Night Goblins

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

karlee pisze:Wczesniej o tym nie pomyslalem, ale rzeczywiscie na duze cele to one sa w stanie zrobic nie malo. dwa klocki 25 gobbosow sciagaja giganta z 1-2 salw :D Nie mowiac juz o fanolach...

A tak swoja droga to jak myslicie, siatki sprawiaja ze ataki giganta sa z mniejsza sila ?
Tu nie ma co myslec :twisted: Przeciwnik ma -1S i tyle. czemu gig mialby nie miec.
A co do giganta i 2 salw to wez pod uwage ze:
1 salwe moze i strzelisz, przy drugiej bedziesz musial testowac terrora bo przeciwnik blosko jzu bedzie o ile nie bedzie szarzowal...
i ostatnia sprawa. Wszyscy mowicie ze na duze cele super i wogole... Nie tak czesto przeciwnik ma takie duze cele i zadko kiedy bedzie nimi przebiegal obok fantykow i nocnikow. OK Drzewce i smoki sie zdazaja ale wcale tak latwo ich sie nie zdejmuje trafiamy na 4+ i ranimy na 6 przxeciwnik ma jeszcze sava na 4+ daje to 1/52 ze cos sie stanie - jedna rana :)

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

Nie wiem jak to policzyles, bo mi wychodzi ze to dokladnie jedna rana jest statystycznie :D

25 strzalow na 4+ to 12 hitow. Wound na 6+ to sa 2 rany. Save 4+ to zostaje wklepana 1 rana :P

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

a sorry matematyka wyzsza sie klania. masz racje 1/2 ( nie 1/4) 1/6 1/2
inna sprawa ze jak za 1 rane na LT statystycznie to ja dziekuje bardzo :)

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

Jak dla mnie lipa. Niektóre LT latają, a z 16 calami to sobie wtedy możesz :lol: .
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

Jeszcze zależy czy ktoś ma farta w kostkach czy nie..
Bo jak ktoś ma szczęście to może takimi goblinami z łukami sporo wybić :lol:

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

inna sprawa ze jak za 1 rane na LT statystycznie to ja dziekuje bardzo
????
przepraszam ale czego Ty sie spodziewasz po gobbosach?
przecież to nie one maja walczyć z LT...
jakby mi ktoś nabił gobbosami rane na jaszczurca to bym sie zirytował
aha
zapominacie o tym że LT czesto mają jeżdzców..... a elfy maja T3... HE ma AS 3+ WS 4+.... źle nie jest, nabić rane lub dwie można...
całkiem nieźle jak na gobbosy które i tak miały nic nie zrobić 8)
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

I wlasnie przez to wlasnie widac skutecznosc, ktora jest naprawde znikoma. Glownie ten zasieg mnie irytuje. te 8 cali wiecej robi bardzoduza roznice bo to jest kolejna odleglosc szarzy wiekszosci jednostek - jedne strzal wiecej.

siaty i tarcze naprawde daja rade - wedlug mnie jedyna sluszna kombinacja.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

dla mnie tez,zasieg zabija
shortbow to jakies nieporozumienie..dawalby rade w mob's 10 osobowych
20 to realnie musi stac 13" zeby wszyscy wypalili

drugi warunek-w zasadzie latacze sa poza podejrzeniami-> gobale sa wtedy w 2 wariantach-albo spanikowane albo jest HtH
mogloby podzialac na giganta
stedz i treemen tez sie obronia,albo save, albo wardem

orcasy maja wiekszy zasieg ale sa 2x drozsi...i duze podstawki
nie mam zwykle miejsca zeby ich jakos logicznie wystawic

dlatego zarzucilem proby strzelania z regimentow

czasami hobbystycznie mam luki na pajaczkach

Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

racja quas,
ale pytanie jest takie: czy gobbosom łuki czy hw? bo koszt pkt sie nie zmienia, a mamy coś o może zrobic małe coś LT czy oddziałom na górce

zanim latacz wejdzie w CC z gobosami chyba można zrobić stand&shoot??
i chociażby ta możliwość daje gobbosom małą ochrone psychologiczna przed LT
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

ja wole miec te 5+ save w walce, ktore do tego czesciej zdaje niz 4+ na orkach lub nawet lepszy na czarnuchach
malo LT ktore szansa powaznie uszkodzic tymi short bowami, z gigantem zazwyczaj sobie radze calkiem niezle i bez short bowow

