Mam przyjemność zaprezentować pierwszą rozpe DE.
W weekend odbędzie się kilka bitew, które między innymi będą miały na celu przetestowanie nowy AB DE. Złożyłem na 1500 punktów rozpiske. W razie czego, gdyby były jakieś błędy proszę mnie poprawić.
DE 1500:
HEROES:
Sorceress 1lvl - 100 (razem 150)
- Dispell Scroll (25)
- Dispell Scroll (25)
Death Hag - 90 (razem 200)
- Battle Banner (25)
- Sztandar dający ASF (35)
- Manabane (25)
- Rune of Khaine (25)
CORE:
5 Harpii - 11 sztuka (razem 55)
5 Harpii - 11 sztuka (razem 55)
5 Dark Riders - 17 sztuka, z kuszami 22 (razem 110)
- Kusze (+5 punktów)
- Spear and light armour (wbudowane)
5 Dark Riders - 17 sztuka, z kuszami 22 (razem 110)
- Kusze (+5 punktów)
- Spear and light armour (wbudowane)
10 Kuszników - 10 sztuka (razem 110)
- Light armour (wbudowane)
- Tarcze (+1 punkt)
SPECIAL:
5 Shades - 16 sztuka, z dwurakami 18 (razem 90)
- Dwuraki (+2 punkty)
13 Executioners - 12 sztuka (razem 211)
- FCG (Chempion +12, Chorąży +12, Muzyk +6)
- Magiczny Sztandar dający AP (armour piercing) (25)
14 Black Guards - 13 sztuka (razem 210)
- FCG (Chempion +14, Chorąży +14)
RARE:
Repeater Bolt Thrower - 100
Repeater Bolt Thrower - 100
LEGENDA:
Wszystkie elfy posiadają Hatred
Kusze samorepetujące mają Siłe 3, Armour Piercing i 2xMulti
Harpie mają te same statystyki za wyjątkiem ruchu - M5
Shades mają WS5, BS5
Executioners te same statystyki oprócz Siły, która ma teraz wartość 4
Black Guards ma te same statytyki za wyjątkiem Ataków które wynoszą 2. Dodatkowo mają stubborna na 9, Odproność na psychologie i ethernal hatred.
Death Hag to wiedźma (witch elf)
Manabane - Toxyna 25pts. Character always counts their Strength as one higher than their target's Toughness, unless their Strength would
normally be more than this, up to a maximum of Strength 6. Jest to Gift of khaine (to nie jest magic items)
Rune of Khaine: +D3 attacks (w każdej turze). Jest to Gift of khaine (to nie jest magic items)
============================================
Death hag oczywiście idzie do Exekutorów robiąc z nich "prawdziwych rzeźników". Poprzez rzeźników rozumiem 7 ataków z Siła 6 i -4 do sejwa z ASF i KB oraz 6-8 ataków Hag która zawsze wonduje na 3+, posiada Armour piercing, poison i ASF i spory minus do sejwa przeciwnika (zalezy od jego T + sztandar z AP), co łącznie z Hatred daje miażdzącą przewagę w walce (oddział jest wstanie do nogi wybić oddział ciężkiej kawalerii i to nieważne jakiej). Exeki z Hag BSB to mój faworyt w nowych DE
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Death Hag dodatkowo daje przerzutki stubborna BG.
Jest sporo strzelania z niezłą przebijalnościa dzięki AP oraz dużo manewrójących jednostek (harpie to wspaniała rzecz zarówno na deffensy jak i offensy)
Punkt ciężkości rozpiski skupia się na 2 elitarnych piechotach które bardzo ciężko złamać. BG potrafią przetrzymać i wystać, jak i świetnie walczyć z piechotą. Natomiast exeki z Hag potrafią wycinać najtrwardsze regimenty przeciwnika o niebo lepiej niż SwordMasterzy i White Lions HE razem wzięci
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Flustrują mnie troszeczkę minimaxy, które mi wyszły
Wadą Death Hag jest jej frenzy - przecinik może wymusić wyszarżowanie jej z regimentu co raczej skończy się szarżą całego. Plusem jest jednak to, że jeśli hag będzie gdzieś z boku regimentu to nawet atak od boku na exeki może się załamać
Dla chempiona BG będę szukał jeszcze punktów na seal of Ghrond (+1 DD) - bardzo by się przydała
Prosze o opinie i ew. poprawki jeśli coś jest niezgodne z AB DE.