Pierwsza rozpiska nowych DE - 1500

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Pierwsza rozpiska nowych DE - 1500

Post autor: Kal_Torak »

Witam,

Mam przyjemność zaprezentować pierwszą rozpe DE.

W weekend odbędzie się kilka bitew, które między innymi będą miały na celu przetestowanie nowy AB DE. Złożyłem na 1500 punktów rozpiske. W razie czego, gdyby były jakieś błędy proszę mnie poprawić.

DE 1500:

HEROES:

Sorceress 1lvl - 100 (razem 150)
- Dispell Scroll (25)
- Dispell Scroll (25)

Death Hag - 90 (razem 200)
- Battle Banner (25)
- Sztandar dający ASF (35)
- Manabane (25)
- Rune of Khaine (25)

CORE:

5 Harpii - 11 sztuka (razem 55)
5 Harpii - 11 sztuka (razem 55)

5 Dark Riders - 17 sztuka, z kuszami 22 (razem 110)
- Kusze (+5 punktów)
- Spear and light armour (wbudowane)

5 Dark Riders - 17 sztuka, z kuszami 22 (razem 110)
- Kusze (+5 punktów)
- Spear and light armour (wbudowane)

10 Kuszników - 10 sztuka (razem 110)
- Light armour (wbudowane)
- Tarcze (+1 punkt)

SPECIAL:

5 Shades - 16 sztuka, z dwurakami 18 (razem 90)
- Dwuraki (+2 punkty)

13 Executioners - 12 sztuka (razem 211)
- FCG (Chempion +12, Chorąży +12, Muzyk +6)
- Magiczny Sztandar dający AP (armour piercing) (25)

14 Black Guards - 13 sztuka (razem 210)
- FCG (Chempion +14, Chorąży +14)

RARE:

Repeater Bolt Thrower - 100
Repeater Bolt Thrower - 100

LEGENDA:

Wszystkie elfy posiadają Hatred
Kusze samorepetujące mają Siłe 3, Armour Piercing i 2xMulti
Harpie mają te same statystyki za wyjątkiem ruchu - M5
Shades mają WS5, BS5
Executioners te same statystyki oprócz Siły, która ma teraz wartość 4
Black Guards ma te same statytyki za wyjątkiem Ataków które wynoszą 2. Dodatkowo mają stubborna na 9, Odproność na psychologie i ethernal hatred.

Death Hag to wiedźma (witch elf)

Manabane - Toxyna 25pts. Character always counts their Strength as one higher than their target's Toughness, unless their Strength would
normally be more than this, up to a maximum of Strength 6. Jest to Gift of khaine (to nie jest magic items)
Rune of Khaine: +D3 attacks (w każdej turze). Jest to Gift of khaine (to nie jest magic items)

============================================

Death hag oczywiście idzie do Exekutorów robiąc z nich "prawdziwych rzeźników". Poprzez rzeźników rozumiem 7 ataków z Siła 6 i -4 do sejwa z ASF i KB oraz 6-8 ataków Hag która zawsze wonduje na 3+, posiada Armour piercing, poison i ASF i spory minus do sejwa przeciwnika (zalezy od jego T + sztandar z AP), co łącznie z Hatred daje miażdzącą przewagę w walce (oddział jest wstanie do nogi wybić oddział ciężkiej kawalerii i to nieważne jakiej). Exeki z Hag BSB to mój faworyt w nowych DE :).

Death Hag dodatkowo daje przerzutki stubborna BG.

Jest sporo strzelania z niezłą przebijalnościa dzięki AP oraz dużo manewrójących jednostek (harpie to wspaniała rzecz zarówno na deffensy jak i offensy)

Punkt ciężkości rozpiski skupia się na 2 elitarnych piechotach które bardzo ciężko złamać. BG potrafią przetrzymać i wystać, jak i świetnie walczyć z piechotą. Natomiast exeki z Hag potrafią wycinać najtrwardsze regimenty przeciwnika o niebo lepiej niż SwordMasterzy i White Lions HE razem wzięci ;).

Flustrują mnie troszeczkę minimaxy, które mi wyszły ;). Piątki harpii zamieniłbym na szóstki. Kuszników zrobiłbym 12-14 z FCG, Shadsów wolałbym 8 a nawet 10. DR z kuszami widziałbym lepiej po 6 w oddziale z muzykami i chempionami (BS5 i 2 ataki). Tylko znalezienie na to punktów by mnie zabiło ;).

