Gobliny na 1500 pts.
tylko ze majac pipesy za bardzo zaczyna sie wierzyc w rzuty a za malo w taktyke IMO.
i jesli nic nie wyjdzie - to nagle sie okazuje ze nie masz pplanu 'b'
i jesli nic nie wyjdzie - to nagle sie okazuje ze nie masz pplanu 'b'
Jak zwykle wziąłem sobie wasze rady do serca i dzisiaj (o całkiem rozsądnej porze) spłodziłem coś takiego:
Goblin Big Boss @ 139 Pts
General; LA; Shield; Skewerer; Trinket; Collar; Chariot
Goblin Big Boss @ 172 Pts
LA; BSB; Martog's; Effigy; Chariot
Night Goblin Shaman @ 100 Pts
2 x Dispel Scroll
25 Night Goblins @ 147 Pts
Netters; Standard; Musician; Fanatic
24 Night Goblins @ 151 Pts
Shortbow; Musician; 3x Fanatic
5 Goblin Spider Riders @ 71 Pts
Musician
Musician
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
9 Squig Hoppers @ 135 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 149
Total Army Cost: 1500
Zdecydowałem sie nie robić oddziałów po 30 gobbosów bo to nic im nie daje, a utrudnia mi tylko manewry, no i musiałbym dodatkowy box night goblinów dokupić, a wole zainwestować kase w inne rzeczy.
Nie biore też więcej fanoli - mam ich w całej armii 6 sztuk - to i tak dużo, bo wystarczy że ze jakiś się odbije potem w moją stronę i mi przekosi pół regimentu jak wpadnie.
Bez caddy'ego nie wychodze z jaskini, i tak już wystarczy że mam w całej armii fear'a na elfy, nie musze jeszcze im dodatkowo pomagać wpuszczając ich całą magię
Jak macie jeszcze jakieś uwagi jak to zmienić/usprawnić to piszcie czym prędzej - bo zaczynam po mału kupować brakujące figurki. Zastanawiam się czy nie zmienić tych 2 spear chukka (z BS 3
) na rock lobbera - ostatnio gość od ogrów wystawił mi scrap launcha i nie miałem czym tego pyrgnąć.
Ogólnie chciałbym aby armia była skuteczna przeciw ogrom, wood elfom, lizakom i goblinom.
Goblin Big Boss @ 139 Pts
General; LA; Shield; Skewerer; Trinket; Collar; Chariot
Goblin Big Boss @ 172 Pts
LA; BSB; Martog's; Effigy; Chariot
Night Goblin Shaman @ 100 Pts
2 x Dispel Scroll
24 Night Goblins @ 151 Pts
Shortbow; Musician; 3x Fanatic
Musician
Musician
2 Spear Chukka @ 70 Pts
2 Spear Chukka @ 70 Pts
9 Squig Hoppers @ 135 Pts
1 Doom Diver @ 80 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 3
Models in Army: 149
Total Army Cost: 1500
Zdecydowałem sie nie robić oddziałów po 30 gobbosów bo to nic im nie daje, a utrudnia mi tylko manewry, no i musiałbym dodatkowy box night goblinów dokupić, a wole zainwestować kase w inne rzeczy.
Nie biore też więcej fanoli - mam ich w całej armii 6 sztuk - to i tak dużo, bo wystarczy że ze jakiś się odbije potem w moją stronę i mi przekosi pół regimentu jak wpadnie.
Bez caddy'ego nie wychodze z jaskini, i tak już wystarczy że mam w całej armii fear'a na elfy, nie musze jeszcze im dodatkowo pomagać wpuszczając ich całą magię

Jak macie jeszcze jakieś uwagi jak to zmienić/usprawnić to piszcie czym prędzej - bo zaczynam po mału kupować brakujące figurki. Zastanawiam się czy nie zmienić tych 2 spear chukka (z BS 3

Ogólnie chciałbym aby armia była skuteczna przeciw ogrom, wood elfom, lizakom i goblinom.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2007, o 20:20 przez Esco, łącznie zmieniany 1 raz.
No ładnie to wygląda. Ja jednak nadal obstawiam przy swoim żebyś zmienił BSB na piechotnego ze szmatką dającą przerzut LD w odległości 12 cali. 7 LD to BARDZO mało więc przerzut obowiązkowy. Inaczej sypnie ci się armia i po grze. A tak, jak już nawet jakiś klocek zacznie uciekać, to nie tak łatwo będzie spanikować od niego inne, bo 7LD z przerzutem...
TruePunk: ale pipesy to tylko dodatek, najważniejsze jest to że BSB to BSB. Zresztą i tak wole zrezygnować z nich na koszt szmatki (jak już napisałem wyżej) Esco ma tu cztery klocki z LD 7. Dla mnie obowiązkowe...
TruePunk: ale pipesy to tylko dodatek, najważniejsze jest to że BSB to BSB. Zresztą i tak wole zrezygnować z nich na koszt szmatki (jak już napisałem wyżej) Esco ma tu cztery klocki z LD 7. Dla mnie obowiązkowe...

