Deklaracja ataków

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MUKER
Falubaz

Post autor: MUKER »

Kacper pisze:I jak tu was przekonać, że nawet typkami o równej In można dobijać, żeby nie dostać w łeb? :wink:
Przede wszystkim pokaż, w którym momencie w:
"Tam gdzie gracz ma prawo wyboru atakowania Postaci bądź zwykłych żołnierzy musi wyznaczyć, który model (-e) zamierza zaatakować, zanim wykona rzut na trafienie." (str. 75)
Jest przywolenie na to, że kolesiei o tej samej I możesz dobijać po kolegach? Tu pisze tylko, że jak masz wybór kogo atakować, to deklarujesz to przed rzutami na trafienie i tyle. (chodzi o sytuację, że herosa np trafiasz na 5+, a R&F na 3+ rzucasz i z 3 ataków masz 1,5,6 to mówisz, że było wszystko po herosie, a jak by było 1,3,4 to mówisz, że po oddziale)
Nie widzę w tym cytacie prawie rzadnego związku ze sprawą :roll:
And the ground did tremble as the king marched to war...
Dziecko jest idealnym przykładem rządów mniejszości!

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

A ma taki związek, że jedynym wymaganiem przed poszczególnymi rzutami jest określenie przeze mnie co próbuję trafić.
MUKER pisze:Tu pisze tylko, że jak masz wybór kogo atakować, to deklarujesz to przed rzutami na trafienie i tyle.
Tylko, to tu jest napisane "...zanim wykona rzut na trafienie...", nie "zanim wykona jakikolwiek rzut na trafienie w danej inicjatywie"
Ostatnio zmieniony 4 mar 2007, o 20:19 przez Kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

tak ale nie rzucasz osobno kazdego żołdaka tylko cala bande razem

Kacper
Mudżahedin

Dlaczego?

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Kacper pisze:Dlaczego?
bo mają tą samą inicjatywę:P
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Jagal pisze:
Kacper pisze:Dlaczego?
bo mają tą samą inicjatywę:P
niestety tu Kacper ma racje.. mozna rzucac za kazdego zolnierza osobno..

w RB jest to gdzies opisane (jak bede mial czas to poszukam cytatow - a jak ich nie znajde to sie bede dziwil skad ja mam takie info - bo napewno nikt mi tego nie mowil) ze zamiast rzucac za kazdego kolesia osobno to mozna rzucic za wszystkich naraz odowiednia liczba kosci (nie ma tam nic o inicjatywie.. ani o tym ze musisz rzucac za wszystkich naraz) - rzucanie wieksza iloscia kosci ma na celu tylko przyspieszenie gry - nie jest to zasada.

[chyba jest to opisane przy strzelaniu, albo gdzies na samym poczatku zasad.. a pozniej jest napisane ze w combacie sie rzuca analogicznie]

EDIT: i znalazlem:

str 1 - w akapicie KOSTKI:
"Czasem bedziesz musial w grze Warhammer wykonać rzut naprawdę dużą liczba kostek, by roztrzygnac na przyklad efekty strzelania czy walki wrecz. By zaoszczedzic na czasie, najlepiej wykonać rzut wszystkimi kostkami naraz. Wskazowki dytyczace rzucania całymi partiami kostek znajdziesz w akapicie: "Szybki rzut kostkami" w rozdziale Strzelanie."

str 31- ramka "Szybki rzut kostkami":
"<tu nastepuje opis ze mozna rzucic naraz 10 kostkami jak strzela sie 10 lucznikami itp> ... Podobny system mozna wykorzystac rownież podczas walki wrecz."

