zrobisz 5 masakr i nadrobisz z nadwiozkagrzech76 pisze:których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią.
Ocena malowania na turniejach
Chyba, że Bless lub ktoś inniejszy z ładną armią także 5 masakr zrobi, prawda?thurion pisze:zrobisz 5 masakr i nadrobisz z nadwiozkagrzech76 pisze:których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią.
Małe ryzyko, nigdy mi sie to jeszcze na turnieju nie udało....grzech76 pisze:Chyba, że Bless lub ktoś inniejszy z ładną armią także 5 masakr zrobi, prawda?thurion pisze:zrobisz 5 masakr i nadrobisz z nadwiozkagrzech76 pisze:których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią.
jezeli i Ty i Bless zrobicie po 100pkt z bitew to dlaczego dziwi Cie to ze Bless ktory posiada piekną wlasnorecznie malowana armie (tudziez ktokolwiek inny wkladajacy w malarza gruba kase) bedzie przed Tobą w klasyfikacji generalnej?grzech76 pisze:Chyba, że Bless lub ktoś inniejszy z ładną armią także 5 masakr zrobi, prawda?thurion pisze:zrobisz 5 masakr i nadrobisz z nadwiozkagrzech76 pisze:których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią.
Wcześniej to była przewaga 15 punktów.zgadza się, ale z tego co u ciebie przeczytałem wychodzi, że część osób będzie promowana dodatkowymi 3 punktami których niektórzy w żaden sposób nie nadrobią
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
Odniose to do siebie:thurion pisze: jezeli i Ty i Bless zrobicie po 100pkt z bitew to dlaczego dziwi Cie to ze Bless ktory posiada piekną wlasnorecznie malowana armie (tudziez ktokolwiek inny wkladajacy w malarza gruba kase) bedzie przed Tobą w klasyfikacji generalnej?
Bo nie o to chodzi w turnieju?
Zarówno moja armia jak i Blessa są zaklasyfikowane jako "ŁADNE". Wiadomo, że armia Blessa jest "uber". Nie zmienia to faktu, że OBIE SĄ PORZĄDNIE ZROBIONE przez co ta różnica nie powinna być odzwierciedlona w zajmowanym miejscu...
Przeczytaj jeszcze raz przykład z pierwszego posta.
Mam porządną armię. Naprawdę porządną. Idąc na turniej, oczekuje równej rywalizacji z najlepszymi.
pozdriwam
Furion
wiem ze masz porzadna armie po prostu moim zdaniem w sytuacji w ktorej masz tyle samo pkt z bitew o zajetym miejscu powinna decydowac wlasnie ta uberowatosc armii... a nie kilkaset malych pkt oznaczajacych nie mniej nie wiecej niz to ze jednemu z was zginal general po niezdanym look oucie i pol armii sie posypalo WFB to gra mimo wszystko ZAWSZE w jakims % losowa... i opieranie sie tylko na tym co kto ugral z bitew jest tak samo sprawiedliwa jak dawanie 50pkt za malowanieFurion pisze:Odniose to do siebie:thurion pisze: jezeli i Ty i Bless zrobicie po 100pkt z bitew to dlaczego dziwi Cie to ze Bless ktory posiada piekną wlasnorecznie malowana armie (tudziez ktokolwiek inny wkladajacy w malarza gruba kase) bedzie przed Tobą w klasyfikacji generalnej?
Bo nie o to chodzi w turnieju?
Zarówno moja armia jak i Blessa są zaklasyfikowane jako "ŁADNE". Wiadomo, że armia Blessa jest "uber". Nie zmienia to faktu, że OBIE SĄ PORZĄDNIE ZROBIONE przez co ta różnica nie powinna być odzwierciedlona w zajmowanym miejscu...
Przeczytaj jeszcze raz przykład z pierwszego posta.
Mam porządną armię. Naprawdę porządną. Idąc na turniej, oczekuje równej rywalizacji z najlepszymi.
pozdriwam
Furion
Thurion, w kulki sobie lecisz, czy udajesz?thurion pisze: wiem ze masz porzadna armie po prostu moim zdaniem w sytuacji w ktorej masz tyle samo pkt z bitew o zajetym miejscu powinna decydowac wlasnie ta uberowatosc armii... a nie kilkaset malych pkt
... dawanie 50pkt za malowanie
Może być i 70 punktów.
