mam parę pytań...
pierwsze dotyczące pana SM http://www.coolminiornot.com/201143
- jak nazywa się technika w której metal nie malujemy standardowym srebrnym tylko szarościami czernią i bielą a złoto nie złotem tylko brązami aż po żółć? i jak w tym ostatnim przypadku jest z kolorami co jest baza i jak ją rozjaśniamy?
drugie natomiast dotyczy vlada http://www.coolminiornot.com/195896
- jak zrobić aby Blood Red na zbroi z nie był taki wściekły tylko matowy tak jak na przykładzie
z góry wielkie dzięki
to co zwykle
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
1 - NMM, No-Metallic Metal. Stal i srebro to ci nie powiem, bo dopiero sam szukam dla siebie odpowiedniego odcienia, na razie jako bazę mam shadow grey+codex+czarny
Złoty to często snakebite+czarny>snakebite>biały
2 - stawiam 10 do 1 że to nie jest blood red tylko coś ciemniejszego lekko glazowane do blooda (przez to nie jest taki wściekły)
Złoty to często snakebite+czarny>snakebite>biały
2 - stawiam 10 do 1 że to nie jest blood red tylko coś ciemniejszego lekko glazowane do blooda (przez to nie jest taki wściekły)

mam tylko jedno ale... ten cały snakebite strasznie słabo mi kryje, na wypukłych obszarach prześwituje czarny podkład, a poza tym właśnie sobie eksperymentuje i snakebite + biały wcale nie daje takiej żółci jak na obrasku
jak dla mnie ten złoty NMM to snakebite + bubonic + biały, pytam bo chce się upewnić i jak przyjdzie co do czego nie zepsuć figurki, a nie mogę tego zrobic bo maluje lorda/bohatera armii jednostkę która ma bić na stole i po oczach
a więc jak idą te kolory, bo może to inny żółty jest?
jak dla mnie ten złoty NMM to snakebite + bubonic + biały, pytam bo chce się upewnić i jak przyjdzie co do czego nie zepsuć figurki, a nie mogę tego zrobic bo maluje lorda/bohatera armii jednostkę która ma bić na stole i po oczach

a więc jak idą te kolory, bo może to inny żółty jest?
Bo to nie jest dokładnie to
na chest of colors w temacie o tym modelu, ten kto to malował napisał, jakie to kolory, było ich z 7. Jako że mi strasznie wolno CofC chodzi, to przykro mi, ale nie będę się wkurzał szukając dokładnie jakich.
A że snakebite źle kryje. Można to powiedzieć o każdym glazie
. Więcej cienkich warstw, w końcu pokryje 
na chest of colors w temacie o tym modelu, ten kto to malował napisał, jakie to kolory, było ich z 7. Jako że mi strasznie wolno CofC chodzi, to przykro mi, ale nie będę się wkurzał szukając dokładnie jakich.

A że snakebite źle kryje. Można to powiedzieć o każdym glazie

Adamdo ma racje, prawie wgl nie uzywalem blood reda na Vladziu - red gore jest glownym kolorem.
Co do Abaddona to Pinnen uzyl strasznego zestawu kolorow, cytuje:
Snakebite slabo kryje to prawda, lecz przy malowaniu nmm to jest raczej udogodnienie. Zeby wydobyc z niego zoltawy kolor, trzeba wczesniej pokryc dana powierzchnie jasniejszym odcieniem, a potem delikatnie glaze'owac czystym snakebitem.
Co do Abaddona to Pinnen uzyl strasznego zestawu kolorow, cytuje:
Jak na moj gust ten nmm jest zbyt zolty.GW s Scorched Brown----> GW s vermin brown ---> Vallejos Scrofulous Brown---> Vallejos Light Yellow--->Vallejos Dead White.
Snakebite slabo kryje to prawda, lecz przy malowaniu nmm to jest raczej udogodnienie. Zeby wydobyc z niego zoltawy kolor, trzeba wczesniej pokryc dana powierzchnie jasniejszym odcieniem, a potem delikatnie glaze'owac czystym snakebitem.