BSB

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

weź przeczytaj tę zasadę jeszcze raz i zauważ, że jest tam wspominiane o oblewaniu testów. Było to też wspominiane kilkakrotnie na przestrzeni tego wątku. I demony NA BANK ten test oblewają właśnie wtedy, kiedy dostają rany z IT.

A w domku stoją, gdyż nie oblewają break'a, tylko IT, który jest 'special kind...'
Uerph.

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Albo musza rzucac ale lepszy wynik zostaje :P :wink:
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

thurion pisze: widocznie tam zamiast umartwiac sie nad przegietoscia demonow ludzie spedzaja czas na graniu przeciwko nim tak zeby sie nauczyc jechac je w choko... u nas za to wiekszosc woli podebatowac i pokminic jakby tu uwalic ta mega przegieta armie na papierze...
Twierdzenie, że rozmowa o zasadach to użalanie się i umartwianie jest oczywistą manipulacją, na którą trudno się zgodzić. Ja uważam, że w tym przypadku, tak jak pisze Karle, "can" to nie to samo co "may", i tyle. Można do tego dodać całą litanię dodatkowych pobudek, ale będą one od czapy wzięte. Dla mnie osobiście nie ma wielkiej różnicy, jak LS zadecyduje, i nie walczę o taką czy inną interpretację. Po prostu wyrażam swoją opinię i wolałbym, żebyś to uszanował, a nazywał "cudownymi mykami", czy "umartwianiem". To tak, jakby ktoś teraz napisał, że zamiast przejmować się zmianami w uściśleniach powinieneś uczyc się grać na demonach z przymusowym przerzutem od bsb. Przecież to chora argumentacja. Podobnie zresztą, jak stwierdzenie "tam się tym nikt nie przejmuje i dobrze robi". Dlaczego dobrze? Nie można kulturalnie odnieść się do czyjegoś pytania i spokojnie komuś, pewnie mniej doświadczonemu, wyjaśnić że się myli? Lepiej go olać? Uważam takie podejście za absolutnie niekonstruktywne.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

ksch pisze:To tak, jakby ktoś teraz napisał, że zamiast przejmować się zmianami w uściśleniach powinieneś uczyc się grać na demonach z przymusowym przerzutem od bsb.
wyrzucilbym bsb z rozpy jakby taka opcja przeszla ;)
ksch pisze: Nie można kulturalnie odnieść się do czyjegoś pytania i spokojnie komuś, pewnie mniej doświadczonemu, wyjaśnić że się myli? Lepiej go olać? Uważam takie podejście za absolutnie niekonstruktywne.
przeciez od poczatku tematu kazdy kazdemo kulturalnie wyjasnia.. a wszyscy i tak swoje :) jak mam ci kulturalnie cos wyjasnic jak twoja interpretacja slowa can jest inna od mojej :?:

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Tylko pojawia sie kwestia tego c oto can oznacza:

a)moze przerzucic a nie musi

b)moze wykonac przerzut wogole, dlatego ten zapisek, bo test inst. jest testem innym niz typowy break test, dlatego zasada BSB demonow pozwala przerzucic ten test.

Ja jestem za opcja b. Ale ile graczy tyle opinii, trzeba to na spokojnie przedyskutowac.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

a czytales moze opis niestabilnosci? jesli tak to powiedz za co dostajesz rany z breaka?

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Jak dla mnie to odpowiedź padła już kilka razy, can to nie must i póki nie zostanie to oficjalnie skomentowane trzeba brać dosłownie, a nie dorabiać sobie w mniej lub bardziej logiczny sposób co autor miał na myśli. Osobiście wolał bym aby było inaczej ale z faktami nie będę dyskutował.

A to co mnie ostatecznie przekonuje to ogólny sens takiego przerzutu. Jasne jest że ma on jak najbardziej pomagać, a w normalnej armii nawet nieudany przerzut nie pogarsza już sytuacji i dlatego taki zapis w RB. Ale już u demonów taki przerzut może pogorszyć sprawę, nie statystycznie ale jednak może. Więc dziwna by była zasada zmuszająca do tego.

Jako przykład podam zasadę slavers korszarzy u DE, choć tam jest słowo may, ale jak dla mnie sens ten sam.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Z kolei przy black coach wg GW can oznacza must ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

hypnotic pisze:...
czasem, sporadycznie, chcesz aby Ci Twoja jednostka z CC uciekla, a tu zonk, bo stoji ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

czasem, sporadycznie, chcesz aby Ci Twoja jednostka z CC uciekla, a tu zonk, bo stoji Wink
To wycofujesz BSB z 12" i nie ma problemu. Zresztą na insane courage też możesz narzekać ale generalnie to ma pomagać.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Jak dla mnie EOT. Niech LS zdecyduje i tyle.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Nikt nie odniosl sie do mojego pytania :). Moze zbyt niemrawo zadalem.

Czy Demony moga wybrac, ze nie korzystaja ze stubborna i rzucaja na mniejszej, zmodyfikowanej liderce?
Zwiazek ma to taki, ze opis jest identyczny jak przy instability :). A nawet wiecej, jest ujety w tym samym zdaniu.

A grajac 'na czuja' i 'zawsze sie tak gralo', ze mozna przerzucac instability jak sie chce i kiedy chce a stubborna nalezy uzywac zawsze jesli powoduje, ze daje wieksza ld niz np. generalski pomniejszony o wynik combatu :).

Zreszta w rulebooku stubborna tez zawsze trzeba uzywac, czy tutaj demony tez (tak jak przy bsb) maja wyjatek i nie musza go uzywac?
:P

Awatar użytkownika
Alister
Chuck Norris

Post autor: Alister »

Jak ja sie znam na angielskim, to "can" tutaj jest w znaczeniu, ze BSB i stubborn tez dzialaja na instability. A nie moga, ale nie musza.
Ale co ja tam wiem, noob jestem.

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Skoro juz o BSB mowa to lekko offtopując chciałbym wyrazić swoje niezadowolenie z tego że w obrębie tej samej edycji WFB niektórzy BSB są poszkodowani ;) Chodzi o to, że w armiach bez 7-edycyjnych army booków oraz przede wszystkim w Imperium i O&G (choć są już z 7 ed.!) BSB nie może brać tarczy i dodatkowych broni, natomiast w trakcie obecnej edycji panom z GW zmieniła się koncepcja i pozostałe wydane armie 7 ed. (i zapewne te, które zostana jeszcze wydane) tego ograniczenia nie mają. Szczególnie irytujące jest to w wypadku tarczy, bo jak wiadomo przeżywalność BSB (szczególnie posiadającego sztandar magiczny) jest w wielu armiach dużym problemem. Uważam, że GW powinno wydać erraty dla wszystkich BSB, by nie było "równych i równiejszych" ;)
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

ODPOWIEDZ