Pytanko odnośnie vc
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Either jest używane tylko i wyłącznie do dwóch rzeczy
either JEDNO or DRUGIE
Czyli do wyboru są tylko dwie opcje:
dwurak + tarcza
albo
2 bronie.
Aha jest to opinia mojej żonki - nauczycielki angielskiego.
either JEDNO or DRUGIE
dwurak + tarcza
albo
2 bronie.
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!
- 4 karabiny
- Beast from the East
To jeżeli tak to zajebiście
Webster's Dictionary of English
Either
(a. & pron.) One of two; the one or the other; -- properly used of two things, but sometimes of a larger number, for any one., (a. & pron.) Each of two; the one and the other; both; -- formerly, also, each of any number., (conj. Either) precedes two, or more, coordinate words or phrases, and is introductory to an alternative. It is correlative to or.
Either
(a. & pron.) One of two; the one or the other; -- properly used of two things, but sometimes of a larger number, for any one., (a. & pron.) Each of two; the one and the other; both; -- formerly, also, each of any number., (conj. Either) precedes two, or more, coordinate words or phrases, and is introductory to an alternative. It is correlative to or.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Cieszę się, że Twoja żona jest nauczycielką angielskiego.MUKER pisze:Either jest używane tylko i wyłącznie do dwóch rzeczy
either JEDNO or DRUGIE
dwurak + tarcza
albo
2 bronie.
Nie radzę ci na turnieju twierdzić, że zgodnie z tym zdaniem;
"The Vampire wears heavy armour and is armed with either a great weapon, hand weapon and shield or two hand weapons."
- możesz w walce wybierać między GW a tarczą.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Sacra to w końcu jak jest? Barb gdzieee jesteś?? Cholera bitwę dziś chcę grać Wychodzi na to, że trza czekać
Dobra, na moje oko wyglada to tak, ze:
A) posiadacz mocy Avatar ofd Death ma na sobie ciężką zbroję i do wyboru (i o tym decyduje w momencie skladania rozpiski, nie przed poszczegolnymi bitwami): albo dwuraka, albo tarcze, albo dodatkową broń.
B) ponieważ każdy wampir ma prawo kupic sobie magiczną zbroję, może to także zrobić wampir z mocą Avatar of Death (i dwurakiem). Magiczna zbroją może być Entchanted Shield. Przed walką wampir decyduje, czy używa dwuraka, czy tarczy. W zależnosci od dokonanego wyboru uzyskuje wówczas bonusy z jednej, bądź drugiej opcji.
A) posiadacz mocy Avatar ofd Death ma na sobie ciężką zbroję i do wyboru (i o tym decyduje w momencie skladania rozpiski, nie przed poszczegolnymi bitwami): albo dwuraka, albo tarcze, albo dodatkową broń.
B) ponieważ każdy wampir ma prawo kupic sobie magiczną zbroję, może to także zrobić wampir z mocą Avatar of Death (i dwurakiem). Magiczna zbroją może być Entchanted Shield. Przed walką wampir decyduje, czy używa dwuraka, czy tarczy. W zależnosci od dokonanego wyboru uzyskuje wówczas bonusy z jednej, bądź drugiej opcji.
Oxford, PWN, Longman Advanced Dictionary (tylko te mamy w domu) twierdzą, że TYLKO jeden z dwóch i nie ma nawet wspomniane o możliwości, że jeden z kilku. Do tego dochodzi fakt, że żonka się jeszcze nigdy nie spotkała ze zdaniem, w którym either użyte byłoby dla więcej niż dwóch opcji, a trochę już z angielskim ma styczności.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Ja chcę do domu.MUKER pisze:Oxford, PWN, Longman Advanced Dictionary (tylko te mamy w domu) twierdzą, że TYLKO jeden z dwóch i nie ma nawet wspomniane o możliwości, że jeden z kilku. Do tego dochodzi fakt, że żonka się jeszcze nigdy nie spotkała ze zdaniem, w którym either użyte byłoby dla więcej niż dwóch opcji, a trochę już z angielskim ma styczności.
Do domu.
Either of more than two.
A traditional rule holds that either should be used only to refer to one of two items and that any is required when more than two items are involved: Any (not either) of the three opposition candidates still in the race would make a better president than the incumbent. Remember that the rule applies only to the use of either as a pronoun or an adjective, as in Either computer will run the software. When using either as a conjunction, you can apply it to more than two elements in a series: She left her glove either at the convenience store, the library, or the playground. Either the union will make a counteroffer or the owners will close the factory or the mayor will intervene.
Błagam...
