WE - co poprawić?

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

Kaagular
Wałkarz

WE - co poprawić?

Post autor: Kaagular »

Pomalowałem ostatnio waywatchera jakiegoś staroedycyjnego. Babrałem się z nim ponad tydzień, bo mi brakowało weny. Generalnie mam świadomość, że nie maluje najlepiej(i wcale mi nie jest z tym źle :P), ale ocena <5 na CMON, ubodła mnie niesamowicie... No ocena nie godna nawet "nadaje się do gry", nie jest za fajna... Pomijam fakt, że oceny na CMONie często są z rzyci wzięte, ale <5...? Moje gorsze figurki pod 6 podchodzą... A i pozwolę sobie zauważyć, że poziom wszystkich zdjęć moich figurek jest taki sam, czyli do dupy :)
Oto ten waywatcher:
Obrazek
Ocena na dziś to 4,6 na 23 oceny...
No i tutaj mam do Was pytanie :)
Co i jak przemalować, żeby dostać te 6(bo oceniam się na taki poziom w skali CMON, a przynajmniej zdjęcie figurek, malowanie może i lepsze ;q).
Gdzie są(wszędzie wiem, ale trochę szczegółowiej ;q) błędy za które zostałem ukarany oceną <5? :]
Postaram się poprawić w niej to co mi wskażecie i zobaczymy jaka ocena będzie :)

Awatar użytkownika
zether
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: zether »

Za ostre przejścia , brak oczu IMO.

Kaagular
Wałkarz

A i widzisz... te ostre przejścia, to już kwestia zdjęcia. Na żywo, owszem, widać te przejścia, ale o wiele delikatniejsze. Warstw zielonego na tym płaszczu jest jakoś kilkanaście(i na zwyo daje się to zauważyć).
A oczu nie umiem i co poradzić... każda próba zrobienia oka to facjata do przemalowania ;/

No ale ok... jak mówię tak i robie, zabieram się za poprawianie przejść :]

Awatar użytkownika
zether

Z przejściami na płaszczu może dlatego tak średnio na zdjęciu bo wydaje mi sie że za dużo miejsca wygospodarowałeś na najjaśniejszy odcien :) A co do oczu... cóż, dobra "jedynka" i tylko ćwiczyć ;)

Mort

Post autor: Mort »

oczy sa wlasnie fajne....wyglada na przestraszonego....zacisniete powieki etc... zupelnie jakby liczyl na to ze nie patrzac trafi ;]

Awatar użytkownika
Foalooke
Chuck Norris

Post autor: Foalooke »

Oczy - to raz (Z mortek się nie zgodzę bo do strachu nie pasuje reszta mimimki).
Dwa, postawka. na moje oko wygląda to na jakichś mech przylkejony bzpośrednio do plasiku - IMO przydałby się tam jakiś kolorek brązowy
http://imperium-i-insze-wojska.blogspot.com/

Modelarstwo + opowiadania o imperium 8)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

jeszcze wycieniowac listki - np same krawedzie jakims jasniejszym odcieniem.
Obrazek

Kaagular
Wałkarz

Poprawiłem cieniowanie płaszcza(czego ofkors prawie nie widać na zdjęciu...), dorobiłem strzałę z igły ;D, dorgę GS, to zrobię lepszą. Liście jakoś tam wycieniowałem, ale o ile (przynajmniej na żywo) zyskały cienie, to straciły na różnorodności kolorów, podstawka na brązowo. No i dorobiłem "oczy" ;q
Obrazek
Co teraz poprawiać? :)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

najwiekszym problemem to teraz jest chyba zdjecie..
czesc elementów jest w cieniu i ich nie widac, czesc sie brzydko błyszczy..
ciezko cokolwiek powiedziec pomalowaniu.
Obrazek

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Post autor: goboss »

Wydaję mi się, że słabo rozwadniasz farbe i za dużo jej nakładasz..

