kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

waywatcherzy maja swoja zasade...

Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Byro pisze:Orb of thunder to czar, który sprowadza taką burzę, że latać nie można. Burza i wichury, jak kamień w przykładzie, raczej nie są magiczne same w sobie, toteż MR nie powinien działać (pomijam oczywiście pewien brak logiki i nie wpływaniu tego przedmiotu na broń strzelecką itp).
Kamienie walące się na ciebie z pobliskiego wzgórza też tak właściwie nie są magiczne, to w końcu czarodziej z master of stone spowodował, że się ziemia osunęła i kamyczki się toczą w twoją stronę. MR nie działa?? :shock:
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Zaraz dojdziemy do tego, że jak rzuca się popychaczkę na zombie, które wpadają w bloodthirstera, to magic resistance na to działa, bo w końcu to w jakiś sposób "affects the unit".

Cytujecie 1/2 zapisu z RB - druga połowa pisze, że kostki z MR mogą być użyte przeciw "any spell targeted against the unit". A Orb of thunder działa na pole bitwy, nawet nie "all units on the battlefield" czy "all enemy units" - tak jest w opisie czaru i tyla.

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

OT:
odblokujcie temat z ucieczka i panika na krawedzi stolu.
Prosze.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Marek Golan pisze:OT:
odblokujcie temat z ucieczka i panika na krawedzi stolu.
Prosze.
Po co?

A zresztą....

I tower you.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
nifelheim
Pseudoklimaciarz

Post autor: nifelheim »

W prawdzie zadałem już takie pytanie na innym forum, to od nadmiaru wiedzy głowa mnie nie rozboli.
Mam parę pytanek, które zrodziły się po ostatnich bitwach:
1. W sytuacji gdy w walce wręcz bierze udział: jednostka X (5 kolumn, 2 szeregi powiedzmy) i resztka jednostki Y (muzyk, czempion i postać), to jak atakuje jednostka X?
a) musi wybrać kto i w co atakuje
b) atakuje normalnie jak w jednostkę (nie biorąc pod uwagę postaci)
c) inaczej. Ale jak?

2. Sytuacja A na obrazku. Ginie jasno zielony Wardancer. Jak poprzesuwać zielone modele aby wszyscy byli w walce?

3. Sytuacja B na obrazku. Wszystkie driady na pewno mają zasięg szarży.
a) Czy mogę szarżować na Gobasy jeśli wystąpi sytuacja, że utworzy się drugi szereg driad, który nie pomieści się ze względu na Trolla?
b) Czy mogę szarżować na Gobasy pomimo, że muszę stać conajmniej 1'' od wroga jeśli na niego nie szarżuję (chodzi o trolla).
c) jeśli inaczej to jako to rozwiązać?

Obrazek

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
Crom
Chuck Norris

Post autor: Crom »

1.
a) - wybierasz czy w oddział (czyli pozostały muzyk), w championa czy w postać
3.
a) Tak
b) Tak - ten 1' nie musi być zachowany podczas szarż

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

pkt.1 Masz dwie opcje.
a)wybierasz kto po kim leje
b) lejesz po wszystkim rany zadane ponad stan w zwyklych zolnierzy przechodza na championa (maly RB ang str.81 CHAMPION)

pkt.2 Zdejmujesz figurke zabitego wardencera ale z drugiej strony regimentu, i nie musisz nic kombinowac. To ze padl akurat ten nie znaczy ze musisz ten konkretny model sciagac. Jezeli znowu padnie ten jeden, to dopeiro go zdejmujesz i zsuwasz regimenty aby dalej byly w zwarciu.

pkt 3. Zasada "1'' apart" nie dziala na modele angazujace sie lub zaangazowane w walke (maly RB str.12)wiec wystwaisz draidy tak ze moga byc mniej niz 1'' ale zeby nie byly w B2B z trollem. Po czym dostawisz drugi rzad, jezeli dalej nie miescisz to dostawiasz trzeci czwarty i tak ad mortem defecatio

