Night Goblins

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

mnie sie podoba i technicznie i dobor kolorow, moze bez fajerwerkow, ale na stol super

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Fajnie. Ale ja jak juz dostane w lapy troche gobosow, to jednak zrobie na ciemny fiolet (znaczy ktos mi zrobi :] ) - bardzo mi sie podoba. Ewentualnie ciemna czerwien.

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Mam pytanie:
Jak ustawić 20 nocnych goblinów z łukami?
Czy ustawić ich w 4 szeregach po 5, czy w dwóch po 10?
Bo jakby byli w dwóch po 10 to ich 10 by mogło strzelać, a tak jak tylko 5 strzela to kiepsko.

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Ustawiasz 4x5 i wysyłasz na cel będący LT :). I problem z głowy ;)

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

Jak juz mialbym wystawiac w tej armi cos z lukami to raczej tylko orki. Lpeszy T i zasieg + Ld a w walce sobie tez niezle radza z choopami itp.
Jezeli juz sytuacja polityczna zmusza nas do wystawiania Nocnych lucznikow to ich ustawienie zalezy tylko i wylacznie od sposobu ich wykorzystania.
Jezeli masz zamiar zrobic klocek ktory ma fanatyka i dodatkow strzela to 5/4. Jezeli natomiast chcesz miec cos strzelajacego to stawiasz 10/2 i strzelasz 10 pociskow.

Ogolnie niepolecam nocniekow-lucznikow... ( ogolnie ktorkich lukow)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

A ja wlasnie ostatnio ich zaczalem uzywac. Kosztuja tyle co zwykli a na LT sprawdzaja sie swietnie. Dodatkowo moga sluzyc do zdejmowania fastow z gorek (do cel na gorce tez mozna walic z wszystkich szeregow).

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

a wez pod uwage ze Orkowi lucznicy sa jeszcze lepsi. ciezej ich zdejmowac ->4T wieksza Ld no i w szxarzy maja 4S :)
z reszta ja opieram i zawsze tak robilem sile glownie na Orkach.
Nocnikow uzywam jako bnus na wieksze pk. w postaci:
- dwoch odzialow po 25+ z fcg hw+SH i siaty, 1xfanatyk. spisuje sie naprawde dobrze. A innego schematu nie widze
CZasami dostaja bonus w postaci maga :)

Lucznikow nigdy nie wystawie bo wedlug mnie zasieg jest za maly a juz wole zostawic im te tarcze zeby jakiegos meirnego sava w walce mialy. Z siatami to przewaznie i tak maja na 5+ :)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2007, o 01:03 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Z orkami jest ten drobny problem, ze kosztuja 2x wiecej niz ng i maja gigantyczne podstawki. Przeniesienie lukow na ng zaowocowalo zwiekszeniem uzytecznosci moich ng (nie dosc, ze fanol do zadan taktycznych, o ktorych pisalem gdzie indziej, to jeszcze sieczka w LT - gigsony i gryfy glw) a takze zwiekszeniem sie ilosci wolnego miejsca na stole. A na siaty to mi szkoda punktow (jesli zlapiesz gdzies moja rozpe zauwazysz, ze jestem bardzo lapczywy jesli chodzi o ilosc, a nie jakosc moich oddzialow :] - i dziala!)

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Tak po za konkursem to nie wspomnialem ze bardzo zadko wystawiam jakich kolwiek lucznikow... jezeli jzu to sie zdazy to 10orkowych. Zawsze takie male gowienko cos zrobi. Nie strzela to niesamowicie ale ogolnie wystarcza. Fastow nie przepuszczaja a jak przyjdzie pora to i sobie wbiegna w to co trzeba.

Co do siatek to uzywam w nastawnieniu na walke. Nie zachaczam tu o jakeis maksymalne odzialy bo te zdejmuje sie w inny sposob ale taki odzial 25fcg +fanol x 1-2 naprawde bardzo ladnie wspomaga i zatrzymuje na dosc dlugo przeciwnika. Jestem wtedy w stanie wejsc w bok jakims innym odzialem czy po prostu przebiec dalej innym itp.
Siaty naprawde sa dobre. zadko kiedy mamy doczynienia z S5 a jezeli jakis odzial bazow ma 3 to moze pomarzyc o wygranej...

Wedlug mnie to i tak jest era orkow a nie goblinow ( zwlaszcza comon). Wiec raczej nocniki ( oprocz Hopperow ktore sa podstawa) to goszcza jako nodatek a nie glowna sila ofensywna. Chociaz sa ludzie ktorzy graja tylko na malych zielonych.

