Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Szybkie dwa pytania:
1. Czy posiadając Avatar of death wybieram rodzaj broni raz na bitwę czy mogę swobodnie to zmieniać w trakcie?
2. Czy mając magiczną broń - hand weapon mam dodatkowego +1 savea za hand weapon shield?
Kuba
1. Czy posiadając Avatar of death wybieram rodzaj broni raz na bitwę czy mogę swobodnie to zmieniać w trakcie?
2. Czy mając magiczną broń - hand weapon mam dodatkowego +1 savea za hand weapon shield?
Kuba
Jeszcze nie spotkałem się aby broń magiczna miała w opisie "counts as hand weapon" ale jeśli tak by było to pewnie bonus byłby liczony.Artein pisze:ale chyba jeśli w opisie broni magicznej stoi że jest to hand weapon to z tarczą daje bonus do save'a w cc
EDIT: DolmiR był szybszy.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Jest to magic weapon (bo zakładam, że o magiczne pytasz).Toni pisze:Nie rozumiem - czym w takim razie jest broń, która nie ma w opisie np. GW, albo bow? To jest gdzieś napisane czy coś?
Byłoby miłoKuba pisze:w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc

Ona daje właśnie to, że używając magicznej broni (czyli nie mając typowego bonusu z tarczy dla piechura) wciąż możesz miec +2 ASv na piechte.
Dark elfickie Whip of Agony ma w opisie "Beastmaster's scourge.", z kolei Beastmaster's scourge ma w opisie "Hand weapon."Sa!nt pisze:Jeszcze nie spotkałem się aby broń magiczna miała w opisie "counts as hand weapon" ale jeśli tak by było to pewnie bonus byłby liczony.Artein pisze:ale chyba jeśli w opisie broni magicznej stoi że jest to hand weapon to z tarczą daje bonus do save'a w cc

Czyli co? Enchanted shield mimo, że nie ma zapisku, że liczy się jako shield to ma zasady tarczy?Shino pisze:tak ale tylko od frontuKuba pisze:w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc
Jak to jest, że czasem sama nazwa narzuca stosowanie specjalnych reguł danej broni, a czasem jednak nie?
No ale jest HElficki Null Stone który mówi że bronie tracą magiczne właściwości i stają się zwykłym orężem swojego typu... czyli wszystkie sword'y z commonów są raczej hand weaponami i inne bronie analogicznie. No więc jak to jest?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
Nie...
chodziło mi o to, że skoro null stone (i nie tylko) sprowadza broń do swojej podstawowej postaci (han weapon, great weapon, spear, etc.) to każda broń takową postać posiada. A skoro bardzo żadko w opisie przedmiotu podany jest jego rodzaj, to trzeba to wnioskować z nazwy przedmiotu. Bo z czego innego?

$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$
Mnie się wydaję, i raczej dobrze, iż: broń jest zwyczajnym niedodającym niczego żelastwem, które ma swoje magiczne zdolności, dopóki:
a) nie ma tego wyraźnie napisane w opisie - jak Deathpiercer. Lance. Killing blow. Ergo Deathpiercer poza tym, że daje KB, daje również wszelkie dodatki, które ma normalna lanca. Ale już tenże sam bez napisu Lance. nie dawałby niczego, poza KB, chociażby we fluffowym tekście było napisane: tej magicznej lancy używało 20 pokoleń wybitnych lancarzy, albo nawet Grimgrigri Wielki nie zrobiłby lepszej lancy itd. Chyba że podpunkt kolejny:
b) GW uznaje, że walnęła błąd i pisze w faqu Deathpiercer jest lancą, ponieważ zrobił go Grimgrigri...
a) nie ma tego wyraźnie napisane w opisie - jak Deathpiercer. Lance. Killing blow. Ergo Deathpiercer poza tym, że daje KB, daje również wszelkie dodatki, które ma normalna lanca. Ale już tenże sam bez napisu Lance. nie dawałby niczego, poza KB, chociażby we fluffowym tekście było napisane: tej magicznej lancy używało 20 pokoleń wybitnych lancarzy, albo nawet Grimgrigri Wielki nie zrobiłby lepszej lancy itd. Chyba że podpunkt kolejny:
b) GW uznaje, że walnęła błąd i pisze w faqu Deathpiercer jest lancą, ponieważ zrobił go Grimgrigri...
jest krasnoludzka runa która pozwala zachować wszystkie właściwości broni po tym jak się ją umagiczni.
Karkonoska Frakcja Fantastyki http://www.kffjelenia.fora.pl
http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar

http://www.coolminiornot.com/artist/grahnar