Darmowe manewry po wygranej walce wrecz

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
siero
Wałkarz
Kontakt:

Darmowe manewry po wygranej walce wrecz

Post autor: siero »

Zalozmy ze walcze z trollami, ktore zaatakowalem od flanki. Trolle wygrywaja bitwe, ja stoje, i teraz trolle wg. RB maja mozliwosc zrobienia free turn manoeuvre. Z tego co czytam w RB, w nastepnej turze walki nie bede mial +1 za atak od flanki, ale atakowal bedzie nadal jeden troll, bo trolle ustawia sie w rzadku, jeden za drugim. Czy dobrze interpretuje? Czy ta formacja zostanie im po tym jak mnie zniszcza?

Druga sprawa - Increase Front. Polega to na ogolnym zwiekszeniu modeli w szeregu o 5 (czyli w pierwszym, drugim, trzecim rzedzie rowniez rozszerzy sie jednostka o max5) czy tylko przedni rank dostaje +5 modeli, a reszta stoi jak stala? I czy po walce ta jednostka musi robic druga reformacje, zeby byc juz klocuszkiem?

Awatar użytkownika
Dusiołek
Pseudoklimaciarz

Post autor: Dusiołek »

Formacja zostanie im po zakończeniu walki - to jest normalny turn, tyle że wykonany w trakcie walki, a nie ma napisane nic, że manewry w trakcie walki są cofane.

Increase Front jest dokładniej opisane w dziale ruchu(ang RB na str 14), rozszerzane są wszystkie szeregi.

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

Tak, wciąż atakować będzie tylko jeden troll.

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

najpierw przekrecasz turnem jednego trola. Później mozesz z tylnich szeregów zmaksymalizowac tak ze bedą bily 3 trole.

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

później tj. w nastepnej turze

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

I pamietajcie że turn nie może spowodowac zmniejszenia ilości walczących modeli po którejkolwiek ze stron (ważne w przypadku kawaleri zaatakowanej od flanki)

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

chyba, ze jest to nie wykonalne

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Co "niewykonalne"? Jesli turn spowodował by zmniejszenie ilości walczących modeli to po prostu nie mozna go zrobic.

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Post autor: Murass »

W sumie ten temat byl juz walkowany http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=707

Na stronie GW jest FAQ do Imperium w ktorym sa poprawione darmowe manewry. Dalej jednak pozostaje problem ostatniego niepelnego szeregu i jednostek takich wlasnie jak kawaleria, czyli z prostokatna a nie kwadratowa podstawka.

Kacper
Mudżahedin

Post autor: Kacper »

Ostatniego niepełnego szeregu? Wg mnie w takim przypadku nie ma problemu, wszystkie modele robią zwrot i szereg, który nie jest pełny zostaje uzupełniony modelami z szeregu stającego się ostatnim. Czy chodzi o coś innego?

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

Chodzi o to, ze jak robisz zwrot to teoretycznie ten niepelny szereg idzie na koniec nowej formacji i odlacza sie od walki (zobacz sobie RB str 13). Moim zdaniem logiczne jest to co napisales, jak tez tak gram ale jak ktos bedzie upierdliwy to moze sie przyczepic.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Muras a teraz skonfrontuj swoja odpowiedz z RB...polecam lekture tych manewrow

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ja tez... nawet jest taki ladny rysunek, ze ostatni niepelny szereg idzie na koniec nowej formacji :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Murass
Wałkarz

No przeciez tak napisalem, ze niepelny szereg idzie na koniec nowej formacji.

Spojrzcie sobie na rysunek 36.1, a potem na 13.2. Jesli ci lucznicy z 36.1 wygraja walke to moga sie zwrocic w strone goblinow, tylko ze wtedy ten niepelny szereg powedruje na koniec . Gdyby lucznikow bylo np. o 2 szeregi mniej to po zwrocie zmniejszyloby to liczbe walczacych modeli. Mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem o co mi chodzi.

Jesli dla wszystkich te darmowe manewry sa jasne i oczywiste to nie musimy ciagnac tego tematu, jak pisalem juz byl podobny topic.

ODPOWIEDZ