Sądzę, że po Generale zajmiemy się kapitanem. Później możemy przegłosować nowy pomysł Kosy dotyczący piechoty i zająć się piechotą core. Następnie weźmiemy się za priestów, później zamkniemy problem Grandmastera i kawalerii, inżyniera i maszyn, a na końcu kwestią tego co zostanie (szybka kawaleria itp.). Tak chyba będzie całkiem w porządku.Jaki teraz bierzemy problemik na tapetę?
Magiczne przedmioty, czy Kolejny bohaterowie, po Generale Imperium?
Ogólnie mam mieszane uczucia co do niej. Choć założenie jest ciekawe, nie jestem pewien, czy jest ona w armyliście potrzebna.Zasada, że 1 Działo/Mortar na 1 oddział State Troops 20+
Jej plusy to IMO:
- wyeliminowanie rozpisek 4 działa + kawaleria core
- jest dobra fluffowo
Jej minusy to IMO:
- zmienia dość znacznie konstrukcję Armylistu w stosunku do oryginalnego
- przycina rozpiski szybkiego, ofensywnego Imperium typu: gryf, 1 działo + sama kawaleria (po co w takiej rozpisce oddział piechoty?)
- tak naprawdę zbyt wiele nie zmienia w kompozycji zbalansowanych rozpisek Imperium. W chwili obecnej bez problemu można będzie zrobić fajny, mocny defens grając na General of the Empire (1 oddział Greatswords core, 1 GS/TG/RoF special + 2 x swordsmen/spearmen/halberdiers (dwa ostatnie pewnie zostaną wzmocnione) + 2/3 maszyny - będzie to stanowić zaporę trudną do przejścia. Nowa zasada to tak naprawdę pożywka dla ludzi, którzy chcą wystawić 4 działa/mortary i żałują, że nie starcza im slotów na GS lub fasty.
Ale oczywiście będziemy nad tym głosować!
Jeżeli chodzi o Knights of the White Wolf, nie ma już się co tak tym tematem zbytnio podniecać. Przeszła dzisiaj zasada, iż tylko Inner Circle mogą mieć ulepszenie na Zakony, więc pewnie na 2000 pts, tylko maniacy będą wystawiać po 2 jednostki imiennych Zakonów, a standardem będzie 0 lub 1. Dla mnie jest to bezsens i zabija ideę wprawadzenia imiennych Zakonów, ale coż - tego chciała większość, więc Nasze rycerstwo znów będzie udawało, że pochodzi z Zakonu No-Name, wbrew temu, co obrazują figurki. Swoją drogą kupy się to nie trzyma - bo niby czemu z danego Imiennego Zakonu będziemy mogli wystawić tylko jego elitę, czyli Wewnętrzny Krąg, a zwykłych rycerzy nie?