Zastanawiam się w jakiej opcji najlepiej wystawiać nocniki.
Opcja "bieda" - 67 pts.
21 Goblinów z muzykiem
Po prostu robią za tłum i to wszystko. Zamiast nich można mieć fasta, 10 łuczników, rydwan dla maga albo dopakowanie pozostałych oddziałów. Osobiście uważam, że opcja ta była niezła w 6 edycji, gdy gobosy były po 2 pts. Teraz raczej nieopłacalna.
Opcja "standard 1" - 112 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, 1 fanatyk
Opcja chyba najczęściej spotykana. Standardowy, dość niedrogi klocek z bonusem w postaci fanola. Całkiem niezły oddział jak na swoją cenę. Choć nie jest to jakaś super rewelacja. Najczęściej decyduję się właśnie na "standard 1".
Opcja "standard 2" - 122 pts
25 Goblinów, muzyk, sztandar, siatki
Opcja popularna na śląsku. Fanatyka zastępujemy sieciami. Sieci znacząco poprawiają zdolności bojowe nocników, a raczej ich przeżywalność. IMO dobra opcja w ofensie.
Opcja "lux" - 162+ pts
30 Goblinów, muzyk, sztandar, sieci, 1 fanatyk (lub więcej)
To jest już naprawdę przyzwoity oddział. Dużo zielonego z wszelkimi bonusami. Problem jest jednak prosty. Drogo to wychodzi! W końcu to gobliny... A płacimy tyle co za 25 Orków. Mam mieszane uczucia co do tego oddziału. Wziąłbym ich może do ofensu. W defensie to chyba strata punktów.
Opcja "jajko niespodzianka"
Standardowy oddział, tyle że naszpikowany fanolami. Drogi. Dobry tylko na armie takie jak bretonnia lub na turnieje z tajnymi rozpami.
Opcja "stikkas"
Wersje "bieda" lub "standard 1" przerabiamy na łuczników. Nie ponosimy żadnych kosztów. Tracimy uniwersalne 5+ sejwa w CC. Zyskujemy nieuniwersalne, ale za to mocne ponad 20 strzałów w large targety. Świetna sprawa na giganty oraz nieopancerzone latające potwory takie jak mantikora, gryf czy winged nightmare. Wbicie 2-3 ran na takim stworku powoduje, że nasz klocek już się zwraca!
Warto brać gdy:
-wystawiamy opcję "bieda"
-wystawiamy opcję "standard 1" w rozpie defensywnej
-gramy na przeciwnika, który zawsze wystawia coś z tych miłych celów które wymieniłem

Biorę ich teraz na testy

Oczywiście występują małe odchyły od tych wersji które wymieniłem. Ale jeśli ma ktoś jeszcze jakiś ciekawy pomysł, to chętnie się dowiem

Zapraszam do dyskusji. Co wystawiacie? Co się sprawdza? etc.
Pozdrawiam!