Night Goblins

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Astragoth
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Astragoth »

za przeproszeniem, ale jak wy sobie wyobrażacie zarzucenie siatki na giganta? ja nie potrafie, no chyba najwyzej na mały palec u nogi....
TruePunk pisze: Kazdy gra jak lubi; ale czesc pomyslow nawet matka statystyka powinna z glowy wybijac;p

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

karlee pisze:Dwa regimenty nocnikow redukuja sie orka do 1, a trzy do 0 (czyli zabijaja od razu) ;-)
Preczytaj FAQ"a GW :wink:

Awatar użytkownika
Misiek
Mudżahedin

Post autor: Misiek »

max to -1 i nie kumuluje sie.

Co do giganta i jego atakow. No glupio by to wygladalo ze rzucaja siaty ale nie o to mu chodzi. Nie bede sie psrzewczal juz ale niz nzaczy ze nie uwazam ze jest inaczej. Siaty modyfikuja przecinikowi -1S. tyczy sie to zadawanych obrazen przez ten odzial ( w tym wypadku model). Wedlug mnie z calym szacunkiem powinno respektowac sie modyfikator przy zadawaniu obrazen. Jest to Atak ( specjalny bo specjalny ale jest) zadaje ilestam hitow z okreslona sila, jest ona okreslona jako 6.
Pytanie - czemu ta sila nie moze ulec modyfikatorowi ? jest to gdzies dokladnie okreslone ? Nie che wyjsc na takiego ktory jest strasznie upierdliwy ale... :)

Co do walk
ork statystycznie zadaje statystycznie ( z 6 atakow) 2 rany w gobliny ( 4 + champion a nocnika wyszly siaty) 8,4% ze wogole / 26,35- 1 rana / 33,5% 2 rany / 22,10%3 rany
Gobliny z championem dokladnie 0.5 ( z 6 atakow) 59,33% -0 ran / 32,36%- 1 rana / 7,35-2 rany
Ogolnie raczej bedzie przewaznie wygrana dla orkow o 1 max 2 tylko ze jak juz zmusza do testu to nie ma przepros...

Awatar użytkownika
Husiat
Wodzirej

Post autor: Husiat »

25 Orków 180p
FCG, Shieldy.

vs

30 Night Goblinów Razem z GBB: 186p
FCG, Sieci.
A w nich siedzi jeszcze:
Goblin Big Boss
GW, LA.

A więc punktami się równoważą...

Orki na gobliny szarżują, 4A na 3+, 3 trafiają, potem na 4+, jeden ranią no i save na 5+ - statystycznie jeden powinien się wysejwować, ale zaużmy że obaj zgineli.
Teraz ich czempion: 3+, 3+ i save mój na 6+. Czyli jeden goblin zginął.
Razem dwa. Plus 3 rzędy i sztandar to razem SZEŚĆ. :)

Teraz gobliny oddadzą. 5A od zwyklaków, 3 trafiły, jeden zranił, ork się wysejwował. A teraz hero :twisted: 3 A na 3+ - dwa trafiły, na 2+ oba zraniły i dwa kille są.
Razem dwa kille. Plus 3 rzędy, sztandar i przewagę liczebną? Wygrywam o jeden.

A mogę się tak siec kolejne tury jeszcze bo teraz orkasy mają po 2 siły. Za to mój Big Boss niezmiennie ich pierze z S6. :roll:

A to sytuacja jak orki na gobliny szarżują, jak to gobliny na orki się wbiją, to już w ogóle przetrzebią je 8)
Bum...!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Fajnie ze ppunktami sie rownorzadza - i ch..? Gobliny ktore nam przedstawiles zjadaja slot special, to DERASTYCZNIE ich koszt podnosi (nie punktowy, ale taktyczny)

Dodaj do tego, ze moze wypasc Ci jedynka na sieciach - a wtedy jestes mieciutki jak kaczuszka.
Co wiecej, gdy orki szarzuja - prawdopodobne ze twoj goblinski big boss nie dozyje oddawania

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Raczej dozyje - rania go na 5+, rzadko kto bedzie w niego ladowal. Zwlaszcza, gdy np rzuci challenge. Ale to wszystko i tak bzdura na resorach, bez kombinacji tych dwoch regimentow jest zwyczajnie ciezko. Maja rozne zastosowania, a wszelakie porownania combatow w wfb maja mierne zastosowanie, bo okloicznosci zawsze wszystko wypaczaja.

DaBoss
Chuck Norris

Post autor: DaBoss »

TruePunk pisze:Fajnie ze ppunktami sie rownorzadza - i ch..? Gobliny ktore nam przedstawiles zjadaja slot special, to DERASTYCZNIE ich koszt podnosi (nie punktowy, ale taktyczny)
Czemu mówisz że zjadają slot specjala??