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Astragoth pisze:racja quas,
ale pytanie jest takie: czy gobbosom łuki czy hw? bo koszt pkt sie nie zmienia, a mamy coś o może zrobic małe coś LT czy oddziałom na górce

zanim latacz wejdzie w CC z gobosami chyba można zrobić stand&shoot??
i chociażby ta możliwość daje gobbosom małą ochrone psychologiczna przed LT
LT=Terror...wiec najpierw sprawdzamy czy wogole sie nie skitraly
zreszta kto zaszarzuje gigantem na gobale?
z drugiej strony czy przeciwnik sie nawet zastanowi czy zaszarzowac na takie goblinki np DEsmokiem?IMO nie
nawet jak wbija rane to i tak i tak niewiele to zmienia-bardziej jak akcent humorystyczny (choc w w/w przykladzie siatki tez niewiele zmieniaja ale oddzial z siatkami ma inne cele niz smoczydlo...wyj. jest oddzial z championem)

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Na drzewca to juz nie za dobrze, ale na takiego giganta , gryfa czy mantikore to mysle ze shortbowy sa super (pamietajac przy zalozeniu ze z tarczami nie zrobili by im NIC a tak nabija pare ran).

A dlaczego mialyby nie dzialac na ataki giganta ? A chociazby dlatego ze w zasadach atakow giganta jest napisane ze np. zadaje 2D6 S6 hits, a nie ze zadaje 2D6 hitow z sila giganta (czyli 6). Moze i dla generalow orkowych jest to takie oczywiste, ale zasady w takim wypadku mowia chyba co innego... Albo czy zmniejszaja sile fanatyka czy tez doomseekera ;-)

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

fanatyk i doomseker(rydwan i inne impakty) to jest ciutke inna sprawa. Modele zadaja obrazenia przed walka a siaty sa rzucane poczasas walki z tym ze na jej poczatku. Nie wiem czemu by nie mogly zmienjszyc sily guganta, jest przeciez wyraznie napisane ze przeciwnik otrzymuje minus -1S. Chyba ze gigant ma wyszczegolnona zasade ze siaty na niego nie dzialaja... a nie wydaje mi sie :wink:

Wszytkie modele w danej Zasiatkowanej jednostce dostaja ten modyfikator. Tyczy sie to calej jednostki a nie atakow wyprowadzanych w nocniki. Czyli jak gobliny wlacza np z klocem szczorw i orki wpadaja w bok to ataki wyprowadzane w odzial orkow przez skavenow nadal sa z ujemnym modyfikatorem.
Nie jest to zadna nad inerpretacja ani spekulacje; prosze uwanize przeczytac zasady siatek.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Prosze was..

Gigant wyplaca 2k6 hitow z S6 rozdzielanych jak przy strzelaniu - nie 2k6 atakow ktore automatycznie trafiaja i maja sile 6.
Nie widzicie roznicy?

Siatki na giganta nie dzialaja

W wersji bardziej opisowej:
Gigant wyplaca ataki z ustalona sila, a nie wg swojej sily. Wiec, fakt - gigant ma sile 5 po zarzuceniu sieci. Ale nie zmienia to faktu, ze wyplaca 2k6/k6 hitow z S6.

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

To ze sa to obrazenia rozdzielane jak przy strzelaniu to zabardzo nic nie wnosci do zasady siatek... nadal jest to liczone jako atak ( w tym wypadku atak specjalny) w close combacie a nie strzelanie.
Jeszcze raz przytocze: siaty daja modyfikator -1S na jednostke na ktora zostaly rzucone.
Sila z hitow jest ustalona jako 6 poniewarz jest to sila giganta. Wiem do czego zmierzasz ale nadal jest to bledne rozumowanie.

Podam troche inny przyklad. Mam ogrami przedmiot Scul Mate ( obniza liderke przeciwnikowi) przypuscmy spowoodowalem ze odzial ze stabornem i 8LD musi sie testowac. Przedmiot ten nadal dziala na liderke przecinika i testuje sie na stabornie lecz z 7LD.
podobnie dziala siaty - one po prostu odejmuja jeden sily od uderzenia.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

No wlasnie chodzi o to ze gigant wyplaca hity z sila 6 zawsze, niezaleznie od tego ile ma w statach sily.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Misiek pisze:To ze sa to obrazenia rozdzielane jak przy strzelaniu to zabardzo nic nie wnosci do zasady siatek... nadal jest to liczone jako atak ( w tym wypadku atak specjalny) w close combacie a nie strzelanie.
Jeszcze raz przytocze: siaty daja modyfikator -1S na jednostke na ktora zostaly rzucone.
Sila z hitow jest ustalona jako 6 poniewarz jest to sila giganta. Wiem do czego zmierzasz ale nadal jest to bledne rozumowanie.