0 za dopuszczenie, 10 za pomalowana, 70 za porzadny TT.
To ile bedzie pnktów jest kwestia marginalna. Wazne jest za co te punkty beda... Mi chodzi o zniwelowanie różnic uber armia - (bardzo) ladna armia.
Bo to ta sama grupa.
pozdraiwam
Furion
jak najbardziej uwazam, ze thurion ma racje... armia zrobiona porzadnie i armia zrobiona super to nie jest ta sama polka... i imo nalezy to pokazac w punktach takze... czy to bedzie 10 czy 3 punkty to juz inna sprawa, ale imo powino to byc widac w punktacji
nie zapominajcie, ze w wfb to nie tlyko jest ranking z bitew, ktory sie liczy do wyniku to jest suma z bitew i hobby
nie zapominajcie, ze w wfb to nie tlyko jest ranking z bitew, ktory sie liczy do wyniku to jest suma z bitew i hobby
Popieram. Niewiele więcej, ale trochę wiecej dla uber armi.Shino pisze:jak najbardziej uwazam, ze thurion ma racje... armia zrobiona porzadnie i armia zrobiona super to nie jest ta sama polka... i imo nalezy to pokazac w punktach takze... czy to bedzie 10 czy 3 punkty to juz inna sprawa, ale imo powino to byc widac w punktacji
Sprobujmy jeszcze raz.Furion pisze:Co nie pasuje w tym obrazku? Dawanie 3p za najbardziej wyświdrowaną armię. Dlaczego? Ponieważ wypacza to klasyfikację ogólną. Dla przykładu: Furion ze swoją ładnie pomalowaną armią stawia czoło Dalmarowi* ze swoją pięknie pomalowaną armią. Furion na początku jest 1 punkt w plecy, mimo że poziomy umiejętności tych graczy są wyrównane.armia pomalowana 1p
armia pomalowana ladnie 2p
armia pomalowana golden daemon styl! 3p
80% uber armii maluja malarze.
Shino, Kołata - chwytacie o co mi chodzi?
Dopuszczam myśl, że mogę nie mieć racji ale jak narazie mój argument dlaczego nie można promować tych armii (powyższy przykład) jest lepszy niż Wasz (bo malarz się napracował?)
Chyba, że coś mi umyka
pozdrawiam
Furion
Dla malarzy i dla docenienia ich pracy są konkursy malarskie.
Narzekamy na armie słabe vs. armie silne lub przegięte, a chcemy dokładać kolejny element, który nie wyrównuje szans, a wręcz je zmniejsza jednym, a zwiększa innym - postawimy osoby które świetnie malują oraz te które wydają $$ na malarzy wyżej od innych o kilka punktow. Dodajmy im armię VC lub Demonów i dopełniamy w pełni tego obrazu.
Narzekamy na armie słabe vs. armie silne lub przegięte, a chcemy dokładać kolejny element, który nie wyrównuje szans, a wręcz je zmniejsza jednym, a zwiększa innym - postawimy osoby które świetnie malują oraz te które wydają $$ na malarzy wyżej od innych o kilka punktow. Dodajmy im armię VC lub Demonów i dopełniamy w pełni tego obrazu.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
równie dobrze mozna powiedzieć generałowie do... rankingów generalskich no offence Scimi
historia pokazuje, że po wprowadzeniu punktów za malowanie na masterach poziom wizualny ludzików mocno się poprawił, niestety doświadczenia ostatnich masterów wskazują że zaczął się proces pełzającej kontrrewolucji ludzie są z natury leniwcami i nic nie pomaga im w wysiłku jak drobna "zachęta" - najlepiej taka materialna, punktowa warhammer to całościowe hobby w którym wizualna strona jest wręcz kluczowa, równoczesnie przecież nikt nie zakazuje prawdziwym strategom grac żetonami
miłego,
Żaba
P.S. a tak w krótkich żołnierskich słowach: jak mam dostać bęcki od Demonków to chociaż niech będą to ładne Demonice
historia pokazuje, że po wprowadzeniu punktów za malowanie na masterach poziom wizualny ludzików mocno się poprawił, niestety doświadczenia ostatnich masterów wskazują że zaczął się proces pełzającej kontrrewolucji ludzie są z natury leniwcami i nic nie pomaga im w wysiłku jak drobna "zachęta" - najlepiej taka materialna, punktowa warhammer to całościowe hobby w którym wizualna strona jest wręcz kluczowa, równoczesnie przecież nikt nie zakazuje prawdziwym strategom grac żetonami
miłego,
Żaba
P.S. a tak w krótkich żołnierskich słowach: jak mam dostać bęcki od Demonków to chociaż niech będą to ładne Demonice
Po to jest ta cala dyskusja chyba, zeby znalezc sposob na punktowe zachecenie ludzikow do posiadania ladnych armii przy nie dyskwalifikowaniu ich jednoczesnie, jesli takowych nie maja.
