Rozpiski Imperialne
Moderator: #helion#
A ja mam takie jedno małe pytanie.
Gdzie zamierzasz dać Magów? Do Vannila Knightów? Czyli oni przez całą grę będą stać aby przypadkiem cenniejsi od nich magowie nie zginęli? Nie masz też za dużo bohaterów? Na 800 pkt wystawia się 1-2.
Gdzie zamierzasz dać Magów? Do Vannila Knightów? Czyli oni przez całą grę będą stać aby przypadkiem cenniejsi od nich magowie nie zginęli? Nie masz też za dużo bohaterów? Na 800 pkt wystawia się 1-2.
squiq pisze:Mój Sigmar myśli inaczej.
Nie no, te 16 cali ruchu chyba wystarczy by zwiać przed driadami/skitrać się przed ostrzałem GG, myślałem, że założenie było takie, by biegali samopas
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
Dokładnie ^^ mają czarować i starać się przeżyć .Toni pisze:Nie no, te 16 cali ruchu chyba wystarczy by zwiać przed driadami/skitrać się przed ostrzałem GG, myślałem, że założenie było takie, by biegali samopas
1-2 ? Moim zdaniem kapłan jst obowiązkowy w Innerach , 1 mag to chyba troszke malo... no chyba ,że z Rod of Power ale jak coś nie wyjdzie mogę zostać z trochę małą liczbą kostek .
Toni pisze:Nie no, te 16 cali ruchu chyba wystarczy by zwiać przed driadami/skitrać się przed ostrzałem GG, myślałem, że założenie było takie, by biegali samopas
35 cali zasięgu strzał? Pełna mobilność brak minusów za strzelanie po ruchu i myślisz że się skitrasz? Zwłaszcza jak większość czarów musi mieć LOS i 24" zasięgu.
Miałbym całkowicie inną koncepcję na takie punkty. Magię właściwie można zignorować, bo nie ma się czego bać ze strony przeciwnika, a samemu szkoda tracić punkty na niepewne czary.
Zagrałbym tak:
2 x 10 Kusznicy
2 x 21 Swordsmen, mus, stand
1 x 6 KO, mus
1 x 5 KO, mus
Captain - b.warhorse, full plate, shield, sword of might
Grałem dziesiątki bitew przeciw WE i z czymś takim będą miały IMO małe szanse wygrać.
Zagrałbym tak:
2 x 10 Kusznicy
2 x 21 Swordsmen, mus, stand
1 x 6 KO, mus
1 x 5 KO, mus
Captain - b.warhorse, full plate, shield, sword of might
Grałem dziesiątki bitew przeciw WE i z czymś takim będą miały IMO małe szanse wygrać.
Kusznicy ? Rozumiem , że oni są na takie brzydactwa w stylu WR , bo z driadami to wiele nie zdziałają.
Kapitan jest do tej 6KO czy jako uzupełnienie do tej 5KO?
A rozstawienie jest : rycerze -> kusznicy -> miecznicy -> mieczynicy -> kusznicy -> rycerze ? czy jakoś inaczej ?
Kapitan jest do tej 6KO czy jako uzupełnienie do tej 5KO?
A rozstawienie jest : rycerze -> kusznicy -> miecznicy -> mieczynicy -> kusznicy -> rycerze ? czy jakoś inaczej ?
Kusznicy pozwolą Ci na utrzymanie walki dystansowej. Mają taki sam zasięg jak łucznicy WE, więc mogą walić zarówno po nich, jak i jednostkach podatnych na ostrzał (WR, WD). Na skirmish wiadomo - strzelanie jest średnie, ale każdy zabity model w WE boli, bo są drogie, a Ty z pewnością będziesz miał przewagę liczebną. Jak ustrzelisz po 3-4 modele z WD czy driad, łatwiej Ci ich później będzie przyjąć na klatę piechotą. Od mieczników, jednostki WE powinny się odbijać, zwłaszcza osłabione Twoim ostrzałem. Kawaleria powinna obronić flanki piechocie i ewentualnie zapobiegać szarżom na kuszników. Kapitana wstawiłbym do mniejszej kawalerii (będą mogli mielić driady) lub w pobliżu piechoty, jeśli trzeba im będzie dać Ld.
