Pomoc przy wyborze armii

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Voodoo »

Obrazek

Awatar użytkownika
joseph
Plankton

Post autor: joseph »

Ostatnio przypadkowo byłem świadkiem rozgrywki w WFB i przyznam szczerze gra jest pasjonująca (o czym chyba każdy użytkownik forum wie i zaznaczać tego nie muszę :wink: ).

Postanowiłem w związku z tym przyjrzeć się różnym armiom najbardziej spodobały mi się High Elfy i w związku z tym miałbym parę pytań. Pomijając kwestię zakupu podręcznika, który jak wiadomo jest niezbędny, od czego zacząć zbieranie "hajów"? Czy warto inwestować w battalion plus "coś jeszcze" czy może jakoś inaczej się do tego zabierać kupując pojedyncze oddziały?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i radę z racji na jak narazie niski poziom wiedzy w WFB.

PS. Armia nie miałaby być jakaś wielka (przynajmniej narazie) znajomi którzy zaczynają grać kupili sobie skull passa i odpowiednio grają krasiami i orkami.

Pozdrawiam j.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Ja tam się dokładnie na HE nie znam, ale POD TYM LINKIEM szybciej możesz dostać odpowiedź na twoje pytanie.

Awatar użytkownika
Lukaszxx
Chuck Norris

Post autor: Lukaszxx »

kup sobie pudło plastików +1,2 bohaterów
będziesz miał co malować, będziesz miał tez kilka modeli do gry (kilka adekwatnych, coś tam poproksujesz)
najlepiej pudło łuczników + jakiegoś maga
sprawdź allegro i porównaj ceny ze sklepami internetowymi, może trafisz na jakieś okazje
http://www.maelstromgames.co.uk/index.p ... in-wfb-hef
http://www.allegro.pl/12961_high_elves. ... view=gtext

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jak zaczynac z HE? na pewno przejrzec dzial zwiazany z HE, tam juz jest sporo porad dla poczatkujacych :)

a co zakupu figurek - pudło luczników i jakiegos maga - na tym sie na pewno nie zawiedziesz (tzn zawsze bedziesz wystawiał).
Nastepnie cos do walki (White Lions albo Dragon Princes), no i obowiazkowo jakies balisty.
Potem sam dojdziesz do tego ze potrzbne ci jakies lzejsze jednostki (fast, orzeł) :)

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Karbowy
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Karbowy »

Żeby nie zakładać nowego tematu:
myślę nad drógą armią... Co sądzicie o Kislevie? Jaka to armia plusy, minusy?
i czemu nie ma osobnego działu poświęconego tej armii? Wydaje mi sie że jest ciekawa...

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Osobnego działu nie ma, bo to już nie jest armia. Kislev to tylko kontyngent sojuszniczy dla kilku armii.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

joseph pisze:
Postanowiłem w związku z tym przyjrzeć się różnym armiom najbardziej spodobały mi się High Elfy i w związku z tym miałbym parę pytań. Pomijając kwestię zakupu podręcznika, który jak wiadomo jest niezbędny, od czego zacząć zbieranie "hajów"? Czy warto inwestować w battalion plus "coś jeszcze" czy może jakoś inaczej się do tego zabierać kupując pojedyncze oddziały?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i radę z racji na jak narazie niski poziom wiedzy w WFB.
co mozna wykombinować by oszczędzic..bierzemy taki High ELf Batalion

Dość drogo i bez sensu. 16 łuczników ze sztandarem, 8 kawalerzystów czy 16 włóczników to bezsensowne dosć w grze ustawienia. Razem warte to może z 600pts, ale...

1 8 włóczników to już sensowniejsza liczba - 3x6modeli dla oddziału walczącego w trzech szeregach to maksymalizacja ataków (18 ).. bierzemy więc dwóch łuczników i staramy sie wmieszać ich części we włóczników (np nogi łucznika a reszta części włócznika będzie niezauważalne w całym oddziale. Rezultat -18 włóćzników ze sztandarem muzykiem czempionem.

8 kawalerzystów -6 sklejamy i dorabiamy im smocze motywy (np skrzydła na hełmach, malujemy na "smocze" barwy, może złote zbroje by podkreślić ich elitarny status. Mamy 6 Dragon Princes ze sztandarem muzykiem czempionem.
2 pozostałych sklejamy nieco wykwintniej, dodajemy im drobne elementy, ozdoby których nie brakuje w pudełku, pióra na hełmy, stawiamy na bardziej imponujących podstawkach (np konie na płaskich kamieniach). Malujemy jak się tylko najlepiej uda. Jednemu dajemy sztandar od łuczników (oni i tak go nie potrzebują) w ten sposób mamy dwóch bohaterów -generała i sztandarowego armii, obu na konikach.

Zostało nam 14 łuczników. Sklejamy 12 -to maksymalna ilość która sprawdza się w jednym oddziale, wieksze jest trudniej rozstawić (zwłaszcza jak muszą strzelać w linii). Dwa pozostałem modele przyozdabiamy płaszczami, piórami, klejnotami, szukamy elementów które mogą odegrać rolę różdżek (np dłonie trzymające kije od sztandarów z jakąś ozdobą przyklejoną na czubku - odpowiednio pomalowani, nieopancerzeni łucznicy w długich sztach nadają się na magów).

W rezultacie mamy z pudełka

generała, sztandarowego armii, 2 magów
6 Dragon Princes
18 Włóczników
12 łuczników
balistę

Co pozwala wystawić się spokojnie na około 1200-1300 punktów; P I mieć całkiem grywalną , sensowną armię;)

Jak się chce grać na więcej punktów, może już być trochę trudniej, bowiem warto się zaopatrzyć w jakieś rydwany( ok 40zł sztuka na Allegro) orzełka (30) , oddział lub dwa elitarnej piechoty ...ale centrum armii daje się spokojnie zbudować z batalionu,trzeba tylko uniknąć pułapki sklejania wszystkiego tak jak radzą na pudełku; )

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Swietna rada, ja tak zrobiłem z dwarfami i udało mi się zaoszczędzić jakieś 200zł. Akurat na 2 bolce i klopę;)

ODPOWIEDZ