Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Kuba
Wałkarz

Post autor: Kuba »

Szybkie dwa pytania:
1. Czy posiadając Avatar of death wybieram rodzaj broni raz na bitwę czy mogę swobodnie to zmieniać w trakcie?
2. Czy mając magiczną broń - hand weapon mam dodatkowego +1 savea za hand weapon shield?

Kuba

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

1. raz na bitwę; na turnieju - raz na turniej
2. nie; za to masz za magiczną tarczę.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

ale chyba jeśli w opisie broni magicznej stoi że jest to hand weapon to z tarczą daje bonus do save'a w cc

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Wtedy tak.

Awatar użytkownika
Sa!nt
Falubaz

Post autor: Sa!nt »

Artein pisze:ale chyba jeśli w opisie broni magicznej stoi że jest to hand weapon to z tarczą daje bonus do save'a w cc
Jeszcze nie spotkałem się aby broń magiczna miała w opisie "counts as hand weapon" ale jeśli tak by było to pewnie bonus byłby liczony.

EDIT: DolmiR był szybszy.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.

Awatar użytkownika
Toni
Wodzirej

Post autor: Toni »

Nie rozumiem - czym w takim razie jest broń, która nie ma w opisie np. GW, albo bow? To jest gdzieś napisane czy coś?

Kuba
Wałkarz

Post autor: Kuba »

w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc ;)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Toni pisze:Nie rozumiem - czym w takim razie jest broń, która nie ma w opisie np. GW, albo bow? To jest gdzieś napisane czy coś?
Jest to magic weapon (bo zakładam, że o magiczne pytasz).
Kuba pisze:w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc
Byłoby miło :), ale w opisie Enchanted shield nie ma magicznego zapisku 'counts as shield' czy przynajmniej samego 'shield'.
Ona daje właśnie to, że używając magicznej broni (czyli nie mając typowego bonusu z tarczy dla piechura) wciąż możesz miec +2 ASv na piechte.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Sa!nt pisze:
Artein pisze:ale chyba jeśli w opisie broni magicznej stoi że jest to hand weapon to z tarczą daje bonus do save'a w cc
Jeszcze nie spotkałem się aby broń magiczna miała w opisie "counts as hand weapon" ale jeśli tak by było to pewnie bonus byłby liczony.
Dark elfickie Whip of Agony ma w opisie "Beastmaster's scourge.", z kolei Beastmaster's scourge ma w opisie "Hand weapon." 8)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Kuba pisze:w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc ;)
tak ale tylko od frontu

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Shino pisze:
Kuba pisze:w takim razie rozumiem że heavy armour + mundane hand weapon + enchanted shield = +2 armour save w cc ;)
tak ale tylko od frontu
Czyli co? Enchanted shield mimo, że nie ma zapisku, że liczy się jako shield to ma zasady tarczy?
Jak to jest, że czasem sama nazwa narzuca stosowanie specjalnych reguł danej broni, a czasem jednak nie?

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Bo czasem GW wydaje FAQ w ktorym pisze ze enchanted shield daje +1 do sv za combo tarcza plus bron :wink:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

No ale jest HElficki Null Stone który mówi że bronie tracą magiczne właściwości i stają się zwykłym orężem swojego typu... czyli wszystkie sword'y z commonów są raczej hand weaponami i inne bronie analogicznie. No więc jak to jest?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

co jak jest? chodzi ci o null stona? tak dziala dokladnie jak opisales...

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

Nie... :wink: chodziło mi o to, że skoro null stone (i nie tylko) sprowadza broń do swojej podstawowej postaci (han weapon, great weapon, spear, etc.) to każda broń takową postać posiada. A skoro bardzo żadko w opisie przedmiotu podany jest jego rodzaj, to trzeba to wnioskować z nazwy przedmiotu. Bo z czego innego?
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jak nie jes tpodane czym przedmiot jest to jest to magiczny hand weapon.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Mnie się wydaję, i raczej dobrze, iż: broń jest zwyczajnym niedodającym niczego żelastwem, które ma swoje magiczne zdolności, dopóki:
a) nie ma tego wyraźnie napisane w opisie - jak Deathpiercer. Lance. Killing blow. Ergo Deathpiercer poza tym, że daje KB, daje również wszelkie dodatki, które ma normalna lanca. Ale już tenże sam bez napisu Lance. nie dawałby niczego, poza KB, chociażby we fluffowym tekście było napisane: tej magicznej lancy używało 20 pokoleń wybitnych lancarzy, albo nawet Grimgrigri Wielki nie zrobiłby lepszej lancy itd. Chyba że podpunkt kolejny:
b) GW uznaje, że walnęła błąd i pisze w faqu Deathpiercer jest lancą, ponieważ zrobił go Grimgrigri...
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

jest krasnoludzka runa która pozwala zachować wszystkie właściwości broni po tym jak się ją umagiczni.

ODPOWIEDZ