Tym razem armia na którą padł wybór to TK. Szczerze powiedziawszy od zawsza o nich myślałem. Tym bardziej że grajac dotychczasowo dosyć losowymi armiami w WH40k potrzebowałem odpoczynku i czegoś czym grajac mozna polegać tylko na giętym umyśle a nie szczęściu w kostkach.
Tzn. miala być to jak naj mniej losowa armia
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Oglądałem wasze standardy. Jednak nie mały one żadnego wpływu na mój pomysł gry TK.
Rozpiska na CS furiona. Ostatnio tylko na tych ograniczeniach gramy.
Hero:
Tomb King (light armor, shield) 306 pkt
Flail of skulls
Vambraces of the sun
Collar of shaphes
+ chariot
Tomb prince (l.armor) 152 pkt
Słomka
enchanded shield
cloak of dunes
Liche priest (herofanta) 165
heretic jare
d.scroll
Liche priest 165 pkt
d.scroll
d.scroll
Core
4x chariot (StB) 230 pkt
icon of the scared aye
3x chariot (StB) 140 pkt
15x h.horsmen (StB) 279 pkt
War banner
SPECIAL:
20 tomb guards (StB, muzyk, chempion) 310 pkt
Icon of rakaph
skorpion 85 pkt
skorpion 85 pkt
RARE:
Gigant 220 pkt
katapulta 110 pkt
Dotychczas rozpiska się sprawdziła. Mimo mankamentów typu, braku przynajmniej 10 łuczników (na fasty) i 7 jedynie kostkach + heretic. Poradziła sobie z takimi armiami jak WE, WoCh, Dwarf, DoCh (choc tutaj przeciwnik nie był bardzo wymagający) DE.
Walec kawaleryjski służy raczej jako straszak i dobra kontra przy wykorzystaniu terenu. Jednak w połaczęniu z rydwanami gigantem i skorpionami mamy naprawde mocne offensywne mumie
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Z ciekawostek jak ktoś jeszcze nie zauważył. King oczywiście w 90% przypadków jeździ w większych rydwanach i po szarzy wyzywa kto mu się nawinie. S7 podwójne woundy i do tego +1 do trafiania naprawdę są niezła karta przetargową. Mało kto wytrzymuje z nim chalange. A nie raz sie zdaża że nabija CR nawet do 6 (8 mi sie jeszcze nie udało.. nawet trafiajac na 2+ i raniąc na 2+). Np w bitwie z "kochanymi demonami" gdyby nie fartowny pojedyńczy atak który wbił mi killing blow, przejechał by się z chłopakami po całej armii zamiast po większości.
Sa to jednak moje doświadczenia w lokalnym środowisku graczy. Dlatego wszelkie uwagi mile widziane.
Na dzień dzisiejszy korci mnie, aby rezygnując z 1 dispel scrolla posadzić obydwu lich-ów na koniach.