Nagrody za ligę.
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
banda dzieciakow ktora podnieca sie "hurrrra, zbierzemy kase i bez pomyslunku ja wydamy na cholera wie co..."
NAJPIERW zastanówmy sie czego nam trzeba, potem oszacujmy koszta, a na sam koniec mozemy zbierac kasę.
A swoja drogę - gdybym wiedział że inicjatywa żeby zrobic to profesjonalnie tak jak powinno się wydawać wspólną kasę, a nie na szybcika i jak popadnie, spotka sie z takim odzewem (szczególnie ze strony moderatora który dawno powinien wyciąć połowę postów w cholerę a nie krzyczec najgłośniej jaki to szafa jest zły) to dawno bym sobie odpuścił...zero logiki i racjonalności ;/
NAJPIERW zastanówmy sie czego nam trzeba, potem oszacujmy koszta, a na sam koniec mozemy zbierac kasę.
A swoja drogę - gdybym wiedział że inicjatywa żeby zrobic to profesjonalnie tak jak powinno się wydawać wspólną kasę, a nie na szybcika i jak popadnie, spotka sie z takim odzewem (szczególnie ze strony moderatora który dawno powinien wyciąć połowę postów w cholerę a nie krzyczec najgłośniej jaki to szafa jest zły) to dawno bym sobie odpuścił...zero logiki i racjonalności ;/
tak mnie naszlo... jak wylonimy najlepszych generalow poszczegolnych armii? adeon cos kiedys przebakiwal ze od nowego sezonu jakos to sprytny ligowy system bedzie liczyl, ale mamy nowy sezon i wszystko jest po staremu - czyli w zasadzie g... wiadomo kto czym grathurion pisze: to jest moim zdaniem konieczne:
Dyplomy dla 10 ligi
dyplomy dla najlepszych generalow poszczegolnych armii
Pucharki dla 3ki ligi

Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
no tak, trzeba by bylo kazdemu w systemie tabelke dorobic ile jaka armia pkt nastukal, pytanie nowe sie nasuwa czy liczymy tylko te tury ktore dla danego gracza licza sie do ligi czy tez t ktore liczylyby sie dla niego dyby gral tylko dana armia w lidze spowodowc to moze ze jeden gracz wygralby kilka klasyfikacji (chociaz to malo prawdopodobne)
Jezeli nie udaloby sie w tym sezonie zautomatyzowac tego (to pytanie do Adeona), to proponuje zrobic tak jak w zeszlym, czy w poprzednim, ze patrzymy na wyniki z masterow i ten, ktory dana armia ma z 4 masterow zagranych ta armia najlepsze wyniki - dostaje dyplom.
O ile sie nie myle ostatnio zajal sie tym Jankiel i sprawnie to wyszlo.
Latwo to przejrzec recznie a jest w miare sprawiedliwie (tylko turnieje zagrane odpowiednia armia sie licza - nie tak jak w przypadku brania po wynikach calej ligi, gdzie ma sie wpisana armie pomimo zagrania nia tylko jednego turnieju na przyklad).
Ale w kolejnym sezonie warto juz wprowadzic nowa rubryke w tabelce zglaszania wynikow przez organizatorow i odpowiedni kod na stronie
.
Latwo to przejrzec recznie a jest w miare sprawiedliwie (tylko turnieje zagrane odpowiednia armia sie licza - nie tak jak w przypadku brania po wynikach calej ligi, gdzie ma sie wpisana armie pomimo zagrania nia tylko jednego turnieju na przyklad).
Ale w kolejnym sezonie warto juz wprowadzic nowa rubryke w tabelce zglaszania wynikow przez organizatorow i odpowiedni kod na stronie

w tym momencie robi sie z tego 'najlepszy gracz masterowy dana armia' - jesli partzymy tylko na wyniki z masterow.Marek Golan pisze:Jezeli nie udaloby sie w tym sezonie zautomatyzowac tego (to pytanie do Adeona), to proponuje zrobic tak jak w zeszlym, czy w poprzednim, ze patrzymy na wyniki z masterow i ten, ktory dana armia ma z 4 masterow zagranych ta armia najlepsze wyniki - dostaje dyplom.
jak dla mnie moze byc, jako opcja przejsciowa... mam nadzieje ze doczekamy sie systemu automatycznego

Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
moze nie dawać po prostu nagród za daną armię tylko za top X w lidze? w top może być duzo vc/empire a pierwsze DE będą daleko.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
11 

RaptorJesus jest fajny, ale trochę za duży.
Mozna dac dyplomy za np to 15 ligi i za najlepsza armie , ze niektorych armii nie ma duzo , albo ze sa na dalekich miejscach to nic nie oznacza imho...
moim zdaniem dawanie dyplomów za najlepsze armie jest słabym pomysłem bo co to niby ma nagradzać? ktoś kto gra bardziej popularną armią moze nie dostać dyplomu będąc drugi w lidze a ktoś dostanie za setne miejsce bestiami... Niech dyplomy będą za topX. dodatkowo większość osób z "topa" gra wieloma armiami przez cały sezon i głupio aby ktoś dostał nagordy za 2 armie, albo wcale bo grał bardzo dobrze, ale niestety trzema różnymi armiami...
przy nagradzaniu za "top" nie ma wątpliwości kto za co dostaje nagrodę, natomiast za armie zawsze jest problem bo:
ktoś mógł nabijać punkty tylko na masterach parowych lub na dmp(tak jak ja
) lub na lokalach. jak weźmiemy kryterium, że liczymy tylko mastery wyłaniając najlepszą osobę daną armią to:
okazuje się, że najczęściej wystarczy wygrać Dmp i WI czy Strategikon i już masz gwarancje na nagrodę grając tylko 2 turnieje w roku.
przy nagradzaniu za "top" nie ma wątpliwości kto za co dostaje nagrodę, natomiast za armie zawsze jest problem bo:
ktoś mógł nabijać punkty tylko na masterach parowych lub na dmp(tak jak ja

okazuje się, że najczęściej wystarczy wygrać Dmp i WI czy Strategikon i już masz gwarancje na nagrodę grając tylko 2 turnieje w roku.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
Eheh, co za problem wygrac 3 mastery ;P.
Robson, co ty dyplomu zalujesz? Wlasnie o to chodzi by wyroznic gosci za wierne granie ogrami i zajmowanie miejsc w srodku tabeli. Bardzo fajna i przyjemna sprawa. Tak, zeby liga nie interesowalo sie tylko top 10 ale tez osoby z dalszej czesci. Takie kolejne pole do rywalizacji i tym samym zainteresowanie turniejami/liga.
Podobnie fajnie by bylo dac dyplom za najwiecej turniejow rozegranych w lidze
.
A podbijanie innymi armiami nie wchodzi w gre, gdy w tym roku przyjmie sie to co ja zaproponowalem przejsciowo a za rok lub 2 zautomatyzowany system, gdzie organizator wpisuje po kazdym turnieju graczowi jaka armia gra.
Robson, co ty dyplomu zalujesz? Wlasnie o to chodzi by wyroznic gosci za wierne granie ogrami i zajmowanie miejsc w srodku tabeli. Bardzo fajna i przyjemna sprawa. Tak, zeby liga nie interesowalo sie tylko top 10 ale tez osoby z dalszej czesci. Takie kolejne pole do rywalizacji i tym samym zainteresowanie turniejami/liga.
Podobnie fajnie by bylo dac dyplom za najwiecej turniejow rozegranych w lidze

A podbijanie innymi armiami nie wchodzi w gre, gdy w tym roku przyjmie sie to co ja zaproponowalem przejsciowo a za rok lub 2 zautomatyzowany system, gdzie organizator wpisuje po kazdym turnieju graczowi jaka armia gra.
dwa mastery w tym dmp i jakąs parówkę... to naprawdę niewiele
RIP
2 lata temu miałem najwiecej turnieii w lidze razem z kielonem( i tylko dlatego, ze poszedlem ale nie grałem ostatniego lokala w lidze, bo kielon strasznie płakał
) i nic nie dostałem za to, podobnie jak za najlepszego generała w lidze. ;p mam jeden dyplom za best - tk 2006/2007 niestety jest błąd w datach. szafa wtedy pomylił sezony :0. więc ogólnie dotychczas imho cały system się nie sprawdzał.

