magnesy neodymowe
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
magnesy neodymowe
no wlasnie wiem ze sporo osob uzywa:) ja mam taki problem ze mam magnesy neodymowe z niklowana powierzchnia i nie moge na zaden klej ich przykleic pod podstawke tzn przyklejaja sie ale po kilku "uzyciach" pozostaja na podstawce:/ ma moze ktos z tym jakies doswiadczenie?
Faktycznie, na kleju cyjanopanowym lubią się odkleić.
Mi się sprawdza klej cyjanopanowy, ale gęsty - jak ten WAMODu, w dużych buteleczkach 20g.
Szafa polecił mi jeszcze klej żywiczny i polimerowy - będę musiał sprawdzić, przynajmniej ten pierwszy (w ten drugi nie wierzę, na Pikniku Naukowym musieliśmy nadprzewodnik do styropianu co chwilę doklejać )
Mi się sprawdza klej cyjanopanowy, ale gęsty - jak ten WAMODu, w dużych buteleczkach 20g.
Szafa polecił mi jeszcze klej żywiczny i polimerowy - będę musiał sprawdzić, przynajmniej ten pierwszy (w ten drugi nie wierzę, na Pikniku Naukowym musieliśmy nadprzewodnik do styropianu co chwilę doklejać )
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
ja magnesy kleilem zwyklym super glue. zaznaczam, ze do ciezkich, metalowych czesci (jak chocby wiezyczka czolgu). nic mi nie odpadlo do tej pory.
klej polimerowy jest jednym z najlepszych rodzajow kleju stosowanym w modelarstwie. nie wiem, co bym bez niego zrobil - przy makietach niezastapiony. trzebe jednak swoje odczekac, to nie jest super glue...
klej polimerowy jest jednym z najlepszych rodzajow kleju stosowanym w modelarstwie. nie wiem, co bym bez niego zrobil - przy makietach niezastapiony. trzebe jednak swoje odczekac, to nie jest super glue...
"I fart in your general direction"
moze trzeba uzyc poxipolu ??? jak juz zlapie to watpie zeby posci :D
http://magnesy.tanio.net/
Na allegro większość z bandyckim przebiciem sprzedaje...
Na allegro większość z bandyckim przebiciem sprzedaje...
Witam!
Przymierzam się do zakupu takich magnesów tylko mam jeszcze pytanie.
Większość figurek metalowych ma sloty, w tym momencie maksymalny rozmiar takiego magnesu pod podstawkę wynosi połowę podstawki, czyli około:
10mm x 5mm x 2mm
Czy mając taki magnes podklejony figurka będzie stabilna? Czy to wystarczy?
Tutaj mam taki fajny:
MPL 10*4*1.5 [N 50] za 20 groszy/sztuka.
Pozdrawiam!
Przymierzam się do zakupu takich magnesów tylko mam jeszcze pytanie.
Większość figurek metalowych ma sloty, w tym momencie maksymalny rozmiar takiego magnesu pod podstawkę wynosi połowę podstawki, czyli około:
10mm x 5mm x 2mm
Czy mając taki magnes podklejony figurka będzie stabilna? Czy to wystarczy?
Tutaj mam taki fajny:
MPL 10*4*1.5 [N 50] za 20 groszy/sztuka.
Pozdrawiam!
Grubość 2mm idealnie wchodzi w podstawkę, ja używam tylko takich.
Aczkolwiek Swingu woli 3mm, żeby mu magnes z podstawki wystawał.
Co do rozmiaru:
- kołowe (walcowe) o średnicy 5mm są najbardziej uniwersalne, nadają się na lekkich żołnierzy (plastiki, wychudzone metalowe elfy czy undeady) i są jedynymi, które wchodzą w podstawki 40x40 i 50x50 - co wynika z odciśniętych "klocków lego", co uniemożliwia włożenie większych magnesów
- kołowe (walcowe) o średnicy 10mm są diablo mocne i używam ich tylko do pakernych metalowych typów - jak np. metalowi space marines (bohaterowie czy devastatorzy)
Aczkolwiek Swingu woli 3mm, żeby mu magnes z podstawki wystawał.
Co do rozmiaru:
- kołowe (walcowe) o średnicy 5mm są najbardziej uniwersalne, nadają się na lekkich żołnierzy (plastiki, wychudzone metalowe elfy czy undeady) i są jedynymi, które wchodzą w podstawki 40x40 i 50x50 - co wynika z odciśniętych "klocków lego", co uniemożliwia włożenie większych magnesów
- kołowe (walcowe) o średnicy 10mm są diablo mocne i używam ich tylko do pakernych metalowych typów - jak np. metalowi space marines (bohaterowie czy devastatorzy)
Dzisiaj dostałem przesyłkę z magnesami. Zamówiłem 150, czyli mniej więcej na 100 - 120 modeli wystarczy, co przy mojej armii DE będzie to na dłuuuuugo. Zdziwiony mocą takiego małego magnesiku od razu go podkleiłem pod figurkę. Efekt niesamowity! Wywracałem, trzęsłem pudełkiem i nic! Figurka jak stała tak stoi Koniec walizek, waty, czy miękkich serwetek - teraz wszystko mi się mieści w dwóch pudełkach, bez obawy, że się coś poobija. A modele podkleiłem w 15 minut
Także wszystkim, którzy przymierzają się do kupna czegoś do przenoszenia figurek polecam te magnesy!!
Także wszystkim, którzy przymierzają się do kupna czegoś do przenoszenia figurek polecam te magnesy!!
Nic dodać, nic ująć
Chociaż, jednak coś dodam.
Na magnesy.tanio.net (polecam!) nie ma magnesów walcowych 10x2 (średnica x wysokość, w mm). Dokładnie takie kupowałem tam rok temu i są idealne do ciężkich metalowych herosów (marinesowi terminatorzy czy HQ).
Właściciel sklepu na pytanie o te magnesy odpisał mi, że będą od 10-go stycznia. Także stay tuned
Chociaż, jednak coś dodam.
Na magnesy.tanio.net (polecam!) nie ma magnesów walcowych 10x2 (średnica x wysokość, w mm). Dokładnie takie kupowałem tam rok temu i są idealne do ciężkich metalowych herosów (marinesowi terminatorzy czy HQ).
Właściciel sklepu na pytanie o te magnesy odpisał mi, że będą od 10-go stycznia. Także stay tuned
To ja głupio odpowiem: kolega ma już może za sobą szkołę podstawową? Bo tam na fizyce na pewno było o magnetyźmie i o kształcie linii pola magnetycznego wytwarzanego przez magnesy.
- misiekbeer
- Warzywo
Plastikowi boyzi spokojnie trzymają się na walcowych magnesach o średnicy 2mm, i długości 4mm.
Montaż poprzez nawiercenie otworu na środku podstawki i wklejenie cyjanopanem magnesu.
Montaż poprzez nawiercenie otworu na środku podstawki i wklejenie cyjanopanem magnesu.
A nie prościej walcowy o grubości 2mm najzwyczajniej w świecie nakleić w "komorę" w podstawce?