Gobliny na 1500 pts.

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

pipesy sie nie sprawdzaja.
2 razy wczoraj gralem przeciw bretce - 2 razy 3 oddzialy objalem, i nic (;

Ale ogolnie przeciwnik ani jednego breaka/paniki/itd nie oblal. Sie zdarza - no ja w kazdym razie z goblinow sie wyleczylem na troche:P

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Za to mi sie pipesy sprawdzaja. Objąłem orzełka, 2x SH i dwa rydwany elfickie i rydwan oraz 10SH zaczeła uciekać. :wink:
A to całkowicie zaburza plany przeciwnika i dlatego jest takie dobre 8)
Bum...!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

tylko ze majac pipesy za bardzo zaczyna sie wierzyc w rzuty a za malo w taktyke IMO.
i jesli nic nie wyjdzie - to nagle sie okazuje ze nie masz pplanu 'b'

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Jak zwykle wziąłem sobie wasze rady do serca i dzisiaj (o całkiem rozsądnej porze) spłodziłem coś takiego:

Goblin Big Boss @ 139 Pts
General; LA; Shield; Skewerer; Trinket; Collar; Chariot

Goblin Big Boss @ 172 Pts
LA; BSB; Martog's; Effigy; Chariot

Night Goblin Shaman @ 100 Pts
2 x Dispel Scroll

25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Standard; Musician; Fanatic

24 Night Goblins @ 151 Pts
Shortbow; Musician; 3x Fanatic

5 Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Musician

5 Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Musician

2 Spear Chukka @ 70 Pts

2 Spear Chukka @ 70 Pts

9 Squig Hoppers @ 135 Pts

1 Doom Diver @ 80 Pts

Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 149

Total Army Cost: 1500

Zdecydowałem sie nie robić oddziałów po 30 gobbosów bo to nic im nie daje, a utrudnia mi tylko manewry, no i musiałbym dodatkowy box night goblinów dokupić, a wole zainwestować kase w inne rzeczy.
Nie biore też więcej fanoli - mam ich w całej armii 6 sztuk - to i tak dużo, bo wystarczy że ze jakiś się odbije potem w moją stronę i mi przekosi pół regimentu jak wpadnie.
Bez caddy'ego nie wychodze z jaskini, i tak już wystarczy że mam w całej armii fear'a na elfy, nie musze jeszcze im dodatkowo pomagać wpuszczając ich całą magię :P

Jak macie jeszcze jakieś uwagi jak to zmienić/usprawnić to piszcie czym prędzej - bo zaczynam po mału kupować brakujące figurki. Zastanawiam się czy nie zmienić tych 2 spear chukka (z BS 3 :roll: ) na rock lobbera - ostatnio gość od ogrów wystawił mi scrap launcha i nie miałem czym tego pyrgnąć.
Ogólnie chciałbym aby armia była skuteczna przeciw ogrom, wood elfom, lizakom i goblinom.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, o 20:20 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

No ładnie to wygląda. Ja jednak nadal obstawiam przy swoim żebyś zmienił BSB na piechotnego ze szmatką dającą przerzut LD w odległości 12 cali. 7 LD to BARDZO mało więc przerzut obowiązkowy. Inaczej sypnie ci się armia i po grze. A tak, jak już nawet jakiś klocek zacznie uciekać, to nie tak łatwo będzie spanikować od niego inne, bo 7LD z przerzutem...

TruePunk: ale pipesy to tylko dodatek, najważniejsze jest to że BSB to BSB. Zresztą i tak wole zrezygnować z nich na koszt szmatki (jak już napisałem wyżej) Esco ma tu cztery klocki z LD 7. Dla mnie obowiązkowe... :roll:
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

tia...
smutna prawda ze kocki to sa lego
bo gobliny tylko ladnie na stole moga wygladac...ich sila bojowa jest mocno watpliwa

tak naprawde chodzi o to zeby minimalizowac liczbe panik...wiec fasty z daleka na flance...rydwan tez ma 5US a wbrew pozorom nie jest az tak trudno sprzatnac zarowno rydwan jak i kolesia...
dlatego effigy nie polecam...przy 4WS+2W i 4T to raczej smieszne
albo sie przebijesz atakami albo adios

skewerer...jest jakis szczegolny plan na niego(ja wiem bretka)ale generalnie SoM jest znacznie bardziej uniwersalny...i w tej samej cenie
i jako ze to general moze dasz mu Ench.shield?ma wtedy 2+AS...lepsze niz collar

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Faktycznie na 1500 punktow bez orkow nie da rady, ale na mniejsze punkty jest spoko. Wczoraj przetestowalem klocki lego na sklepowym turnieju na zasadach Warbands na 500 pkt. i 3 bitwy wygrane masakrami. Gobosy wystapily w skladzie 25 z fanolem (bez sieci) i spisywaly sie rewelacyjnie. Klocek 20 orkow z FCG szarzowal je dwukrotnie i dwukrotnie sie odbil, naklepaly tez regiment 3 Ogre Bulls w szarzy z Goblin Big Bossem.

Dobrym aspektem bylo tez to ze to tylko gobliny i nikt nie bral ich na powaznie - heros wood elfow w towarzystwie 6 wardancerow puscil w ich strone niedbale hail of doom arrow, a za chwile zmykal w podskokach jak wpadl w niego fanatyk i zabil 4 z 6 tancerzy. Gobliny potem ubily jego i tancerzy w hth.