Jacku, dzieki za wyjasnienie, ale po co to "do domu" i "blagam"? Nie chcesz, to nie odpowiadaj. Po sie meczyc? My maluczcy bylismy po prostu uczeni, ze tej konstrukcji uzywa sie do konstruowania alternatyw - "albo albo". Ze jezyka angielski jest jednak bardziej skomplikowany i ze moglismy sie tego przy tej okazji dowiedziec, to fajnie. Ale ten pretensjonalny ton... fe.Jedy Knight pisze:
Ja chcę do domu.
Do domu.
(...)
Błagam...
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Szczerze?bless pisze:
Jacku, dzieki za wyjasnienie, ale po co to "do domu" i "blagam"? Nie chcesz, to nie odpowiadaj. Po sie meczyc? My maluczcy bylismy po prostu uczeni, ze tej konstrukcji uzywa sie do konstruowania alternatyw - "albo albo". Ze jezyka angielski jest jednak bardziej skomplikowany i ze moglismy sie tego przy tej okazji dowiedziec, to fajnie. Ale ten pretensjonalny ton... fe.
Nie chcę i najczęściej nie odpowiadam.
Irytują mnie wszelkie żądania typu „a weź mi udowodnij”, albo twierdzenia typu „moja żonka jest malarką i jeszcze się nie spotkała z przypadkiem, by łączenie takich dwóch barw dawało inną”.
Jeśli mimo to, nie wiedzieć czemu, poczuwam się do udzielania odpowiedzi – poprawię się.
Na zalew głupoty będę odpowiadał godnym milczeniem, lub bezpretensjonalnie grubym słowem.
- 4 karabiny
- Beast from the East
Chopaki wyluzujmy, wróci Barb jak będzie miał czas i ochotę wyjaśni. Sam nie znam na tyle angielskiego, aby kategorycznie coś stwierdzić. Sprawa dość istotna - poczekajmy. Pozdrawiam.
Przykro mi, że mój post został odebrany w charakterze
Nie gram wampirami i tak właściwie mam głęboko gdzieś czy będą biegać z dwurakiem lub tarczą, czy w innej kombinacji.
Każdy z nas zna angielski w lepszym lub gorszym stopniu, z ciekawości jak czytałem ten topic to zawołałem żonkę do kompa i się zapytałem, czy z sensu zdania tu wynika jakoś ile i jakie są opcje. Powiedziała, że either GŁÓWNIE używa się dla dwóch opcji, sprawdziła dla pewności w pierwszym słowniku jaki miała pod ręką i się potwierdziło, że wybór z dwóch i tyle. Postanowiłem się tym spostrzeżeniem podzielić, a tu od razu jakieś ataki na mnie.
Ktoś napisał, że w jakimś tam słowniku jest inna definicja, to odpisałem, że dziwne bo u nas w kilku jest taka sama i do tego jeszcze nie spotkaliśmy się z innym użyciem i tyle.
Tak więc się pytam czemu sobie dobrymi chęciami zasłużyłem na takie riposty. Wyluzuj może co?
Bo bynajmniej nie taki miałem zamiar, więc nie rozumie skąd te nerwy.„a weź mi udowodnij”, albo twierdzenia typu
Nie gram wampirami i tak właściwie mam głęboko gdzieś czy będą biegać z dwurakiem lub tarczą, czy w innej kombinacji.
Każdy z nas zna angielski w lepszym lub gorszym stopniu, z ciekawości jak czytałem ten topic to zawołałem żonkę do kompa i się zapytałem, czy z sensu zdania tu wynika jakoś ile i jakie są opcje. Powiedziała, że either GŁÓWNIE używa się dla dwóch opcji, sprawdziła dla pewności w pierwszym słowniku jaki miała pod ręką i się potwierdziło, że wybór z dwóch i tyle. Postanowiłem się tym spostrzeżeniem podzielić, a tu od razu jakieś ataki na mnie.
Ktoś napisał, że w jakimś tam słowniku jest inna definicja, to odpisałem, że dziwne bo u nas w kilku jest taka sama i do tego jeszcze nie spotkaliśmy się z innym użyciem i tyle.
Tak więc się pytam czemu sobie dobrymi chęciami zasłużyłem na takie riposty. Wyluzuj może co?
A po drugiej stronie barykady, bądź zalewu, mamy posty w stylu "pozjadałem wszystkie rozumy" tudzież "mam kompleks wielkiego wyjebańca". I tak oto się tworzy kultura polskich forów.Jedy Knight pisze: Szczerze?
Nie chcę i najczęściej nie odpowiadam.
Irytują mnie wszelkie żądania typu „a weź mi udowodnij”, albo twierdzenia typu „moja żonka jest malarką i jeszcze się nie spotkała z przypadkiem, by łączenie takich dwóch barw dawało inną”.
Jeśli mimo to, nie wiedzieć czemu, poczuwam się do udzielania odpowiedzi – poprawię się.
