Coroczne święto GW
Z informacji zawartych na roznych forach/stronach wynika ze istnieje lista nowych cen ktore juz niedlugo ma zaproponowac GW (podobno ma ona 11 stron). Co najmniej kilka osob sie na nia powoluje podajac ceny konkretnych figurek / boxow po podwyzce.
Czy ktos z Was ja widzial - dobrze by bylo sprawdzic sobie podwyzke poszczegolnych metali bo po 29/09 bedzie jak rozumiem juz za pozno:-)
Czy ktos z Was ja widzial - dobrze by bylo sprawdzic sobie podwyzke poszczegolnych metali bo po 29/09 bedzie jak rozumiem juz za pozno:-)
hurrraaaa niech jeszcze nam podnisą cenę za funta do 8zł, będzie się lepiej liczyło jako podwojoną wartość.. masakra, nie rozumiem jak te ceny mogą już być 75% wyższe niż jak byśmy kupowali prosto z anglii:| przecież to powinno do urzędu ochrony praw konsumentów trafić <czy jakkolwiek sie to zwie..> z jakimś zbiorowym pozwem :/
gdyby funt był normalny to te podwyżki jeszcze ujdą.. a tak czuję że jestem ruchany na każdym kroku.
gdyby funt był normalny to te podwyżki jeszcze ujdą.. a tak czuję że jestem ruchany na każdym kroku.
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Nie kupuj od Polaków.
Proste i smutne.
Proste i smutne.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Takie podejscie bardzo sie podoba inwestorom - w ciagu ostatniego roku kurs GW na gieldzie w Londynie ciagle spadal az osiagnal swojej dno w wysokosci 116 GBX za akcje 14 lipca 2008 (niezaleznie od tego ze wskazniki LSE szly w gore).
Natomiast po ogloszeniu wynikow finansowych za ostatni rok i decyzji o podwyzkach kurs GW gwaltownie pnie sie w gore - dzisiaj rano wynosil 242 GBX za akcje co stanowi wzrost o 108% w stosunku do stanu z lipca 2008.
Ale zeby nie zaciemniac sytuacji dodam tylko ze akcje GW i tak sa tanie gdzy w pazdzierniku 2005 kosztowaly az 840 GBX za jedna. Chodzilo mi tylko o pokazanie jaki skutek na wartosc GW moglo miec ogloszenie decyzji o podwyzkach.
Natomiast po ogloszeniu wynikow finansowych za ostatni rok i decyzji o podwyzkach kurs GW gwaltownie pnie sie w gore - dzisiaj rano wynosil 242 GBX za akcje co stanowi wzrost o 108% w stosunku do stanu z lipca 2008.
Ale zeby nie zaciemniac sytuacji dodam tylko ze akcje GW i tak sa tanie gdzy w pazdzierniku 2005 kosztowaly az 840 GBX za jedna. Chodzilo mi tylko o pokazanie jaki skutek na wartosc GW moglo miec ogloszenie decyzji o podwyzkach.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Maelstorm, i wszystko na temat.
Beasts of Chaos - circa 5k
Warriors of Chaos - circa 5k
Daemons of chaos - circa 3,5k
Szafa, ale podwyżka GW jest akurat centralna/globalna, więc ceny maelowe dotknie w tym samym stopniu. Co zabawniejsze, niewykluczone że akurat dla polskich klientów (polskich sklepów w sensie) będzie łagodniejsza - widocznie mają wystarczające wyrzuty sumienia w temacie dymania Polaków bez wazeliny.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
mam wątpliwości - jak box podrozeje o dwa funty to na maelstormie dopłacę 8 zł, a u faberów 16 zł :/
Wytłumaczcie mi prosze jeszcze jedno: wczoraj ziomek dostał paczke z w/w sklepu, ok 83 zł za dwa boxy...I oni jeszcze na tym zarabiają!
Poprawcie mnie jesli sie mylę, ale gdyby taki pan zenek ze sklepu z figurami kupił towar na maelstormie, i sprzedał tutaj, to co prawda zapłaci dwa razy VAT, to i tak klienci beda mieli 1/3 taniej, a zysk będzie ten sam.
Normalnie jakbym lubił spiskowe teorie dziejów to bym pomyslał o jakimś kartelu
Wytłumaczcie mi prosze jeszcze jedno: wczoraj ziomek dostał paczke z w/w sklepu, ok 83 zł za dwa boxy...I oni jeszcze na tym zarabiają!