To hobby to nie tylko gra taktyczna - jest tez czesc modelarska. Moim zdaniem to powinno miec jakies swoje odwzorowanie na turniejach.
Tak jak wczesniej pisalem, pomysl Furiona mi sie podoba. Moznaby jednak dodac jeszcze jedno kryterium dla tych swietnych armii na zasadzie: 0 - smiec, 2 - bazowe malowanie, 6 - porzadny TT, 9 - armia robiaca wrazenie.
Scimi te osoby, ktore swietnie maluja powinny stac wyzej, a z tymi co wydaja na malarzy to naprawde nie ma powodu, zeby walczyc. Rozumiem, ze to moze powodowac u graczy wqrwienie: "przegram, bo nie mam kasy na malarza/nie umiem malowac", ale wracajac do pierwszego zdania tego postu - w tym celu dyskutujemy, aby stworzony system nie krzywdzil. Tym bardziej, ze nikt tu nie proponuje tworu, dzieki ktoremu za sama ocene hobbystyczna wygrywa sie zawody.
To hobby to nie tylko gra taktyczna - jest tez czesc modelarska. Moim zdaniem to powinno miec jakies swoje odwzorowanie na turniejach.
Tak jak wczesniej pisalem, pomysl Furiona mi sie podoba. Moznaby jednak dodac jeszcze jedno kryterium dla tych swietnych armii na zasadzie: 0 - smiec, 2 - bazowe malowanie, 6 - porzadny TT, 9 - armia robiaca wrazenie.
Scimi te osoby, ktore swietnie maluja powinny stac wyzej, a z tymi co wydaja na malarzy to naprawde nie ma powodu, zeby walczyc. Rozumiem, ze to moze powodowac u graczy wqrwienie: "przegram, bo nie mam kasy na malarza/nie umiem malowac", ale wracajac do pierwszego zdania tego postu - w tym celu dyskutujemy, aby stworzony system nie krzywdzil. Tym bardziej, ze nikt tu nie proponuje tworu, dzieki ktoremu za sama ocene hobbystyczna wygrywa sie zawody.
jak bedzie nie 20 pkt promocji za pomalowana armie przez malarza tylko 3 to juz nie bedzie tyle malowanych armii na zamowienie.Furion pisze:Sprobujmy jeszcze raz.Furion pisze:Co nie pasuje w tym obrazku? Dawanie 3p za najbardziej wyświdrowaną armię. Dlaczego? Ponieważ wypacza to klasyfikację ogólną. Dla przykładu: Furion ze swoją ładnie pomalowaną armią stawia czoło Dalmarowi* ze swoją pięknie pomalowaną armią. Furion na początku jest 1 punkt w plecy, mimo że poziomy umiejętności tych graczy są wyrównane.armia pomalowana 1p
armia pomalowana ladnie 2p
armia pomalowana golden daemon styl! 3p
80% uber armii maluja malarze.
Shino, Kołata - chwytacie o co mi chodzi?
Dopuszczam myśl, że mogę nie mieć racji ale jak narazie mój argument dlaczego nie można promować tych armii (powyższy przykład) jest lepszy niż Wasz (bo malarz się napracował?)
Chyba, że coś mi umyka
pozdrawiam
Furion
Poza ym nie widze twojego argumentu.... skoro tak bardzo chcesz ograniczyc ilosc armii malowanych przez malarzy dodaj do ogolnej oceny 0- malowane przez malarza a nie przez siebie.
W kazdym innym wypadku nadal taka armia jest ladniejsza od twojej i skoro jest taka punktacja to powinna miec te powiedzmy 3 punkty wiecej (3 w sumie a nie 3 malowanie + 2 konwersje + 3 wow + 2 podstawki (o ktorych juz mowilem co jest nie tak ) + rozpiska w herbacie wymoczona + 2 stroj + 5 znajomosc sedziego oceniajacego malowanie )
dokladnie, 3 pkt to pare razy mniej niz bylo dotychczas...Shino pisze:malowane przez malarza a nie przez siebie.
