kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
+_Nordri pisze:To ja zapytam z innej strony - co jeśli wybije/złamie załogę w walce i wpada w maszynę? Zatrzymuje się na niej i niszczy w kolejnej turze walki czy przebiega jak przez przeszkodę (lub bez przeszkody - maszyna jest usuwana)?
If at the end of CC phase the WM has no crew... (Broken, fled, wiped out) the enemy automatically destroys the WM and is free to pursue or overrun.
Proszę o czytanie podręcznika przed zadaniem pytania.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Może dziwne pytanie, ale doznałem chwilowego zaćmienia umysłu podczas ostatniej bitwy i nie mogłem znaleźć fragmentu zasad, który mówi o:
"Obowiązku dostawienia do walki bohaterów będących w oddziale skirmish o ile zasięg ich ruchu podczas szarży na to pozwala". - konkretnie chodzi o magów w oddziale Ward Dancerow.
Nie wiem gdzie to znaleźć , by udowodnić. (A może to ja się jednak mylę). Z góry dzięki za podpowiedzi.
"Obowiązku dostawienia do walki bohaterów będących w oddziale skirmish o ile zasięg ich ruchu podczas szarży na to pozwala". - konkretnie chodzi o magów w oddziale Ward Dancerow.
Nie wiem gdzie to znaleźć , by udowodnić. (A może to ja się jednak mylę). Z góry dzięki za podpowiedzi.
Str. 65 RB na dole strony:
"If the skirmishing unit includes a banner, champion or musician, and any character that has joined the unit, such models are then moved to the fighting rank if there is enough space, swapping places with ordinary models."
Więc charakterzy, nawet jak nie mają zasięgu, lądują w pierwszym szeregu.
"If the skirmishing unit includes a banner, champion or musician, and any character that has joined the unit, such models are then moved to the fighting rank if there is enough space, swapping places with ordinary models."
Więc charakterzy, nawet jak nie mają zasięgu, lądują w pierwszym szeregu.
No pivot właśnie dużo by zmieniał, bo weźmy taką dziesiątkę konnicy (w formacji 5x2) - po wygraniu walki i zrobieniu turna stoją w formacji po 2 modele w szeregu, też tracą rankę, ale wróg nie dostaje +1 za bok.
oooo
oooo
oooo~~~~~
oooo~~~~~
oooo
o - wróg
~ - konnica
Gdyby robili oddziałem pivota jak potwory to mogli by sobie stać normalnie z 5 modelami w szeregu.
oooo
oooo
oooo~~~~~
oooo~~~~~
oooo
o - wróg
~ - konnica
Gdyby robili oddziałem pivota jak potwory to mogli by sobie stać normalnie z 5 modelami w szeregu.
do tego:
oooo
oooo
oooo- - - - -
oooo- - - - -
oooo
jesli wygrasz w kolejnej turze to bedziesz mogł z tego powyzego przejsc do tego
ooooo--
ooooo--
ooooo--
ooooo--
ooooo--
Na cala ta zabawe potrzeba conajmniej 2 tur combatu i to obu wygranych przez kawalerie
pozdrawiam
oooo
oooo
oooo- - - - -
oooo- - - - -
oooo
jesli wygrasz w kolejnej turze to bedziesz mogł z tego powyzego przejsc do tego
ooooo--
ooooo--
ooooo--
ooooo--
ooooo--
Na cala ta zabawe potrzeba conajmniej 2 tur combatu i to obu wygranych przez kawalerie
pozdrawiam
oczywiscie ze opcja pierwsza... ale takie rzeczy to sa jasno opisane w RB.. doczytaj dokladnie co to jest turn a co to pivot i kto jakie manewry wykonuje
pozdrawiam
pozdrawiam
- Corvus Albus
- Kretozord
Hmm zastanawiam się jak będzie wyglądać taka sytuacja:
Smok obok niego oddział. Przeciwnik chce zaszarżować oddział, ale w momencie gdy to robi wchodzi w obszar terroru. Czy musi on zdawać Ld z racji tego, czy szarżuje jakby nie było smoka?
Smok obok niego oddział. Przeciwnik chce zaszarżować oddział, ale w momencie gdy to robi wchodzi w obszar terroru. Czy musi on zdawać Ld z racji tego, czy szarżuje jakby nie było smoka?
RB str. 51
A unit must take a Terror test if it is faced by one of the following situations:
1) If charged by a Terror-causing enemy.
2) If a unit wishes to charge a Terror-causing enemy.
3) If there is an enemy taht causes Terror within 6" at the start of the unit's turn.
Ludzie czytajcie Rulebooka!
A unit must take a Terror test if it is faced by one of the following situations:
1) If charged by a Terror-causing enemy.
2) If a unit wishes to charge a Terror-causing enemy.
3) If there is an enemy taht causes Terror within 6" at the start of the unit's turn.
Ludzie czytajcie Rulebooka!
- Corvus Albus
- Kretozord
Tylko, że to się nie tyczy tej sytuacji o której mówię!
ale na starcie przeciwnik jest poza obszarem terroru dopiero jak szarżuje oddział bez fear i terror który stoi obok smoka i wkracza na te 6" to wtedy rzuca na Ld? Bo na dobrą sprawę szarżuje normalny oddział, a nie smoka.
ale na starcie przeciwnik jest poza obszarem terroru dopiero jak szarżuje oddział bez fear i terror który stoi obok smoka i wkracza na te 6" to wtedy rzuca na Ld? Bo na dobrą sprawę szarżuje normalny oddział, a nie smoka.