str 34 -Walka Wrecz - akapit Trafianie przeciwnika
"W celu ustalenia ewentualnych trafien, rzuc K6 za kazdy walczacy model. Jezeli Twoi zolnierze moja wiecej niz jeden Atak, musisz rzucic K6 za kazdy przyslugujacy modelowi Atak. <dalej jest opis ze 10 elfow rzuca 10 kostkami - nie napisano ze trzeba rzucic jednoczesnie (aby nie bylo niedomowien) - oraz opis jak sie trafia>"

jak wiec widac rzuca sie OSOBNO ZA KAZDY ATAK, wiec majac 5 atakow moge je sobie rozdeklarowac pomiedzy dwoch mogow :).
chyba ze przoczylem jakies cytaty lub tok rozumowania, jesli tak to prosze o zwrocenie mi na to uwagi.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
Ypsilanti
Mudżahedin

Post autor: Ypsilanti »

A rzucaj sobie jak chcesz - ale deklarujesz po inicjatywie, przed pierwszym rzutem :P

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Ypsilanti pisze:A rzucaj sobie jak chcesz - ale deklarujesz po inicjatywie, przed pierwszym rzutem :P
dokładnie ;)
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Ypsilanti pisze:A rzucaj sobie jak chcesz - ale deklarujesz po inicjatywie, przed pierwszym rzutem :P
a niby dlaczego?
deklaruje przed kazdym Atakiem (pojedynczym rzutem kostka).
dla kazdego z posiadanych ataku moge wybrac sobie kazdorazowo cel (co mi tego zabrania - nic? )... tego ze deklaruje sie po inicjatywie nigdzie nie ma zapisane w RB - jest tylko ze atakuje sie wg inicjatywy (czyli moje ludki moja walnac przed twoimi ludkami).. a to jak bede rozpatrzone poszczegolne ataki zolnierzy z ta sama inicjatywa (razem czy osobno i w kogo) leży wylacznie w kwestii gracza - wazne by te z wyzsza inicjatywa wykonaly wszystkie swe ataki przed tymi z inicjatywa nizsza.

wiem ze to glupie zeby rzucac kazdy atak osobno.. ale zasady daja taka mozliwosc..a kontrargumentow (procz pewnej umowy miedzy graczami ze sie tak nie robi - osobicie jakos sie do niej stosuje) nie ma..

ja i tak bede gral tak jak gralem.. argumenty podalem.. a wy sprzeczajcie sie dalej.. :D

ps. moj wywod o rzucaniu byl odpowiedzia na posty quasa i Jagala
Obrazek

Awatar użytkownika
Heinrich
Kradziej
Kontakt:

Post autor: Heinrich »

Wiesz... jeśli jakieś ludki mają taką samą inicjatywę to znaczy, że ich ataki są wykonywany w tym samym czasie, czyli dwóch halabardników o tej samej inicjatywie nie może wykonać czegoś takiego: "Ej stary weź pierdolnij w tego maga, jak go nie zabijesz do wtedy ja mi przywale, a jak zabijesz to walne w zwykłego" Po prostu mówisz przed atakiem kto w kogo i ile. Oczywiście mówimy tu o jednostkach o tej samej inicjatywie, bo jak jest różna inicjatywa to myślę, że to jest jasne dla wszystkich. :wink:

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Heinrich_von_Tod pisze:Wiesz... jeśli jakieś ludki mają taką samą inicjatywę to znaczy, że ich ataki są wykonywany w tym samym czasie, czyli dwóch halabardników o tej samej inicjatywie nie może wykonać czegoś takiego: "Ej stary weź pierdolnij w tego maga, jak go nie zabijesz do wtedy ja mi przywale, a jak zabijesz to walne w zwykłego" Po prostu mówisz przed atakiem kto w kogo i ile. Oczywiście mówimy tu o jednostkach o tej samej inicjatywie, bo jak jest różna inicjatywa to myślę, że to jest jasne dla wszystkich. :wink:
tak.. masz racje. to jest jasne, oczywiste i logiczne.. ale nijak nie widze dla tego poparcia w zasadach... ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Szczur6
Mudżahedin

