Jaką Armię wybrać?...

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Przyznam szczerze, że jak utną myszom porządnie technikum, to będę się bardzo śmiał. :lol2: W sumie mysze w 6ed. były mocne to obawiam się, że zrobią taki "hłyt matetingowy" i ją przytną, żeby ludziska na co innego się przerzucili. :lol2:

Awatar użytkownika
Elefenzis
Wałkarz

Post autor: Elefenzis »

nowe modele nowe zasady zmniejszona ilość punktów i masz dopiero "hłyt".

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

No cóż przecież można zrobić slavy z WS 1, S2, T2 za 1 pkt.
Tak samo można zmniejszyć staty klanbraci do WS 2, S2, T3 za 3 pkt i ralingi które na każdym dublecie wybuchają za 20 pkt.

Jeżeli tak zrobią z tą armią to będzie ona najsłabsza i najbardziej liczebna, lecz nikt ich nie kupi bo wybierze takie DE czy HE które są 3/4 razy tańsze w PLNach i silniejsze.

Zakładam się że że dadzą armii jakąś specialną zasadę i do tego zmniejszą koszt elitarnych jednostek.

Awatar użytkownika
Krzysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzysiek »

I niech wzmocnią Szturmówki do samych 4 czyli T S WS I coś z Moulderem może jakiś gigant szczurzy albo coś;D

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Ja ostawiam ze jako "nowy unit" dodadza Doom Wheela i ze zamiast klanu Skyre bedzie krolowal klan Moulder... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

a może moje ukochane plague monki :roll:
po Zabójcy Skavenów kocham ten klan :D

Ewin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ewin »

3 rzeczy:
1. VC tez jest przegięta samograja!
2. Armie najlepiej wybrać w stylu gry jaki się podoba czyli tak jak napisał Voodoo:
Voodoo pisze:Zależy jaki styl grania Ciebie interesuje. Zaproponowałeś WE i Empire a one się bardzo różnią.

Empire- masz prawie wszystko, magia, piechota (bez rewelacj w porównaniu do elfickich), kawaleria, oddziały strzelające i maszyny. Możesz stworzyć armię defensywną lub ofensywną.

WE- kitranie się po lasach, powolna eliminacja jednostek wroga (świetne łuki) które potem dobija się w CC. Tylko tam nie ma klocków, wszystkie jednostki musza ze sobą współgrać. Większość armii partyzancka biega w skirmiszu (jak w LOTRZE).

A reszta armii:

Cały Chaos (Demony, Mortale, Beasty), VC, Ogry, Bretka- to gra na jedno kopyto, całkowity ofens, byle do przodu i do CC.

Dwarfy- całkowity defens, twardzi wojownicy, nie posiadają magii.

TK- ciekawa armia z klimatem, defensywna ale posiadajaca specjalistyczne jednostki.

O&G i Skaveni- armie hordowe, ciekawe, nieprzewidywalne, drogie cenowo więc chyba nie interesuja Ciebie

DE i HE- fajne armie, magujące, stosunkowo mała ilość modeli, fajne zasady specjalne, zarówno można nastawić się na defens jak i ofens, armie godne polecenia, dużo możliwosci taktycznych

Lizardmeni- specyficzna armia, mniejsze jaszczurki strzelają, wieksze nieźle się biją w CC, niezła magia

IMO powinieneś zainteresować się elfami. Wszystkie trzy armie mają ładne modele i jest ich stosunkowo mało. Masz wiele możliwości taktycznech oraz opcji stworzenia rozpisek.
3. Ktos zauważył to co ja ;), ze kazda nowa armia od VC włącznie jest przegięta samograja?

Awatar użytkownika
Dastor
Masakrator

Post autor: Dastor »

Tak szczególnie DE:)

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

DE nie są samograjem chociaż je nieźle dopakowali
VC jakoś da się pokonać ale są ostro przegięte i wymagają małych umiejętności
demonom wystarczy dobrą rozpę zrobić i już masz co najmniej małe zwycięstwo
HE z ASF przegięte chociaż tylko na armie nastawione na walkę

mam nadzieję że z lizaków nie zrobią samograjem

PS:sorry za spam

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Nie mogę się zdecydować między Bretonią i Leśnymi Elfami. Nie znam zalet ani wad żadnej z armii więc w miarę możliwości proszę o ich podanie.

Z góry dziękuje i pozdrawiam. :wink:

Jaszczurx
Mudżahedin

Post autor: Jaszczurx »

breta lance z bardzo dobrym sejwem i najcześciej wardem, dość szybcy bo to w końcu kawaleria :)

leśniaki słaby save ale drzewka mają magiczny save, ogólnie szybcy zwinni i zabójczy, mogą wystawiać swój dodatkowy lasek gdzie chcą na stole

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

bretonia to typowe rycerstwo jak sam na pewno widzisz, ich sila leży w szarzy, któą mają nieziemską, ziemia się trzęsie jak szarzują rycerze bretońscy. Przy ogromnej sile przebicia idzie w parze spora szybkość, ale nie mylić z manewrowosćią bo z nią jest gorzej i super pancerz rycerzy polączony z wardem. Ale breta troszke bnoji się smoków i jest zdecydowanie na jedno kopyto, czyli na atak nastawiona, na atak bezpośredni, mający na celu zmiecenie przeciwnika.