Bum...!
tia...
smutna prawda ze kocki to sa lego
bo gobliny tylko ladnie na stole moga wygladac...ich sila bojowa jest mocno watpliwa
tak naprawde chodzi o to zeby minimalizowac liczbe panik...wiec fasty z daleka na flance...rydwan tez ma 5US a wbrew pozorom nie jest az tak trudno sprzatnac zarowno rydwan jak i kolesia...
dlatego effigy nie polecam...przy 4WS+2W i 4T to raczej smieszne
albo sie przebijesz atakami albo adios
skewerer...jest jakis szczegolny plan na niego(ja wiem bretka)ale generalnie SoM jest znacznie bardziej uniwersalny...i w tej samej cenie
i jako ze to general moze dasz mu Ench.shield?ma wtedy 2+AS...lepsze niz collar
smutna prawda ze kocki to sa lego
bo gobliny tylko ladnie na stole moga wygladac...ich sila bojowa jest mocno watpliwa
tak naprawde chodzi o to zeby minimalizowac liczbe panik...wiec fasty z daleka na flance...rydwan tez ma 5US a wbrew pozorom nie jest az tak trudno sprzatnac zarowno rydwan jak i kolesia...
dlatego effigy nie polecam...przy 4WS+2W i 4T to raczej smieszne
albo sie przebijesz atakami albo adios
skewerer...jest jakis szczegolny plan na niego(ja wiem bretka)ale generalnie SoM jest znacznie bardziej uniwersalny...i w tej samej cenie
i jako ze to general moze dasz mu Ench.shield?ma wtedy 2+AS...lepsze niz collar
Faktycznie na 1500 punktow bez orkow nie da rady, ale na mniejsze punkty jest spoko. Wczoraj przetestowalem klocki lego na sklepowym turnieju na zasadach Warbands na 500 pkt. i 3 bitwy wygrane masakrami. Gobosy wystapily w skladzie 25 z fanolem (bez sieci) i spisywaly sie rewelacyjnie. Klocek 20 orkow z FCG szarzowal je dwukrotnie i dwukrotnie sie odbil, naklepaly tez regiment 3 Ogre Bulls w szarzy z Goblin Big Bossem.
Dobrym aspektem bylo tez to ze to tylko gobliny i nikt nie bral ich na powaznie - heros wood elfow w towarzystwie 6 wardancerow puscil w ich strone niedbale hail of doom arrow, a za chwile zmykal w podskokach jak wpadl w niego fanatyk i zabil 4 z 6 tancerzy. Gobliny potem ubily jego i tancerzy w hth.
Paniki nie sprawialy wiekszego problemu, na Ld7 daje rade je zdawac, nawet bez szmatki z przerzutami. Czasem oczywiscie costam spanikowalo, ale nie tak zeby od razu cala armia mi czmychnela czy cos.
Jedyny problem to fakt, ze przeciwnik dosc szybko sciaga im szeregi z byle jakiego ostrzalu, wiec moze faktycznie po 30 w oddziale?
Na uwage zasluguje Doom Diver - przekozacki jak dla mnie, splacal sie zawsze. Raz znioslo go porzadnie na bok od celu - kilka machniec skrzydelkami i zamiast we wrogi oddzial przydzwonil we wrogiego generala posylajac go do piachu
Reasumujac do 1000 pkt gobliny sa wymarzone jak dla mnie. Powyzej tego tez bede je wystwial w masowych ilosciach ale juz z orkowym wsparciem, bo co mocniejsze jednostki przerobia je na goblinska mielonke.
Dobrym aspektem bylo tez to ze to tylko gobliny i nikt nie bral ich na powaznie - heros wood elfow w towarzystwie 6 wardancerow puscil w ich strone niedbale hail of doom arrow, a za chwile zmykal w podskokach jak wpadl w niego fanatyk i zabil 4 z 6 tancerzy. Gobliny potem ubily jego i tancerzy w hth.
Paniki nie sprawialy wiekszego problemu, na Ld7 daje rade je zdawac, nawet bez szmatki z przerzutami. Czasem oczywiscie costam spanikowalo, ale nie tak zeby od razu cala armia mi czmychnela czy cos.
Jedyny problem to fakt, ze przeciwnik dosc szybko sciaga im szeregi z byle jakiego ostrzalu, wiec moze faktycznie po 30 w oddziale?
Na uwage zasluguje Doom Diver - przekozacki jak dla mnie, splacal sie zawsze. Raz znioslo go porzadnie na bok od celu - kilka machniec skrzydelkami i zamiast we wrogi oddzial przydzwonil we wrogiego generala posylajac go do piachu