Post autor: Szczur6 »

prawda, to nie ma poparcia w zasadach i fajnie by było gdyby ktoś tą sprawę załatwił raz na zawsze nie chce na jakimś turnieju dowiedzieć się że są dwie prawdy i później się wykłócać o mojszą i twojszą prawdę.
Puki co gramy nie zgodnie z zapisami RB, mi to nawet odpowiada, ale patrz wyżej.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

dla kazdego z posiadanych ataku moge wybrac sobie kazdorazowo cel (co mi tego zabrania - nic? )
to jak będziesz chciał zastosować tą błyskotliwą interptretację w grze ze mną to karze ci rzucać za każdego ludka K6 by określić kolejność wg której będą atakować... bo przecież mają taką samą inicjatywę (co mi tego zabrania - nic?).

Kacper
Mudżahedin

Ypsilanti pisze:A rzucaj sobie jak chcesz - ale deklarujesz po inicjatywie, przed pierwszym rzutem
Ty w takim razie deklaruj wszystkie ruchy, czary i strzały na początku każdej fazy.
Błażej pisze:to karze ci rzucać za każdego ludka K6 by określić kolejność wg której będą atakować... bo przecież mają taką samą inicjatywę (co mi tego zabrania - nic?).
Ekhm :roll: ... To ja ci będę kazał rzucić kolejność ruszania oddziałów w fazie ruchu, kolejność strzelania, czarowania, w przypadku, gdy rzucisz w dowolnym momenci dwie jedynki pod rząd to wygrywam masakrą.
Heinrich_von_Tod pisze:Wiesz... jeśli jakieś ludki mają taką samą inicjatywę to znaczy, że ich ataki są wykonywany w tym samym czasie, czyli dwóch halabardników o tej samej inicjatywie nie może wykonać czegoś takiego: "Ej stary weź pierdolnij w tego maga, jak go nie zabijesz do wtedy ja mi przywale, a jak zabijesz to walne w zwykłego" Po prostu mówisz przed atakiem kto w kogo i ile. Oczywiście mówimy tu o jednostkach o tej samej inicjatywie, bo jak jest różna inicjatywa to myślę, że to jest jasne dla wszystkich.
Asassello pisze:wiem ze to glupie zeby rzucac kazdy atak osobno.. ale zasady daja taka mozliwosc..a kontrargumentow (procz pewnej umowy miedzy graczami ze sie tak nie robi - osobicie jakos sie do niej stosuje) nie ma..
Nie jest to wcale głupie, bo cała Inicjatywa jest sprawą umowną. W prawdziwej bitwie nigdy nie ma takiej sytuacji, że siedmiu tancerzy wypłaca swoje 21 ataków w ciągu ułamka sekundy, a pięciu rycerzy chowa się za tarczą by zaraz uderzyć. Ataki są wypłacane w różnych momentach i mag, którem właśnie odpadła głowa jest dość łatwy do rozpoznania, więc nię będzie on celem kolejnych ataków.

Awatar użytkownika
max
Dziecię Zarazy
Kontakt:

Post autor: max »

zanim rzucisz jAkie kolwiek rzuty w tej samej inicjatywie mowisz w co atakujesz
rzuty wykonujesz razem jesli bijesz w to samo
jesli nie to w jakiej badz kolejnosci
nie mozna zmienic celu bo wedlog warhammera ataki z taka zama inicjatywa sa wykonywane w tym samym momecie
tak jest napisane w rulebooku jesli
nie ma dobijania bo to jest nie logiczne i zbyt naciagane

Błażej
Kretozord

To ja ci będę kazał rzucić kolejność ruszania oddziałów w fazie ruchu, kolejność strzelania, czarowania
czekam na ciekawsze argumenty, bo te są akurat sprzeczne z zasadami ... a tylko to się dla ciebie liczy jak widzę :)

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Błażej pisze:
dla kazdego z posiadanych ataku moge wybrac sobie kazdorazowo cel (co mi tego zabrania - nic? )
to jak będziesz chciał zastosować tą błyskotliwą interptretację w grze ze mną to karze ci rzucać za każdego ludka K6 by określić kolejność wg której będą atakować... bo przecież mają taką samą inicjatywę (co mi tego zabrania - nic?).
Aha..
To juz kolejna Twoja blyskotliwa notka w ostatnim czasie bez zawartosci metorycznej, gdzie probujesz z pseudo wygorowanym tonem cos udowodnic rozmowcom, 'bo tak!'. Moze zastanow sie nad soba?

