to co zwykle

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Goofy
Warzywo

to co zwykle

Post autor: Goofy »

mam parę pytań...
pierwsze dotyczące pana SM http://www.coolminiornot.com/201143
- jak nazywa się technika w której metal nie malujemy standardowym srebrnym tylko szarościami czernią i bielą a złoto nie złotem tylko brązami aż po żółć? i jak w tym ostatnim przypadku jest z kolorami co jest baza i jak ją rozjaśniamy?
drugie natomiast dotyczy vlada http://www.coolminiornot.com/195896
- jak zrobić aby Blood Red na zbroi z nie był taki wściekły tylko matowy tak jak na przykładzie
z góry wielkie dzięki

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

1 - NMM, No-Metallic Metal. Stal i srebro to ci nie powiem, bo dopiero sam szukam dla siebie odpowiedniego odcienia, na razie jako bazę mam shadow grey+codex+czarny
Złoty to często snakebite+czarny>snakebite>biały
2 - stawiam 10 do 1 że to nie jest blood red tylko coś ciemniejszego lekko glazowane do blooda (przez to nie jest taki wściekły)
Obrazek

Goofy
Warzywo

mam tylko jedno ale... ten cały snakebite strasznie słabo mi kryje, na wypukłych obszarach prześwituje czarny podkład, a poza tym właśnie sobie eksperymentuje i snakebite + biały wcale nie daje takiej żółci jak na obrasku
jak dla mnie ten złoty NMM to snakebite + bubonic + biały, pytam bo chce się upewnić i jak przyjdzie co do czego nie zepsuć figurki, a nie mogę tego zrobic bo maluje lorda/bohatera armii jednostkę która ma bić na stole i po oczach :D
a więc jak idą te kolory, bo może to inny żółty jest?

Awatar użytkownika
Adamdo
Chuck Norris

Post autor: Adamdo »

Bo to nie jest dokładnie to
na chest of colors w temacie o tym modelu, ten kto to malował napisał, jakie to kolory, było ich z 7. Jako że mi strasznie wolno CofC chodzi, to przykro mi, ale nie będę się wkurzał szukając dokładnie jakich. ;)

A że snakebite źle kryje. Można to powiedzieć o każdym glazie ;). Więcej cienkich warstw, w końcu pokryje :)
Obrazek

Rapta
Kretozord

Post autor: Rapta »

Adamdo ma racje, prawie wgl nie uzywalem blood reda na Vladziu - red gore jest glownym kolorem.

Co do Abaddona to Pinnen uzyl strasznego zestawu kolorow, cytuje:
GW s Scorched Brown----> GW s vermin brown ---> Vallejos Scrofulous Brown---> Vallejos Light Yellow--->Vallejos Dead White.
Jak na moj gust ten nmm jest zbyt zolty.

Snakebite slabo kryje to prawda, lecz przy malowaniu nmm to jest raczej udogodnienie. Zeby wydobyc z niego zoltawy kolor, trzeba wczesniej pokryc dana powierzchnie jasniejszym odcieniem, a potem delikatnie glaze'owac czystym snakebitem.

Goofy
Warzywo

wszystko fajnie ale co to jest to całe glaze'owanie? a co do mojego pierwszego nmm pracowałem nad nim wczoraj- 20 min i wyszło całkiem całkiem :D jeszcze raz dzięki za rady!

ODPOWIEDZ