Rozstawienie zależy oczywiście od terenu - wiadomo, kusznicy na górkę jak będzie, no i od armii przeciwnika.
Rozstawienie zależy oczywiście od terenu - wiadomo, kusznicy na górkę jak będzie, no i od armii przeciwnika.
Ekhem.Sa!nt pisze:Toni pisze:Nie no, te 16 cali ruchu chyba wystarczy by zwiać przed driadami/skitrać się przed ostrzałem GG, myślałem, że założenie było takie, by biegali samopas
35 cali zasięgu strzał? Pełna mobilność brak minusów za strzelanie po ruchu i myślisz że się skitrasz? Zwłaszcza jak większość czarów musi mieć LOS i 24" zasięgu.
Magic Missle vs WE zwykle się przeznacza na driady, GG olewamy tak, by nie wejść im w LOS (wykorzystujemy własne unity do zasłon, tereny, wchodzimy do unitów jeśli konieczność itd.) Nie powiedziałem, że 2 magów na te punkty i przeciw tej armii, tym bardziej przy takim złożeniu Imperialisty jest dobrym pomysłem - ja mając do dyspozycji magów tak właśnie bym robił.
Rozpa Ismaela o niebo lepsza wg. mnie, założenie fajniejsze
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
mam rozkminę jeśli się uda zorganizować, to 29 jest drużynówka, możliwe że 2250, próbowałem coś złożyć, tak aby było w miarę grywalne, ale i przyjemne dla oka, porady mile widziane (oczywiście BP + R):
Middenheimskie Siły Pacyfikacyjne (kto kogo spacyfikuje??)
1 General of the Empire 375 Pts
General; Griffon
Armour of Meteoric Iron [25]
Sword of Fate [40]
Van Horstman's Speculum [30]
1 Warrior Priest of Sigmar 153 Pts
Barding; Heavy Armour; Warhorse
Enchanted Shield [15]
Biting Blade [5]
Icon of Magnus [25]
1 Warrior Priest of Sigmar 152 Pts
Prayers of Sigmar; Shield; Warhorse
Sword of Might [15]
Dawn Armour [35]
1 Battle Wizard 115 Pts
Magic Level 1
2x Dispel Scroll [50]
7 Gryphon Legion 247 Pts
Standard; Musician; Champion
War Banner [25]
7 Knights of the Inner Circle 242 Pts
The Steel Standard [20]
5 Pistoliers 97 Pts
Musician
5 Knightly Orders 115 Pts
13 Crossbowmen 104 Pts
13 Crossbowmen 104 Pts
2x Great Cannon 200 Pts
1 Helstorm Rocket Batter 115 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 5
Models in Army: 76
Total Army Cost: 2249
co do czołgów, to na zasadach BP+R są bardzo kiepskie a poza tym 0-1
Drugą rozpę musiałem zmienić niestety, ponieważ przekroczyłem 3 takie same Cory, ze zmian wyszło całkiem nieźle
Pierwsza rozpa wywalona, pod wpływem rad Sainta zmieniłem Gryfa i nieznacznie Warrior Priestów
Middenheimskie Siły Pacyfikacyjne (kto kogo spacyfikuje??)
1 General of the Empire 375 Pts
General; Griffon
Armour of Meteoric Iron [25]
Sword of Fate [40]
Van Horstman's Speculum [30]
1 Warrior Priest of Sigmar 153 Pts
Barding; Heavy Armour; Warhorse
Enchanted Shield [15]
Biting Blade [5]
Icon of Magnus [25]
1 Warrior Priest of Sigmar 152 Pts
Prayers of Sigmar; Shield; Warhorse
Sword of Might [15]
Dawn Armour [35]
1 Battle Wizard 115 Pts
Magic Level 1
2x Dispel Scroll [50]
7 Gryphon Legion 247 Pts
War Banner [25]
7 Knights of the Inner Circle 242 Pts
The Steel Standard [20]
5 Pistoliers 97 Pts
Musician
13 Crossbowmen 104 Pts
13 Crossbowmen 104 Pts
2x Great Cannon 200 Pts
1 Helstorm Rocket Batter 115 Pts
Casting Pool: 3
Dispel Pool: 5
Models in Army: 76
Total Army Cost: 2249
co do czołgów, to na zasadach BP+R są bardzo kiepskie a poza tym 0-1
Drugą rozpę musiałem zmienić niestety, ponieważ przekroczyłem 3 takie same Cory, ze zmian wyszło całkiem nieźle
Pierwsza rozpa wywalona, pod wpływem rad Sainta zmieniłem Gryfa i nieznacznie Warrior Priestów
Ostatnio zmieniony 20 lis 2008, o 18:18 przez #helion#, łącznie zmieniany 6 razy.
