Krajobraz w literaturze ;)
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Tak tylko ,że Kapuśiński pisał po to i tylko wyłącznie poto ,żeby opisać co zobaczył , a ot raczej nie chodzi ( tak mi się wydaje ) Vhodzi o to ,jak krajobraz wpłynął na formę utworu , płentę i w jaki sposób ubarwnił utwór.
pozdro
pozdro
To sie chyba nie kloci z tematem? Opis krajobrazu jako "ilustracja" reportazu - ja bym wzial, poza tym potem mozna cos posciemniac komisji o zsylkach na Sybir i zawsze pare punktow wpadnieKosa pisze:Temat brzmi: "Krajobraz jako motyw literacki. Przedstaw jego funkcjonowanie w twórczosci pisarzy".
Raczej będzie ciężko, bo w tych epokach zajmowali się bardziej Bogiem / człowiekiem, niż naturą.Kosa pisze:bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?
Generalnie 18-19 wiek, romantyzm. Tam szukaj pomocy. Myślę, że biorąc Mickiewicza na 1 plan zapunktuje to bardzo u nauczycielki od polskiego
Piotras pisze:Raczej będzie ciężko, bo w tych epokach zajmowali się bardziej Bogiem / człowiekiem, niż naturą.Kosa pisze:bardzo dzięki, już jest tego troszke, a np. w średniowieczu czy w epoce renesansu znacie jakiś autorów?
Generalnie 18-19 wiek, romantyzm. Tam szukaj pomocy. Myślę, że biorąc Mickiewicza na 1 plan zapunktuje to bardzo u nauczycielki od polskiego
Tu sie nie zgodze. Kochanowski w renesansie pisal o przyrodzie. Chlopaki nie tylko umartwiali wtedy swoje cialo
Możesz spróbować coś wyciągnąć z Gustaw Herling-Grudziński "Inny świat" , ale może to być trudne. Również mitologia obfituje w opisy przyrody - choćby epopeje Homera.
A ja bym chciał wiedzieć gdzie te browary z sygnatury?
- Inkwizytor
- "Nie jestem powergamerem"
Spróbuj też Stachurę i Hłaskę
Niedługo zaatakuje nas kosmiczna lejąca się galaretka.
A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce
A i tak wszyscy zgnijemy w kobiałce
- Karl_Gustav
- "Nie jestem powergamerem"
Jak chcesz coś starszego, spróbuj Homera. Przecież całe te porównania homeryckie bazują na porównaniu do przyrody i zjawisk natury, krajobrazów również. Proponuję "Iliadę".
Chociaż nie jestem pewien, czy to przejdzie. W sumie chodzi o krajobraz, więc nie wszystkie porównania będą pasować...
Ale ważne, że chciałem pomóc.
Chociaż nie jestem pewien, czy to przejdzie. W sumie chodzi o krajobraz, więc nie wszystkie porównania będą pasować...
Ale ważne, że chciałem pomóc.
Pomyśl o krajobrazie w szerszym kontekście, nie tylko jako przyroda w tle. Może być również krajobraz innego rodzaju: miasto, społeczeństwo, epoka. Pomyśl np. o Wielkim Gatsbym - taka stop klatka epoki, pomyśl o Dickensie, Hugo. A już patrząc wyłącznie na tę "przyrodę" to na pewno fajnym przykładem jest Kapuściński - on czarował opisami, urzeka oryginalnymi opisami morskimi O'Brian. Jeśli polecisz tradycyjnie to zawsze jesteś w plecy ze względu na swoją powtarzalność i łatwiej jest się wysypać - nauczycielki są w takich kwestiach kute i bite na cztery łapy, a jak polecisz inaczej to będą słuchać i siedzieć cicho.
Do tego krótka i fajnie się czyta
Ja na twoim miejscu zmieniłbym temat, bo masz czas do 7 lutego chyba, że ci się ten bardzo podoba Oo
Dwudziestolecie między wojenne: Awangarda krakowska: coś z tatrami, ale nie pamiętam dokładanie jak się wiesz nazywał.
Młoda polska: Kasprowicz i przerwa-tetmajer, full wierszy o tatrach i przyrodzie czyli krajobrazie
Jak lubisz fantastykę to i Tolkiena wciśniesz
mój temat brzmi: przemiana wzorca rycerza i wojownika na przestrzeni epok. Omów temat na podstawie przykładów w literaturze polskiej i zagranicznej.
Prosto, łatwo i przyjemnie Iliada, Roland, Makbet, Kordian/Konrad Wallenrod, Pamiętniki Paska albo Pan Wołodyjowski
Dwudziestolecie między wojenne: Awangarda krakowska: coś z tatrami, ale nie pamiętam dokładanie jak się wiesz nazywał.
Młoda polska: Kasprowicz i przerwa-tetmajer, full wierszy o tatrach i przyrodzie czyli krajobrazie
Jak lubisz fantastykę to i Tolkiena wciśniesz
mój temat brzmi: przemiana wzorca rycerza i wojownika na przestrzeni epok. Omów temat na podstawie przykładów w literaturze polskiej i zagranicznej.
Prosto, łatwo i przyjemnie Iliada, Roland, Makbet, Kordian/Konrad Wallenrod, Pamiętniki Paska albo Pan Wołodyjowski
niezbyt kobiecy tematjarlaxle17 pisze: