kilka pytań początkującego

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie staje sie flying creature... jedynie moze zrobic flying move. nie ma nigdzie napisane, ze may fly.

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

Post autor: Kensiorek »

to moj demona tez niejest creature bo to go obraza wiec tez latac moze.

Shino a moze chcesz powiedziec ze hero ktoremu zabili monstera to tez nie piechota ? No bo tez przeciez na poczatku nie byl piechota a teraz tylko porusza sie na piechote.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jest demonem.... trudno o wieksza obraze wiec kreatura nie powinna dla niego nic znaczyc :P

i nie. chce tylko pokazac, ze jesli mamy tak sie czepiac slowek to prosze.. mozna to robic na wiele sposobow... takze uzywajac zasady canceling spells...

Wolfgar
Chuck Norris

Post autor: Wolfgar »

Ile można mieć skroli rozproszenia? Mam maga i nie czy to coś poważnie zmienia ale chyba tylko magowie mogą mieć te skrole czy się myle ?

Awatar użytkownika
Corvus Albus
Kretozord

Post autor: Corvus Albus »

2 na jednego maga
Obrazek

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Albo 4, jeżeli to duży mag.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

2 na małego maga, 4 na dużego
scrolle jako jeden z niewielu przedmiotów można powtarzać na i między bohaterami

Mort
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Mort »

"scrolle jako jeden z niewielu przedmiotów można powtarzać na i między bohaterami "

Sprecyzuję że powtarzać sie mogą przedmioty tylko opisane w podreczniku głównym...wszystkie zabawki armijne tylko po jednej;]

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

Mort pisze:"scrolle jako jeden z niewielu przedmiotów można powtarzać na i między bohaterami "

Sprecyzuję że powtarzać sie mogą przedmioty tylko opisane w podreczniku głównym...wszystkie zabawki armijne tylko po jednej;]
sprecyzuj lepiej ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

chyba ze "zabawki" armijne maja wyraznie napisane ze powtarzac sie moga.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

przedmioty opisane w rulebooku też nie mogą się powtarzać, wyjątkiem są Dispel Scrolle i Power Stone'y (+ew. jakieś przedmioty które mają to zaznaczone w AB)

Awatar użytkownika
Karbowy

Post autor: Karbowy »

Witam. Czy Jeśli w pierwszym szeregu oddziału Ciemnych Elfów znajduje się skrytobujca, to mogę np dokładnie określić iż trzema modelami biję dokładnie w niego, a pozostałymi w resztę?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Oczywiście że możesz o ile Twoje modele są na takich samych gabarytowo podstawkach jak skrytobójca. Wtedy tylu kolesi się z nim styka i może go lać.

Ja za to mam inne pytanie, dotyczące obecności BSB i magicznych sztandarów. Otóż w dziale opisującym bsb czytamy, że bonus za sztandar armii przysługuje, jeśli siedzący w oddziale bsb jest w pierwszym szeregu tego oddziału albo w inny sposób jest w walce (np. skoczył na tył powalczyć). Przeczytałem też ustęp o magicznych przedmiotach, mówi on, że magiczne przedmioty (w tym sztandary) nie dają żadnych bonusów i nie można ich używać dopóki nie jest się w tymże pierwszym szeregu. No i teraz meritum:

Lanca realmów z bsb po jednej stronie dostaje szarżę na bok, na którym tego bsb nie ma. Chorąży niesie magiczny sztandar, przyjmijmy że warbanner dla uproszczenia. Czy lanca dostaje bonusy do combatu za bsb w walce i magiczne właściwości sztandaru w świetle tego co napisałem o magicznych przedmiotach i bsb? Bo że przerzut brejka ma to wiem bo bsb jest w 12 calach od walki.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2008, o 22:31 przez Myth, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bison

Post autor: Bison »

Karbowy pisze:Witam. Czy Jeśli w pierwszym szeregu oddziału Ciemnych Elfów znajduje się skrytobujca, to mogę np dokładnie określić iż trzema modelami biję dokładnie w niego, a pozostałymi w resztę?
A) nie ciemne elfy, na nienawiść Khaina, lecz MROCZNE Elfy,
B) nie skrytobUjca, na wdzięk Morathi, lecz skrytobÓjca.