RIP
To jak z tymi nagrodami??? temat zdechł już dawno, a m mamy już prawie 1/3 sezonu za sobą. Znowu chcecie załatwiać wszystko w marcu i kwietniu???
Tak trudno ustalić co chcemy nagradzać?? Czy może ciężko znależć osobę która sie tym zajmie.
Puchary dla top 3.
Dyplomy dla top 10.
Dyplom dla najlepszych generałów dana armią na masterach.(proponuje brać pod uwagę tylko singlowe.)
W sumie jakieś 26 dyplomów.
Pasi???
Osoba która sie tym zajmie??? jest jakiś ochotnik???
Zacząłem Już organizować ranking generałów armii na podstawie 2 już odbytych masterów. Jeśli pomysł nagród dla najlepszych generałów poszczególnych armii zostanie zaakceptowany, zaczne publikowac aktualny ranking.
Tak trudno ustalić co chcemy nagradzać?? Czy może ciężko znależć osobę która sie tym zajmie.
Puchary dla top 3.
Dyplomy dla top 10.
Dyplom dla najlepszych generałów dana armią na masterach.(proponuje brać pod uwagę tylko singlowe.)
W sumie jakieś 26 dyplomów.
Pasi???
Osoba która sie tym zajmie??? jest jakiś ochotnik???
Zacząłem Już organizować ranking generałów armii na podstawie 2 już odbytych masterów. Jeśli pomysł nagród dla najlepszych generałów poszczególnych armii zostanie zaakceptowany, zaczne publikowac aktualny ranking.
Skupuje 5 edycyjne modele Bretończyków.
To dajecie dyplomy za armie ?? bo kolega, który był najlepszym HE w minionym sezonie, to myślę że zasłużył i by mu jakąś frajdę dał taki kawałek papieru
(shit of paper
)

Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Po glosach na temat ospalosci/braku decyzyjosci LL proponuje nastepujaca rzecz w tej sprawie sponsoringu/nagrod za lige (poza dotacja 50zl z masterow).
Wybieramy jedna osobe (wzglednie 2-3), ktora zajmie sie szukaniem sponsora i bedzie miala w tym wolna reke, jedynie przedstawi na koniec LL efekt swojej pracy i gdy bedzie chciala bedzie sie konsultowac z LL (ale bez przymusu). Tylko ona za to odpowiada, w przypadku braku powodzenia moze byc zwolniona przez LL z zajmowanej funkcji na koniec sezonu ligowego (lub po roku od wyboru, lub jeszcze jakos inaczej).
Czy ktos bylby chetny by, majac wolna reke, zajac sie szukaniem sponsora?
Co sadzicie o takim pomysle?
Wybieramy jedna osobe (wzglednie 2-3), ktora zajmie sie szukaniem sponsora i bedzie miala w tym wolna reke, jedynie przedstawi na koniec LL efekt swojej pracy i gdy bedzie chciala bedzie sie konsultowac z LL (ale bez przymusu). Tylko ona za to odpowiada, w przypadku braku powodzenia moze byc zwolniona przez LL z zajmowanej funkcji na koniec sezonu ligowego (lub po roku od wyboru, lub jeszcze jakos inaczej).
Czy ktos bylby chetny by, majac wolna reke, zajac sie szukaniem sponsora?
Co sadzicie o takim pomysle?
To może od razu pomyśleć nad czymś na kształt Zarządu Ligi w tym sensie, że składałby się z paru osób i każda by była jednoosobowo za coś odpowiedzialna ?
Draconis - FOR EVER !!!
Scimi powoli, skupmy sie na razie na sponsoringu w tym temacie, jak to wypali i tak bedzie super, przyszlosciowo byc moze...
W wielu sprawach nie koniecznie trzeba dawac wolna reke jednej osobie. Przykladowo system rankingowy byl robiony przez dwie grupy osob po 3-4 i potem oba systemy byly glosowane. Wyszedl remis (po naprawde ostrej klotni) i w koncu kompromisowo ustalony zostal system bioracy troche z tego, troche z tego. Potem to udoskonalone jeszcze zostalo juz przez pojedyncze osoby (juz nie te ktore pracowaly w grupach), ale na ogolnym forum LL. Nie sadze, ze jedna osoba zrobilaby to lepiej.
W wielu sprawach nie koniecznie trzeba dawac wolna reke jednej osobie. Przykladowo system rankingowy byl robiony przez dwie grupy osob po 3-4 i potem oba systemy byly glosowane. Wyszedl remis (po naprawde ostrej klotni) i w koncu kompromisowo ustalony zostal system bioracy troche z tego, troche z tego. Potem to udoskonalone jeszcze zostalo juz przez pojedyncze osoby (juz nie te ktore pracowaly w grupach), ale na ogolnym forum LL. Nie sadze, ze jedna osoba zrobilaby to lepiej.
Dobra, żeby nie było, że gadamy po próżnicy co ostatnio jest standardem na LL wg niektórych to też zapodam pomysła.
Jak ktoś był na Mackach Wojny, tudzież którymś turnieju w Zgierzu to mógł widzieć, że na naszych turniejach czasami rozdajemy w ramach nagród kawałki grubego ładnie obrobionego szkła z nadrukiem laserowym z logo Ośmiornicy i tekstem w stylu "Za zajęcie I miejsca na turnieju..."
Osobiście uważam, że coś takiego wygląda zajebiście, a do tego ma ten plusik, że nie jest produkcją seryjną więc można sobie zażyczyć dowolny tekst dopóki Senior się nie zbuntuje.
No i mam taką koncepcję, że skoro rozdawać nagród za czołówkę ligi nie trzeba od razu tak jak na turnieju, to mógłbym pogadać z Seniorem i załatwić po cenach nie do końca rynkowych coś takiego powiedzmy dla TOP 3 Ligi od razu z nazwiskami tego TOP 3 nadrukowanymi laserowo i jakąś graficzką w stylu logo Warhammera, czy inny wojenny młotek. Jak dla mnie opcja fajniejsza niż seryjny pucharek kupiony w Tesco, ale decyzja należy do LL.
Zadecydujcie, a ja ewentualnie wtedy pogadam z Seniorem i dowiem się jakie byłyby koszta tego przedsięwzięcia i jakie są ograniczenia techniczne tej metody. O ile dobrze pamiętam rozdawaliśmy takie szkiełka całemu TOP3 Macek Wojny, więc kilka powinno krążyć w okolicach Warszawy czy Białegostoku.
Jak ktoś był na Mackach Wojny, tudzież którymś turnieju w Zgierzu to mógł widzieć, że na naszych turniejach czasami rozdajemy w ramach nagród kawałki grubego ładnie obrobionego szkła z nadrukiem laserowym z logo Ośmiornicy i tekstem w stylu "Za zajęcie I miejsca na turnieju..."
Osobiście uważam, że coś takiego wygląda zajebiście, a do tego ma ten plusik, że nie jest produkcją seryjną więc można sobie zażyczyć dowolny tekst dopóki Senior się nie zbuntuje.
No i mam taką koncepcję, że skoro rozdawać nagród za czołówkę ligi nie trzeba od razu tak jak na turnieju, to mógłbym pogadać z Seniorem i załatwić po cenach nie do końca rynkowych coś takiego powiedzmy dla TOP 3 Ligi od razu z nazwiskami tego TOP 3 nadrukowanymi laserowo i jakąś graficzką w stylu logo Warhammera, czy inny wojenny młotek. Jak dla mnie opcja fajniejsza niż seryjny pucharek kupiony w Tesco, ale decyzja należy do LL.
Zadecydujcie, a ja ewentualnie wtedy pogadam z Seniorem i dowiem się jakie byłyby koszta tego przedsięwzięcia i jakie są ograniczenia techniczne tej metody. O ile dobrze pamiętam rozdawaliśmy takie szkiełka całemu TOP3 Macek Wojny, więc kilka powinno krążyć w okolicach Warszawy czy Białegostoku.
A licky boom boom down!!!