW (zajrzyj do uściśleń), choćby nie wiem jak głupia i nielogiczna była ich treść (vide kanadyjska errata by GW, którą same GW potem szybko poprawiło, w zakresie WE).
Czasem się pomylą, czasem zinterpretują inaczej niż po nich GW, ale działają i jest się do czego odnieść. Dobrze że działają, i wg mnie działają dobrze.
I sami twierdzą, że gramy na zasady GW (zajrzyj do uściśleń), choćby nie wiem jak głupia i nielogiczna była ich treść (vide kanadyjska errata by GW, którą same GW potem szybko poprawiło, w zakresie WE).
Erraty GW mają logiczną spójność rzutu monetą. Jedyną ich wyższością jest to, że są oficjalne i jako takich nie można ich kwestionować.
Póki nie zobaczę jakiejś kwestii w erracie GW, LS jest po prostu wykładnią.
Człowieku, ogarnij się.
Póki nie zobaczę jakiejś kwestii w erracie GW, LS jest po prostu wykładnią.
ZOMG! A teleportacje u WE GW zinterpretowało źle i potem się wycofali, a na LS była dobra.LS nie powinna moim zdaniem decydowac co jest dobre a co nie, tym bardziej jak Helm of Commander wydali inna zasade niz wypuszcza GW. Wedlug naszych uscislen, helm nie daje jak vampir walczy nawet nie bezposrednio a wedlug GW mozesz pozyczac jesli tylko on sam nie jest podstawka w podstawke. I teraz pytanie czy gramy na zasady LS czy gramy na zasady GW? Dla mnie odpowiedz jest jasna...
Człowieku, ogarnij się.
Radze poczytac zasady. Dopiero później szukać dziury.sluchajcie czego wy chcecie spoko 0 moze nie byc z nekromancji ale wtedy wedlug zasad nie ma recastu i LS tutaj niebedzie potrzeban sami sie w to wpakujecie.
Necromancy spell to taka jakby specjalna zasada pozwalajaca recastowac.
Zbiór czarów nazywa się Lore of Vampires w tym zbiorze nie ma inwokacji.
LoL! A co ma Gav do przedmiotu demonów? Demony wyszły później niż VC.Ha ha tak pogadali z kolesiem ktory napisal demony i on stwierdzil co jest oczywista, o ze o tak ten baner wali po wszystkim a moze tak spytac Gava co pisal podrecznik do VC?
Rozumiem, że chciałbyś usłyszeć od Gava:
- Oczywiście, że ten sztandar nie działa na inwokacje. Co prawda, gdy pisalem kodeks VC, to podrecznika Demonów jeszcze nie było, ale na 100% nie działa, bo ja tak mówie.
Errata do demonów już niedługo.
Ja jako gracz VC myśle, że założeniem tego sztandaru było cięcie każdej magii, nie ważne czy to wampirza, orcza czy która kolwiek z 8 podrecznikowych magii. Boli wampirzych chłopcow, ktorzy zweszyli latwe wygrane, ze nie bedzie juz tak latwo?
Marys latwe zwyciestwo z demonami?zycze powodzenia. A gav ma nawet wiecej do powiedzenia niz autor ksiazki do demonow bo tu sie spieramy nie czy banner dziala tylko, czy czar inwokacja nalezy do lore vampires - czytanie ze zrozumienie sie klania. Nie wiem skad u niektorych sie bierze dziwne przekonanie, ze nowy podrecznik zmienia wydany poprzednio.Podreczniki wydane w 7 edycji sa dla siebie rownorzedne. A zastrzezenia do LS mam tylko jak zmieniaja zasady z podrecznika, bo jak dookreslaja to co innego bo to jest pole do zagospodarowania. Fedek czy sie GW myli czy sie nie myli i wycoduje czy nie to grasz w ich system i ich wykladnia zasad jest sluszna a jak chcesz grac w polski system to polecam Atila chyba kiedys takie cos wyszlo.
Cinkos.. czujesz sie niewolnikiem GW? bo na pewno sie tak zachowujesz..
"...ich wykładnia jest słuszna..." ?
ja wole grac w system spojny, w miare sprawiedliwy i jasno okreslony.. niestety GW mi tego nie daje.. wiec korzystam z uscislen, a jak cos mi sie niepodoba (czy to z zasad GW czy uscislen) to tego nie stosuje (np na turniejach ktore organizuje).
uscislenia to jedne wielke House Rules, ktore maja zastosowanie na turniejach w Polsce i tak jak kazde House Rules moga zmieniac zasady podrecznika głownego i AB.
a jaki jest stosunek GW do House Rules - przeczytaj w RB
pozdrawiam
"...ich wykładnia jest słuszna..." ?
ja wole grac w system spojny, w miare sprawiedliwy i jasno okreslony.. niestety GW mi tego nie daje.. wiec korzystam z uscislen, a jak cos mi sie niepodoba (czy to z zasad GW czy uscislen) to tego nie stosuje (np na turniejach ktore organizuje).
uscislenia to jedne wielke House Rules, ktore maja zastosowanie na turniejach w Polsce i tak jak kazde House Rules moga zmieniac zasady podrecznika głownego i AB.
a jaki jest stosunek GW do House Rules - przeczytaj w RB
pozdrawiam