BSB
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
weź przeczytaj tę zasadę jeszcze raz i zauważ, że jest tam wspominiane o oblewaniu testów. Było to też wspominiane kilkakrotnie na przestrzeni tego wątku. I demony NA BANK ten test oblewają właśnie wtedy, kiedy dostają rany z IT.
A w domku stoją, gdyż nie oblewają break'a, tylko IT, który jest 'special kind...'
A w domku stoją, gdyż nie oblewają break'a, tylko IT, który jest 'special kind...'
Uerph.
Twierdzenie, że rozmowa o zasadach to użalanie się i umartwianie jest oczywistą manipulacją, na którą trudno się zgodzić. Ja uważam, że w tym przypadku, tak jak pisze Karle, "can" to nie to samo co "may", i tyle. Można do tego dodać całą litanię dodatkowych pobudek, ale będą one od czapy wzięte. Dla mnie osobiście nie ma wielkiej różnicy, jak LS zadecyduje, i nie walczę o taką czy inną interpretację. Po prostu wyrażam swoją opinię i wolałbym, żebyś to uszanował, a nazywał "cudownymi mykami", czy "umartwianiem". To tak, jakby ktoś teraz napisał, że zamiast przejmować się zmianami w uściśleniach powinieneś uczyc się grać na demonach z przymusowym przerzutem od bsb. Przecież to chora argumentacja. Podobnie zresztą, jak stwierdzenie "tam się tym nikt nie przejmuje i dobrze robi". Dlaczego dobrze? Nie można kulturalnie odnieść się do czyjegoś pytania i spokojnie komuś, pewnie mniej doświadczonemu, wyjaśnić że się myli? Lepiej go olać? Uważam takie podejście za absolutnie niekonstruktywne.thurion pisze: widocznie tam zamiast umartwiac sie nad przegietoscia demonow ludzie spedzaja czas na graniu przeciwko nim tak zeby sie nauczyc jechac je w choko... u nas za to wiekszosc woli podebatowac i pokminic jakby tu uwalic ta mega przegieta armie na papierze...
wyrzucilbym bsb z rozpy jakby taka opcja przeszlaksch pisze:To tak, jakby ktoś teraz napisał, że zamiast przejmować się zmianami w uściśleniach powinieneś uczyc się grać na demonach z przymusowym przerzutem od bsb.
przeciez od poczatku tematu kazdy kazdemo kulturalnie wyjasnia.. a wszyscy i tak swoje jak mam ci kulturalnie cos wyjasnic jak twoja interpretacja slowa can jest inna od mojejksch pisze: Nie można kulturalnie odnieść się do czyjegoś pytania i spokojnie komuś, pewnie mniej doświadczonemu, wyjaśnić że się myli? Lepiej go olać? Uważam takie podejście za absolutnie niekonstruktywne.
Tylko pojawia sie kwestia tego c oto can oznacza:
a)moze przerzucic a nie musi
b)moze wykonac przerzut wogole, dlatego ten zapisek, bo test inst. jest testem innym niz typowy break test, dlatego zasada BSB demonow pozwala przerzucic ten test.
Ja jestem za opcja b. Ale ile graczy tyle opinii, trzeba to na spokojnie przedyskutowac.
a)moze przerzucic a nie musi
b)moze wykonac przerzut wogole, dlatego ten zapisek, bo test inst. jest testem innym niz typowy break test, dlatego zasada BSB demonow pozwala przerzucic ten test.
Ja jestem za opcja b. Ale ile graczy tyle opinii, trzeba to na spokojnie przedyskutowac.
Jak dla mnie to odpowiedź padła już kilka razy, can to nie must i póki nie zostanie to oficjalnie skomentowane trzeba brać dosłownie, a nie dorabiać sobie w mniej lub bardziej logiczny sposób co autor miał na myśli. Osobiście wolał bym aby było inaczej ale z faktami nie będę dyskutował.
