Krajobraz w literaturze ;)

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

"Imperium" Kapuścińskiego i stamtad caly rozdzial o Workucie na Syberii.

O ile dobrze pamietam, to w tej samej ksiazce byly barwne opisu Kaukazu w rozdziale dot. Gruzji, ale nie dam glowy. W kazdym razie Workuta to dobry trop IMO :)

Awatar użytkownika
Zeppelin
Falubaz

Post autor: Zeppelin »

Tak tylko ,że Kapuśiński pisał po to i tylko wyłącznie poto ,żeby opisać co zobaczył , a ot raczej nie chodzi ( tak mi się wydaje ) Vhodzi o to ,jak krajobraz wpłynął na formę utworu , płentę i w jaki sposób ubarwnił utwór.

pozdro

Awatar użytkownika
CzarnY
Falubaz

Post autor: CzarnY »

Kosa pisze:Temat brzmi: "Krajobraz jako motyw literacki. Przedstaw jego funkcjonowanie w twórczosci pisarzy".
To sie chyba nie kloci z tematem? Opis krajobrazu jako "ilustracja" reportazu - ja bym wzial, poza tym potem mozna cos posciemniac komisji o zsylkach na Sybir i zawsze pare punktow wpadnie :)

Awatar użytkownika
Piotras
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Piotras »

Kosa pisze:bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?
Raczej będzie ciężko, bo w tych epokach zajmowali się bardziej Bogiem / człowiekiem, niż naturą. ;)

Generalnie 18-19 wiek, romantyzm. Tam szukaj pomocy. Myślę, że biorąc Mickiewicza na 1 plan zapunktuje to bardzo u nauczycielki od polskiego ;)

Awatar użytkownika
Michał
Falubaz

Post autor: Michał »

Piotras pisze:
Kosa pisze:bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?
Raczej będzie ciężko, bo w tych epokach zajmowali się bardziej Bogiem / człowiekiem, niż naturą. ;)

Generalnie 18-19 wiek, romantyzm. Tam szukaj pomocy. Myślę, że biorąc Mickiewicza na 1 plan zapunktuje to bardzo u nauczycielki od polskiego ;)

Tu sie nie zgodze. Kochanowski w renesansie pisal o przyrodzie. Chlopaki nie tylko umartwiali wtedy swoje cialo :)
AND THEY SHALL KNOW NO FEAR

KOLEJNY PUNKT DLA NAS !!! BWT KOCHANA !!!!
Cosmo pisze: 19 sie 2014, o 20:33 BTW gdzie spia Ci co nie chodza spac przed polnoca? Jakies zwierzeta z Nemezisu, BWT, Front..?

kkk
Plewa

Post autor: kkk »

Jeśli chodzi o renesans też się nie zgodzę, sam pisałem o nim pracę i to właśnie w tej epoce zaczęto sławić piękno krajobrazu itd. Chcesz się coś o tym dowiedzieć zajzyj do "Kultury odrodzenia we Włoszech" Jakuba Burkhardta, podaje kilka ciekawych przykladow

Awatar użytkownika
Żużel
Wałkarz

Post autor: Żużel »

Jak chcesz coś z poezji współczesnej to polecam Jacka Kaczmarskiego i jego "Bieszczady". Można pod to podciągnąć parę kontekstów.

Awatar użytkownika
Galin
Wałkarz
Kontakt:

Post autor: Galin »

Możesz spróbować coś wyciągnąć z Gustaw Herling-Grudziński "Inny świat" , ale może to być trudne. Również mitologia obfituje w opisy przyrody - choćby epopeje Homera.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

A ja bym chciał wiedzieć gdzie te browary z sygnatury? :)

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

poszukaj w klasyce książek wspinaczkowych:

no "W lodowym świecie trolli" Tadeusza Piotrowskiego"

i innych..tam często trafiają się ładne opisy...

Awatar użytkownika
Inkwizytor
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Inkwizytor »

Spróbuj też Stachurę i Hłaskę :)
Niedługo zaatakuje nas kosmiczna lejąca się galaretka.

A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce ;)

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Jakby nie patrzec Pan Tadeusz to taki sztampowy przykład a poloniści raczej go lubia.

Awatar użytkownika
Karl_Gustav

Post autor: Karl_Gustav »

Jak chcesz coś starszego, spróbuj Homera. Przecież całe te porównania homeryckie bazują na porównaniu do przyrody i zjawisk natury, krajobrazów również. Proponuję "Iliadę".

Chociaż nie jestem pewien, czy to przejdzie. W sumie chodzi o krajobraz, więc nie wszystkie porównania będą pasować... :-k

Ale ważne, że chciałem pomóc. ;)

Awatar użytkownika
Pingwin

Post autor: Pingwin »

Do Kaczmarskiego jeszcze "Pejzaż zimowy", moim zdaniem. Inspirowany obrazem Petera o nazwisku, którego nie umiem napisać, a wymawia się brojgl :P Breughl?

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Pomyśl o krajobrazie w szerszym kontekście, nie tylko jako przyroda w tle. Może być również krajobraz innego rodzaju: miasto, społeczeństwo, epoka. Pomyśl np. o Wielkim Gatsbym - taka stop klatka epoki, pomyśl o Dickensie, Hugo. A już patrząc wyłącznie na tę "przyrodę" to na pewno fajnym przykładem jest Kapuściński - on czarował opisami, urzeka oryginalnymi opisami morskimi O'Brian. Jeśli polecisz tradycyjnie to zawsze jesteś w plecy ze względu na swoją powtarzalność i łatwiej jest się wysypać - nauczycielki są w takich kwestiach kute i bite na cztery łapy, a jak polecisz inaczej to będą słuchać i siedzieć cicho.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Awatar użytkownika
de Ville
Pseudoklimaciarz

Post autor: de Ville »

Może "Jądro ciemności" Korzeniowskiego/Conrada? Dużo opisów dżungli i rzeki Kongo.

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Do tego krótka i fajnie się czyta :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Ja na twoim miejscu zmieniłbym temat, bo masz czas do 7 lutego :D chyba, że ci się ten bardzo podoba Oo

Dwudziestolecie między wojenne: Awangarda krakowska: coś z tatrami, ale nie pamiętam dokładanie jak się wiesz nazywał.
Młoda polska: Kasprowicz i przerwa-tetmajer, full wierszy o tatrach i przyrodzie czyli krajobrazie

Jak lubisz fantastykę to i Tolkiena wciśniesz :P

mój temat brzmi: przemiana wzorca rycerza i wojownika na przestrzeni epok. Omów temat na podstawie przykładów w literaturze polskiej i zagranicznej.

Prosto, łatwo i przyjemnie :D Iliada, Roland, Makbet, Kordian/Konrad Wallenrod, Pamiętniki Paska albo Pan Wołodyjowski

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

jarlaxle17 pisze:
mój temat brzmi: przemiana wzorca rycerza i wojownika na przestrzeni epok. Omów temat na podstawie przykładów w literaturze polskiej i zagranicznej.
niezbyt kobiecy temat ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Patryk
Wodzirej

Post autor: Patryk »

dawaj browar

ODPOWIEDZ