Chaos na defensy

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gelo
Chuck Norris

Chaos na defensy

Post autor: Gelo »

Jak w temacie.
Możecie mi coś poradzić jak grać na defensy różne? Chodzi mi o głównie krasiowe, zawsze mam z nimi problem i nie wiem jak się za to zabrać. Moje rozpiski są "thurionowate" :P czyli kawaleria khornowa, dragon ogry, 2x latacze i smok.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

jest ciezko, bezapelacyjnie...

nie ma recepty :) mi zazwyczaj jakos idzie, ale gdzies sie musi pojawic element farta, lub wtopy przeciwnika, bo z optymalnie grajacymi krasiami to jest mega ciezko

jeden patent jaki mam, to kontrowane master rune of challenge, prosto... zalatujemy smokiem od boku, na odzial z Mroc nacieramy khornikami/dragon ogrami, jezeli oddzial odwroci sie by challengowac smoka, dostaje wtedy khorniki/dragon ogry od boku... (patent dziala jak zaczniemy) jesli nie to moze byc roznie...

ogolnie trzeba walczyc, ale to chaos ma bardziej przerypane na starcie, gdzies 65-35 dla defensa..

kazdy wynik wiekszy od remisu na nasza korzysc. To sukces. w bitwie z krasiami, imperium na 4 dzialach czy chadecja...

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Myślę, że z defensami lepiej sobie radzą armie beastmańskie(ambush). Ja gram "mortaelami" i mam zazwyczaj problem z krasiami, na ostatnim turnieju grałem 2 bitwy z nimi, jedną przegrałem 7:13- na początku szło nieźle, ale potem utknąłem w klockach, został mi kornita z kapcia(demoniczny wierzchowiec poległ;), który zamiótł machiny.... koledze zostały 2 klocki. Drugą bitwę wygrałem 14:6, ale przeciwnik był raczej "lightowy". Problemem mortali są drogie koszta świetnych skądinąd jednostek....

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

to wiadomo ze bestie sobie lepiej radza z defensam :) i... ale za to gorzej z ofensami i same stanowia slabszy ofens od mortali

ja bestii nie lubie, nigdy nimi nie gralem, a istote armii chaosu stanowia dla mnie Mortale, ze wspomagaczami... zawsze lubilem motyw wypasionego lorda na smoku ;)

takze ameryky nie odkryles ;) jedno co pozostaje moralowcom z defnesami to pokombinowac i powalczyc....

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Trzeba zaryzykować i postawić wszystko na jedną kartę, no smok w tej sytuacji moze bardzo pomóc. Ale co na mniejsze punkty?, ostatnio gram na dwóch kornitach na dem. steedach ( no gigant też). Do tego bsb, 2X4 kornickich rycerzy, 2X5 maruderów na koniach, 2X5 psów, 7 furii..(1600 pts).
Ja z bestii używam tylko szamanów. kiedyś wystawiałem herda, ale jeden to chyba za mało.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Zawsze można sie skitrać za górko-lasami i liczyć, że kowadło wybuchnie ;]

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

trikk pisze:Zawsze można sie skitrać za górko-lasami i liczyć, że kowadło wybuchnie ;]
akurat kowadlo nie jest najgrozniejsze... najgorsze sa klopy i MRoChallenge, kowadlo to zatrzyma jeden odzial, a jak mamy ich duzo, to tragedii to nie robi, szczegolnie jak zaczniemy.. no chyba ze ktos wali ciagle duze runy, i rzuca 3 oddzialy :) wtedy to nic nie poradzisz... i mzoesz zdejmowac figurki ze stolu, ale takich dzialan nie nazwalbym raczej krasnoludzka taktyka, a gracza ktory tak robi nie nazwalbym wybitnym generalem swojej armii...

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

jeden patent jaki mam, to kontrowane master rune of challenge, prosto... zalatujemy smokiem od boku, na odzial z Mroc nacieramy khornikami/dragon ogrami, jezeli oddzial odwroci sie by challengowac smoka, dostaje wtedy khorniki/dragon ogry od boku... (patent dziala jak zaczniemy) jesli nie to moze byc roznie...
Bardzo optymistyczne założenie, że to wszystko doleci :D . W pierwszej kolejności się strzela z klopy do smoka, z drugiej w Dragon ogry, a z organów do kawy, potem patrzymy co nam najbardziej zawadza i to z kowadła spowalniamy.

Wg mnie to albo całą armie chowasz za lasem, a w osatniej turze idziesz zblokować ćwiartki tym czym się da, albo lecisz na chama i próbujesz coś ubić i liczysz na fartka :D.

