kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kamienie walące się na ciebie z pobliskiego wzgórza też tak właściwie nie są magiczne, to w końcu czarodziej z master of stone spowodował, że się ziemia osunęła i kamyczki się toczą w twoją stronę. MR nie działa??Byro pisze:Orb of thunder to czar, który sprowadza taką burzę, że latać nie można. Burza i wichury, jak kamień w przykładzie, raczej nie są magiczne same w sobie, toteż MR nie powinien działać (pomijam oczywiście pewien brak logiki i nie wpływaniu tego przedmiotu na broń strzelecką itp).
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Zaraz dojdziemy do tego, że jak rzuca się popychaczkę na zombie, które wpadają w bloodthirstera, to magic resistance na to działa, bo w końcu to w jakiś sposób "affects the unit".
Cytujecie 1/2 zapisu z RB - druga połowa pisze, że kostki z MR mogą być użyte przeciw "any spell targeted against the unit". A Orb of thunder działa na pole bitwy, nawet nie "all units on the battlefield" czy "all enemy units" - tak jest w opisie czaru i tyla.
Cytujecie 1/2 zapisu z RB - druga połowa pisze, że kostki z MR mogą być użyte przeciw "any spell targeted against the unit". A Orb of thunder działa na pole bitwy, nawet nie "all units on the battlefield" czy "all enemy units" - tak jest w opisie czaru i tyla.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Po co?Marek Golan pisze:OT:
odblokujcie temat z ucieczka i panika na krawedzi stolu.
Prosze.
A zresztą....
I tower you.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
W prawdzie zadałem już takie pytanie na innym forum, to od nadmiaru wiedzy głowa mnie nie rozboli.
Mam parę pytanek, które zrodziły się po ostatnich bitwach:
1. W sytuacji gdy w walce wręcz bierze udział: jednostka X (5 kolumn, 2 szeregi powiedzmy) i resztka jednostki Y (muzyk, czempion i postać), to jak atakuje jednostka X?
a) musi wybrać kto i w co atakuje
b) atakuje normalnie jak w jednostkę (nie biorąc pod uwagę postaci)
c) inaczej. Ale jak?
2. Sytuacja A na obrazku. Ginie jasno zielony Wardancer. Jak poprzesuwać zielone modele aby wszyscy byli w walce?
3. Sytuacja B na obrazku. Wszystkie driady na pewno mają zasięg szarży.
a) Czy mogę szarżować na Gobasy jeśli wystąpi sytuacja, że utworzy się drugi szereg driad, który nie pomieści się ze względu na Trolla?
b) Czy mogę szarżować na Gobasy pomimo, że muszę stać conajmniej 1'' od wroga jeśli na niego nie szarżuję (chodzi o trolla).
c) jeśli inaczej to jako to rozwiązać?
Pozdrawiam
Mam parę pytanek, które zrodziły się po ostatnich bitwach:
1. W sytuacji gdy w walce wręcz bierze udział: jednostka X (5 kolumn, 2 szeregi powiedzmy) i resztka jednostki Y (muzyk, czempion i postać), to jak atakuje jednostka X?
a) musi wybrać kto i w co atakuje
b) atakuje normalnie jak w jednostkę (nie biorąc pod uwagę postaci)
c) inaczej. Ale jak?
2. Sytuacja A na obrazku. Ginie jasno zielony Wardancer. Jak poprzesuwać zielone modele aby wszyscy byli w walce?
3. Sytuacja B na obrazku. Wszystkie driady na pewno mają zasięg szarży.
a) Czy mogę szarżować na Gobasy jeśli wystąpi sytuacja, że utworzy się drugi szereg driad, który nie pomieści się ze względu na Trolla?
b) Czy mogę szarżować na Gobasy pomimo, że muszę stać conajmniej 1'' od wroga jeśli na niego nie szarżuję (chodzi o trolla).
c) jeśli inaczej to jako to rozwiązać?
