Ale w opisie czaru jest napisane tylo żeby dostawiac jednostki jak w IoN, nie ma napisane że zasięg czaru jest taki sam jak w IoN. Nie jest może tak że mamy zasieg na całe pole gry?? (marzenie)everchosen pisze:z tego co pamiętam 18 na uleczanie i 12 na tworzenie nowych zombiaków.
o zasadach VC - czyli nowa edycja i zmiany z tym związane
Moderator: misha
Jaki masz AB? Polski czy angielski? Bo w ang jest zrozumiale napisane:
are placed... ale mi sie wydaje że to odnosi sie do położenia w unicie. a nie ma nigdzie że the range of the spell is the same as in IoN. Swoją drogą w polskim AB (bo takiego niestety mam) jest napisane że tylko Wampiry nie mogą odzyskac więcej niż 1W z tego czaru:/ nie ma nic o eterykach i niekawalerii:/
A już pisałem odpowiedź...
Proponuje tu poszukać : http://uk.games-workshop.com/warhammer/ ...
1. Czy czar 'Inwokacja Neheka' wampir może rzucić kilka razy w tej samej fazie magi?
2. Czy czarem 'przyzwanie legionu nieumarlych' mozna wskrzesić ponad stan liczebny modele np. Ghuli. Oczywiście z mocą.
2. Czy czarem 'przyzwanie legionu nieumarlych' mozna wskrzesić ponad stan liczebny modele np. Ghuli. Oczywiście z mocą.
Link usunięty z sygnatury, a użytkownik zań zbanowany -- administracja
Mam pytanko, czy w sytuacji w której szarżuje jednostko BK na gobosy (dają komendę stój), gobosy nie zdały fera i uciekają mogę zrobić redirect na inny oddział?
o co mi dokładnie chodzi to o to czy przekierować szarże mogę tylko od ucieczki oddziału na który szarżuje po komendzie flee czy również bo niezdanym strachu i paniką z tym związaną?
i jeszcze jedno czy teraz szarżując muszę wprowadzić jak najwięcej moich modeli do walki, czy dostawić się do jak największej liczby modeli przeciwnika?
o co mi dokładnie chodzi to o to czy przekierować szarże mogę tylko od ucieczki oddziału na który szarżuje po komendzie flee czy również bo niezdanym strachu i paniką z tym związaną?
i jeszcze jedno czy teraz szarżując muszę wprowadzić jak najwięcej moich modeli do walki, czy dostawić się do jak największej liczby modeli przeciwnika?
od krasnala dobrej woli pilnie przygarnę 6 kufli krasnoludzkich kontakt pw
Redirecta już nie ma, jest enemy in the way, polecam przeczytać rulebooka. Natomiast wykonać to można również jak nie zdadzą strachu.Miru pisze:Mam pytanko, czy w sytuacji w której szarżuje jednostko BK na gobosy (dają komendę stój), gobosy nie zdały fera i uciekają mogę zrobić redirect na inny oddział?
A zasada z dostawianiem jest jedna i prosta: zawsze jak najwięcej modeli (i Twoich i przeciwnika)
a czy w takim razie jeżeli powiedzmy oddział guli szarżuje na oddział 5goblin spiderów gdzie jest bohater na gigantycznym pająku i po dostawieniu mamy sytuacje 5goblin spiderów styka się podstawkami z 5gulami, a bohater gobliński tylko z jednym gulem, czy po śmierci wszystkich spider'ów dalej w tej walce będę stykać się tylko jednym gulem z modelem bohatera? a pozostałe 4gule nie będą brały udziału w walce? czy mogę przesunąć "wolne" gule i wprowadzić je do walki tak żeby dalej maksymalna liczba modeli brała udział w walce?Fedek pisze:A zasada z dostawianiem jest jedna i prosta: zawsze jak najwięcej modeli (i Twoich i przeciwnika)
z góry dzięki za odp.
od krasnala dobrej woli pilnie przygarnę 6 kufli krasnoludzkich kontakt pw
Nie za bardzo łapię się w VC więc mam kilka pytań:
- czy można invokacją wskrzesić oddział nie eteryków ani nie z wampirem ponad początkowy rozmiar np. z 20 GG do 30 GG.