Odnośnie pytania, tak możesz, lecz te modele muszą:
1. Nie zginąć z rąk assasina.
2. Muszą się stykać podstawkami z assasinem.

Awatar użytkownika
Witch_slave
Pseudoklimaciarz

Post autor: Witch_slave »

Jak się ma zasada sztandaru VC (Sztandar Umarłego Legionu) czy też runy krasnoludzkiej (nazwy nie pamiętam), które podwajają siłę jednostki oddziału, do zasady Zabójczy Cios?

Konkretnie chodzi o to, czy np. postać na wierzchowcu siedząca w takim oddziale ma również podwojoną siłę jednostki (4) i w tym wypadku nie działa na nią Zabójczy Cios?

Czy ta zasada z podwajaniem siły jednostki ma zastosowanie tylko do wyniku walki?

Awatar użytkownika
Kensiorek
Chuck Norris

chyba US tutaj nie ma nic do znaczenia liczy sie czy jest man size czy nie a ani sztandar ani run tego chyba nie zmieniaja.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2008, o 10:37 przez Kensiorek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

tylko do wyniku walki
US tutaj nie ma nic do znaczenia liczy sie czy jest man size czy nie a ani sztandar ani run tego chyba nie zmieniaja.
nie ma czegos takiego jak man sized juz. liczy sie tylko us

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Mogę prosić kogoś o odpowiedź na pytanie z mojego ostatniego postu?

majzownik
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: majzownik »

Myth pisze:Ja za to mam inne pytanie, dotyczące obecności BSB i magicznych sztandarów. Otóż w dziale opisującym bsb czytamy, że bonus za sztandar armii przysługuje, jeśli siedzący w oddziale bsb jest w pierwszym szeregu tego oddziału albo w inny sposób jest w walce (np. skoczył na tył powalczyć). Przeczytałem też ustęp o magicznych przedmiotach, mówi on, że magiczne przedmioty (w tym sztandary) nie dają żadnych bonusów i nie można ich używać dopóki nie jest się w tymże pierwszym szeregu. No i teraz meritum:

Lanca realmów z bsb po jednej stronie dostaje szarżę na bok, na którym tego bsb nie ma. Chorąży niesie magiczny sztandar, przyjmijmy że warbanner dla uproszczenia. Czy lanca dostaje bonusy do combatu za bsb w walce i magiczne właściwości sztandaru w świetle tego co napisałem o magicznych przedmiotach i bsb? Bo że przerzut brejka ma to wiem bo bsb jest w 12 calach od walki.
Pamiętaj, że BSB musi być zawsze wystawiony w 1. rzędzie (do tyłu wylatują najpierw czempion muzyk i sztandar) - no chyba że masz w regimencie ponad 3 charakterów. Jeśli więc zaszarżują lancę w bok, niezależnie z której strony BSB stoi przekazuje swoje bonusy (przerzuty, +1 do CR, +1 za WB).
Jeśli natomiast z jakiegoś powodu BSB poleci do tylnych rzędów (za dużo herosów w regimencie, odrzucony challange) to nie daje żadnych bonusów: ani +1, ani +1 za war banner, ani re-roll'i (str. 83 RB).

Zauważ też, że ustawienie w formacji lancy nie rozszerza Ci pierwszego rzędu na figurki stojące po bokach z tyłu. Po prostu daje im możliwość uderzenia podczas szarży. Jedynie sztandar i muzyk regimentu mogą normalnie działać stojąc w tylnych rzędach (zasady lancy opisują to w ostatnim akapicie na str 40. AB Bretonni)

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Ok, rozumiem, czyli lanca rządzi się troszkę innymi prawami ze względu na to jaką jest formacją. Zmieńmy przykład na piechotę imperialną z bsb z warbannerem. Klocek dostaje szarżę od boku, bsb nie jest w walce (siedzi tam gdzie nie jest w walce, nie spełnia zatem warunku opisanego w podręczniku do dawania bonusu za bycie bsb). Klocek ma binus za obecność bsb czy nie ma?

Zablokowany