Wadą Death Hag jest jej frenzy - przecinik może wymusić wyszarżowanie jej z regimentu co raczej skończy się szarżą całego. Plusem jest jednak to, że jeśli hag będzie gdzieś z boku regimentu to nawet atak od boku na exeki może się załamać :). Dodatkowo Hag ma tylko T3 i zero sejwa, ale olbrzymia liczba ataków z ASF jej i oddziału z poteżnym minusem do AS i siłą powinno w zupełności wystarczyć za dobrą ochronę.

Dla chempiona BG będę szukał jeszcze punktów na seal of Ghrond (+1 DD) - bardzo by się przydała :)

Prosze o opinie i ew. poprawki jeśli coś jest niezgodne z AB DE.

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

zauważyłem że te "stare" armie zostają coraz bardziej w tyle

Awatar użytkownika
Szrederator
Chuck Norris

Post autor: Szrederator »

runa khajna niezła rzecz :? :o

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

Jaszczurx pisze:zauważyłem że te "stare" armie zostają coraz bardziej w tyle
To zauważ ile czasu w tyle było DE od starych armii.
Obrazek

Jaszczurx
Mudżahedin

było długo z tego co wiem, bo gram od roku, ale myśle że za jakieś 3-4 lata poziom sie wyrówna

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

ale za 4 lata, GW przyzna że przegieło pałke i w 8 edycji zabierze HE ASF, DE Hate, Demonom i VC feara i wiekszość jednostek będzie miała statystyki oparte na 3 (żeby wyrównać poziom gry) :wink:

A co do rospy wg mnie, nie wiem jak to rozjechać, jedynym wyjściem są:
3x mag + 2 Bolce + 20 łuków + 2 elitarne piechoty, tą twoją rospą można grać na defa i na ofens, jest bardzo mobilna - upierdliwa, przegięte jednostki w stylu BG, ciesze się tylko że kotła nie ma(ale wtedy nie było by sztandaru ASF)

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Może i silne ale mi się zupełnie nie podoba ze względu na dobór bohaterów.

Hag jest BSB.
Sorcoreska jest generałem i to 1lv cadyy. :/

aklimatyczne.

tak tak możecie mnie już nazwać fluffową pierdołą. By się tu master zdał by podowodził a nie jakaś pipa ze zgromadzenia czarownic w dodatku niedouczona.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

HE rozjerzdzaja ten twoj uber klocek w szarzy 6 DP :)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

DP nawet nie dojadą. Sorry :), za dużo kusz z AP.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kal_Torak
Masakrator

Szrederator:

To prawda runa jest niesamowita - wciaż ciężko mi uwierzyć że tylko 25 punktów kosztuje :)

8 edycją chyba nie należy się jescze przejmować - zanim wyjdzie reszta AB miną wieki i pewnie trzeba będzie jeszcze czekać na AB WE kolejne 5 lat :)

Rozpiska rzeczywiście była kombinowana, tak aby mogła być zastosowana jako deffens jak i offensem. Testy spawdzą co i w jakich ilościach się sprawdza. HE niestety zostają w tyle w stosunku do DE. Rzeczywiście co kolejna armia to lepsza...

Murmandamus masz racje: mało klimatycznie. Podstawą miała być czarodziejka z 2 lvl ze scrollem i zabawką do czarowania (np. nóż albo ten familiar). Niestety niegdzie nie mogłem wycisnąć punktów a nie chciałem się już pozbywać któregoś z regimentów. Aczkolwiek czarodziejka powinna być 2lvl, a chempion BG mieć seal of ghrond. Może macie jakieś pomysły? Oczywiscie taka magia nie byłaby mocna ale miło jest wykorzystywacv każdą faze tury :). Plusem takiej 1lvl czarodziejki jest to, ze rzuca zaklęcie na 3 kostkach dzięki temu będzie miała możliwość coś tam rzucić od czasu do czasu ;)

Jankiel strzelił w dziesiątke - DP nie dojadą albo dojadą bardzo uszczypleni, chyba że rozpa HE będzie składała się z samych DP ;). No i Hag będzie waliła pierwsza :)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

bez przesady z 3 odzialow DP ktorys dojedzie na tyle liczny aby pozamiatac ...
co do Hag to wlasnie o to chodzi ze nie bedzie pierwsza...ASF vs ASF sie kasuje i bije sie normalnie kto szarzowal pierwszy itd...wiec nawet jesli 2 DP dojedzie to maja spora szanse skasowac ci ta dewotke:P

powiem szczerze ze jak patrze na te nowe DE to bedzie armia kombosow :)

moze jakas rozpiska na magii??
Obrazek
Highborn Elves Only!

