Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Advocat
Warzywo

Post autor: Advocat »

Armia jest spoko ale ja mówię o podstawowych zasadach co takich 2 cwaniaków siedzi na okładce i grają..

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

To sa zasady podstawowe, ktore sa beznadziejne, nie dosc ze nie z tej edycji to jeszcze nie ma w nich nic konkretnego... Zakup podrecznika pelnego do obecnej edycji jest niezbedny... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Jak Celedor11 słusznie prawi, to są śmieciowe zasady z poprzedniej edycji. Obecnie nadające się na makulaturę. (Wtedy z resztą też się nadawały tylko do przemiału na dupny papier.)
A co do książek powinieneś mieć:TO
Oraz jedną z poniższych książek:
Taką
lub ze skullpassa(to ta mała po prawej)
I to chyba wszystko.

Awatar użytkownika
Advocat
Warzywo

Czy dowiem się jednak jak się strzela z katapulty i balisty ??

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

klopa - określasz cel strzału, mówisz na jaki zasięg strzelasz, bierzesz miarkę, odmierzasz, rzucasz kostkami rozrzutu i artyleryjską, patrzysz na strzałkę, od miejsca w którym jest twój cel (ten na który poleciał pocisk nie ten który wybrałeś) odmierzasz w kierunku strzałki tyle cali ile wypadło na kostce, chyba że wypadło na niej trafienie wtedy nic nie mierzysz tylko trafiasz tam gdzie chciałeś. Po czym przykładasz mały wzornik i wszystkie modele w całości pod wzornikiem są trafione automatycznie a te częściowo na 4+. Jeśli wypadł niewypał sprawdzasz w tabeli niewypału dla katapulty co się z nią stało. uffff.....

niech mu ktoś napisze jak się strzela z balisty bo nie mam już siły :P

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

grahnar pisze: niech mu ktoś napisze jak się strzela z balisty bo nie mam już siły :P
po co?

przecież to są podstawowe zasady, niech kupi sobie RB, albo pożyczy od kogoś, albo niech pomodli się do neostrady i będzie mial ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Advocat
Warzywo

Zasady sobie kupie, i przeczytam ale chcę się dowiedzieć dzięki za to z katapultą.. jak kupie to sie dowiem ale na razie nie mam jak, i po to chyba pytania krótko brodego żeby sie czegoś dowiedzieć

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Przeciez jak strzelac z klopy czy dziala jest napisane wszystko klarownie na 64 stronie AB do krasi... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Bolec to taki wiekszy łuk. Strzelasz normalne wykorzystujac bs zalogi/inżyniera. Jak trafisz to strzal na starcie ma sile 6, a potem przebija rzedy ale za każdy rząd odejmujesz siłę o 1.

Czyli np. masz oddział 25 (5x5) gobosów, strzelasz do nich. Oddział ma 5 rzędów. Pierwszy gobos dostaje hita z siłą 6 (rzucasz czy zraniles jak tak do lecisz dalej, jak nie- strzała sie dalej nie przebija)
-2gi gobos z siłą 5 (rzucasz czy zraniles jak tak do lecisz dalej, jak nie strzala sie dalej nie przebija)
-i tak analogicznie dalej
Obrazek

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

ostatnio gralem z Lizardmenami (mial mase Skinkow) i z nowymi DE(2xDR, 2xharpie, COK) i obydwie bitwy przegralem bo chyba zle rozpiski ulozylem. Jak powinny wygladac rozpy na te armie? Duzo malych jednostek czy cos innego?

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

Lizaki.... nieważne co zrobisz i tak ciebie pocisną magią i zaplują klocki, maszyny, a osłaniane kroxy jak dojdą to zmiażdżą wszystko na swej drodze
Nowe DE... Jak na 2k+ nie masz dobrej antymagi to leżysz bo ciebie zmiażdży... najbardziej jednak boli że cała armia może mieć armour piercing..;/

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Lizaki.... nieważne co zrobisz i tak ciebie pocisną magią i zaplują klocki, maszyny, a osłaniane kroxy jak dojdą to zmiażdżą wszystko na swej drodze
Jaka magia mnie zmiazdza...? Malymi i duzymi pociskami ze slann, o zgrozo tylko nie to toz to cala S4... Krasie to tak boli, moje biedne klocki... :roll: Lizaki daje rade w miare jakos pocisnac...

Co do DE magia nie jest taka rzeznicka gralem juz 2 razy z nowymi DE i nei jest zle, wygralem 15-5 i druga wygralem 11-9... Nie jest zle, nadal maja slaby pancerz i T3... :wink: A to ze maja wiecej harpii coz trza neutralizowac... Jakos nie jest tak turbo zle jak z demonami czy Vc... :)

Awatar użytkownika
Kozisyn
Wodzirej

Post autor: Kozisyn »

advocat rulebook napravde ulatvia poznanie gry i pi$ze bez $zydery

thorgrim gry licza zie tylko kiedy graz na univerzalne rozpizki, nie pamietam kiedy grałem armia pod armie :wink:

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Celedor11 pogromca lizaków :) Moje gratulacje, ciekaw jestem tylko czy przeciwnik/przeciwnicy mieli pecha, czy po prostu dali Ci wygrać przez swoje błędy 11-9 i takie tam drobne wyniczki? ;) Ech krasnale to mają przerypane. Dobrze złożone nowe DE+gracz z doświadczeniem 6edycyjnym, a nie nowa jarzynka, to mix po prostu morderczy. Maska w plecy prawie pewna.

