Kampania listopadowa - Imperium Gier

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Post autor: Mongrim »

Powiem szczerze zaje****** się to prezentuje :) Naprawdę dobrze obmyślana kampania. Bardzo mi się to podoba :) Naprawdę swietne :)
a teraz sorry za to pytanie, ale przyszło mi coś do głowy :wink: Czy nie myśleliście o czymś takim jak zdarzenia losowe? Typu atak zwierzoludzi, zaraza czy problemy z wyżywieniem żołnierzy?
Powiedzmy raz na trzy zdobyte prowincje rzuca się k6 i coś się dzieje ;)
Np. Armia któregoś z graczy zdobywa już trzecią neutralną prowincję, rzuca k6 - wynik 4 powiedzmy atak zwierzoludzi - armia zwierzoludzi to powiedzmy 300 pkt + k6 ( gdzie każde oczko to kolejne sto pkt ) Problem tylko w tym kto by grał tymi beastami...ale cóż :) pomarzyć można :)
Sorry za wtrącenie, ale tak mi do głowy przyszło ;)

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Ukryte zdecydowanie. Romendakil - tak 120 pkt.

Arbaal - nikt nie będzie pisał AB od nowa, a ograniczenia nie uniemożliwiają wystawienia armii, tylko uniemożliwiają robienie jej w sposób, w którym przeciwnik ma szanse o 50-60% mniejsze tylko z racji rozpiski. Słuchaj, wpadnij, zamienimy się armiami i zagramy, wtedy może przekonasz się jak to wygląda...

Mongrim - fajny pomysł, mieliśmy takie rozkminy z Cinkiem i Kosą - wchodzisz do prowincji, a tam pradawna świątynia Khorne'a - Demony na 2500pts strzegą przejścia - none shall pass ;-)
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

:D :D :D
Z kolei wchodzisz do innej a tu 300 pkt OK :D Nic tylko się wycofywać :D
CZekamy na raporty z kampanii :wink:
Pzdr i powodzenia ;)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Mongrim pisze:...
każda sugestia mile widziana. Co do tych zdarzeń losowych, to jeszcze nie w tej kampani.
Bo to tak naprawde jest kampania demo, prototyp. Jak ją ukończymy, pewnie z rok minimum :P to ja wprowadze w życie mega kampanie wyjechaną w kosmos ;) z warunakmi pogodowymi, powodziami, trzęsieniami ziemi, wydobywaniem żelaza, ścinaniem drzew, budowaniem dróg, karcz, no taki warhamer-life zrobie :P

tylko narazie musze mieć jakieś doświadczeni i zobacyzć jak to zadziala.

A co do tego, ze się podoba, bardzo milo i zachęcam do wziecia jej na warsztat u siebie. Wtedy można sie podizlić wnioskami bo na pewno wyjdą dziwaczne i niedopracowane sytuacje już podczas samej rozgrywki.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Mongrim
Mudżahedin

Będę myślał nad ogarnięciem czegoś takiego u siebie :) Naprawdę świetna rzecz :)
:) Teraz to Wam tylko powodzenia, cierpliwości i zacięcia życzyć :) i prosić o regularne raporty :wink:
Pzdr

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Post autor: Romendakil »

Kosa: kolejka jest wyjściem nie generującym problemów.

Osobiście jestem za Ukrytym decydowaniem co daje wszystkim grającym te same szanse, jednakże ukryte decydowanie wprowadzić może (i pewnie wprowadzi) sytuację gdy na polu walki spotkają się 3 strony i jakoś będzie trzeba tę sytuację rozwiązać.

Przykład. Gracze A, B i C wkraczają armiami do tej samej neutralnej prowincji. Jak rozegrać bitwę między nimi, jeśli wszyscy decydują się na bitwę?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

hmm

ale przecież nawet w jawnych taki problem moze wystąpić.
hmm, ciekawe :D
jak to rozstrzygnać?

trza dyskutować dalej bo widać, że wychodzi wiele spraw do rozstrzygniecia.
F.N.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

@Kosa

Wracajc do poczatkowego stanu kasy, to i tak w pierwszych 6 turach raczej nie dojdzie do bitew (zalezy od mapy) wiec i tak poczatkowe tury beda rozgrywane mysle co 1-2 dni. Bo jak co tdzoien to zejda 2 miesiace zanim bitwa bezie ;). Pozniej to juz wiadome, trzeba bedzie dac wiecej czasu na ture jak bitwy rozgrywane beda.

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

W kolejkowym rozwiązanie nasuwa się niejako samo (to czy dobre czy nie to inna kwestia) jeśli kolejka byłą A, B, C to gracz A wchodzi na pustą, gracz B atakuje gracza A, a C walczy ze zwycięzcą.

Co do wersji ukrytej to rozwiązaniem najsprawiedliwszym jest walka każdy na każdego, co trochę ingeruje w zasady WFB ale jak dla mnie jest to spokojnie do przełknięcia.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

zostajemy w przy wersji: KAŻDY NA KAŻDEGO :twisted: :twisted:

a jak to bedzie wyglądalo, to się wymyśli :D
F.N.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

slyslaysson pisze:Jeśli sprawę koordynacji da się rozwiązać przez internet, to mogę pilotować pierwszy stół.

Zainteresowana szóstka niech się wbija na:
http://mightyempire.blogspot.com/

Ruchy w postaci komentarzy do postów, a jak nie zadziała to założę osobnego e-mila.

