Demony i Vampiry zalewające Polską ligę WFB

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Aro pisze:
Chory pisze:
Draken tylko dla Kinga i do piechoty.
Jak to wg Ciebie jest ograniczenie to gratulacje. :roll:

Wyjeb klocek GG z 3 wampirami i BSB kingiem z regenka w oddziale.Do tego GG wstaja po D6, żeby było łatwiej. :roll:
Strzel w klocek z 3 wampirami z klopy z ognistymi atakami - rzuc 1 na LOS i masz po wampach - proste.

Zresztą 1000 pkt w jednym oddziale który można wymanewrować to nie dla mnie. Chyba, że Ty tak lubisz to gratuluje :)
Ja nie gram wampirami tylko HE i Skavenami.
Po drugie widzialem juz jak pare osob robilo z tego klocka kanapki z 2-4 stron rzeczami, ktore normalnie by duzo pokroily a od tego kloca sie odbijali jak od trampoliny.

Nie każdy ma dwarfy z 3-4 maszynami z rune of burning czy Bloodzia z flaming atackami. Dla wielu armie to jest ponad 1000 pkt , ktorych nie da sie wyjebać i trzeba od nich uciekać bo mogą nas wyjebać. A trafienie na taka armie to jest zazwyczaj remis przy dobrych wiatrach.Jedynie demony ala Malala moga temu zalozyc maske. Ja od wampów z Drakenhofem wole bardziej demony.Ale ja naleze do grupy osób dla których wampiry sa bardziej przegiete niz demony. :wink:

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

klocek jak klocek wszystko się rozbija o rzuty i to jest chore, że armia jest odchamiająca
grałem z klockiem BK na WI w ostatniej bitwie i co dostał szarżę smoka, DP z Battle Bannerem i jeszcze czegoś , zginął przez kilka tur jeden BK , ami z killing blowa wciągnęło lorda, championa i BSB i nie było co zbierac

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Jedynie demony ala Malala moga temu zalozyc maske.
Black Guard z assassinem czy highbornem też daje radę.
Wyjeb klocek GG z 3 wampirami i BSB kingiem z regenka w oddziale.
Jak ktoś tam wstawi trzy wampiry, to przeważnie nie jest najlepszym graczem. Przecież wampirki są słabiutkie w hth i wątpliwe jest, czy wytrzymają dwie tury hth bez wskrzeszania.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

Może by na początek zrezygnować z nagród rzeczowych na turniejach? Po co sponsorować komuś kolejne demony?
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Jankiel pisze:
Jedynie demony ala Malala moga temu zalozyc maske.
Black Guard z assassinem czy highbornem też daje radę.
Wyjeb klocek GG z 3 wampirami i BSB kingiem z regenka w oddziale.
Jak ktoś tam wstawi trzy wampiry, to przeważnie nie jest najlepszym graczem. Przecież wampirki są słabiutkie w hth i wątpliwe jest, czy wytrzymają dwie tury hth bez wskrzeszania.
grales kiedys z takim klockiem :D ? ja gralem pare razy (u nas to modne..) i odbilem sie od tego oddzialu:
- smok i exalted hero od przodu, hellcannon od boku (stary czyli niezabijalny)
- keeper + psy + bsb od przodu + 2ch exaltedow teczy na chariotach od boku
nie ze przegralem czy cos w ten desen... po prostu sie odbilem przegrywajac breja o kilka pkt :)

Kołek zreszta to wlasnie mial na DMP do spoly z 2x wraithami i mimo swojego mega ogrania.. (na DMP gral swoje bitwy nir 4,5,6,7,8 wampirami) nie przegral zadnej bitwy grajac z bardzo dobrymi graczami..
Jason pisze:Może by na początek zrezygnować z nagród rzeczowych na turniejach? Po co sponsorować komuś kolejne demony?
dawno nie byles na turnieju ;) ostatnio nagrody to rzecz abstrakcyjna...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

grales kiedys z takim klockiem
Na Arenie. Nie był to grave guard, a 12 BK z wight kingiem. BG z lordem skasowali ich w dwie tury hth. Przy statystycznych rzutach, a nie jakims mega farcie. Z grave gurdem z dwoma wampirami walczyłem tylko na jakims lokalu. Hydra zabiła oba wampiry w szarży (4+ regeneracji to nie aż tak dużo przy braku armour save, 4 T i 2W).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:
Na Arenie. Nie był to grave guard, a 12 BK z wight kingiem. BG z lordem skasowali ich w dwie tury hth.
BK to nie GG... nie wstaja d6 i nie maja statica +6 na wejsciu...
Jankiel pisze:Przy statystycznych rzutach, a nie jakims mega farcie. Z grave gurdem z dwoma wampirami walczyłem tylko na jakims lokalu. Hydra zabiła oba wampiry w szarży (4+ regeneracji to nie aż tak dużo przy braku armour save, 4 T i 2W).
ja mam tramutaycznie wspomnienia... moj keeper of secrets wbijal w vampire lorda 5 tur walki, w sumie 35 atakow... wampir to przezyl, dodam ze leczenia dispellowalem ;)