A to co mnie ostatecznie przekonuje to ogólny sens takiego przerzutu. Jasne jest że ma on jak najbardziej pomagać, a w normalnej armii nawet nieudany przerzut nie pogarsza już sytuacji i dlatego taki zapis w RB. Ale już u demonów taki przerzut może pogorszyć sprawę, nie statystycznie ale jednak może. Więc dziwna by była zasada zmuszająca do tego.
Jako przykład podam zasadę slavers korszarzy u DE, choć tam jest słowo may, ale jak dla mnie sens ten sam.
A to co mnie ostatecznie przekonuje to ogólny sens takiego przerzutu. Jasne jest że ma on jak najbardziej pomagać, a w normalnej armii nawet nieudany przerzut nie pogarsza już sytuacji i dlatego taki zapis w RB. Ale już u demonów taki przerzut może pogorszyć sprawę, nie statystycznie ale jednak może. Więc dziwna by była zasada zmuszająca do tego.
Jako przykład podam zasadę slavers korszarzy u DE, choć tam jest słowo may, ale jak dla mnie sens ten sam.
czasem, sporadycznie, chcesz aby Ci Twoja jednostka z CC uciekla, a tu zonk, bo stojihypnotic pisze:...
Jak dla mnie EOT. Niech LS zdecyduje i tyle.
Nikt nie odniosl sie do mojego pytania . Moze zbyt niemrawo zadalem.
Czy Demony moga wybrac, ze nie korzystaja ze stubborna i rzucaja na mniejszej, zmodyfikowanej liderce?
Zwiazek ma to taki, ze opis jest identyczny jak przy instability . A nawet wiecej, jest ujety w tym samym zdaniu.
A grajac 'na czuja' i 'zawsze sie tak gralo', ze mozna przerzucac instability jak sie chce i kiedy chce a stubborna nalezy uzywac zawsze jesli powoduje, ze daje wieksza ld niz np. generalski pomniejszony o wynik combatu .
Zreszta w rulebooku stubborna tez zawsze trzeba uzywac, czy tutaj demony tez (tak jak przy bsb) maja wyjatek i nie musza go uzywac?
Czy Demony moga wybrac, ze nie korzystaja ze stubborna i rzucaja na mniejszej, zmodyfikowanej liderce?
Zwiazek ma to taki, ze opis jest identyczny jak przy instability . A nawet wiecej, jest ujety w tym samym zdaniu.
A grajac 'na czuja' i 'zawsze sie tak gralo', ze mozna przerzucac instability jak sie chce i kiedy chce a stubborna nalezy uzywac zawsze jesli powoduje, ze daje wieksza ld niz np. generalski pomniejszony o wynik combatu .
Zreszta w rulebooku stubborna tez zawsze trzeba uzywac, czy tutaj demony tez (tak jak przy bsb) maja wyjatek i nie musza go uzywac?
- Temple Guard
- Falubaz
Skoro juz o BSB mowa to lekko offtopując chciałbym wyrazić swoje niezadowolenie z tego że w obrębie tej samej edycji WFB niektórzy BSB są poszkodowani Chodzi o to, że w armiach bez 7-edycyjnych army booków oraz przede wszystkim w Imperium i O&G (choć są już z 7 ed.!) BSB nie może brać tarczy i dodatkowych broni, natomiast w trakcie obecnej edycji panom z GW zmieniła się koncepcja i pozostałe wydane armie 7 ed. (i zapewne te, które zostana jeszcze wydane) tego ograniczenia nie mają. Szczególnie irytujące jest to w wypadku tarczy, bo jak wiadomo przeżywalność BSB (szczególnie posiadającego sztandar magiczny) jest w wielu armiach dużym problemem. Uważam, że GW powinno wydać erraty dla wszystkich BSB, by nie było "równych i równiejszych"
Gwardia umiera, ale się nie poddaje
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!
www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!