Reasumujac do 1000 pkt gobliny sa wymarzone jak dla mnie. Powyzej tego tez bede je wystwial w masowych ilosciach ale juz z orkowym wsparciem, bo co mocniejsze jednostki przerobia je na goblinska mielonke.
wzamian za nizszy ws, co moze dac o 1 zabitego wiecej.
remisowo mocno - podstawki to plus i minus, zalezy w jakiej sytuacji
remisowo mocno - podstawki to plus i minus, zalezy w jakiej sytuacji
a tych goblinow moze byc i 3x wiecej
bonus za outnumbered jest tylko jeden
bez siatek to orcasy choppami ich rozniosa
roznica jest gdy zbieraja ostrzal z kusz/lucznikow,fireballi...a szczegolnie z template
tam juz orcasy sa duzo lepsze
no i 4T i 3WS jest zawsze...a siatki tylko na 2+ i tylko z jednym przeciwnikiem
bonus za outnumbered jest tylko jeden
bez siatek to orcasy choppami ich rozniosa
roznica jest gdy zbieraja ostrzal z kusz/lucznikow,fireballi...a szczegolnie z template
tam juz orcasy sa duzo lepsze
no i 4T i 3WS jest zawsze...a siatki tylko na 2+ i tylko z jednym przeciwnikiem
Quas, wczoraj orkowie z choppami sie dwa razy odbili od moich nocnikow, ktore nie mialy nawet siatek (ale mialy big bossa) 
Raz nawet sypneli mi ataki z additional weapon z tych swoich chop i tez kupe zrobili
(bo nie uzywali tarcz i kilku dostalo w nos od bossa i goblinkow). A reakcja goscia byla bardzo podobna wlasnie: "Nie... niemozliwe... przeciez orkowie sa silniejsi i wytrzymalsi!" 

Raz nawet sypneli mi ataki z additional weapon z tych swoich chop i tez kupe zrobili

Wystarczy ze rzut bedzie minimalnie gorszy od statystycznego i juz lipton:
10 atakow na 3+ to 6 trafia (zamiast statystycznego 7), 4 wounduje (zamiast statystycznego 5). Powiedzmy ze wyszedl mi jeden save na 6+. Moj big boss i jeden goblin oddaja i zabijaja 2 - i juz jest remis. A jezeli wczesniej fanatyk zdjal 1 rank orkasom, to chlopaki w takim ukladzie dymaja
Wiem ze to takie liczenie na fuksa troche, ale sprawdzalo sie jak dotad.
Klocek orkow w pelnej sile (25 + big boss) jest lepszy oczywiscie (ale tez sporo drozszy).
10 atakow na 3+ to 6 trafia (zamiast statystycznego 7), 4 wounduje (zamiast statystycznego 5). Powiedzmy ze wyszedl mi jeden save na 6+. Moj big boss i jeden goblin oddaja i zabijaja 2 - i juz jest remis. A jezeli wczesniej fanatyk zdjal 1 rank orkasom, to chlopaki w takim ukladzie dymaja

Wiem ze to takie liczenie na fuksa troche, ale sprawdzalo sie jak dotad.
Klocek orkow w pelnej sile (25 + big boss) jest lepszy oczywiscie (ale tez sporo drozszy).
quas - nie spierajmy się pod tym względem, bo patrząc na to punktowo, to klocek 30 NG z siatkami, jednym fanatykiem i big bossem kosztuje raptem...
200p? bez big bossa tyle samo co orki
a klocek 25 orcasów z Shieldem kosztuje... 150p ale jak juz dodac orkowego BB to około 230
Koszty punktowe są te same (bez big bossów), a jak widać goblinków jest więcej, mają fanatyka no i kille też mogą nabić... Chociaż słonny byłbym zamiast siatek dać im Big bossa wtedy dodatkowe 3A S6 = zarabiam dodatkowe 3W w CR
Zresztą to głupie... Jeden zabije drugiego, nie bo ten dostanie od boku od tego

200p? bez big bossa tyle samo co orki

a klocek 25 orcasów z Shieldem kosztuje... 150p ale jak juz dodac orkowego BB to około 230

Koszty punktowe są te same (bez big bossów), a jak widać goblinków jest więcej, mają fanatyka no i kille też mogą nabić... Chociaż słonny byłbym zamiast siatek dać im Big bossa wtedy dodatkowe 3A S6 = zarabiam dodatkowe 3W w CR

Zresztą to głupie... Jeden zabije drugiego, nie bo ten dostanie od boku od tego

Bum...!