PS. Ostatnio (na 1300) ustrzeliłem 7 figurek (4 psy, 1 dragon ogra i 2 chosenów) reszta doszła, głównym klockiem niezdałem brejka o 2 i dostałem masakre od chaosu :D .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

to wiadomo ze bestie sobie lepiej radza z defensam i... ale za to gorzej z ofensami i same stanowia slabszy ofens od mortali

ja bestii nie lubie, nigdy nimi nie gralem, a istote armii chaosu stanowia dla mnie Mortale, ze wspomagaczami... zawsze lubilem motyw wypasionego lorda na smoku
Taaak, istota i esencja hord chaosu, mortale - 40 modeli :D
W bestiach boli brak latającego, wielkiego świństwa, znacznie na tym tracą, a same też mają ciężko ze wszstykimi smoczurami i takimi innymi. Takie życie. Ale z ambushem jest wesoło :) Kiedyś mi na 1200 jeden herd nabił jakieś 500 czy 600pkt :)

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

TomCio pisze:
Bardzo optymistyczne założenie, że to wszystko doleci :D . W pierwszej kolejności się strzela z klopy do smoka, z drugiej w Dragon ogry, a z organów do kawy, potem patrzymy co nam najbardziej zawadza i to z kowadła spowalniamy.
leca do ciebie:

2 spawny slaanesha
dragon ogry
2x minotarury
2x latacze
2x konni maruderzy (psow nie licze, bo to nic nie zrobi ;))
rycerze
exalted na deamonic mouncie
smok

w co strzelasz? jak ja zaczne, jestest prawie na bank zjedzony, jak ty, to biore strone i kitram 1000pkt za lasami a proboje cos zrobic lataczami itp..

proste ;)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Hmmm... Zastanówmy się.
Mamy do dyspozycji
Kowadło
2x klope
2x bolca
2x organy
cannona
10 thundów

OK.

Bolce i cannon w smoczura.
Klopa z s5 w Dragon ogry
Klopa z s4 w minotaury\ rycerzy (ale raczej wpierw w rycerzyków).
Organy w lataczy.
Thundzi w jakiś fast ew. rycerzy (jeżeli niesą chosen)/minoski

I teraz patrzymy co ci zrobiłem i spowalniamy na 2+ najbardziej upierdliwe (stawiam że to będzie smok, a jak nie to korniki/Dogry/Minetaury/lataczy :wink: ). Ogólnie nie jest źle. Zawsze można maszyne jakimś klockiem zasłonić.
Obrazek

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

zawsze mozan jakis oddzial innym oddzialem zaslonic ;) (organy)

zawsze mozna jakis oddzial terenem zaslopnic (gorki, obeliski)

zawsze mozan sie skitrac na ture za lasem (czesto gesto w srodku stolu...)

nie ma co teoretyzowac, w czasie gry wszsytko wychodzi :)

w teorii krasie maja duzo wieksza szanse z chaosem niz chaos z krasiami, a to czy bym nie zrobil 20-0 to juz inna sprawa ;)

pzdr !!

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

nie ma co teoretyzowac, w czasie gry wszsytko wychodzi
No dokładnie, jak już pisałem ostatnio dostałem masakre od chaosu :), pomyśleć, że na początku wyglądało na masakre dla mnie :P .
Obrazek

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

TomCio pisze:
nie ma co teoretyzowac, w czasie gry wszsytko wychodzi
No dokładnie, jak już pisałem ostatnio dostałem masakre od chaosu :), pomyśleć, że na początku wyglądało na masakre dla mnie :P .
Najwyraźniej zwykła plewa jesteś ;]

Ja z dwarfami mam duuuże problemy, sporo kitrania, żeby oberwać maks z 1 bolca/dziala/klopy na raz ;]
Ostatnio zmieniony 14 gru 2006, o 20:37 przez trikk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Marios
Mudżahedin

Post autor: Marios »

Teraz to będzie łatwizna, podlatuje się pod klopę w minimalny zasieg i pokazujemy jej środkowy palec. Chaos w tej edycji będzie miał IMHO znacznie łatwiej zarówno z defensami jak i ofensami. Kto nie wierzy niech chwilę pomyśli.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Marios pisze: Chaos w tej edycji będzie miał IMHO znacznie łatwiej zarówno z defensami jak i ofensami.
potwierdzam :) gra sie bardzo milo ;)

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

thurion pisze:
leca do ciebie:

2 spawny slaanesha
dragon ogry
2x minotarury
2x latacze
2x konni maruderzy (psow nie licze, bo to nic nie zrobi ;))
rycerze
exalted na deamonic mouncie
smok

w co strzelasz? jak ja zaczne, jestest prawie na bank zjedzony, jak ty, to biore strone i kitram 1000pkt za lasami a proboje cos zrobic lataczami itp..
zapomniałeś o sorcererze na koniu^^ Łamaczu krasnoludzkich klocków;]

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

Post autor: Meter »

TomCio pisze:
. W pierwszej kolejności się strzela z klopy do smoka, z drugiej w Dragon ogry, a z organów do kawy, potem patrzymy co nam najbardziej zawadza i to z kowadła spowalniamy.

.
czy przypadkiem tak ie zrobiles z dimitrem na "lesnych wrotach"?? :lol:

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

nie wiem jak chaosem, ale bestiami mozna spokojnie grac (przynajmniej mi). Tak na upartego to nawet mozn by uznac krasnale za armie latwa do pojechania przez bestie :)

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

bo ty masz 4 pkt za ungora, a my 33 za rycerza ;]

ODPOWIEDZ