A WE to jest lekka armia z bardzo wyspecjalizowanymi jednostkami. Armia również nastawiona na atak, ale nie bezpośredni jak w przypadku rycerzy. Okrązają wroga, ostrzeliwują go i potem dobijają ze wszystkich stron.
WE armia czysto taktyczna, z mozliwoscią dobrego strzelania i calkiem niezlej magi, a więc moze tutaj być w zasadzie wszystko, jednak dalej zawsze bedzie to armia ofensywna.

Ja zdecydowanie wole WE, z resztą sam mam ich armie, ale to tylko moja subiektywna opinia.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Advocat
Warzywo

Post autor: Advocat »

Witam, mam taki problem jako 1 armię wybrałem dwarfy [ armia stawia na defens ] Zero magi mocne klocki i machiny.....
Szukam jakiejś odmiany na drugą armię : Chaos, H E odpadają grają tym moi koledzy i jakoś nie przepadam...
A więc szukam pomysłu na nową armie Podobają mi się Gobliny no ale nie orki ;p TK są nawet fajni WE jakoś też do zlania VC nawet nawet sam nie wiem, Teraz chciałbym poznać trochę magii i armie mieć atakującą, doradźcie coś...

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

ja to powiem prosto, może Dark Elfy? :roll:
magia mocna, walnięcie w CC dobre, do tego manewrowość świetna :D

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

Atak i magia to dalej szeroki wybor. Pograj na proxach i zobacz czym Ci sie dobrze gra. Przede wszystkim powinny Ci sie podobac figurki i klimat. Odnioslem wrazenie ze probujesz na sile znalezc druga armie kierujac sie odmiennoscia od pierwszej - nie wiem czy to dobry pomysl.

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Co prawda nie za wiele wiem o tej armii i grałem z nią nie wiele razy ale myślę, że całkowitym przeciwieństwem naszej krasnoludzkiej armii są WE. Nie mają wielkich, opancerzonych kloców, które stoją w miejscu i mają mobilnośc zółwia, tylko chowają się po lasach, atakują z zaskoczenia, dodatkowo nieźle magują i nie mają maszyn. Armia nastawiona na ofens.

Awatar użytkownika
Morgon82
Mudżahedin

Post autor: Morgon82 »

No niby tak ale nie znam osoby ktora kocha krasnoludy i elfy jednoczesnie :P Zreszta one same tez miloscia do siebie nie palaja, przynajmniej od czasu wojny o brode.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

Advocat pisze:Witam, mam taki problem jako 1 armię wybrałem dwarfy [ armia stawia na defens ] Zero magi mocne klocki i machiny.....
Szukam jakiejś odmiany na drugą armię : Chaos, H E odpadają grają tym moi koledzy i jakoś nie przepadam...
A więc szukam pomysłu na nową armie Podobają mi się Gobliny no ale nie orki ;p TK są nawet fajni WE jakoś też do zlania VC nawet nawet sam nie wiem, Teraz chciałbym poznać trochę magii i armie mieć atakującą, doradźcie coś...
podobnie jak u ciebie moja pierwszą armią były krasnale.
wybierając swoją drugąą armię kierowałem się dokładnie tym samym co ty.
bo najwyczajniej w świecie lekko znudziło mi się stanie i strzelanie.

mój wybór padł na VC. oto argumenty:
- super klimat. zła strona mocy
- ZERO strzelania u VC
- ZERO maszyn
- armia bardzo mobilna. w drugiej turze jesteś u przeciwnika. nawet głupie zombiaki mają 4 ruchu
- bardzo dobra magia
- wskrzeszanie/leczenie. padło ci połowa oddziału? żaden problem. wyleczymy ;]
- i ostatnie chociaż wcale nie najmniej ważne. grając VC jesteś w stanie wygrać.
Obrazek

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

IMO na chwilę obecna każda armia jaką wyda GW w 7ed będzie dopakowana i silna. Armie, ktore wyszły i wyjdą będa IMO bardziej wyważone i będą miały przewagę nad armiami, które jeszcze nowego booka do 7ed nie mają.

Osobiście gdybym miał wybierać armię to wybrałbym tą której figurki podobają mi się najbardziej - czyli na chwilę obecną VC [ktore zbieram] i DE, które wyglądają bardzo fajnie.
Obrazek

bobersun
Plankton

Post autor: bobersun »

to i ja chciałem poprosić o podanie pewnych 'charakterystyk' armii ewentualnie o wyprowadzenie na prostą tego co ja myślę :) , a mianowicie chodzi mi o DE , VC oraz WE ( te ostatnie bardziej z powodu wyglądu mi odpowiadają )
WE zostały mniej więcej opisane więc chciałem tylko o pewna sprawę w związku z nimi dopytać, jak wygląda nimi gra bo z tego co czytałem to zdania są podzielone... jedni piszą że gra się nimi prosto inni że jest to ciężka armia i trzeba strasznie kombinować
co do DE i VC zostały one tak po łebkach opisane ^^'' więc chciałem poprosić o przedstawienie jak wygląda granie tymi armiami, co jest głównym atutem każdej z nich oraz jakimi metodami docierają do celu?
moja wizja VC to takie 'dziadostwo' pełznące do przodu i wskrzeszane w razie jakichś problemów, wydaję mi się, że nie są to wszystkie atuty tej armii no i jest strasznie klimatyczna i posiada ładnych bohaterów :P ( szkielety średnio mi odpowiadają z wyglądu :D )
o DE wiem tyle że posiadają niezła magię oraz sensownych strzelców, czy to znaczy że w CC wypadają gorzej ?

WE wymieniłem natomiast z racji tego, że myślę właśnie o tych trzech armiach i aby w razie co było z czym porównywać.

ODPOWIEDZ