A tak odnosnie tematu:
No mysle, ze zalozyciel ma racje - ale to jest cos w stylu, nie pozwolenia na zadeklarowanie szarzy w chwili gdy przesunelismy juz jeden model. Jak sie chce, to sie moze - ale pod lamanie powszechnych kanonow gry dla zabawy to podchodzi..
Ma ktos pdr do 6 ed? zeby sprawdzic, czy sie zmienilo cos, czy tez caly czas gramy wbrew zasada? (;

Awatar użytkownika
b_sk
Kretozord
Kontakt:

Post autor: b_sk »

Naprawdę żenująca dyskusja.
Wy cały czas pamiętacie, że chodzi o grę polegającą na przesuwaniu po stole plastikowych żołnierzyków?
A licky boom boom down!!!

Błażej
Kretozord

TruePunk pisze:
Błażej pisze:
Aha..
To juz kolejna Twoja blyskotliwa notka w ostatnim czasie bez zawartosci metorycznej, gdzie probujesz z pseudo wygorowanym tonem cos udowodnic rozmowcom, 'bo tak!'. Moze zastanow sie nad soba?
ja przynajmniej nie wypisuję do ludzi na priv, próbując udowodnić swoje racje, gdy brakuje mi argumentów w publicznej dyskusji... aaa... i ostatnio to nie ja usiłowałem przeforsować coś stwierdzeniami 'bo tak' Smile

odnośnie kolejności ataków... nie mam nic przeciwko temu by atakować każdym modelem osobno, nie ma najmniejszego problemu i jest to zgodne z zasadami. Niestety nie jest nic napisane odnośnie tego, że gracz może wybrać kolejność atakujących modeli, więc trzeba określić ta kolejność w sposób losowy. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.

Zajrzałem również do 6ed rulebooka i stwierdzam, iż część dotycząca walki jest dokładnie skopiowana (zmiany są jedynie wizualne). Interesujący nas temat był juz przerabiany kilka lat temu, i skoro nic się nie zmieniło w treści zasad, nie może się nic zmienić w kwestii ich interpretacji.

Kacper
Mudżahedin

Przepraszam, czy ja prowadzę żenującą dyskusję? Co z tego, że to plastikowe żołnierzyki? Chcę wygrać jak w każdej innej grze (czyli ciągle zgodnie zasadami), a czymś co mnie bardzo irytuje jest fakt, gdy zabrania mi się jakiegoś działania, a później działania tego się podejmuje mój przeciwnik (już inny). I co mam zrobić? Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ustalenie, jak powinniśmy grać, czy nie?
Błażej pisze:odnośnie kolejności ataków... nie mam nic przeciwko temu by atakować każdym modelem osobno, nie ma najmniejszego problemu i jest to zgodne z zasadami. Niestety nie jest nic napisane odnośnie tego, że gracz może wybrać kolejność atakujących modeli, więc trzeba określić ta kolejność w sposób losowy. Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.
Po co? Żeby napisać w liście fragów, że maga zabił pan w zielonym berecie, a nie ten w czerwonym?
Błażej pisze:Zajrzałem również do 6ed rulebooka i stwierdzam, iż część dotycząca walki jest dokładnie skopiowana (zmiany są jedynie wizualne). Interesujący nas temat był juz przerabiany kilka lat temu, i skoro nic się nie zmieniło w treści zasad, nie może się nic zmienić w kwestii ich interpretacji.
Czyli nic się nie zmieniło, dalej część osób twierdzi tak, a część inaczej. Sprawa rozwiązana. :wink:

ODPOWIEDZ