- czy helm of comandennt dizała 1 turę czy np 5 tur? Tzn czy jest jednorazowy?
- czy można dowskrzeszać do combatu?
- jak jest wind of undeath to biorę za każdy oddział (w tym warmachine, scooutów i nie jestem pewien czy np za wykopywaczkę której jeszcze nie ma) d6 i na 4+ i powstaje nowy unit duchów?
- I czy w warmachine dostje po dupie obsługa czy na 5+ obsługa a 1-4 bolec/armata?
- czy można invokacją wskrzesić oddział nie eteryków ani nie z wampirem ponad początkowy rozmiar np. z 20 GG do 30 GG.
- czy helm of comandennt dizała 1 turę czy np 5 tur? Tzn czy jest jednorazowy?
- czy można dowskrzeszać do combatu?
- jak jest wind of undeath to biorę za każdy oddział (w tym warmachine, scooutów i nie jestem pewien czy np za wykopywaczkę której jeszcze nie ma) d6 i na 4+ i powstaje nowy unit duchów?
- I czy w warmachine dostje po dupie obsługa czy na 5+ obsługa a 1-4 bolec/armata?
1. nie, nie mozesz nic wskrzeszac ponad stan, chyba ze wykupisz sobie specjalna zdolnosc
2.helm mozesz uzywac w kazdej turze, nie jest jednorazowy
3. tak
4.kazdy oddzial na stole (wiec bez kopaczy) na 4+ dostaje jedna rane. powstaja duchy o takiej ilosci woundow ile zadajes czarem. jak nic nie zadasz to nic nie powstaje.
5. nie wiem, ale obstawialbym losowanie
2.helm mozesz uzywac w kazdej turze, nie jest jednorazowy
3. tak
4.kazdy oddzial na stole (wiec bez kopaczy) na 4+ dostaje jedna rane. powstaja duchy o takiej ilosci woundow ile zadajes czarem. jak nic nie zadasz to nic nie powstaje.
5. nie wiem, ale obstawialbym losowanie
Nie mozna. Tak po prostu ponad stan mozesz wskrzeszac tylko Zombie. Jezeli wykupisz ktorys z 3 specjalnych Vampire Powers, mozesz tez zyskac mozliwosc wskrzeszania ponad stan ( w zaleznosci, ktory VP wykupisz): szkieletow, wilkow, fell batow i ghouli.Paku pisze:Nie za bardzo łapię się w VC więc mam kilka pytań:
Dziala przez cala bitwe. W kazdej turze walki (swojej i przeciwnika) deklarujesz, ktory oddzial korzysta z Ws bohatera (o ile on sam nie jest zaangazowany w walke a oddzial uzywajacy Ws jest w 12")Paku pisze:- czy helm of comandennt dizała 1 turę czy np 5 tur? Tzn czy jest jednorazowy?
Tak. Wyjasnia to errata do VC.Paku pisze:- czy można dowskrzeszać do combatu?
Wszystkie jednostki wroga (nawet te, ktore wymieniles) otrzymuja na 4+ rane no armour save. Pod koniec liczysz wszystkie zadane rany i stawiasz na polu bitwy jednostke duchow, ktora ma wlasnie tyle ran (liczac, ze zwykla baza duchow ma 4 rany stawiasz odpowiednia ilosc baz, w tym ostatnia jest "ranna" jesli braklo dla niej tych 4 ran - mozesz ja jednak potem doleczyc z inwokacji)Paku pisze:- jak jest wind of undeath to biorę za każdy oddział (w tym warmachine, scooutów i nie jestem pewien czy np za wykopywaczkę której jeszcze nie ma) d6 i na 4+ i powstaje nowy unit duchów?
Losujesz standardowo kto obrywa. Ale i tak rana to rana.Paku pisze:- I czy w warmachine dostje po dupie obsługa czy na 5+ obsługa a 1-4 bolec/armata?
EDIT: Fojtu byl szybszy. W dodatku ma racje co do wykopywaczek - trafiane sa tylko oddzialy bedace na stole (czar nie dziala na oddzialy ktore jeszcze sie nie pojawily - minerow, tunnelingi, wykopywaczki, ale tez na oddzialy, ktore pogonily za stol, itp)