Awatar użytkownika
thorgrim
Wałkarz

Post autor: thorgrim »

U nas w naszej lidze mozna zmieniac rozpy jak sie chce wiec kazdy uklada sobie pod dana armie

Nadal nie mam odpowiedzi na moje pytanie :)

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Niestety dwarfy w konfrontacji z lizakami, obojętnie co by nie wzięły, najczęściej posysają, właśnie dzięki skinkowisku. Może nie koniecznie 20-0, ale często dość wysoko. Nie wiem może dark-wymiataczo-kung-fu-karate-czak-noris-mistrzowie długobrodzi w postaci Supła, Gogola, lub Kozisyna podpowiedzą Ci co robić, by kompletnie nie possać pauki, ale ja nie rokuję jakichś sukcesów. A z DE to zależy z kim grasz, jaki jest teren i z jaką rozpą się mierzysz. W sumie DE to nie jest nobrainer jak VC na klocku z regenką czy demony. W każdym razie jak ktoś grał, z jakimiś tam sukcesami, dotychczas na na tym ich beznadziejnym podręczniku, no to teraz z nowym AB najczęściej można go określić jako: PWFP 'Przyszedł, wyciągnął figsy i pozamiatał'.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

niestety, mamy to nieszczęście , że krasie nie były, nie są i raczej nie będą armią do masakrowania innych i wygrywania turniejów..jesteśmy raczej takim "urywaczem punktów"..

co nie zmienia faktu, że próbować trzeba :D

Awatar użytkownika
Vanirh
Chuck Norris

Post autor: Vanirh »

Zgadzam się z okurdemolem w pełni....;/ krasie coraz bardziej dostają od kolejnej armii która wychodzi... nie wiem ale za 2-3 lata mało będzie graczy krasnoludzkich...

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Celedor11 pogromca lizaków Moje gratulacje, ciekaw jestem tylko czy przeciwnik/przeciwnicy mieli pecha, czy po prostu dali Ci wygrać przez swoje błędy 11-9 i takie tam drobne wyniczki?
Tak wysadzali sobie skinki a kroxigorami stali 1" przed moimi maszynami bo sie bali zaszarzowac... :roll:

Nie rozumiem narzekania wciaz na krasie... Rozumiem ze taki klimat czy cos, ale bez przesady, nie podoba sie to zmienta armie jak okurdemol pozniej tylko jakas papierkowe sprawy u krola dostajesz swistek wydalnia z twierdzy i jestes wolny... :wink:

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Celedor11 pisze:Tak wysadzali sobie skinki a kroxigorami stali 1" przed moimi maszynami bo sie bali zaszarzowac... :roll:
A nie wiem, nie wiem. Wszystko może być możliwe. :P Hehehehe... nawet misfire na skinkach. :lol2:

A dlaczego narzekamy na krasie, a przynajmniej ja narzekam?
[maruda mode=on]
Bo są niemobilne, przez co cholernie słabe. Armia niemobilna w grze, w której bardzo dużo zależy od ruchu to po prostu pomyłka. Gdy przeciwnik chce grać na remis, to ten remis ugra, bo nie ma jak go wyciągnąć. Gdy trzeba, kraśki zostaną wymanewrowane. Zwykłą piechotę, z m4 można ze sporą szansą ominąć, a co dopiero klocki krasiowe i nie chrzańcie mi o MRofC. To master runka i jest jedna na armię. A rzeczy ItP, na które ta runka nie działa jest całkiem sporo. Ponad to przeciwnik może dać flee, potem się spokojnie zebrać. Strzelanie to czysta losowość, jak ci wyjdzie to fajnie, jak nie, to lipton. Kraśki niby mają spory pancerz, ale w dobie s7 i innych takich wynalazków to nic nie daje. Poza tym Sv, w przeciwieństwie do warda/regenki modyfikuje siła. Kraśki mają też bardzo słabe pierdolnięcie. Jedyny klocek, który wypłaca więcej ataków niż 5-6, to slayerzy, a oni są bez zbroi. Jednak to co mnie najbardziej wkurza, to to, że ch**e z GW nic z tym nie chcą zrobić i uważają, że krasnale to świetna armia. Armia, której podręcznik nijak nie przystaje do tego co się obecnie wyprawia. Armia niemobilna, nie mająca opcji i nudna w grze, nie ma szans, po prostu obsysa i w dobie VC, demonów, DE nie ma niestety racji bytu. W poprzednich edycjach krasnale, jako armia, bardzo mocno broniły się świetnymi wzorami i klimatem. Broniły się do tego stopnia, że można im było wybaczyć to, iż są słabe. Obecnie spora część figurek wyleciała i krasnale straciły przynajmniej z 60% swojego klimatu.[/maruda mode=off]

p.s.
Nie trzeba żadnych papierków. Król po prostu mówi to, co kiedyś powiedział nasz były premier, lub jego brat bliźniak, prezydent.

Zablokowany