Awatar użytkownika
nifelheim
Pseudoklimaciarz

Post autor: nifelheim »

Ok. A czy po dostawieniu driad troll może szarżować (na obrazku jest on zwrócony czołem na dół)? Głównie chodzi o to czy pojedyńczy model (nie-potwora) widzi 360 st. (wydaje mi sie, że tak, ale reki bym se nie dał uciąć)

dagome
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: dagome »

maly RB str 72
tylko US 1 man size podstawka 20-25mm ma pole widzenia 360%. reszta jak monstery. Czyli trol widzi tylko 90 stopni do przodu.

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

kilka bardzo noobowskich pytań :D

1. Czy inzynier w steam tanku może zrobic S&S?
2. Czy może podczas tego S&S zrobić multipleshota?
3. Balista na stegadonie ma zasięg 48 cali? (Czyli tyle ile normalna balista?)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

1)tak
2)tak
3)tak
:wink:

Awatar użytkownika
galahar
Mudżahedin

Post autor: galahar »

Dzieki za odp :)
Czyli skinkami też pewnie moge S&S, tyle, że pewnie kara -1 za daleki zasięg też obowiązuje hehe czyli trafiałbym na 7 :D a to sie nie oplaca :)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

sa plusy i sa minusy multiple shots.

skinkami na stedziu tez mozesz robic S&S :wink:

Awatar użytkownika
TurboWarzywo
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: TurboWarzywo »

Witam, ja równiez mam pare pytan
1.Czy screamery z czeriotu tzeentcha maja slashinga?
2.Czy czeriot tez ma warda na 4+?
Z góry thx za odp

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

Według booka do Demonów wychodzi, że:
1) Nie, bo przy rydwanie nie ma zapisku, ze jego Screamery mają Slashing Attack.
2) Domyślam się, że pytasz o tęczowy rydwan. Nie, bo tylko przy Horrorach jest zapisek, że mają warda na 4+ jak dołączy do nich Herald.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
TurboWarzywo
Powergamer Rozpiskowy

1. Ale jest napisane ze prowadzą go dwa screamery, to czemu one nie mają slashinga? W special rulesach czeriotu napisali ze czeriot jest demoniczny, lata, ma zasady czeriotu, i dodali ze flamingi maja tylko screamery(chyba chodzilo im o to zeby zaznycz ze czeriot nie ma flamingow). Zapytałem bo nie jestem pewny, moze ktos jeszcze cos napisze.
2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...

Awatar użytkownika
Krassus
Masakrator

Post autor: Krassus »

TurboWarzywo pisze:1. Ale jest napisane ze prowadzą go dwa screamery, to czemu one nie mają slashinga? W special rulesach czeriotu napisali ze czeriot jest demoniczny, lata, ma zasady czeriotu, i dodali ze flamingi maja tylko screamery(chyba chodzilo im o to zeby zaznycz ze czeriot nie ma flamingow). Zapytałem bo nie jestem pewny, moze ktos jeszcze cos napisze.
No właśnie, napisali że mają flaming ataki, ale nie napisali, że mają slashing atak.
TurboWarzywo pisze:2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...
Bo bloodcrusherzy to bloodletterzy na juggernautach.

Fakt, że tych odpowiedzi nie jestem na 100% pewien, ale po analizie AB Demonów takie odpowiedzi mi się nasuwają.
Mój mały blog:
Wargaming Zone
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...
przy bloodletterach tez nie :P

Awatar użytkownika
TurboWarzywo
Powergamer Rozpiskowy

no ok, jest w locus of khorne napisane ze daje bloodleterom hejta gdy jest w nich herald, ze daje bloodcrusherom hejta jest napisane na 30stronie w deamonic characters, ale tam jest "for example" stad moje pytanie czy tzeentchowy locus nie daje na przyklad warda czeriotowi...

Zablokowany