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Podstawkę niestety pogorszyłeś.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
zether

Płaszcz wygląda teraz o wiele lepiej, ale strzała... lepiej było bez niej ;)

Kaagular
Wałkarz

goboss pisze:Wydaję mi się, że słabo rozwadniasz farbe i za dużo jej nakładasz..
Zdecydowanie nie :P

A podstawka już jest inna ;]

Strzała jest absolutnie na odwal się, robiona z igły :D Jak pisałem dorwę GS(albo inny patent na strzały), to będzie lepsza(to znaczy będzie wyglądała jak strzała). Teraz ta jest po to, żebym miał pojęcie jak z nią będzie się całość prezentować. Lotka będzie zasłaniać kawałek prawej rękawicy, grot palce lewej ręki i kawałek złocenia.

Awatar użytkownika
Marchon
Wałkarz

Post autor: Marchon »

Na plus: rekawica, twarz. Wg mnie nie ma tutaj zastrzeżeń. Poprawiony plaszcz tez przyciaga oko :) Luk fajny wydaje sie na tych zdjeciach.

Do popawki [oczywiscie moja subiektywna ocena]: oczy..

Luzne uwagi: Lubie lucznikow, ktorzy maja przynajmniej cieciwe na luku. Strzala to juz jest w ogole luksus, wiec tutaj na plus. Ciesze sie, ze jednak ją jeszcze dopracujesz :)
Kamyk na podstawce: dla mnie wyglada jak dopiero co wyciagniety z akwarium :)
Nie przemawiaja do mnie to cianiowanie poziome plaszcza.. moze jestem skrzywiony w tym kierunku ale nie chce byc inaczej :)

No i przede wszystkim nie przejmuj sie tak ta ocena na cmod. 23 osoby to naprawde bardzo malo wiarygodne grono. Maluj - bo dobrze Ci to idzie i nie przejmuj sie jakas tam srednia!
- Na moim sihillu - warknął Zoltan, obnażając miecz - wyryte jest starodawnymi krasnoludzkimi runami prastare krasnoludzkie zaklęcie(..).
- Ha - zaciekawił się Jaskier, który właśnie zbliżył się do nich. - Więc to są słynne tajne runy krasnoludów? Co głosi ten napis?
- "Na pohybel elfimsynom!"

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

Marchon pisze: No i przede wszystkim nie przejmuj sie tak ta ocena na cmod. 23 osoby to naprawde bardzo malo wiarygodne grono. Maluj - bo dobrze Ci to idzie i nie przejmuj sie jakas tam srednia!
Ale ona dokładnie na tyle zasługuje. Bardzo słabe zdjęcie, brak oczu, niedokładność, bardzo nierówne przejścia itd. Słowem - nic specjalnego sam bym dał 4.
http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim

Awatar użytkownika
Tomcium
Wałkarz

Post autor: Tomcium »

pomaluj kamień na podstawce (czy cokolwiek to jest) bo takie białe to średnio pasuje
A ogólnie... mi się podoba :)
Pozdrawiam

Goofy
Warzywo

Post autor: Goofy »

na przyszłość staraj sie na bazę dobierać jaśniejsze kolory a potem washowac, jak dla mnie będzie oko, a co najśmieszniejsze tez zaczynałem od tej figurki:P mam ją jeszcze w szufladzie i używam do treningu

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Temat do galerii , a nie do malowania - prosze nastepnym razem poczytac regulamin co gdzie wrzucac...

Awatar użytkownika
Tutajec
Postownik Niepospolity

Post autor: Tutajec »

nie rozjasniaj lisci bialym bo jest to nie naturalne i slabo wyglada

Kaagular
Wałkarz

Na moje, to mi chodzi o malowanie, a nie o galeriowanie. Nie ważne.

Liście są rozjaśniane jasnym zielonym, a nie białym. W rzeczywistości to widać ;f

W każdym bądź razie dzięki za rady. Ocena podskoczyła o 0,5. Zawsze coś. No i świadczy o postępie(jaki by nie był). Dzięki i wrzucam fotę z moją pierwszą zabawą z GSem.

Obrazek

Jakby mi się chciało parę rzeczy jeszcze poprawić i nad podstawką popracować, a nie takie na odwal się, to było by jeszcze wyżej ;q Ale akurat ta figurka już mnie zmęczyła. Za rok będzie ładniejsza :P I zabieram się za figurkę numer 23.

ODPOWIEDZ