Paniki nie sprawialy wiekszego problemu, na Ld7 daje rade je zdawac, nawet bez szmatki z przerzutami. Czasem oczywiscie costam spanikowalo, ale nie tak zeby od razu cala armia mi czmychnela czy cos.

Jedyny problem to fakt, ze przeciwnik dosc szybko sciaga im szeregi z byle jakiego ostrzalu, wiec moze faktycznie po 30 w oddziale?

Na uwage zasluguje Doom Diver - przekozacki jak dla mnie, splacal sie zawsze. Raz znioslo go porzadnie na bok od celu - kilka machniec skrzydelkami i zamiast we wrogi oddzial przydzwonil we wrogiego generala posylajac go do piachu :D

Reasumujac do 1000 pkt gobliny sa wymarzone jak dla mnie. Powyzej tego tez bede je wystwial w masowych ilosciach ale juz z orkowym wsparciem, bo co mocniejsze jednostki przerobia je na goblinska mielonke.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Hm... Wszystko zależy od jednostek i napewno nie przerobią ich bez wsparcia orek. Po prostu klocki po 30 z sieciami to jak 25 orków. A pozatym masz jeszcze Squigi, pełno maszyn i dobrą magię bez użycia Orek :wink:
Bum...!

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Husiat, wlasnie jest subtelna roznica ktora sprawia ze klocek 30 z siatkami jest lepszy od 25 orkow i zawsze tych orkow pojedzie - ma w stosunku do orkow outnumber oraz mniejsze podstawki :D

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

wzamian za nizszy ws, co moze dac o 1 zabitego wiecej.
remisowo mocno - podstawki to plus i minus, zalezy w jakiej sytuacji

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Jak NG biora siatki - mają o jeden większą siłe czyli bardzo duży bonus. Jak są bez siatek, to na jednego Orka przypadają dwa gobasy... Mocno remisowo? 8)
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

a tych goblinow moze byc i 3x wiecej
bonus za outnumbered jest tylko jeden

bez siatek to orcasy choppami ich rozniosa

roznica jest gdy zbieraja ostrzal z kusz/lucznikow,fireballi...a szczegolnie z template
tam juz orcasy sa duzo lepsze

no i 4T i 3WS jest zawsze...a siatki tylko na 2+ i tylko z jednym przeciwnikiem

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Quas, wczoraj orkowie z choppami sie dwa razy odbili od moich nocnikow, ktore nie mialy nawet siatek (ale mialy big bossa) :P

Raz nawet sypneli mi ataki z additional weapon z tych swoich chop i tez kupe zrobili :D (bo nie uzywali tarcz i kilku dostalo w nos od bossa i goblinkow). A reakcja goscia byla bardzo podobna wlasnie: "Nie... niemozliwe... przeciez orkowie sa silniejsi i wytrzymalsi!" :D

quas
Niszczyciel Światów

jak wyplacil 10-11 atakow z S4 trafiajacych na 3+ i malo zrobil to sie nie dziwie
zreszta...orcasy tez powinny miec big bossa

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Wystarczy ze rzut bedzie minimalnie gorszy od statystycznego i juz lipton:
10 atakow na 3+ to 6 trafia (zamiast statystycznego 7), 4 wounduje (zamiast statystycznego 5). Powiedzmy ze wyszedl mi jeden save na 6+. Moj big boss i jeden goblin oddaja i zabijaja 2 - i juz jest remis. A jezeli wczesniej fanatyk zdjal 1 rank orkasom, to chlopaki w takim ukladzie dymaja :D

Wiem ze to takie liczenie na fuksa troche, ale sprawdzalo sie jak dotad.

Klocek orkow w pelnej sile (25 + big boss) jest lepszy oczywiscie (ale tez sporo drozszy).

quas
Niszczyciel Światów

o big bossa
pomijamy ze orczy big boss zje tego goblinka w challange?

i duza doza farta-w koncu fanatyk musi zjesc cala ranke (zabic 5-6 orcasow) itd.

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

quas - nie spierajmy się pod tym względem, bo patrząc na to punktowo, to klocek 30 NG z siatkami, jednym fanatykiem i big bossem kosztuje raptem...
200p? bez big bossa tyle samo co orki :wink:
a klocek 25 orcasów z Shieldem kosztuje... 150p ale jak juz dodac orkowego BB to około 230 :wink:

Koszty punktowe są te same (bez big bossów), a jak widać goblinków jest więcej, mają fanatyka no i kille też mogą nabić... Chociaż słonny byłbym zamiast siatek dać im Big bossa wtedy dodatkowe 3A S6 = zarabiam dodatkowe 3W w CR :wink:
Zresztą to głupie... Jeden zabije drugiego, nie bo ten dostanie od boku od tego :roll: 8)
Bum...!

quas
Niszczyciel Światów

nie przekonasz mnie do goblinow
to cialatajstwo :twisted:

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

I nie mam zamiaru. Po prsotu chce udowodnić że i na gobaskach można zagrać nawet na te 2000p. :wink:
Swoją drogą przydałby im się extra Big Boss w tej edycji... Bo wtedy można było mieć LD7 i trzech szamanów 8)
Bum...!

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Hm... no to skoro te orki takie lepsze, to czemu dostaly masakre i odbijaly sie od moich goblinow jakby byly z kauczuku? :D

Prawda jest taka ze za 25 orkasow wartych 150p wystawiam dokladnie dwa razy tyle gobosow. I to jest piekne :D

ODPOWIEDZ