Nity

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

Nity

Post autor: Zły_Blondyn »

Problem jak w temacie... Chcę dorobić nity na kropierzach wierzchowców moich najtów khorneflakes, oczywiście problem można potraktować znacznie szerzej, ale interesują mnie jakieś skuteczne i efektowne metody robienie nitów. Z góry thnx...

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Spróbuj nanieść szpilką kropelki kleju Wikol. U mnie działa.

Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

To będzie miało odpowiednią twardość ??

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Tak. Wikol po zaschnięciu jest dość twardy i jeśli nie będziesz w jakiś drastyczny sposób eksploatował figurek powinno się trzymać.

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Można zrobić cieniusieńki wałek z GS, pokroić i przykleić.
Albo pobawić się z cienkopisem z wyjętym rysikiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

No próbowałem kiedyś wkładem od długopisu, ale to jest raczej dobre na "schowany" nit, a taki "wystający" jest trudniej....

Awatar użytkownika
Fedek
Chuck Norris

Post autor: Fedek »

Zależy jaki masz skill w GSie.
Obrazek

Awatar użytkownika
Treevill
Kradziej

Post autor: Treevill »

wiadomo ze swiezym gsem trudno sie robi nity ... wystaczy poczekac az taki waleczek z gs wyschnie ... kroisz go skalpelem i powstale placuszki przyklejasz kropelka

Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

Thnx! Spróbuję tej metody ;d

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Nity są bardzo łatwe do zrobienia - jeden z modelarskich sposobów:

1. Nawiercasz otwory na wylot (w przypadku płaskiej powierzchni, np. płyty pancerza czołgu)
2. Wtykasz miedziany drut od środka (na wylot), zalewasz kropelką kleju.
3. Przycinasz od zewnątrz i zewnątrz w razie potrzeby.
4. Piłujesz powierzchnię w celu wyrównania i pozbycia się zadziorów.

Jeśli chodzi o powierzchnie o różnych kształtach (np. na figurkach z bardingiem), to ten sposób można również zaadaptować - a mianowicie nawiercić dziury od zewnątrz (już nie na wylot, ale na odpowiednią głębokość, żeby nie zniszczyć modelu od drugiej strony), od zewnątrz wkleić druciki, od zewnątrz przyciąć, a potem oszlifować pilnikiem, jeśli druty za bardzo wystają i nie przypominają jeszcze nitów ;) Jest trochę roboty, ale jaki efekt za to!

Można także użyć igły lekarskiej (dostępnej w każdej aptece) o odpowiedniej średnicy - należy odciąć skośny koniec igły, następnie podgrzać nad palnikiem np. w kuchni, a potem takim "narzędziem" po prostu odciskać nity, jak pieczęcią. Dzięki temu będziemy mieli ładne okrągłe (co najważniejsze - wypukłe) nity z obwódką.

Jeśli chcesz mieć tylko imitację nitów, to możesz użyć trybika od zegarka, w otworek wsunąć jakąś "ośkę" (np. spinacz w uchwytem), potem go rozgrzać i zrobić "rundę" po pancerzu - równe i jednolite otworki, w dodatku w tej samej odległości :)

Myślę, że te parę sposobów wystarczy :) Oczywiście mowa o plastiku przy "grzanych" sposobach, bo w metalu nie da się raczej na ciepło zrobić otworków :) Tam w grę wchodzi tylko wiertarka :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Dokładnie tak jak mówi Sławol, ja zamiast miedzianych drutów korzystam ze spinaczy biurowych, które najpierw prostuje a potem kroje na odpowiedznie długości.

Awatar użytkownika
Sławol
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Sławol »

Dokładnie, ale to już zależy od skali modelu/figurki - żeby nie były te nity za grube :) Spinacze również są świetne do tego :)

A poza tym - jeśli chodzi jeszcze o ten trybik, to nie trzeba robić tego na ciepło zawsze - można na zimno, ale wtedy trzeba pojeździć tam i z powrotem, stosując odpowiedni nacisk i uważając przy tym, aby trafiać w te same otworki :)
Pozdrawiam
Sławomir Borysowski
Obrazek
Galeria

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Mozna tez malym wiertlem (od 0,5 do 0,8 mm powinno byc dobre) zrobic niewielkie otwory w np. platikowym kawalku ramki po figurkach. Po uprzednim nawazelinowaniu takiego "stempla" odciskamy nity.

Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

Wielkie dzięki za pomoc :]... Sposób z nawiercaniem wydaje mi sie najlepszy ;] Sam próbowałem coś podobnego, ale chciałem użyć łebków od szpilek(tych płaskich), ale były za duże, ale pokombinuję ze spinaczem. Jeszcze raz dzięki ;]

Awatar użytkownika
Tiger Brown
Kradziej

Post autor: Tiger Brown »

Zamiast drutu sugerowałbym użycie pręcików z polistyrenu np. Plastructa*), są w róznych średnicach, okrągłe na bardziej konwencjonalne nity a heksagonalne na nity nieco bardziej ekstrawaganckie.
Przewaga tego materiału nad drutem polega na o wiele łatwiejszej obróbce narzędziem ściernym (niż metalowego drutu).

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Ja robiłem tak :
Brałem włócznie czy inny bitsowy element (oczywiscie walcowaty) .Wielkość zależy jak duży ma być nit ;) Potem pilniczkiem/papierem ściernym zaokrąglasz końcówke i odcinasz .Przyklejasz na super gluta :)

Zdjatko poglądowe (kawałek płyty na boku wieżyczki) :

Obrazek
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Ta płyta jak ciastko wygląda :)

Awatar użytkownika
Zły_Blondyn
Wałkarz

Sęk w tym, że nit ma być mały - mniejszy niż łepek od szpilki, a gdzie można kupić takie pręciki ??

mefju
Plankton

Post autor: mefju »

Pozwolę się wtrącić jako nowy użytkownik :) Więc ja polecam metodę jaka jest używana przy robieniu antenek do pojazdów. Mianowicie: bierzesz kawałek plastiku z wypraski podgrzewasz go w jednym miejscu i następnie rozciągasz (im bardziej rozciągniesz tym cienszy jest pręcik plastiku) następnie można pociąć taki pręcik plastiku na drobniutkie niciki i precyzyjną pensetką poprzyklejać. w razie czego bardzo łatwo taki plasticzek podszlifować lub poprostu usunąć. Taka moja rada Pozdrawiam

ODPOWIEDZ