warzywna rozpiska, gdzie czołgi?
spacyfikuje je 10-tka łuczników odwrócona plecami
noł ofens
EDIT2:hehe wiem już ze BP to nie border patrol, eksłuzema
spacyfikuje je 10-tka łuczników odwrócona plecami
noł ofens
EDIT2:hehe wiem już ze BP to nie border patrol, eksłuzema
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 23:15 przez Rychuj, łącznie zmieniany 2 razy.
Hej, Hej Falubaz!!!
"to my fanatycy
spod lubuskiej stolicy
za FALUBAZ!
za nasz K.S.!
pójdziemy aż po życia kres"
"to my fanatycy
spod lubuskiej stolicy
za FALUBAZ!
za nasz K.S.!
przyprowadź swoje czołgi, a ja Ci pokaże, jakimi śmiesznymi rzeczami je można rozwalić..
I nie wyskakuj z takimi tekstami, proszę Cię
EDIT:
I czytaj forum, BP to nie tylko border patrol
kolego, nie zaczynaj flejma!
chciałem tylko zwrócić uwagę mojemu przyjacielowi że nie ma w rozpisce czołgów, co jest błedem bo wtedy nie ma sensu żeby się w ogóle wystawiał
chciałem tylko zwrócić uwagę mojemu przyjacielowi że nie ma w rozpisce czołgów, co jest błedem bo wtedy nie ma sensu żeby się w ogóle wystawiał
Hej, Hej Falubaz!!!
"to my fanatycy
spod lubuskiej stolicy
za FALUBAZ!
za nasz K.S.!
"to my fanatycy
spod lubuskiej stolicy
za FALUBAZ!
za nasz K.S.!
Widzisz Rychuj(?), BP + R powoduje, że czołg (bo dwóch nie wystawisz przy tych ograniczeniach) jest do dupy, dlatego poczytaj najpierw o co się rozchodzi a potem wyskakuj z wynurzeniami
Pozdrawiam
Pozdrawiam
panowie już wysłałem naszego nowicjusza Rychuj do odpowiedniego działu, cjakaś opinia na temat rozpisek?? w pierwszej jest strasznie powolnie, w drugiej brak jakiegokolwiek przebicia się przez większe klocki (niestety) choć jest szybko i snajperzy to dodatkowy atut (4). (przypominam, że to drużynówka( druga powinna się uporać z wood elfami i tego typu tałatajstwem, pierwsza pod krasnala trochę albo w miarę możliwości skavy czy tk)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 23:28 przez #helion#, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardzo dobrze, że bez czołgów- ja też bez nich gram, a wystawianie się bez nich nie równa się od razu porażce;) W drugiej rozpisce pokombinował bym tak, aby jedną 7 KO zrobić IC, ale poza tym obie rozpiski mają spory potencjał imo.
E, nie ze sportu to siedzę tylko w siatce trochęRychuj pisze:też Pozdrawiam
kibicujesz Kolejarzowi Opole?
Bayard dobrze mówi - czołgi obsysają
Helion mi się rozpiski osobiście nie podobają.
Ani jedna ani druga
Zaczynając od itemów na herosach zwłaszcza w tej pierwszej rozpisce. Kończąc na dziwnej ilości knightów w drugiej.
Myślę że dało by się jeszcze więcej wyciągnąć z tych rozpisek tylko trzeba trochę nad nimi siąść.
Ani jedna ani druga
Zaczynając od itemów na herosach zwłaszcza w tej pierwszej rozpisce. Kończąc na dziwnej ilości knightów w drugiej.
Myślę że dało by się jeszcze więcej wyciągnąć z tych rozpisek tylko trzeba trochę nad nimi siąść.