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

Malal pisze:
Cyel pisze:

Prawda jest taka, że jak orkowie dostaną w twarz równowarta punktowo Bretońska lancę to się zwiną, a Demonice...wygrają w następnej turze.
Na ilu turniejach grajac demonami wystawiles taki odzial?
Na żadnym. I w związku z tym ... ?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

BK to nie GG... nie wstaja d6 i nie maja statica +6 na wejsciu...
BK nawet nie mieli okazji do wstawania. I mieli +5 na wejściu. Zatem wydaje mi się, że nie było jakiejś zasadniczej różnicy.
Wiele armii dysponuje nie dość, że mocną piehotą, to jeszcze herosami będącymi w stanie zabić kolesia ze szmatą. A bez regenki zarówno GG jak i BK już nie są takie twarde. Tylko do tego trzeba odpowiednio złożyc herosa.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze:Tylko do tego trzeba odpowiednio złożyc herosa.
nie, trzeba modlic sie zeby przy woundowaniu wypadla 6stka.. super taktyka ;)

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Jankiel pisze:
Na Arenie. Nie był to grave guard, a 12 BK z wight kingiem. BG z lordem skasowali ich w dwie tury hth. Przy statystycznych rzutach, a nie jakims mega farcie. Z grave gurdem z dwoma wampirami walczyłem tylko na jakims lokalu. Hydra zabiła oba wampiry w szarży (4+ regeneracji to nie aż tak dużo przy braku armour save, 4 T i 2W).
Ty masz jeszcze hate a to duzo zmienia :). A kloc BG fakt tez sobie bez problemu z tym radzi.Ale przy ItP, stubbornie i assasynie z 5-7 atakami z KB to nie takie trudne :wink:

Inne armie juz nie maja tak fajnie.I nie chodzi mi i Thurionowi o to czy wsadzanie 4 herosów do GG czy BK (z regenka) jest posunieciem genialnym czy nie, tylko dla wiekszosci armii sa to punkty nie do zdobycia:/. Kołek nie przegrał bitwy na DMP a grał wampirami pierwszy raz w życiu.

Armie zawsze były niezrównoważone ale dopiero po wyjściu Demonów i VC wielu graczy trafiajacych na te armie musi sie bardzo pocic by wyciagnac remis,kótry jest dużym sukcesem.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Chory pisze:
Ty masz jeszcze hate a to duzo zmienia :). A kloc BG fakt tez sobie bez problemu z tym radzi.Ale przy ItP, stubbornie i assasynie z 5-7 atakami z KB to nie takie trudne :wink:
Jankiel nie gra na assasinie... i co z tego ze BG? co oni robia Grave Guardom czy wampirom z regenką, wklepiesz 1W w szary ktore sobie wampirki w swojej magii zregeneruja...?

jedyna opcja w ktorej Jankiel tnie taki klocek to brak challagna, ewentualnie challenge rzucony przez championa GG... i to tez zeby taki patent wyszedl to trzeba miec bardzo dobrze ustawionego lorda z KB... a takowe ustawienie odbywa sie w tym momencie ze gracz wampirzy moze sobie bsb przestawic przed twoja szarza tak zeby sie twoj lord z bsb nie stykal... jezeli ktos tego nie robi to jest slaby ;) a wiadomo ze jak ktos jest slaby to mozna i ogrami zrobic mu 20-0...

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Inne armie juz nie maja tak fajnie
Wardancer lord z przerzutami nieudanych zranień, Tomb King z destroyerem, krasnoludzki lord na tarczy z 5 płonącymi atakami z 7S, prince HE z KB, warlord z fellblade, scar veteran z burning blade i bane head.

