Darmowe manewry po wygranej walce wrecz
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Darmowe manewry po wygranej walce wrecz
Zalozmy ze walcze z trollami, ktore zaatakowalem od flanki. Trolle wygrywaja bitwe, ja stoje, i teraz trolle wg. RB maja mozliwosc zrobienia free turn manoeuvre. Z tego co czytam w RB, w nastepnej turze walki nie bede mial +1 za atak od flanki, ale atakowal bedzie nadal jeden troll, bo trolle ustawia sie w rzadku, jeden za drugim. Czy dobrze interpretuje? Czy ta formacja zostanie im po tym jak mnie zniszcza?
Druga sprawa - Increase Front. Polega to na ogolnym zwiekszeniu modeli w szeregu o 5 (czyli w pierwszym, drugim, trzecim rzedzie rowniez rozszerzy sie jednostka o max5) czy tylko przedni rank dostaje +5 modeli, a reszta stoi jak stala? I czy po walce ta jednostka musi robic druga reformacje, zeby byc juz klocuszkiem?
Druga sprawa - Increase Front. Polega to na ogolnym zwiekszeniu modeli w szeregu o 5 (czyli w pierwszym, drugim, trzecim rzedzie rowniez rozszerzy sie jednostka o max5) czy tylko przedni rank dostaje +5 modeli, a reszta stoi jak stala? I czy po walce ta jednostka musi robic druga reformacje, zeby byc juz klocuszkiem?
Formacja zostanie im po zakończeniu walki - to jest normalny turn, tyle że wykonany w trakcie walki, a nie ma napisane nic, że manewry w trakcie walki są cofane.
Increase Front jest dokładniej opisane w dziale ruchu(ang RB na str 14), rozszerzane są wszystkie szeregi.
Increase Front jest dokładniej opisane w dziale ruchu(ang RB na str 14), rozszerzane są wszystkie szeregi.
- Shakin' Dudi
- Masakrator
najpierw przekrecasz turnem jednego trola. Później mozesz z tylnich szeregów zmaksymalizowac tak ze bedą bily 3 trole.
W sumie ten temat byl juz walkowany http://wfb-pol.org/forum/viewtopic.php?t=707
Na stronie GW jest FAQ do Imperium w ktorym sa poprawione darmowe manewry. Dalej jednak pozostaje problem ostatniego niepelnego szeregu i jednostek takich wlasnie jak kawaleria, czyli z prostokatna a nie kwadratowa podstawka.
Na stronie GW jest FAQ do Imperium w ktorym sa poprawione darmowe manewry. Dalej jednak pozostaje problem ostatniego niepelnego szeregu i jednostek takich wlasnie jak kawaleria, czyli z prostokatna a nie kwadratowa podstawka.
Ostatniego niepełnego szeregu? Wg mnie w takim przypadku nie ma problemu, wszystkie modele robią zwrot i szereg, który nie jest pełny zostaje uzupełniony modelami z szeregu stającego się ostatnim. Czy chodzi o coś innego?
Chodzi o to, ze jak robisz zwrot to teoretycznie ten niepelny szereg idzie na koniec nowej formacji i odlacza sie od walki (zobacz sobie RB str 13). Moim zdaniem logiczne jest to co napisales, jak tez tak gram ale jak ktos bedzie upierdliwy to moze sie przyczepic.
No przeciez tak napisalem, ze niepelny szereg idzie na koniec nowej formacji.
Spojrzcie sobie na rysunek 36.1, a potem na 13.2. Jesli ci lucznicy z 36.1 wygraja walke to moga sie zwrocic w strone goblinow, tylko ze wtedy ten niepelny szereg powedruje na koniec . Gdyby lucznikow bylo np. o 2 szeregi mniej to po zwrocie zmniejszyloby to liczbe walczacych modeli. Mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem o co mi chodzi.
Jesli dla wszystkich te darmowe manewry sa jasne i oczywiste to nie musimy ciagnac tego tematu, jak pisalem juz byl podobny topic.
Spojrzcie sobie na rysunek 36.1, a potem na 13.2. Jesli ci lucznicy z 36.1 wygraja walke to moga sie zwrocic w strone goblinow, tylko ze wtedy ten niepelny szereg powedruje na koniec . Gdyby lucznikow bylo np. o 2 szeregi mniej to po zwrocie zmniejszyloby to liczbe walczacych modeli. Mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem o co mi chodzi.
Jesli dla wszystkich te darmowe manewry sa jasne i oczywiste to nie musimy ciagnac tego tematu, jak pisalem juz byl podobny topic.