Muszę to jeszcze rozgryźć.

Jak zrobicie mapkę, to proszę również o wersję elektroniczną. No i zasady.
=D>
teraz dopiero to zobaczylem.
Jak tam sie zalogować czy coś?
Bardzo fajne :)

ach i mapka nie jest heksowa. Jest podzielona na prowincje, każda prowincja ma numer i każdy jej obecny wlaściciel powinien wymyślić jej nazwe np. Kosagród, Cosalionopol etc :P :P
No i Cienek jak ją zrobi to sie zeskanuje i sie ją tam jakoś umieści, ja nie mam pojecia jak to sie robi :)

Ja to widze tak:
tylko nie wiem czy sie da. Każdy bedzie mial tam swój kolor jakiś, jego prowincja będzie zaznaczona tym kolorem, ale takim prześwitujacym (coś jak mapki w atlasach historycznych), ewentualnie można ciągnać linie danym kolorem po granicach sąsiadujących prowincji. Bedzie spzanersko :D
A co do ruchów wojsk, to nie daloby sie naklejać jakiś strzalek??
to wszystko o ile się da, bo z takimi sprawami technicnzymi to ja laik jestem :D
F.N.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Myślę, że ta kampania nie potrwa roku - przeciwnie, podejrzewam konieczność restartu za jakiś miesiąc, dwa i dopracowania, względnie wybajerzenia zasad. Teraz to jest pilot serialu :-) Startujemy z jedną armią na np. 600 pkt wystawioną przez naszą wioskę (nazwy to zdecydowanie dobry pomysł) oraz 1000 kasy. Można za to powiększyć sobie dwie prowincje do poziomu przyczółka (200 za jedną) i największą do poziomu wsi (600pkt) ale wówczas mamy tylko jedną armię, która zajmie tylko jedną prowincję.
Aha, na potrzeby ruchu, myślę że prowincję neutralną zajmować może armia minimum 500pkt. lub np. 300, żeby jeden ludek nie dawał nam kontroli ;-)
My myśleliśmy jeszcze o jakichś innych surowcach dla bajeru, ale z tym trzeba się będzie wstrzymać (na zasadzie jakieś diamenty umożliwiające polepszanie magów, czy inne bajery).
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

pomysl z zajmowaniem prowincji jak najbardziej na miejscu :) to armia od 500+ może to zrobić, chyba, zeby zwiększyć limit? Oczywiście ma sie to do prowincji neutralnych.

Co do diamentów i innych takich ;) w następnej bedzie wszystko :D
np. aby krasnolud mógl rekrutować thundów będzie musial się namęczyć, w końcu proch to jest naprawde wysoka technika. Wtedy wprowadzimy poziomy rozwoju miast i budynki w nich, któe to też będą mieć poziomy rozwoju. Np. kuźnia, aby móc produkować tych thundów kuźnia musi być np. na 3 poziomie rozwoju, koszary tez nie na malym, a w tych koszarach musi być strzelnica.

Wtedy na pewno herosi bedą awansować na poziomy. Np. zwykly heros bedzie mógl przejsć na lorda etc... Ale to kiedyś :D
F.N.

Awatar użytkownika
slyslaysson
Mudżahedin

Post autor: slyslaysson »

Kosa pisze: Jak tam sie zalogować czy coś?
Chyba trzeba założyć sobie konto w Google'u. Jak wpiszesz zły login to na dole po prawej pojawia się się link do rejestracji.
Jeszcze do końca tego bloga nie rozgryzłem.

Jeśli ruchy mają być tajne, to i tak będziecie mi je przysyłeć na e-mila, a nie w komentarzach.
Zastanawiasz się na wyborem studiów :?:
sprawdź:
----------------------------------
:idea: http://www.wnig.agh.edu.pl :idea:
----------------------------------

Awatar użytkownika
Romendakil
Mudżahedin

Jak pisze Ksch wiele kwestii wymagających dopracowania/sprecyzowania wyjdzie dopiero w czasie gry, którą warto by było zacząć. I tu pytanie do graczy i przewodnika 2 stołu: kiedy zaczynamy?

Awatar użytkownika
Raptor
Kretozord

Post autor: Raptor »

Parówy do roboty, chce mi sie grac.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Zwal se konia - napięcie zejdzie :-)

Tak jak napisałem - spotkanie możemy zrobić np. we wtorek. Może będzie do tego czasu mapka, jeśli nie to we środę czy czwartek. Jak ktoś nie jest z Krk i musiałby specjalnie dojeżdżać - jak Emortek to może to załatwić bez przyjeżdżania - po prostu ostatni wybierze kąt, z którego zacznie :-)
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

środa\czwartek\piątek :D
ja poneidzialki i wtorki odpadam zawsze...
no ale możecie to zrobic beze mnie ;)
F.N.

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

po prostu ostatni wybierze kąt, z którego zacznie
Nie leppiej po prostu wylosowac kto gdzie zaczyna niz wybierac ?

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

true. Wyszło mi...3 - Charki, a obok niego...5...Skaven ;-)

Drugi stół - kiedy spotkanie?
Pierwszy? Środa?
Ostatnio zmieniony 31 paź 2008, o 19:17 przez ksch, łącznie zmieniany 1 raz.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

ODPOWIEDZ