Wcale nie neguję tego, że VC i Demony są przegięte. Są, i to aż za bardzo. Ale imo trzeba trzeba się nauczyć walczyć z najtrudniejszymi przeciwnikami.
i to tez zeby taki patent wyszedl to trzeba miec bardzo dobrze ustawionego lorda z KB...
To był zwykły lord z dwurakiem z AP. Niestety Holan się pomylił, i nie ustawił swojego bsb w ten sposób, by nie walczył z Highbornem. Ale na przyszłość na takie sytuacje na pewno będę brał cauldron of blood - 6A z rerollem i KB to wystarczający argument na Wight Kinga

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Jankiel pisze: Wardancer lord z przerzutami nieudanych zranień, Tomb King z destroyerem, krasnoludzki lord na tarczy z 5 płonącymi atakami z 7S, prince HE z KB, warlord z fellblade, scar veteran z burning blade i bane head.
a jak argument maja nowi Warriorzy z ich zajebista zasada eye of the gods.. w kolejce do bsb 3 innych typa :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Główny problem polega jednak na tym, że taki Robson nigdy nie dopuści żadnego z tych kolesi, o których pisze Jankiel do HtH. W zasadzie, każdy generał VC może to spokojnie zrobić. Black Guardzi utoną w morzu Ghuli z WS 7, a wtedy duchy i Banszetki mają ich na widelcu. Mając Lorda i Asasyna i 5 BG w pierwszym szeregu w pierwszej turze posadzisz ok 10 -12 i grzęźniesz. A od następnej tury powoli płyniesz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

thurion pisze:
Jankiel pisze: Wardancer lord z przerzutami nieudanych zranień, Tomb King z destroyerem, krasnoludzki lord na tarczy z 5 płonącymi atakami z 7S, prince HE z KB, warlord z fellblade, scar veteran z burning blade i bane head.
a jak argument maja nowi Warriorzy z ich zajebista zasada eye of the gods.. w kolejce do bsb 3 innych typa :roll: :wink:
demon princa :P
Black Guardzi utoną w morzu Ghuli z WS 7,
powinno byc
Black Guardzi utoną w morzu wraithow z WS 7,
i by sie wszystko zgadzalo... ;)

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

...wystarczy wszak dać championowi BG magiczną broń i od razu robi się łatwiej. Ale to wstyd żebym innym tłumaczył jak mają wygrywać.

Wydaje mi się że zamiast pomyśleć co zmienić we własnych armiach żeby było łatwiej biadolicie niepotrzebnie nad niesprawiedliwością świata.Tak to jest, że jak coś w armii się nie sprawdza to trzeba wypróbować czegoś nowego zamiast popadać w schematy. Nie można oczekiwać że oddział za 1000 pts z regenką zostanie rozbity w jedną rundę i potem tylko dożynki. Żeby wygrać z tym albo trzeba sobie stworzyć dogodne warunki albo zaryzykować. Raz się uda raz nie. Albo zostawić w spokoju.

Trochę już bitew BK na regence zagrałem. Kilka przegrałem, parokrotnie już mi tych BK rozmontowano w całości albo prawie w całości (Demonyx2, Bretka, Lizardmeni tak z pamięci, moze ktoś jeszcze). Widzę więc jednak że się da, ale nikt nie mówi że ma być łatwo. VC i demony są na razie wyraźnie mocniejsze (ale zobaczymy co będzie jak sie ludzie ograją DE) ale zawsze był ktoś najmocniejszy. Dla mnie imperium było przez lata niemal nie do przeskoczenia na duże punkty i się z tego powodu nie wypłakiwałem przez tydzień na forum.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Mając Lorda i Asasyna i 5 BG w pierwszym szeregu w pierwszej turze posadzisz ok 10 -12 i grzęźniesz. A od następnej tury powoli płyniesz.
Mam nadzieję, że każdy gracz wampirów będzie uważał podobnie i rzuci na gwardię morze ghuli. I cała faza magii będzie miała na celu przywrócenie do życia zabitych ghuli. Statystycznie, wraz z sypaniem, zabijam 30 w dwie tury hth. I statystycznie, by to uratować potrzeba 12 PD. Czyli reszta mojej armii jest wolna.

Chciałbym też widzieć, jak takie morze ghuli radzi sobie z warriorami chaosu z markiem khorne'a i halabardą. Może takie radosne rozpiski wampirów przekonają kogoś, do wystawiania piechoty, która z kodeksu na kodeks jest coraz mocniejsza.

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

A oddział GG z wampirami tak sobie stoi i nic nie robi poza dowskrzeszaniem ghuli. Ty masz oddział wolny, a on co innych nie ma wolnych, kanapek robić nie moze?

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Cyel pisze:
Malal pisze:
Cyel pisze:

Prawda jest taka, że jak orkowie dostaną w twarz równowarta punktowo Bretońska lancę to się zwiną, a Demonice...wygrają w następnej turze.
Na ilu turniejach grajac demonami wystawiles taki odzial?
Na żadnym. I w związku z tym ... ?
W zwiazku z tym gledzenie twoje jaki to zajebisty odzial skoro nawet ty go nie wystawiles wloze miedzy bajki. Sam dales najlepsze swiadectwo temu odzialowi nie wystawiajac go ani razu.
podpis nieregulaminowy - administracja

ODPOWIEDZ