co sie dzieje gdy system zadziala i na nastepnym turnieju rozkład jest juz bardziej wywazony? i co dalej? powiedzmy ze 3-4 turnieje w przod.
hehe, to jest niestety coś czego nie da się obejść, system, jeżeli wejdzie w życie, będzie "falował". Jakiekolwiek inne podejście do sprawy (np. stwierdzenie przez kogoś że tak jak jest teraz jest ok, więcej nic nie zmieniamy) wymaga podjęcia decyzji. Decyzja ma to do siebie że może zostać oprotestowana, zacznie być omawiana i nikt nie chce jej podejmować. co prowadzi do tematów długich na 40 stron.załóżmy, że demony po przycięciu na następnych dwóch turniejach nie zajmą wszystkich miejsc w czołówce, przez co ich współczynnik trochę się wyrówna. Przez co na następnym masterze znowu będzie pełno masakrujących demonów.
I to samo w drugą stronę, czyli orki zajmą więcej miejsc, spadnie im współczynnik, więc znowu zejdą do podziemi.
Pomyślałem że max to 15%... a teraz jest 11%, jeżeli pomimo tego demony przekroczyłyby próg 15% i ciągle wygrywały na turniejach, to innym armiom od razu podniesie się ich wsp. procentowy do góry. Zresztą nie ma co przesadzać, taka 15% różnica na polu bitwy przy 2250 to 340 punktów - całkiem sporo, a max to 30%. Zresztą tak jak napisałem tabelka z procentami powinna być polem do dyskusji.Co sie dzieje gdy z jakiegos powodu w nastepnym turieju dalej jest taka duza dysproporcja (powiedzmy ze prog 11% to za malo zeby ograniczyc sile armii demonów)? i j.w.: jak zmieniaja sie % przez 3-4 turnieje w przod.
Praopodobnie bedziesz musial przyjac pewne zalozenia ale chyba z pewna dokladnoscia daloby sie to wyliczyc.
a ja pomyślałem inaczej - tylko mastery powinny być brane pod uwagę, lokale są niemiarodajne. Lokalny wymiatacz może jechać wszystkich w swoim mieści armią, która nie da rady na ogólnopolskim masterzeten "CS" bedzie działa jedynie przy zastosowaniu na szeroka skalę, tj przy zalożeniu ze pojai sie na wiekszosci turniejów.
Po prostu niejako zywi się aktualnymi wynikami
Myślałem żeby nowy koszt punktowy armii ( np. 2000*6%=2120) dzielić normalnie przez 10 i zrobić nowe progi dla każdej armii osobno, w tym przypadku np. co 212.Trzeba tylko dopracować do tego jakiś prosty system liczenia VP (beż mnożenia przez 94%) i będzie super.