Pytania WE ( raczej... "fluffowe"/kompozycyjne)
Moderator: Gremlin
-
- Mudżahedin
Lamentation of Despairs
Wczoraj doszło do drobnego nieporozumienia na tle dokładności tego Spitesa a mianowicie stoi jak byk że any model on the board may be targetet. Pytanie wydaje sie wiec zbedne ale chce rozwiac watpliwosci znajomego- czy bohater w oddziele moze byc trafiony? I czy mozna uzywac do testu generalskiego LD?
Wczoraj doszło do drobnego nieporozumienia na tle dokładności tego Spitesa a mianowicie stoi jak byk że any model on the board may be targetet. Pytanie wydaje sie wiec zbedne ale chce rozwiac watpliwosci znajomego- czy bohater w oddziele moze byc trafiony? I czy mozna uzywac do testu generalskiego LD?
Jesteś pewien tego generalskiego ld?
- Jacek_Azael
- Masakrator
-"Wyznacz model w dowolnym miejscu na stole. Wyznaczony model musi przejść test Zdolności Przywódczych lub utraci K3 punktów żywotności bez możliwości skorzystania z Ochrony Pancerza, Magicznej Ochrony czy też Regeneracji."
Tak jest w polskim podręczniku.
"Wand of Wych Elm" czyli "Różdżka z Górskiego Wiązu"
-"Różdzka pozwala przerzucić KAŻDY rzut na Rozproszenie Czaru"
Czyli co, przeciwnik też? Jak każdy, to każdy. Tu też nie jest napisane, że tylko WE. Właśnie z takim durnym poglądem się też spotkałem (oczywiście nie dałem przerzucać przeciwnikowi).
Troszkę myślenia, proszę. Powinien swoje LD i takie jest moje zdanie.
Tak jest w polskim podręczniku.
?Nigdzie nie jest napisane, że nie może brać LD od generała, więc może.
Czyli co, przeciwnik też? Jak każdy, to każdy. Tu też nie jest napisane, że tylko WE. Właśnie z takim durnym poglądem się też spotkałem (oczywiście nie dałem przerzucać przeciwnikowi).
A czy możesz przedstawić jakiekolwiek zdanie z jakiegokolwiek podręcznika, które by poparło Twoja teorię?Jacek_Azael pisze:).
EDIT: bo ja na poparcie swojej mam: str 48 polskiego RB, używanie lepszych zdolności przywódczych - zdanie pierwsze. Oraz strona 82 pierwsze zdanie z działu zdolności przywódcze generała.
- Jacek_Azael
- Masakrator
To czy to jest teoria czy zdanie nie ma żadnego znaczenia, na poparcie takiego "zdania" podczas bitwy czy w dyskusji też przydałby się jakiś cytat. Nie wiem, gdzie Twoim zdaniem korzystanie z oczywistych zasad z podręcznika jest nadinterpretacją. Nadinterpretacją byłoby właśnie zmuszanie przeciwnika do nieużywania generalskiego LD, bo "takie jest Twoje zdanie". Ale jasne, poproś kogoś z LS, żeby tu zerknął i się wypowiedział, na pewno nic na tym nie stracimy.
Jacek_Azael pisze:-"Wyznacz model w dowolnym miejscu na stole. Wyznaczony model musi przejść test Zdolności Przywódczych lub utraci K3 punktów żywotności bez możliwości skorzystania z Ochrony Pancerza, Magicznej Ochrony czy też Regeneracji."
Tak jest w polskim podręczniku.?Nigdzie nie jest napisane, że nie może brać LD od generała, więc może.
To nie jest dobra analogia chociażby dlatego, że operujesz polskim a nie angielskim podręcznikiem. Nawet gdyby różdżka dała przerzut przeciwnikowi [co i tak było by uściślone przez LS] to tym lepiej, on rzuca i wychodzi mu dispel, a Ty karzesz mu przerzucić i liczysz, że nie wyjdzie
Natomiast w spicie nie ma co uściślać. Musiało by być napisane "on his own ld" czy jakoś tak. Nie wiem, chyba jest jakiś taki przedmiot.
W opisie spita nic nie ma o używaniu własnego LD, a w podręczniku głównym jest dokładnie napisane, że używa się największego LD dostępnego do testu. Nie ma tu miejsca na inną interpretacje.
Zresztą pierw oceńcie możliwości tego spite bo jak dla mnie to nie ma się o co spierać. Jest co najmniej bezużyteczny.
Panowie... Zbędne spory serio.
Co do Wanda wiadomo, że tyczy się posiadacza przedmiotu, danej armii w której jest.
Co do spite. Oczywiście, ze mozna korzystać z generalskiej liderki. Dlaczego nie? Musiałby być zapis, że dany model korzysta tylko z swojego LD...
Tu nie ma nic do dyskusji.
Co do Wanda wiadomo, że tyczy się posiadacza przedmiotu, danej armii w której jest.
Co do spite. Oczywiście, ze mozna korzystać z generalskiej liderki. Dlaczego nie? Musiałby być zapis, że dany model korzysta tylko z swojego LD...
Tu nie ma nic do dyskusji.
- Jacek_Azael
- Masakrator
Przedmiot imho fajny na szczury, tk, o&g, no i oczywiscie na tajne rozpiski.
I jak sie gra duży mag 4 lvl, mały mag 2 lvl, kijek i np. power stone. Wywalasz bounda po power stonie, gdy jesteś pewien, że przeciwnik nie ma juz dispela i a nuż się uda...
Pozdro
I jak sie gra duży mag 4 lvl, mały mag 2 lvl, kijek i np. power stone. Wywalasz bounda po power stonie, gdy jesteś pewien, że przeciwnik nie ma juz dispela i a nuż się uda...
Pozdro
Laik - popieram, bardzo lubię tajne rozpy, przynajmniej w odniesieniu do przedmiotów na bohaterach.
Piotras - Skaveni, TK i OiG owszem, tyle tylko że oni mają zazwyczaj dużego dispela. Ale generalnie ten spite to beznadzieja. Wszystkie inne są chyba lepsze.
Piotras - Skaveni, TK i OiG owszem, tyle tylko że oni mają zazwyczaj dużego dispela. Ale generalnie ten spite to beznadzieja. Wszystkie inne są chyba lepsze.