ARENA 2008 "Turniej im. Łukasza Krawczyka"
Robson ja wiem że Ty grałbys nawet żatonami ale dla niektórych Warhammer to też badzo ładne figurki z którymi już sama gra jest przyjemnością. Dodatkowo przy tzw. ocenie hobbystyczniej powinny być dużo pkt za rozpiskę oraz dużo pkt. WYSYWIG.Robson pisze: Imho powinien byc ranking wylącznie generalski, bez nagród, jak na euro, natomiast oddzielnie powinno być nagradzanie malowanie tak jak to miało miejsce na drakonie.
Powinna być także ocena z testu wiedzy liczona do rankingu (10 pkt. moim zdaniem wystarczy), bo to tez jest częścią Naszego hobby i całą esencją\klimatem tez zabawy.
Maciek ja bym tez dał 10 pkt za test do klasyfiacji - dlaczego jest tak że np: taki Moczul, Jankiel znają bardzo dobrze backgroud wszystkich armii, a część "młodych" graczy nie zna nawet flufu swojej armii, bo ich interesują tylko statystyki, zasady i co tam można "przegiąć". Takich ludzi jak Moczul i Jankiel też powinno sie nagradzać.Maciek Paraszczak pisze:
Więc może te 20 pkt. zostawimy na samą ocene malowania, a test zrobimy całkiem osobno tylko do kasyfikacji hobbystycznej.
To tylko pomysł, nieprzedyskutowany, niezobowiązujacy.
Ale ja nie znam dobrze fluffu i nigdy mnie on specjalnie nie intersował. Pewnie miałeś na myśli Murmandamusa
Ale zgadzam się co do tego, że powinno być dużo punktów za malowanie, WYSWIG itp. tak rozłozonych, by 90% pts zdobywały porządnie zrobione armie na poziomie table top (bez NMM na całej armii czy konwersji na każdym oddziale, bo nie oszukujmy się, takie armie mają praktycznie tylko starsi gracze, których stać na opłacnie malarzy). Ale 20-25 pts za Wyswig i staranne pomalowanie figurek
Ale zgadzam się co do tego, że powinno być dużo punktów za malowanie, WYSWIG itp. tak rozłozonych, by 90% pts zdobywały porządnie zrobione armie na poziomie table top (bez NMM na całej armii czy konwersji na każdym oddziale, bo nie oszukujmy się, takie armie mają praktycznie tylko starsi gracze, których stać na opłacnie malarzy). Ale 20-25 pts za Wyswig i staranne pomalowanie figurek
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
No to moze by zrobic glosowanie na ten temat i ujednolicić ten masterowy system.
Pytanie typu:
1. Czy jestes za podzialem na klasyfikacje generalska i hobbystyczna
klas. generalska :
I - bitwy
II - ocena malowania :
40 % pts z bitew w tym :(wyswyig 40% , ocena malowania 40 % [max ocena to poziom tt+] , 20 % rozpiska i podstawki )
III - 10 % pts z bitew, test wiedzy z zasad.
Na większości masterów wychodziło by
100 pts z bitew ,
40 malowanie ,
10 test .
Razem okrągle 150
klas hobbystyczna
Dodatkowa ocena malowania , test wiedzy z flufu
Co o tym myslicie ?
Pytanie typu:
1. Czy jestes za podzialem na klasyfikacje generalska i hobbystyczna
klas. generalska :
I - bitwy
II - ocena malowania :
40 % pts z bitew w tym :(wyswyig 40% , ocena malowania 40 % [max ocena to poziom tt+] , 20 % rozpiska i podstawki )
III - 10 % pts z bitew, test wiedzy z zasad.
Na większości masterów wychodziło by
100 pts z bitew ,
40 malowanie ,
10 test .
Razem okrągle 150
klas hobbystyczna
Dodatkowa ocena malowania , test wiedzy z flufu
Co o tym myslicie ?