Na zalew głupoty będę odpowiadał godnym milczeniem, lub bezpretensjonalnie grubym słowem.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Byro pisze:
A po drugiej stronie barykady, bądź zalewu, mamy posty w stylu "pozjadałem wszystkie rozumy" tudzież "mam kompleks wielkiego wyjebańca". I tak oto się tworzy kultura polskich forów.
Rezygnację z funkcji moderatorskich złożyłem już dawno temu - więc napiszę w jakże cenionej przez was formie "bezpretensjonalnej";
Nie zamierzam się użerać z bandą imbecyli.
Lejcie sobie na zdrowie.
1) wąpierz z moca dodatkowa ma 3 opcje uzbrojenia do wyboru a nie 2
2) to, ze uscislenie jest jakie jest oznacza tylko, ze nie mozna sobie tym uzbrojeniem zonglowac miedzy bitwami w srodowisku turniejowym a nie w stosunku do tego czy mozna uzywac kilku roznych opcji uzbrojenia jesli sie je posiada (magiczne lub zwykle. ergo nie wykupujac e.shielda wampir ma mozliwosc nie korzystania z dwuraka a wziecia do walki jedynie hand weapon jesli chce)
3) nie lubie korzystac z kolorkow ale to lepiej zwraca uwage
prosze was bardzo. Zaprzestance tematu o tym kto lepiej zna jaki jezyk i kto jest, tudziez nie jest imbecylem
2) to, ze uscislenie jest jakie jest oznacza tylko, ze nie mozna sobie tym uzbrojeniem zonglowac miedzy bitwami w srodowisku turniejowym a nie w stosunku do tego czy mozna uzywac kilku roznych opcji uzbrojenia jesli sie je posiada (magiczne lub zwykle. ergo nie wykupujac e.shielda wampir ma mozliwosc nie korzystania z dwuraka a wziecia do walki jedynie hand weapon jesli chce)
3) nie lubie korzystac z kolorkow ale to lepiej zwraca uwage
prosze was bardzo. Zaprzestance tematu o tym kto lepiej zna jaki jezyk i kto jest, tudziez nie jest imbecylem
- Barbarossa
- Mniejsze zło
3 różne opcje uzbrojenia do wyboru.
Żona - niedostateczny z umiejętności interpretacji zasad WFB w języku angielskim
Jacek - Frenzy Ci nie służy. Oczywiście, że wampir może sobie "tak po prostu" kupić enchanted shield i oczywiście, że w każdej rundzie walki może wybrać, czy z niego korzysta, czy z dwuraka. W końcu enchanted shield nie jest magiczną bronią, a tylko tych zawsze trzeba używać.
Jak Bless napisał.A) posiadacz mocy Avatar of Death ma na sobie ciężką zbroję i do wyboru (i o tym decyduje w momencie skladania rozpiski, nie przed poszczegolnymi bitwami): albo dwuraka, albo tarcze, albo dodatkową broń.
Żona - niedostateczny z umiejętności interpretacji zasad WFB w języku angielskim
Jacek - Frenzy Ci nie służy. Oczywiście, że wampir może sobie "tak po prostu" kupić enchanted shield i oczywiście, że w każdej rundzie walki może wybrać, czy z niego korzysta, czy z dwuraka. W końcu enchanted shield nie jest magiczną bronią, a tylko tych zawsze trzeba używać.
Jestes pewien, ze mozna zmieniac sprzet w kazdej rundzie walki? Bo mnie sie zdawalo, ze na poczatku trzeba wybrac, czym sie walczy i potem juz tego nie mozna zmienic do konca walki. Np. Black Orcs nie moga szarzowac z dwurakami a potem, w kolejnej turze/rundzie, zmienic dwurakow na tarcze, albo dodatkowa bron.Barbarossa pisze: w każdej rundzie walki może wybrać, czy z niego korzysta, czy z dwuraka. W końcu enchanted shield nie jest magiczną bronią, a tylko tych zawsze trzeba używać.
Dopiero w nowej walce jeszcze raz podejmujesz decyzje - tarcza, czy dwurak. I potem konsekwentnie, do konca walki, juz sie tego trzymasz.
Nie mam przy sobie RB, ale bylem pewien, ze tak jest. Jesli nie, to kolejna zmiana nowej edycji, ktora umknęła memu sokolemu wzrokowi....
Nie jest inaczej. Mysle, ze Barb mial na mysli "walkę" a nie "runde walki".Byro pisze:Na str. 54 RB jest opisane jak mówisz bless. W pierszej turze walki wybierasz czym walczysz i obowiązuje to do końca danej potyczki. No chyba, że coś u VC jest inaczej?
Dla mnie wszystko jest juz jasne w tym temacie.