W kazdym innym wypadku nadal taka armia jest ladniejsza od twojej i skoro jest taka punktacja to powinna miec te powiedzmy 3 punkty wiecej (3 w sumie a nie 3 malowanie + 2 konwersje + 3 wow + 2 podstawki (o ktorych juz mowilem co jest nie tak ) + rozpiska w herbacie wymoczona + 2 stroj + 5 znajomosc sedziego oceniajacego malowanie )
a dlaczego mam byc zmuszany do malowania figurek samemu? powiedzmy ze ktos pracuje od rana do wieczora caly tydzien w weekend woli sobie pojsc gdzies z zona/dziewczyna niz sleczec nad figurkami... a z drugiej strony raz na miesiac lubi sobie pojsc na turniej... dlaczego ktos taki, dla kogo to danie kasy malarzowi jest mniejszym problemem niz malowanie ma byc pozbawiony takiej mozliwosci? albo ma nie byc doceniony fakt ze wlozyl w samego malarza 3x wiecej niz ty na figurki?Shino pisze:malowane przez malarza a nie przez siebie.
zreszta co za roznica czy wlozyl czy nie... roznica miedzy armia bardzo ladna - dippowane orki blessa, a armia pzepiekna - wampiry blessa jest oczywista, i te 2-3 pkt w klasyfikacji jakims zamachem stanu nie beda...
pzdr
Ponieważ powiem to po raz kolejny, ocena która armia jest ładniejsza jest subiektywna w wielu przypadkach.thurion pisze: jezeli i Ty i Bless zrobicie po 100pkt z bitew to dlaczego dziwi Cie to ze Bless ktory posiada piekną wlasnorecznie malowana armie (tudziez ktokolwiek inny wkladajacy w malarza gruba kase) bedzie przed Tobą w klasyfikacji generalnej?
Dlaczego ktoś, kto nad swoją armią, jej malowaniem i konwertowaniem spędził wiele czasu, ale nie dorównuje to armią z wyższej półki. Mimo tego, że bardzo się stara, uczy się, ale nie może. I być może nawet grając z przykładowym już Blesem wygrał, ale na koniec w punktach z bitew wypadają po równo - ale Bles wygrywa bo ma ładniejszą armię, pomimo tego, że przegrał w pojedynku...
to nie jest fair na turnieju.
I mówię to jako gracz, który stare lesne elfy własnoręcznie (długo i z pasją) malowane odstawił na półkę i gra malowanymi na zamówienie elfami nowymi.
Jasne, że chciałbym grać z ładnie pomalowaną armią przeciwnika, ale tak naprawdę wystarczy TT byle schludny a nie zalany 3 kolorami, żeby bitwy były przyjemne dla oka.
Może po prostu ujemny punkt dla armii pomalowanej niechlujnie, coby ludzie chcieli się do malowanie przyłożyć. Nie wiem.
- Corvus Albus
- Kretozord
a dlaczego inni mają być zmuszeni by przegrywać w ocenie malowania przez to, że ty dałeś figurki malarzowi, a oni malowali sami?thurion pisze: a dlaczego mam byc zmuszany do malowania figurek samemu?
Nie po to człowiek przesiaduje i maluje figurki, by potem dostać zimny kubel wody na łeb w postaci profesjonalnego malowania na zamówienie. To ma motywować? Powinien się liczyć wysiłek włożony w armie, a nie ilość kasy włożona w malarza. Spoko, nie masz czasu non stop malować, ja też nie, dlatego robię to wolniej i mam czas na inne rzeczy. Masz takie parcie by jechać na turniej to poświęć 3 miechy i masz spokój z armią i malowaniem.
ja ci powtorze ze w chwili obecnej nie masz szans zeby mnie wyprzedzic, po reformie bylyby 2-3 pkt roznicy... 2-3 pkt mozna odrobic na tescie, na bitwie, a czymkolwiek... przepasci 15 pkt ktora obecnie jest niczym nie odrobiszCorvus Albus pisze: a dlaczego inni mają być zmuszeni by przegrywać w ocenie malowania przez to, że ty dałeś figurki malarzowi, a oni malowali sami?