kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
jest demonem.... trudno o wieksza obraze wiec kreatura nie powinna dla niego nic znaczyc
i nie. chce tylko pokazac, ze jesli mamy tak sie czepiac slowek to prosze.. mozna to robic na wiele sposobow... takze uzywajac zasady canceling spells...
i nie. chce tylko pokazac, ze jesli mamy tak sie czepiac slowek to prosze.. mozna to robic na wiele sposobow... takze uzywajac zasady canceling spells...
- Corvus Albus
- Kretozord
2 na jednego maga
Oczywiście że możesz o ile Twoje modele są na takich samych gabarytowo podstawkach jak skrytobójca. Wtedy tylu kolesi się z nim styka i może go lać.
Ja za to mam inne pytanie, dotyczące obecności BSB i magicznych sztandarów. Otóż w dziale opisującym bsb czytamy, że bonus za sztandar armii przysługuje, jeśli siedzący w oddziale bsb jest w pierwszym szeregu tego oddziału albo w inny sposób jest w walce (np. skoczył na tył powalczyć). Przeczytałem też ustęp o magicznych przedmiotach, mówi on, że magiczne przedmioty (w tym sztandary) nie dają żadnych bonusów i nie można ich używać dopóki nie jest się w tymże pierwszym szeregu. No i teraz meritum:
Lanca realmów z bsb po jednej stronie dostaje szarżę na bok, na którym tego bsb nie ma. Chorąży niesie magiczny sztandar, przyjmijmy że warbanner dla uproszczenia. Czy lanca dostaje bonusy do combatu za bsb w walce i magiczne właściwości sztandaru w świetle tego co napisałem o magicznych przedmiotach i bsb? Bo że przerzut brejka ma to wiem bo bsb jest w 12 calach od walki.
Ja za to mam inne pytanie, dotyczące obecności BSB i magicznych sztandarów. Otóż w dziale opisującym bsb czytamy, że bonus za sztandar armii przysługuje, jeśli siedzący w oddziale bsb jest w pierwszym szeregu tego oddziału albo w inny sposób jest w walce (np. skoczył na tył powalczyć). Przeczytałem też ustęp o magicznych przedmiotach, mówi on, że magiczne przedmioty (w tym sztandary) nie dają żadnych bonusów i nie można ich używać dopóki nie jest się w tymże pierwszym szeregu. No i teraz meritum:
Lanca realmów z bsb po jednej stronie dostaje szarżę na bok, na którym tego bsb nie ma. Chorąży niesie magiczny sztandar, przyjmijmy że warbanner dla uproszczenia. Czy lanca dostaje bonusy do combatu za bsb w walce i magiczne właściwości sztandaru w świetle tego co napisałem o magicznych przedmiotach i bsb? Bo że przerzut brejka ma to wiem bo bsb jest w 12 calach od walki.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2008, o 22:31 przez Myth, łącznie zmieniany 1 raz.
A) nie ciemne elfy, na nienawiść Khaina, lecz MROCZNE Elfy,Karbowy pisze:Witam. Czy Jeśli w pierwszym szeregu oddziału Ciemnych Elfów znajduje się skrytobujca, to mogę np dokładnie określić iż trzema modelami biję dokładnie w niego, a pozostałymi w resztę?
B) nie skrytobUjca, na wdzięk Morathi, lecz skrytobÓjca.
Odnośnie pytania, tak możesz, lecz te modele muszą:
1. Nie zginąć z rąk assasina.
2. Muszą się stykać podstawkami z assasinem.
- Witch_slave
- Pseudoklimaciarz
Jak się ma zasada sztandaru VC (Sztandar Umarłego Legionu) czy też runy krasnoludzkiej (nazwy nie pamiętam), które podwajają siłę jednostki oddziału, do zasady Zabójczy Cios?
Konkretnie chodzi o to, czy np. postać na wierzchowcu siedząca w takim oddziale ma również podwojoną siłę jednostki (4) i w tym wypadku nie działa na nią Zabójczy Cios?
Czy ta zasada z podwajaniem siły jednostki ma zastosowanie tylko do wyniku walki?
Konkretnie chodzi o to, czy np. postać na wierzchowcu siedząca w takim oddziale ma również podwojoną siłę jednostki (4) i w tym wypadku nie działa na nią Zabójczy Cios?
Czy ta zasada z podwajaniem siły jednostki ma zastosowanie tylko do wyniku walki?
Pamiętaj, że BSB musi być zawsze wystawiony w 1. rzędzie (do tyłu wylatują najpierw czempion muzyk i sztandar) - no chyba że masz w regimencie ponad 3 charakterów. Jeśli więc zaszarżują lancę w bok, niezależnie z której strony BSB stoi przekazuje swoje bonusy (przerzuty, +1 do CR, +1 za WB).Myth pisze:Ja za to mam inne pytanie, dotyczące obecności BSB i magicznych sztandarów. Otóż w dziale opisującym bsb czytamy, że bonus za sztandar armii przysługuje, jeśli siedzący w oddziale bsb jest w pierwszym szeregu tego oddziału albo w inny sposób jest w walce (np. skoczył na tył powalczyć). Przeczytałem też ustęp o magicznych przedmiotach, mówi on, że magiczne przedmioty (w tym sztandary) nie dają żadnych bonusów i nie można ich używać dopóki nie jest się w tymże pierwszym szeregu. No i teraz meritum:
Jeśli natomiast z jakiegoś powodu BSB poleci do tylnych rzędów (za dużo herosów w regimencie, odrzucony challange) to nie daje żadnych bonusów: ani +1, ani +1 za war banner, ani re-roll'i (str. 83 RB).
Zauważ też, że ustawienie w formacji lancy nie rozszerza Ci pierwszego rzędu na figurki stojące po bokach z tyłu. Po prostu daje im możliwość uderzenia podczas szarży. Jedynie sztandar i muzyk regimentu mogą normalnie działać stojąc w tylnych rzędach (zasady lancy opisują to w ostatnim akapicie na str 40. AB Bretonni)
Ok, rozumiem, czyli lanca rządzi się troszkę innymi prawami ze względu na to jaką jest formacją. Zmieńmy przykład na piechotę imperialną z bsb z warbannerem. Klocek dostaje szarżę od boku, bsb nie jest w walce (siedzi tam gdzie nie jest w walce, nie spełnia zatem warunku opisanego w podręczniku do dawania bonusu za bycie bsb). Klocek ma binus za obecność bsb czy nie ma?