Podam troche inny przyklad. Mam ogrami przedmiot Scul Mate ( obniza liderke przeciwnikowi) przypuscmy spowoodowalem ze odzial ze stabornem i 8LD musi sie testowac. Przedmiot ten nadal dziala na liderke przecinika i testuje sie na stabornie lecz z 7LD.
podobnie dziala siaty - one po prostu odejmuja jeden sily od uderzenia.
To co piszesz, to tzw fluffowe pierdzenie.
To ze ataki giganta sa wyplacane z sila 6, gdyz gigant ma S6 w profilu to TWOJ prywatny wniosek, NICZYM nie poparty.
Przyznaje Ci racje - po zarzuceniu sieci gigant ma s5. Ale ma napisane, dokladnie, i co wazniejsze - jednoznacznie, ze wyplaca hity z S6.

Albo polhammer, albo zasady. Jesli zasady - to siatki realnie nic w walce z gigantem nie zmieniaja (;

No ale, dodajmy ze dyskusja jest czysto akademicka - bo hity jak pprzy strzelaniu ida, czyli niz zlego herosowi gigant nie zrobi nimi. A miedzy S5 a S6 w walce z gobasami nie ma roznicy (ranienie na 2+ i brak save)

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

Hm...
Gdyby było napisane że wypłaca D6 hitów ze swoją bazową siłą, to miało by to znaczenie, jednak ta siła która jest w profilu praktycznie do niczego potrzebna nie jest...
Gobliny z łukami - ble. Zawsze ten 5+ AS jest lepszy niż jakieś łuki... A LT są rzadkie... :roll:
Wyposażenie?
30 chłopa HW + Shield, FCG i Big Boss w środku, jeden fanatyk - jedna opcja
20 HW + Shield, Muzyk + 3 Fanoli to druga opcja..
:)
Bum...!

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Dobra symulując bitwę
2* 25 orków, tarcze, chopa, 2 chorążych, 2 muzyków = 330 pkt.
przeciwko
1 * 25 nocników, tarcze, 2 fanoli, chorąży , muzyk
1 * 25 nocników, tarcze, 1 fanol, chorąży, muzyk
1 * 25 nocnikó złukami, muzyk
też około 330 pkt.

Nocniki strzelają 2 tury, zawsze na 5+
50 strzał, 16 trafień, 5 zranień, 4 zabitych
Potem wkraczają do walki

Fanatycy
Przeciętnie jeden dochodzi i zabija 3 orków
Przeciętnie jeden wpada w ngobliny i zaija 4 nocniki
Przeciętnie jeden gdzieś zwiewa

Walka I
25 okrów szarżuje na 25 nocników z handem i tarczą i 25 łuczników
3,33 trafień, 2,2 zranienia, 2 zabitych
oddaje 5, 1,66 trafienia, 0,55 zranienia, rana wysejwowana

wynik walki
5 dla goblinów: chorąży i przewaga liczebna, 3 ranki
6 dla orkó: 2 rany, chorąży, 3 ranki
gobliny zwiewają, jeden odział zjadam, drugi póżniej też

Walka II
21 nocnników szarżuje na 22 orków
nocniki wbijają 1 ranę
orki średnio 2
mam większość liczebną, gobliny zmiatają a ja je zjadam

to zostało obliczone używając tylko średnich rzutów

Ja używam 2* 25 orków i jakieś 24 nocników z łukami które sprawdzają się znakomisie np na elfy :twisted:

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Mysle ze zle zasymulowales wypadanie fanatykow, ale to szczegol. A zrob symulacje teraz co by bylo gdyby wszystkie trzy oddzialy gobbosow mialy siatki :P Dwa regimenty nocnikow redukuja sie orka do 1, a trzy do 0 (czyli zabijaja od razu) ;-)

ODPOWIEDZ