jestem młodym graczem i jadąc na mastera licze się z tym że przez ocenę malowania spadam o ok 10 miejsc(brak talentu i czasu na malowanie figsów), wiec staje przed wielkim dylematem. czy dać armię do pomalowania
IMO mastery sa po to żeby wyłonic najlepszych graczy, a nie tych co dali więcej za malowanie
a nagradzać za wysywig można w systemie 0-2 duże pkt i to nie będzie zawazało tak na wynikach koncowych jak 20 czy 40 pkt
IMO mastery sa po to żeby wyłonic najlepszych graczy, a nie tych co dali więcej za malowanie
a nagradzać za wysywig można w systemie 0-2 duże pkt i to nie będzie zawazało tak na wynikach koncowych jak 20 czy 40 pkt
Jestem dosc starym graczem i jadac na mastera zastanawiam sie jakie tym razem dziwolagi dopuszcza organizatorzy Po prostu trzeba lekko zmienic ocene malowania by roznica dwoch zmalowanych armii w pelni nie byla wieksza niz 5-6 pkt
a nie dochodzila do nawet 15 jak czesto bywalo. I ukrocic ocenianie kolezenskiego malowania przez odbieranie takiemu osrodkowi praw do mastera. Bo jak widze armie smieci ktora ma 15 pkt z 2 kolorami i bejca zas obok armie zmalowana skonwertowana i ogolnie rzecz biorac gorne tabletop za 16 pkt to cos nie halo jest. Ocena malowania musi byc przeprowadzona dnia 1 i ogloszona zeby mozna bylo skladac zazalenia i reklamacje
a nie dochodzila do nawet 15 jak czesto bywalo. I ukrocic ocenianie kolezenskiego malowania przez odbieranie takiemu osrodkowi praw do mastera. Bo jak widze armie smieci ktora ma 15 pkt z 2 kolorami i bejca zas obok armie zmalowana skonwertowana i ogolnie rzecz biorac gorne tabletop za 16 pkt to cos nie halo jest. Ocena malowania musi byc przeprowadzona dnia 1 i ogloszona zeby mozna bylo skladac zazalenia i reklamacje
podpis nieregulaminowy - administracja
to ma być symboliczne nagradzania, czekaj porawie intecję wcześniejszą na masterach powinno wyłaniać się najlepszych graczy a nie tych co wydali najwięcej pieniędzy
Malal ucziwości w ocenie malowania nie było i nie będzie, bo ludzie się nie zmienią, dlatego lepiej symboliczną ocene wprowadzić niż taką, która krzywdzi młodych i bez funduszy na malarzy
Malal ucziwości w ocenie malowania nie było i nie będzie, bo ludzie się nie zmienią, dlatego lepiej symboliczną ocene wprowadzić niż taką, która krzywdzi młodych i bez funduszy na malarzy
Trzeba premiować tych, którzy mają pełen WYSWIG i starannie (acz bez szaleństw) pomalowaną armię. Wystarczy dobre bejcowanie i starannie zrobione podstawki. I do 3-5 punktów za konwersje, NMM czy inne szaleństwa. A mocno bić tych, którzy wystawiają proksy udające konwulsje.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
O co do wyswigu, czy sedziowie będą sie czepieli np o takie rzeczy:
1) W rospie mam halabarde na SD a przyklejoną mam lance,
bo jeśli tak to nie wiem co mam zrobić, kupić kilka smoków i skeleić je na kilka sposobów (dużo kasy), czy co chwile wyłamywać i zmieniać bronie (szais) czy może grać 1 jednym swoim utartym standartem ?
PS. Wyswig powininen być w punktacji 0-5, i mozna sie czepiać ze np. oddział nie ma tarcz a w rospie już ma, ale z bohami (szczególnie tymi drogimi) to bez przesady..
2) Może wprowadzić taką kategorię WoW 0-5 pkt, za wszelkie konwersje, wspaniale sporządzone podstawki i malowanie armii przynajmniej na 2 lvl malarskim, w ten sposób żaden gracz nie będzie poszkodowany bo 5 pkt to nie 20 i każdy będzie w stanie przez konwersje i podstawki wyciągnąć 2-3 z tej kategorii (jak się postara).
3) Malowanie i podstawiki, moze każdemu postawić 10 pkt początkowe i odejmować za np:
- 2 pkt za przebijanie podkładu
- 2 pkt za niestaranność ( farby wychodzą za obręb danej rzeczy)
- 2 za pomalowanie 3 ma kolorami (nie licząc duchów itp)
- 1 za przebijanie czerni podstawki
itp.? Ci z lepszymi armiami byliby nagradzani w WoWie, a każdy gracz miałby szanse otrzymania 10 pkt na swoje możliwości. (jak się postara)
PS. jak chce ktoś dawać do malarza niech daje, ale niech nie ma przez to +15 pkt ponad statystyke...
1) W rospie mam halabarde na SD a przyklejoną mam lance,
bo jeśli tak to nie wiem co mam zrobić, kupić kilka smoków i skeleić je na kilka sposobów (dużo kasy), czy co chwile wyłamywać i zmieniać bronie (szais) czy może grać 1 jednym swoim utartym standartem ?
PS. Wyswig powininen być w punktacji 0-5, i mozna sie czepiać ze np. oddział nie ma tarcz a w rospie już ma, ale z bohami (szczególnie tymi drogimi) to bez przesady..
2) Może wprowadzić taką kategorię WoW 0-5 pkt, za wszelkie konwersje, wspaniale sporządzone podstawki i malowanie armii przynajmniej na 2 lvl malarskim, w ten sposób żaden gracz nie będzie poszkodowany bo 5 pkt to nie 20 i każdy będzie w stanie przez konwersje i podstawki wyciągnąć 2-3 z tej kategorii (jak się postara).
3) Malowanie i podstawiki, moze każdemu postawić 10 pkt początkowe i odejmować za np:
- 2 pkt za przebijanie podkładu
- 2 pkt za niestaranność ( farby wychodzą za obręb danej rzeczy)
- 2 za pomalowanie 3 ma kolorami (nie licząc duchów itp)
- 1 za przebijanie czerni podstawki
itp.? Ci z lepszymi armiami byliby nagradzani w WoWie, a każdy gracz miałby szanse otrzymania 10 pkt na swoje możliwości. (jak się postara)
PS. jak chce ktoś dawać do malarza niech daje, ale niech nie ma przez to +15 pkt ponad statystyke...