Poprawcie mnie jesli sie mylę, ale gdyby taki pan zenek ze sklepu z figurami kupił towar na maelstormie, i sprzedał tutaj, to co prawda zapłaci dwa razy VAT, to i tak klienci beda mieli 1/3 taniej, a zysk będzie ten sam.
Normalnie jakbym lubił spiskowe teorie dziejów to bym pomyslał o jakimś kartelu
Tak jak Robson napisał. Maelstrom nie sprzedaje sklepom ze zniżką retailerską.
A dla polskiego sklepu stacjonarnego różnica w cenie kupna boxa pomiędzy 68 a 70zł (mniej-więcej cena dla retailerów jaka wychodzi kupując od GW PL albo polskiego dystrybutora) to żadna różnica, skoro "pan Zenek" i tak musi dorzucić do tej ceny jakieś 60-70% swojej marży żeby mieć za co popłacić rachunki.
A dla polskiego sklepu stacjonarnego różnica w cenie kupna boxa pomiędzy 68 a 70zł (mniej-więcej cena dla retailerów jaka wychodzi kupując od GW PL albo polskiego dystrybutora) to żadna różnica, skoro "pan Zenek" i tak musi dorzucić do tej ceny jakieś 60-70% swojej marży żeby mieć za co popłacić rachunki.
-
- "Nie jestem powergamerem"
nie jestem przekonany czy mozna sobie "nie chciec" sprzedawac na fakture...
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
Co to jest zniżka retailerska?Tomash pisze:Tak jak Robson napisał. Maelstrom nie sprzedaje sklepom ze zniżką retailerską.
Skoro ja, szafa, moge kupic od nich boksa po 41 zł, to czy ja, szafa, jako własciciel sklepu z figurami, nie moge kupić od nich takich boksów 100, i sprzedac kazdy za 61 zł, majac przebitkę 20 zł za sztukę (prawie 25% wartości oficjalnej, czyli całkiem przyzwoicie) i nadal o prawie 20 zł taniej niz przecietny polski sklep?
No ale ok, jak nie ma faktury to jest gnój i macie rację.
Co nie zmienia faktu że:
Producent -> Mealstorm -> polski klient (płaci 41 zł)
Producent -> (blablabla) -> polski sklep -> polski klient (płaci 78 zł)
Na któryms etapie, albo "blablabla" czyli nie wiem co, jakis dystrybutor czy coś, albo na etapie "polski sklep" wsiaka gdzieś 40-45% ceny boksa i to mnie własnie intryguje (bo juz nie mówie wkurza, przestało jak pojawil sie opcja kupna po realnych cenach).
do tego 41zł musialbys doliczyc 22% vatu czyli relatywnie kupowałbys za 50zł po czym od swojego 61zł-50zł płacisz znowu 22% i zostaje ci nawet nie 11zł tylko 8,90zł czyli szału nie ma.
dokłądnie to gdzieś wsiąka ... chyba w banku40-45%
Kupujac jako osoba fizyczna podlegasz ochronie jako konsument. Gdybys chcial kupic w ramach Twojej dzialalnosci gospodarczej niestety nie podlegasz juz tym regulacjom a jestes traktowany jako przedsiebiorca.
Ponadto umowa kupna w sklepie Maelstorm jest uznawana za zawarta w UK i podlega prawu UK. Sadem wlasciwym sa sady angielskie - wiec teoretycznie gdyby ktos chcial ich pozwac za dostarczenie wadliwego towaru musialby to zrobic w UK.
Osoba fizyczna (obywatel EU) moze zwobodnie kupowac w takim sklepie jako konsument. Natomiast przedsiebiorca gdyby chcial kupic musi spelnic wymagania prowadzenia dzialalnosci gospodarczej w UK alb w ramach tzw. dzialalnosci transgranicznej.
Calkiem inna kwestia jest pytanie dlaczego produkty GW sa u nas tak drogie. A sa one tak drogie IMO bo tak chce GW - taka maja strategie w stounku do naszego rynku i calego regionu.
Ponadto umowa kupna w sklepie Maelstorm jest uznawana za zawarta w UK i podlega prawu UK. Sadem wlasciwym sa sady angielskie - wiec teoretycznie gdyby ktos chcial ich pozwac za dostarczenie wadliwego towaru musialby to zrobic w UK.
Osoba fizyczna (obywatel EU) moze zwobodnie kupowac w takim sklepie jako konsument. Natomiast przedsiebiorca gdyby chcial kupic musi spelnic wymagania prowadzenia dzialalnosci gospodarczej w UK alb w ramach tzw. dzialalnosci transgranicznej.
