kilka pytań początkującego
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Kolejne pytanie. Walka wielostronna i ile razy można oddać modelom przeciwnika.
O- orki
R - Rycerstwo
OOOOO
RRRRRR
RRRRRR
W swojej szarży wbijam się w kloc piechoty. Jako szarżujący atakuje pierwszy wybijam pierwszy rząd nie ma kto oddawać.
W kolejnej turze dostaje szarże od flanki.
OOOOO
ORRRRRR
ORRRRRR
O
O
Czyli najpierw rozpatruje się trafienie orków z szarży i oddaje jednym modelem.
Potem wg inicjatywy wobec pierwszego regimentu. Czy atakuja wszyscy oprócz tego ,który oddawał z szarży bocznej? Jeśli orki miały by wyższą inicjatywę czy rycerz ,który już oddawał może to zrobić ponownie?
O- orki
R - Rycerstwo
OOOOO
RRRRRR
RRRRRR
W swojej szarży wbijam się w kloc piechoty. Jako szarżujący atakuje pierwszy wybijam pierwszy rząd nie ma kto oddawać.
W kolejnej turze dostaje szarże od flanki.
OOOOO
ORRRRRR
ORRRRRR
O
O
Czyli najpierw rozpatruje się trafienie orków z szarży i oddaje jednym modelem.
Potem wg inicjatywy wobec pierwszego regimentu. Czy atakuja wszyscy oprócz tego ,który oddawał z szarży bocznej? Jeśli orki miały by wyższą inicjatywę czy rycerz ,który już oddawał może to zrobić ponownie?
Pytanie:
czy jak dam bohaterowi krasnoludzkiemu muszkiet to moze strzelac z niego jak sie ruszy wewnatrz oddzialu? bo to jest darmowe. ale nie wiem przepraszam za tak proste pytania ale wole sie upewmic niz kogos walowac?
czy jak dam bohaterowi krasnoludzkiemu muszkiet to moze strzelac z niego jak sie ruszy wewnatrz oddzialu? bo to jest darmowe. ale nie wiem przepraszam za tak proste pytania ale wole sie upewmic niz kogos walowac?
chetnie kupie katapulte dwarficką z 6 albo i jeszcze starszej edycji w rozsądnej cenie
jak sie ruszyl to sie ruszyl, to ze za darmo nic nie zmienia.
pytanko mam, jeśli chciałbym zagrać Cult of Ulryc na turnieju i zostałbym dopuszczony (zbanowana chyba nie jest), przedmioty pozostałe do użytku (te oprócz Army Lista z kodeksu imperialnego) biorę z kodeksu imperium do 6ed czy do 7ed??
to armia z SoC (jest jeszcze wersja z Kronik), co za tym idzie nie mozna jej uzywac bo imperium dostalo od tamtej pory nowa ksiazke#helion# pisze:pytanko mam, jeśli chciałbym zagrać Cult of Ulryc na turnieju i zostałbym dopuszczony (zbanowana chyba nie jest), przedmioty pozostałe do użytku (te oprócz Army Lista z kodeksu imperialnego) biorę z kodeksu imperium do 6ed czy do 7ed??
swoja droga jak ktos specjalnie dla ciebiedopusci ja na turniej to jego sprawa, prywatnie po za tym zawsze mozesz ja stosowac z przeciwnikiem za obopolna zgoda, korystasz z zasada 6ed podrecznika wtedy.
no wlasnie ze jest imperium i nic z tym nie zrobisz, kislevici nie bazuja na dexie imperium (sa aliantami dla sporej ilosci armii), ulrykowcy tak, wiec to armia przeszlosci, nie mozna jej legalnie stosowac od 2 lat.
Czas na pretendenta do nagrody w kategorii: najbardziej podstawowe pytanie z WFB:
Co to są zasady limited i gdzie je mogę znaleźć? Przejrzałem wszystkie FAQi, każdą stronę w tym temacie, użyłem opcji "szukaj" (:P) i próbowałem szczęścia w guglach...
Gdybym miał zgadywać, to bym powiedział, że to te zasady tworzenia rozpisek które mamy w każdym army booku (w każdym razie w 6 ed były, nie wiem jak teraz i nie mam żadnego pod ręką) czyli na 2k punktów max 4 hero, z czego max 1 może być lordem, min 3 cory itd itp, ale jednak wolę się upewnić, bo aż dziwne, żeby odpowiedź na to pytanie aż tak prosta była...
Co to są zasady limited i gdzie je mogę znaleźć? Przejrzałem wszystkie FAQi, każdą stronę w tym temacie, użyłem opcji "szukaj" (:P) i próbowałem szczęścia w guglach...
Gdybym miał zgadywać, to bym powiedział, że to te zasady tworzenia rozpisek które mamy w każdym army booku (w każdym razie w 6 ed były, nie wiem jak teraz i nie mam żadnego pod ręką) czyli na 2k punktów max 4 hero, z czego max 1 może być lordem, min 3 cory itd itp, ale jednak wolę się upewnić, bo aż dziwne, żeby odpowiedź na to pytanie aż tak prosta była...
Zasady Limited możesz znaleźć tutaj:
http://strony.aster.pl/barbaros/uscpl.pdf
http://strony.aster.pl/barbaros/uscpl.pdf
Dzięki wielkie!
Z tego, co wyczytałem, to w zasadzie limited = lista kodeksów, brak special characters, brak armii alternatywnych i zasady wystawiania DoW i RoR? Bo z tego, co widzę to dalej już są tylko uściślenia...
PS. To jak już przy US jesteśmy - czy uściślenia dotyczące armii "Chaos" obowiązują Beastmenów, wszystkie 3 armie, czy w ogóle nikogo? Bo dalej mamy szczegółowo uściślenia do Chaos Daemons i Warriors of Daemons ("literówka" jak mniemam )
Z tego, co wyczytałem, to w zasadzie limited = lista kodeksów, brak special characters, brak armii alternatywnych i zasady wystawiania DoW i RoR? Bo z tego, co widzę to dalej już są tylko uściślenia...
PS. To jak już przy US jesteśmy - czy uściślenia dotyczące armii "Chaos" obowiązują Beastmenów, wszystkie 3 armie, czy w ogóle nikogo? Bo dalej mamy szczegółowo uściślenia do Chaos Daemons i Warriors of Daemons ("literówka" jak mniemam )