Awatar użytkownika
Zox
Chuck Norris

Post autor: Zox »

swieta_barbara pisze:Z orkami jest ten drobny problem, ze kosztuja 2x wiecej niz ng i maja gigantyczne podstawki. Przeniesienie lukow na ng zaowocowalo zwiekszeniem uzytecznosci moich ng (nie dosc, ze fanol do zadan taktycznych, o ktorych pisalem gdzie indziej, to jeszcze sieczka w LT - gigsony i gryfy glw) a takze zwiekszeniem sie ilosci wolnego miejsca na stole. A na siaty to mi szkoda punktow (jesli zlapiesz gdzies moja rozpe zauwazysz, ze jestem bardzo lapczywy jesli chodzi o ilosc, a nie jakosc moich oddzialow :] - i dziala!)
Jestem dokładnie tego samego zdania, i rozpiske zawsze zaczynam komponować od tych łuczników. NG i tak są potrzebne, a łuki nieraz spłacały mi się za cały oddział. Jeśli nawet nic nie zrobiły to tarcze napewno nie zrobiłyby tyle.
<truepunk> powinni robic dwa niezalezne turnieje, dla pijacych i dla niepijacych
<truepunk> sorry, ale jak ja mam wygrac z zawodnikiem ktory cala noc spal i ani piwa nie wypil, jak ja ledwo stoje?
Obrazek

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

Zox pisze:NG i tak są potrzebne, a łuki nieraz spłacały mi się za cały oddział. Jeśli nawet nic nie zrobiły to tarcze napewno nie zrobiłyby tyle.
dokładnie
NG mamy zawsze, łuki nic nie kosztują
HW+sh jest ok, daje nam całego save'a 5+ :wink:
który jest przydatny w walce z?? no właśnie z kim, bo jakoś nie widziałem żeby ktoś leciał słabszą piechota szarżą na moje NG... jak już bije to i tak nie mam save'a..

luki coś zrobią, i to jest zawsze więcej niż nic - bo tyle robią moje NG poza wypuszczeniem fanoli i daniem +4 do CR....

PS. ja 2 tyg temu mozolnie przerobiłem swoje NG z łuczników na hw+sh... pluje w brode :cry:
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Sejwa 5+ masz jak walczysz z czymś co ma s4 (jak masz siatki), albo siłe 3, czyli > Longbeardzi, Warriorsi, Orki, HE etc.

Chociaż niepowiem, że jak gram krasnalami to mi NG jakoś życie uprzykrzają.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

orki mają siłe 4 8)
w pierwszej turze, w drugej juz nikogo nie ma :wink:
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Longbeardzi też mają 4S, Po rzuceniu siatek 3S, więc chyba o to chodziło ;)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Tak o to mi chodziło.
Obrazek

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Jakiż ja domyślny, yayks :P

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

No wlasnie ostatnio zaczalem opierac armie tylko na samych gobbosach i jak na razie efekty sa rewelacyjne. Wczoraj testowalem klocki 25 nocnikow z hw i shield, banner, muzyk + fanol - efekt 3 bitwy wygrane masakra (przeciw orkom, ogre kingdom i wood elfom).

Jak w klocku siedzi dobrze zlozony goblin big boss i sa do tego siatki to mozna juz na luzie bic sie z kazdym. Statystycznie nawet powinno sie spokojnie ustac szarze 5 chosen chaos knightow.

20 nocnikow z lukami uzywam jako podpuchy - maja dowiezc i wypuscic 2 fanoli albo jako oslony dla szamana o ile takowy lamus gosci w rozpisce (wtedy tez 1 albo 2 fanoli).

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Tylka ta twoja armia ma taki jeden minusik zwany ld :wink: . Proponuje orkowskiego big bossa dać i powinno być good.
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

No ja powiem ze opieram sie i tak glownie na orkach i to raczej malo strzeleckich. NG z lukami po prostu nie pasuja do mojej koncepcji i nie spisuja sie tak dobrze jak te z tarczami i siatami.
Takimi klocami ide do prozdu bo tak na dobra sprawe to jestem w stanie je posiwecic dla wyzszego dobra. Wbijaja sie w cos i na dobra sprawe przetrzymuja do czasu nadejscia czegos mocniejszego ( o ile nie wygraja starcia :) )
Badzmy szczerzy czy 16cali i S3 jest w stanie duzo zrobic... ? tym ciezko nawet zrobic cos Fast cavalery nie mowiac o 4T.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wczesniej o tym nie pomyslalem, ale rzeczywiscie na duze cele to one sa w stanie zrobic nie malo. dwa klocki 25 gobbosow sciagaja giganta z 1-2 salw :D Nie mowiac juz o fanolach...

A tak swoja droga to jak myslicie, siatki sprawiaja ze ataki giganta sa z mniejsza sila ?

ODPOWIEDZ