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

slot bohatera(zreszta jakoscia porownywalnego z championem)
i zalozenie jest takie ze goblinom wyszedl rzut na siatke (a jedynki chadzaja po swiecie)

ale Barbara ma racje-to sa wypaczone kombinacje...bo rzadko kiedy walacza podobne pkty (szarzyje swoja jazda za 250pkt razem z bsb za 180pkt na twoje gobliny za 150pkt....PROTESTUJE....MASZ DROZSZY ODDZIAL! :lol: )
orcasy tez moga miec herosa (general np gdzies siedziec musi)
GBB moze isc do challange i z bossem tak dobrze mu sie juz walczyc nie bedzie(4WS przy braku AS jest zenujace)

no i co najwazniejsze-piechota gra sie zupelnie inaczej,jest to najbardziej kombinacyjna gra
jak ustoisz szarze i sam zapodasz kontre...przeciwnik zwykle sklada zabawki w tym miejscu
no i sam battle polega na serii posuniec by osiagnac miejscowa przewage i na umiejestnosci jej wykorzystania
+gra bledow

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Post autor: Esco »

@Paku

Takie symulacje bitew sa za przeproszeniem gowno warte. We wtorek gralem dokladnie taka sama bitwe jak opisales (moje gobliny kontra orki) na zasadach warbands i wklepalem orkom masakre. Nie zdjal mi niczego. jego orki po spotkaniu z fanatykiem szarzowaly mi klocek goblinow 2 razy i dwa razy przegraly combat.

Awatar użytkownika
badyl
Chuck Norris

Post autor: badyl »

o niczym ta rozmowa, przestaje mi sie chciec odpalac ten temat
pozdr

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

Esco pisze:@Paku

Takie symulacje bitew sa za przeproszeniem gowno warte. We wtorek gralem dokladnie taka sama bitwe jak opisales (moje gobliny kontra orki) na zasadach warbands i wklepalem orkom masakre. Nie zdjal mi niczego. jego orki po spotkaniu z fanatykiem szarzowaly mi klocek goblinow 2 razy i dwa razy przegraly combat.
no wiesz ja gram na około 1000 pkt i mam 3 fanoli
ja mam takie rzuty statystyczne, że przynajmniej 2 na 3 nie dojdzie i wyrzucą 7 zatrzymując się przed oddziałem. Potem albo dwuch wali mi po mojej kawalerii albo zwiewają gdzieś.

Fanole są naprawdę dobre gdy, nikt mi ich nie wyciągnie fanoli np jakiś faścik z lasu.

Jednak opłaca się ich brać i dawać tam gdzie jest najmniej elementów terenu

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

No jesli pozwalasz wyciagac sobie fanatykow fastami, tak ze Ci armie zjadaja.. to jeszcze naprawde daleka droga przed Toba (;

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

No wlasnie o to chodzi, zeby to twoje fasty podprowadzily oddzial wroga pod zasieg fanatykow. Ostatnio kumpel wpadl na genialny pomysl zaszarzowania wardancerami moich pajakow. Pajaki daly flee a on spalil szarze w zasiegu fanoli z dwoch goblinskich oddzialow. Nie bylo co zbierac z gleby po tych wardancerach. Dla tego do dostarczania fanoli niezle sa gobliny z shortbowami. Taki klocek 20 kosztuje zaledwie 60 pts a fasty boja sie blisko podjezdzac, wiec jest szansa ze tych 2 albo 3 fanoli dostarczymy gdzie trzeba.

Paku
Oszukista

Post autor: Paku »

TruePunk pisze:No jesli pozwalasz wyciagac sobie fanatykow fastami, tak ze Ci armie zjadaja.. to jeszcze naprawde daleka droga przed Toba (;
No pzedemną naprawdę długa droga, ale wiesz jak to jest aktywnie grać od dwóch miesięcy :D Człowiek tyle siedzi na forum, żę schematy faścików i wszystko to mu się śni po nocach, ale musi trochę pograć żeby je umieć wykożystać
Ja 25 nocników (łuki) z 2 fanolami starm się wystawić na górce.
Oddaje jeden strzał a potem zchodze z górki i walę fanolami, jedyne co dobre to to że jeden fanol dochodzi i jest na tyłach tego oddziału a jeden nie dochodzi to odzdział wroga jesto otoczony a ja wracam na górkę i strzelam :)

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

badyl pisze:o niczym ta rozmowa, przestaje mi sie chciec odpalac ten temat
pozdr
przychylam sie przy glosnym okrzyku WAAAGH

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

quas pisze:
badyl pisze:o niczym ta rozmowa, przestaje mi sie chciec odpalac ten temat
pozdr
przychylam sie przy glosnym okrzyku WAAAGH
To po co piszecie takie posty? :P

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Dokładnie! Nie spamować proszę :twisted:

Awatar użytkownika
Esco
Chuck Norris

Hehehehe... koledzy sie zdenerwowali :twisted:

Dobra, niech wam będzie, przyznaje, że same night gobliny są gówno warte, dopiero w akompaniamencie orków i zwłaszcza orkowego gienia można w pełni korzystać z ich zalet.

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Kołata: quell animosity uzyj! xP

No i tak w podsumowaniu, kolejny ogromny plus NG z lukami: mamy wysiwig i calkiem niezle figurki w cenie ok 1pln/model. Za to przerabianie wlocznikow na hand weapon tak zeby wyszli fajnie, to juz ciut gorsza sprawa (;

Awatar użytkownika
TomCio
Masakrator

Post autor: TomCio »

A ja i tak wole orkasy, bo od strzelania nie giną tak jak NG, a w hth przeżywalność podobna.
Obrazek
http://www.pajacyk.pl <klikać w pajaca, bo wp***dol! Obrazek
a goryl we mnie mówi mi..

ODPOWIEDZ