Pozdrawiam
pkt.1 Masz dwie opcje.
a)wybierasz kto po kim leje
b) lejesz po wszystkim rany zadane ponad stan w zwyklych zolnierzy przechodza na championa (maly RB ang str.81 CHAMPION)
pkt.2 Zdejmujesz figurke zabitego wardencera ale z drugiej strony regimentu, i nie musisz nic kombinowac. To ze padl akurat ten nie znaczy ze musisz ten konkretny model sciagac. Jezeli znowu padnie ten jeden, to dopeiro go zdejmujesz i zsuwasz regimenty aby dalej byly w zwarciu.
pkt 3. Zasada "1'' apart" nie dziala na modele angazujace sie lub zaangazowane w walke (maly RB str.12)wiec wystwaisz draidy tak ze moga byc mniej niz 1'' ale zeby nie byly w B2B z trollem. Po czym dostawisz drugi rzad, jezeli dalej nie miescisz to dostawiasz trzeci czwarty i tak ad mortem defecatio
a)wybierasz kto po kim leje
b) lejesz po wszystkim rany zadane ponad stan w zwyklych zolnierzy przechodza na championa (maly RB ang str.81 CHAMPION)
pkt.2 Zdejmujesz figurke zabitego wardencera ale z drugiej strony regimentu, i nie musisz nic kombinowac. To ze padl akurat ten nie znaczy ze musisz ten konkretny model sciagac. Jezeli znowu padnie ten jeden, to dopeiro go zdejmujesz i zsuwasz regimenty aby dalej byly w zwarciu.
pkt 3. Zasada "1'' apart" nie dziala na modele angazujace sie lub zaangazowane w walke (maly RB str.12)wiec wystwaisz draidy tak ze moga byc mniej niz 1'' ale zeby nie byly w B2B z trollem. Po czym dostawisz drugi rzad, jezeli dalej nie miescisz to dostawiasz trzeci czwarty i tak ad mortem defecatio
- TurboWarzywo
- Powergamer Rozpiskowy
Witam, ja równiez mam pare pytan
1.Czy screamery z czeriotu tzeentcha maja slashinga?
2.Czy czeriot tez ma warda na 4+?
Z góry thx za odp
1.Czy screamery z czeriotu tzeentcha maja slashinga?
2.Czy czeriot tez ma warda na 4+?
Z góry thx za odp
Według booka do Demonów wychodzi, że:
1) Nie, bo przy rydwanie nie ma zapisku, ze jego Screamery mają Slashing Attack.
2) Domyślam się, że pytasz o tęczowy rydwan. Nie, bo tylko przy Horrorach jest zapisek, że mają warda na 4+ jak dołączy do nich Herald.
1) Nie, bo przy rydwanie nie ma zapisku, ze jego Screamery mają Slashing Attack.
2) Domyślam się, że pytasz o tęczowy rydwan. Nie, bo tylko przy Horrorach jest zapisek, że mają warda na 4+ jak dołączy do nich Herald.
- TurboWarzywo
- Powergamer Rozpiskowy
1. Ale jest napisane ze prowadzą go dwa screamery, to czemu one nie mają slashinga? W special rulesach czeriotu napisali ze czeriot jest demoniczny, lata, ma zasady czeriotu, i dodali ze flamingi maja tylko screamery(chyba chodzilo im o to zeby zaznycz ze czeriot nie ma flamingow). Zapytałem bo nie jestem pewny, moze ktos jeszcze cos napisze.
2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...
2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...
No właśnie, napisali że mają flaming ataki, ale nie napisali, że mają slashing atak.TurboWarzywo pisze:1. Ale jest napisane ze prowadzą go dwa screamery, to czemu one nie mają slashinga? W special rulesach czeriotu napisali ze czeriot jest demoniczny, lata, ma zasady czeriotu, i dodali ze flamingi maja tylko screamery(chyba chodzilo im o to zeby zaznycz ze czeriot nie ma flamingow). Zapytałem bo nie jestem pewny, moze ktos jeszcze cos napisze.
Bo bloodcrusherzy to bloodletterzy na juggernautach.TurboWarzywo pisze:2. Przy bloodcrusherach na przyklad tez nie ma zapisku ze dostaja hejta jak dolaczy do nich herald(a dostaja)...
Fakt, że tych odpowiedzi nie jestem na 100% pewien, ale po analizie AB Demonów takie odpowiedzi mi się nasuwają.
- TurboWarzywo
- Powergamer Rozpiskowy
no ok, jest w locus of khorne napisane ze daje bloodleterom hejta gdy jest w nich herald, ze daje bloodcrusherom hejta jest napisane na 30stronie w deamonic characters, ale tam jest "for example" stad moje pytanie czy tzeentchowy locus nie daje na przyklad warda czeriotowi...