Kal_Torak
Masakrator

A no tak, zapomniałem o erracie wyjasniającej problem ASF vs ASF ;).

No 3+ DP ma sporą szanse dojechać (chociaż nie zauważyłem aby ktoś wystawiał hordy DP ;) ), aczkolwiek w takim wypadku skupiałoby się ogień na tych, których szarża jest najbardziej prawdopodobnie wymierzona w egzeki, a przyjęło się tych przy życiu BG.

To prawda, armie DE będzie miała sporo ciekawych kombosów - to jest właśnie w niej bardzo urocze ;)

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

a jestescie pewni ze te kusze beda mialy AP tylko na bliskim i beda je mialy tylko zwykle jednostki warriorsow? zupelnie jak w WE?
zobaczymy jak book wyjdzie ;)
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Plotki na to wskazuja ze Ap bedzie i na bliskim i dalekim. I tak wydaje mi sie to mniej silne niz brak minusow za ruch i sila 4 na bliskim u WE.

chociaz na armie kawaleryjskie jest to o wound wiecej przy 6 zranieniach, czyli boost o 100%. (strzelanie na dalekim, 18 kusznikow = 2 rany na oddzial z t3 i save 2+).

Kal_Torak
Masakrator

AB już wyszedł jakiś czas temu, tyle że nie jest jeszcze powszechnie dostępny.

AP na kuszach jest na 100%

Nie ma bigpasiak robić sobie nadzieji, że jednostki i zasady przez GW są chociaż w minimalnym stopniu tworzone w porównaniu do innych już istniejących AB :). Porównaj np. scauta WE za 17 punktów posiada jedynie brak minusów za ruch, a scauta DE który kosztuje 16 punktów i posiada BS5, WS5, hatred, kusze samopowtarzalne z AP i za 2 punkty może mieć dwuraki albo drugą broń. Nawet waywatchersi przy nich wymiękają...

WE muszą teraz cierpliwie czekać na swój AB, bo historia się powtarza i z armii elfów w kolejnej edycji zostanie wydana jako trzecia i bardzo prawdopodobne że znowu na samym końcu ze wszystkich armii, czyli za kolejne X lat, kiedy będzie już wchodziła 8 edycja. Aczkolwiek jak już wyjdzie to będzie można się spodziewać cudów niewidów ;).

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

a jestescie pewni ze te kusze beda mialy AP tylko na bliskim i beda je mialy tylko zwykle jednostki warriorsow? zupelnie jak w WE?
Jestem pewny, że wszystkie kusze mają AP na każdym zasięgu.

A WE nie są słabą armią, o czym świadczy niesłabnące zainteresowanie tym kodeksem.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Kal_Torak
Masakrator

To prawda WE nie są słabą armią, aczkolwiek już "przestarzałą" czy też "zacofaną" w stosunku do nowych DE/HE.

Co myślicie nad oddziałem kuszników w liczbie 12-14 (2 rzędzy po 7 lub jeden 7 z frontu a drugi z tyłu 5 w przypadku 12 modeli) do tego chempion, muzyk i sztandar (oczywiście oddział z tarczami)?

Jaszczurx
Mudżahedin

czy d elfy mają hate na każdego?

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

Tak, dodatkowo, wieczną nienawiść dla HE.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Kal_Torak pisze:To prawda WE nie są słabą armią, aczkolwiek już "przestarzałą" czy też "zacofaną" w stosunku do nowych DE/HE.
IMO WE są mocniejsze od HE, a napewno na orków. A w porównaniu z nowymi DE to sie okaze, bo tak naprawde to gówno wiadomo. Teoryhammer to jedna rzecz, a jak wszystko dziala w praktyce, to sie okazuje po zagraniu dziesiatek bitew.
Pamiętacie jak się wszyscy jarali jacy to Boyzi czy Sun dragon sa zajebisci i ładowali ich w kazdej rozpie na poczatku? A teraz..

ODPOWIEDZ