Calkiem inna kwestia jest pytanie dlaczego produkty GW sa u nas tak drogie. A sa one tak drogie IMO bo tak chce GW - taka maja strategie w stounku do naszego rynku i calego regionu.
Załóżcie sobie komis. Kupujecie "uzywane" od osób fizycznych i sprzedajecie dalej (bez pudełka na przykład). Kto Wam sprawdzi, że wasza osoba fizyczna to maelstrom?
Ale to i tak można sobie o kant dupy rozstrzaść, bo dziś praktycznie każdy może sobie sam zamówić figsy z Anglii czy jakiekogolwiek innego kraju UE.
Ale to i tak można sobie o kant dupy rozstrzaść, bo dziś praktycznie każdy może sobie sam zamówić figsy z Anglii czy jakiekogolwiek innego kraju UE.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
bez szydery i ironii z mojej strony - naprawdę intryguje mnie jakim sposobem różnica w cenie jest prawie dwukrotna? Szczególnie biorąc pod uwage koszta wysyłki (bodaj od 10 czy 15 funciakow - płaci sklep).dokłądnie to gdzieś wsiąka ... chyba w banku
ta kwestia była już wielokrotnie wałkowana na forum. ale ostateczna odpowiedź jest spowita gęstą mgiełką niewiadomych...
a co do handlu to można też sprowadzać tylko co ciekawsze kąski i pobawić się w allegro. fortuny się na tym nie zrobi ale na małą armijkę można zarobić. problemem pozostaje podatek, który teraz wisi nad sprzedawcami z allegro. no i trzeba znaleźć inny sklep konkurencyjny dla maelstroma, bo ten poradnik z border princes pomaga nawet trzynastolatkom w kupowaniu w maelstromie
a co do handlu to można też sprowadzać tylko co ciekawsze kąski i pobawić się w allegro. fortuny się na tym nie zrobi ale na małą armijkę można zarobić. problemem pozostaje podatek, który teraz wisi nad sprzedawcami z allegro. no i trzeba znaleźć inny sklep konkurencyjny dla maelstroma, bo ten poradnik z border princes pomaga nawet trzynastolatkom w kupowaniu w maelstromie
Szafa, weź przeczytaj w całości temat "zamach na gw czy zmiana ekipy", bo nikomu się nie chce tłumaczyć wszystkiego po raz drugi
I jeszcze jeden kamyczek do wyzej dyskutowanego ogrodka:-)
W najswiezszym raporcie rocznym (lipiec br.) GW pisze iz zabezpiecza sie przed startami na roznicy kursowej poprzez kontrakty typu forward. Weryfikacja nastepuje w stosunku rocznym (prospective 12 month rolling period) a skutki takiej ochrony sa wymierne, jakolwiek nie porazajace:-)
"The net impact of these fluctuations for the year was slighltly favourable when our currency earnings were converted into sterling. If our results for 2008 had been converted at the rates used in 2007, our operating profit would be lower by some GBP 30.000"
W najswiezszym raporcie rocznym (lipiec br.) GW pisze iz zabezpiecza sie przed startami na roznicy kursowej poprzez kontrakty typu forward. Weryfikacja nastepuje w stosunku rocznym (prospective 12 month rolling period) a skutki takiej ochrony sa wymierne, jakolwiek nie porazajace:-)
"The net impact of these fluctuations for the year was slighltly favourable when our currency earnings were converted into sterling. If our results for 2008 had been converted at the rates used in 2007, our operating profit would be lower by some GBP 30.000"
Dla tych co mają dośc Polskich cen i chća jakoś wytrzymać podwyżki polecam
http://www.totalwargamer.co.uk/warhammer-hobby.html inny dosyć tani sklep z uk kupywałem w nim figurki nawet jak byłem w Angli
http://www.miniaturesbypost.com/ <---i jescze tańszy sklep ale z którego również zamiłem figsy niestety tylko na terenie uk także jak macie tam rodzinke znajomych możecie z niego kożystać
http://www.totalwargamer.co.uk/warhammer-hobby.html inny dosyć tani sklep z uk kupywałem w nim figurki nawet jak byłem w Angli
http://www.miniaturesbypost.com/ <---i jescze tańszy sklep ale z którego również zamiłem figsy niestety tylko na terenie uk także jak macie tam rodzinke znajomych możecie z niego kożystać