[quote]bo jeśli tak to nie wiem co mam zrobić, kupić kilka smoków i skeleić je na kilka sposobów (dużo kasy), czy co chwile wyłamywać i zmieniać bronie (szais) czy może grać 1 jednym swoim utartym standartem ? [/uote] zrob na magnes.... born na lordzie to jest wysiwyg przeciez...
Jezeli wysiwg jest 0-20 , a nie masz tylko halabardy na smoczku to dostajesz 19/20 pts . Ta strata wynosi 5 % .
W punktacji np. 0-5 za brak dostajesz 4 pts a to juz -20 % w plecy!
Tak samo z cala reszta . Nie masz podstawek zrobionych na jednym regimencie , dostajesz 9/10 (-10%), a nie 3/4 (-25%).
ten system wydaje mi sie o niebo bardziej sprawiedliwy.
Tak samo z cala reszta . Nie masz podstawek zrobionych na jednym regimencie , dostajesz 9/10 (-10%), a nie 3/4 (-25%).
ze niby za co? za piekne wyszydelkowane rozpiski z herbaty.. czy za jej posiadanie? jedno i drugie jest totalnie bez sensu, pierwsze to zwyczajny debilizm, drugie powinno byc standardem, 5 bitew, 5 rozp, jedna na kazda bitwe, bez koneicznosci robienia jakichs glupich tabelek...Dalmar pisze:Dodatkowo przy tzw. ocenie hobbystyczniej powinny być dużo pkt za rozpiskę
tu sie zgadzamDalmar pisze:oraz dużo pkt. WYSYWIG.
mysle ze 5 pkt wystaczy, 25 za malowanie i jest git...Dalmar pisze:Powinna być także ocena z testu wiedzy liczona do rankingu (10 pkt. moim zdaniem wystarczy), bo to tez jest częścią Naszego hobby i całą esencją\klimatem tez zabawy.
15 wysiwyg (wiem z czym gram), 5 poziom malowania (poziom odpimpowania, standardowa armia 3 pkt, drybrushe 3 kolory 1-2, odpicowane armie 4-5), 3 podstawki - spojnosc armii (IMO wazna rzecz, armia wyglada jak spod pedzla jednej osoby, ten sam schemat podstawek, trayow, nie zbieranina gowna..), 2 fajerwerki (konwersje, unikaty, super odpimpowana za 10 tys zl armia...), w sumie 25 pkt, IMO dobra ocenaXet pisze:Jezeli wysiwg jest 0-20 , a nie masz tylko halabardy na smoczku to dostajesz 19/20 pts . Ta strata wynosi 5 % .
A z tą rozpiską to nie chodziło o jej "oryginalność", w sensie - coś innego niż dwa czołgi i war altar w Imperium? Jeśli tak to jest to ciekawe, chociaż o jakieś sztywne kryteria tu trudno.
Czytajac post Thuriona mam pewnosc ze na pytanie o to kim byla Moriathi odpowie ze to byl wynalazca piwa Test wiedzy powinien stanowic 10 pkt i to jest optimum. Dobry przestrzal pkt miedzy kelnerem jesli chodzi o wiedze a powergamerem
podpis nieregulaminowy - administracja
Dalmar pisal o ocenie hobbystycznej. Tam faktycznie mozna postarac sie o jakas wypasiona rozpe do tego historia armii.
W klasyfikacji generalskiej wystarczy IMO wydruk z AB.
Dodatkowe dopicowanie za 10 tys zlotych ocenmy w dodatkowym konkursie hobbystycznym
ps: to tak jakby w rajdach niektóre teamy dostawaly bonusy do czasu za wypasione spoilery , swiecace tłumiki i chromowane felgi...
W klasyfikacji generalskiej wystarczy IMO wydruk z AB.
Twoja propozycja Thurion mojim zdaniem za bardzo przypomina obecna konfiguracje. Ocena malowania zostala przeciez wprowadzona by wymusic na 'masach' podciagniecie wygladu ich armii do przyzwoitego poziomu. Jezeli to co chcemy uzyskac to TT+ to dawajmy za to maks punktow.thurion pisze: 15 wysiwyg (wiem z czym gram), 5 poziom malowania (poziom odpimpowania, standardowa armia 3 pkt, drybrushe 3 kolory 1-2, odpicowane armie 4-5), 3 podstawki - spojnosc armii (IMO wazna rzecz, armia wyglada jak spod pedzla jednej osoby, ten sam schemat podstawek, trayow, nie zbieranina gowna..), 2 fajerwerki (konwersje, unikaty, super odpimpowana za 10 tys zl armia...), w sumie 25 pkt, IMO dobra ocena
Dodatkowe dopicowanie za 10 tys zlotych ocenmy w dodatkowym konkursie hobbystycznym
ps: to tak jakby w rajdach niektóre teamy dostawaly bonusy do czasu za wypasione spoilery , swiecace tłumiki i chromowane felgi...